Ό,τι κι αν μαγειρεύεις, γλυκό ή αλμυρό, σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να προσθέσεις κάτι όξινο – είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού.

Ό,τι κι αν μαγειρεύεις, γλυκό ή αλμυρό, σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να προσθέσεις κάτι όξινο – είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού. Ο χυμός λεμονιού, ειδικότερα, θα σου φανεί χρήσιμος και σε μια μαρινάδα και στο ψητό κρέας και σε κρέας κατσαρόλας και σε κοτόπουλο και σε ψάρι και σε ένα ντρέσινγκ σαλάτας και στα ψητά λαχανικά και στους χυμούς φρούτων και λαχανικών και σε ένα πλήθος γλυκών. Και όταν μιλάμε για χυμό λεμονιού, προτιμάμε φρεσκοστυμμένο.

Αν, τώρα, ξεμείνεις με πάρα πολλά λεμόνια στο σπίτι και δεν ξέρεις τι να τα κάνεις, ιδιαίτερα αν ετοιμάζεσαι να φύγεις για διακοπές και φοβάσαι ότι θα χαλάσουν, υπάρχουν λύσεις: Μπορείς να τα στύψεις, να μοιράσεις το χυμό τους σε παγοθήκες και να τα παγώσεις στην κατάψυξη, φτιάχνοντας έτσι παγάκια λεμονιού που θα προσθέσεις σε χυμούς αλλά και στο φαγητό. Μπορείς επίσης να φτιάξεις σπιτική, συμπυκνωμένη λεμονάδα, μια συνταγή της οποίας θα βρεις εδώ. Ή να παρασκευάσεις ένα πολύ ωραίο λιμοντσέλο, που θα σε βγάλει όλο το χειμώνα.

Για το λιμοντσέλο, ακολουθείς τις παρακάτω οδηγίες:
1. Παίρνεις το ξύσμα από περίπου 15 λεμόνια (ακέρωτα).

2. Μοιράζεις 1,5 λίτρο τσίπουρο, ρακή ή βότκα σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και τους προσθέτεις το ξύσμα.

3. Διατηρείς τα βάζα σε σκοτεινό ντουλάπι για περίπου 25 μέρες.

4. Λιώνεις 4 φλιτζ. ζάχαρη σε 5 φλιτζ. νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι. Αφήνεις να κρυώσει.

5. Προσθέτεις το σιρόπι στα βάζα και τα αποθηκεύεις για ακόμα δέκα μέρες στο ντουλάπι.

6. Περνάς το λιμοντσέλο από φίλτρο καφέ. Διατηρείται σε αποστειρωμένα μπουκάλια για ένα χρόνο (δες πώς θα τα αποστειρώσεις εδώ).

empty alt

Πώς να κόβετε το κρεμμύδι χωρίς να ρίχνετε ούτε ένα δάκρυ!

Έχετε κουραστεί να καθαρίζετε κρεμμύδια και να μη σταματάτε τα δάκρυα; Θα θέλατε φυσικά να απαλλαγείτε από τα δυσάρεστα δάκρυα που προκαλεί αυτό το λαχανικό: όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι, «σπάνε» κάποια κύτταρα και απελευθερώνεται ένα ένζυμο που μας κάνει να δακρύζουμε.
empty alt

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τρως κάθε μέρα γιαούρτι

Σκέτο ή με δημητριακά, φρούτα, μέλι και ό,τι άλλο προτιμάς, το γιαούρτι είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που έχεις για ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ, όποια ώρα της ημέρας και αν το θελήσεις.
empty alt

Οι 8 νέες δυνατές τάσεις στη διατροφή

Η διαρκής ανάγκη για πειραματισμό και αναζήτηση νέων γαστρονομικών συγκινήσεων, η παγκοσμιοποίηση, αλλά και η οικονομική λιτότητα, η επιθυμία για προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας και το sharing  στα social media είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν το τοπίο της...
empty alt

Τι είναι η απομίμηση καβουριού;

Ίσως σού έχει τύχει να διαβάσεις στο μενού ενός εστιατορίου ότι το τάδε πιάτο περιέχει «απομίμηση καβουριού».
empty alt

Κοκκινιστή ρεβιθάδα ή ρεβιθοστιφάδο…γευστικό καλωσόρισμα στον χειμώνα

Εμπνευσμένο από τη μεσογειακή παράδοση αυτή η συνταγή παντρεύει τη νόστιμη ντομάτα και το baby σπανάκι με ρεβίθια κι είναι ένα πιάτο που έχει την καταγωγή του στη Σεβίλλη της Ισπανίας, αυτό το ρεβίθι-στιφάδο είναι ταπεινό, εγκάρδιο και υπέροχο στην απλότητά του.
empty alt

Φθινοπωρινή carbonara με γλυκιά κολοκύθα

Η κλασική carbonara συναντά την γλυκιά φθινοπωρινή κολοκύθα για ένα κρεμώδες και μεταξένιο πιάτο ζυμαρικών που θα σας ενθουσιάσει – ειδικά αν λατρεύεις το Halloween.
empty alt

Farro salad: Μεσογειακή σαλάτα με πλιγούρι

Υπάρχουν πολλές υπέροχες σαλάτες με πλιγούρι εκεί έξω, αλλά να σας πούμε γιατί είναι αυτή η εκδοχή είναι η καλύτερη: Το Dressing Λίγα πράγματα είναι πιο νόστιμα από τα τηγανητά κρεμμύδια.
empty alt

Λεμονάτη μακαρονάδα με κοτόπουλο και σπανάκι

Γνωρίστε τον νέο σας αγαπημένο συνδυασμό ζυμαρικών. Με πικάντικα εσπεριδοειδή και άφθονο βούτυρο, αυτό το πιάτο θα γίνει γρήγορα ένα από τα πιάτα της εβδομάδας.
Back To Top