Ό,τι κι αν μαγειρεύεις, γλυκό ή αλμυρό, σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να προσθέσεις κάτι όξινο – είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού.

Ό,τι κι αν μαγειρεύεις, γλυκό ή αλμυρό, σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να προσθέσεις κάτι όξινο – είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού. Ο χυμός λεμονιού, ειδικότερα, θα σου φανεί χρήσιμος και σε μια μαρινάδα και στο ψητό κρέας και σε κρέας κατσαρόλας και σε κοτόπουλο και σε ψάρι και σε ένα ντρέσινγκ σαλάτας και στα ψητά λαχανικά και στους χυμούς φρούτων και λαχανικών και σε ένα πλήθος γλυκών. Και όταν μιλάμε για χυμό λεμονιού, προτιμάμε φρεσκοστυμμένο.

Αν, τώρα, ξεμείνεις με πάρα πολλά λεμόνια στο σπίτι και δεν ξέρεις τι να τα κάνεις, ιδιαίτερα αν ετοιμάζεσαι να φύγεις για διακοπές και φοβάσαι ότι θα χαλάσουν, υπάρχουν λύσεις: Μπορείς να τα στύψεις, να μοιράσεις το χυμό τους σε παγοθήκες και να τα παγώσεις στην κατάψυξη, φτιάχνοντας έτσι παγάκια λεμονιού που θα προσθέσεις σε χυμούς αλλά και στο φαγητό. Μπορείς επίσης να φτιάξεις σπιτική, συμπυκνωμένη λεμονάδα, μια συνταγή της οποίας θα βρεις εδώ. Ή να παρασκευάσεις ένα πολύ ωραίο λιμοντσέλο, που θα σε βγάλει όλο το χειμώνα.

Για το λιμοντσέλο, ακολουθείς τις παρακάτω οδηγίες:
1. Παίρνεις το ξύσμα από περίπου 15 λεμόνια (ακέρωτα).

2. Μοιράζεις 1,5 λίτρο τσίπουρο, ρακή ή βότκα σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και τους προσθέτεις το ξύσμα.

3. Διατηρείς τα βάζα σε σκοτεινό ντουλάπι για περίπου 25 μέρες.

4. Λιώνεις 4 φλιτζ. ζάχαρη σε 5 φλιτζ. νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι. Αφήνεις να κρυώσει.

5. Προσθέτεις το σιρόπι στα βάζα και τα αποθηκεύεις για ακόμα δέκα μέρες στο ντουλάπι.

6. Περνάς το λιμοντσέλο από φίλτρο καφέ. Διατηρείται σε αποστειρωμένα μπουκάλια για ένα χρόνο (δες πώς θα τα αποστειρώσεις εδώ).

empty alt

Τα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα: τι είναι και πως βλάπτουν

Στην κατανάλωση ωμών ψαρικών, όπως το σούσι, ο σολομός, η ρέγγα κ.ά. οφείλονται τα περισσότερα περιστατικά τροφογενών λοιμώξεων.
empty alt

Γιατί χρησιμοποιούμε μαζί το αλάτι και το πιπέρι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Κι όμως, μπορείς να καταναλώσεις και τα φύλλα κουνουπιδιού

Αν μέχρι τώρα πετούσες στα σκουπίδια τα φύλλα του κουνουπιδιού, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις. Γιατί όχι μόνο είναι βρώσιμα, αλλά επιπλέον μπορείς να τα απολαύσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: να τα προσθέσεις σε έναν πουρέ λαχανικών, σε μια σαλάτα, να τα χρησιμοποιήσεις σε ένα στιρ-φράι με...
empty alt

Πώς θα ξανακάνεις φρέσκο το ψωμί της μίας ημέρας

Το ψωμί της μίας ημέρας βρίσκεται στο μεταίχμιο: δεν είναι ακόμα αρκετά μπαγιάτικο για να το πετάξεις (ή έστω να φτιάξεις μπιφτέκια) αλλά ούτε και αρκετά φρέσκο για να το απολαύσεις στο έπακρο ή, ακόμα περισσότερο, να τους σερβίρεις στους επισκέπτες σου.
empty alt

4 βασικοί κανόνες για να ετοιμάσεις ένα πλατό τυριών

Ας πούμε ότι ένα βράδυ μέσα στην εβδομάδα σε επισκέπτονται φίλοι αλλά δεν έχεις ούτε το χρόνο ούτε την ενέργεια να μαγειρέψεις.
empty alt

Γευστικό ταξίδι με προορισμό τη μεξικάνικη κουζίνα!

  Ήδη από την εποχή των Μάγια, με κάποια ισχυρή επιρροή από τους Ισπανούς κατακτητές, η κουλτούρα της μεξικανικής κουζίνας έχει εξελιχθεί σε ένα μοναδικό μείγμα σύγχρονης και διαχρονικής γαστρονομίας.
empty alt

Monkey bread – το πιο απίθανο πρωινό με το πιο απίθανο όνομα

Όλα όσα θες από ένα πλήρες και «αμαρτωλό» πρωινό σε σχήμα κέικ και με τη λέξη «ψωμί» να μη θυμίζει τίποτα απ’ όσα ξέρεις μέχρι τώρα.
empty alt

Λεμονάτες γαρίδες με άρωμα σκόρδου

Ανάλαφρες κι αρωματικές, ταιριάζουν ιδανικά στο καλοκαίρι
Back To Top