Από το Gibson Girl ώς τα σημερινά ανορεξικά σώματα μεσολαβούν δεκάδες ενδιάμεσες στάσεις της μόδας που φέρουν τις τάσεις τις διατροφή αλλά και όλων των κοινωνικών αλλαγών.

Από το Gibson Girl ώς τα σημερινά ανορεξικά σώματα μεσολαβούν δεκάδες ενδιάμεσες στάσεις της μόδας που φέρουν τις τάσεις τις διατροφή αλλά και όλων των κοινωνικών αλλαγών. Το γυναικείο σώμα ακολουθούσε το σχήμα που του επέβαλε η εικόνα της εποχής και απόλυτος μοχλός κίνησης φυσικά ήταν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Μια απόπειρα ακτινογραφίας αυτής της διαδρομής αποτυπώνει τις πιο σημαντικές επιρροές στο γυναικείο σώμα τα τελευταία 100 χρόνια

Με την άνοδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης τον 20ο αιώνα, η εικόνα των γυναικών στην Αμερική έχει υποστεί μια ουσιαστική αλλαγή. Από Μέριλιν Μονρόε έως την Kate Moss, το σχήμα του σώματος από τα πιο αξιοθαύμαστα μοντέλα έχει παραμείνει σταθερά λεπτότερο από αυτό του μέσου όρο μιας Αμερικανίδας, αναδεικνύοντας φυσικά ως ιδανικό, το σχεδόν αδύνατο.

Αυτό έχει οδηγήσει σε μια σοβαρή αύξηση της αγωνίας για το βάρος και την αρνητική εικόνα του σώματος των γυναικών και των κοριτσιών. Η δυσαρέσκεια για το βάρος είναι σχεδόν καθολική μεταξύ των γυναικών, ενώ η δίαιτα είναι διάχυτη. Τα κορίτσια από την ηλικία των 6 είναι δυσαρεστημένα με το βάρος τους. Η τάση αυτή αντανακλάται σε όλο τον κόσμο, αφού η κουλτούρα των μέσων ενημέρωσης έχει κυριαρχήσει. Το αποτέλεσμα ήταν η μαζική εξάπλωση των ήδη σπάνιων διαταραχών διατροφής, όπως νευρογενής ανορεξία και βουλιμία.Η εξέλιξη των ιδεωδών της Αμερικανικής ομορφιάς κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

the-gibson-girl1900s-1910s: The Gibson Girl

Η Gibson Girl, μια δημιουργία του εικονογράφου Charles Dana Gibson, ήταν μια σύνθεση που αποτύπωνε τα ιδεώδη ομορφιάς στο γύρισμα του αιώνα. Σπάνια ένα πρότυπο ομορφιάς είναι τόσο σαφές και καθορισμένο. Έτσι λοιπόν στην εικόνα του Gibson αποτυπώνονταν το στυλ χιλιάδων Αμερικανίδων.

Αυτό το ιδεώδες της θηλυκότητας απεικονιζόταν ως λεπτό και ψηλό, με «αισθησιακό» μπούστο και ευρείς γοφούς. Το παράλογο και με μια ματιά υπερβολικό πρότυπο δημιουργούνταν μέσω του κορσέ, όπου «μάζευε» το κορμό και τη μέση σημαντικά. Τα Gibson κορίτσια επίσης θεωρούνταν σωματικά δραστήρια και σε καλή υγεία.
Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή η εξιδανικευμένη εικόνα έδωσε τη θέση της σε κάτι πιο ανεπίσημο : στο κορίτσι κώνος ή αλλιώς flapper girl.


shutterstock_3168527211920
s : The Flapper    Ένα προϊόν από τα πιο φιλελεύθερα της εποχής. Η “γυναίκα κώνος-Flapper girl”, αντιπροσώπευε την πιο ανέμελη εικόνα των γυναικών, εικόνα δηλαδή διαμετρικά αντίθετη από αυτής του «Gibson». Η αρχέτυπη flapper girl , ήταν μια νεαρή γυναίκα – έφηβη ή νεαρή ενήλικας – η οποία ήταν μισόγυμνη

και είχε ελάχιστο σεβασμό στους τότε κανόνες συμπεριφοράς. Συχνά περιγράφονταν ως ανεξάρτητη, και απερίσκεπτη. Η εμφάνισή της χαρακτηρίζονταν από μια παιδικότητα και ένα ανδρόγυνο στυλ, με ελάχιστη στήθη, το σώμα σε μια ευθεία χωρίς κορσέ, και με πιο κοντά μαλλιά.

Η ανάδειξη των αστραγάλων, των γονάτων και των ποδιών ήταν ένα κοινό χαρακτηριστικό των Flapper. Τα φορέματα και οι φούστες σχεδιάζονταν για να είναι χαλαρές και να αποκαλύπτουν τα πόδια, όταν χόρευαν την τζαζ,. Άλλο χαρακτηριστικό ήταν τα γυμνά χέρια. Ρουζ, σκούρο μακιγιάζ στα μάτια, και έντονα χείλη, καθώς και το μαύρισμα, ήταν ακόμα κάποια χαρακτηριστικά των flapper. Τέλος, η αθλητική και υγιής εμφάνιση ήταν βραβευθείσα. Το ιδανικό αυτό της λεπτότητας και της περιποιημένης εμφάνισης συχνά οδήγησε οι γυναίκες της δεκαετίας του 1920 σε δίαιτα και άσκηση, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το στυλ.. Όλο αυτό το look φυσικά απεικονίζονταν και στις διαφημίσεις.

Το στυλ του κοριτσιού κώνου έλαβε τέλος με την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης.

 

moda1930-19401930-1940: Η Μόδα τον καιρό του πολέμου

Η επίδραση της Μεγάλης Ύφεσης έφερε ένα πιο παραδοσιακό στυλ πίσω στο μόδα και στην εικόνα του γυναικείου σώματος. Αν και τα κοντά μαλλιά παρέμειναν, οι φούστες για άλλη μια φορά έγιναν μακρύτερες, και τα ρούχα αναδείκνυαν με ένα φυσικό τρόπο την μέση των γυναικών.

Το πλάτος των ώμων τονίζονταν ιδιαίτερα, και το επικρατές σχήμα του σώματος έγινε πιο ξεκάθαρο, τονίζοντας τις ειδικές καμπύλες του σώματος. Με τη συμμετοχή της Αμερικής στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο ήρθε εν καιρώ πολέμου η επίταξη των υλικών της μόδας, όπως μετάξι, νάιλον, και η βαφή των ενδυμάτων. Και σε αντίθεση με το άπαχο αγορίστικο στυλ των flappers, οι γυναίκες τώρα φιλοδοξούσαν να έχουν περισσότερες καμπύλες και να τονίζουν τη γυναικεία φιγούρα τους.

Συγκεκριμένα, οι διαφημίσεις τώρα έδιναν συμβουλές στις γυναίκες για το πώς θα μπορούσαν να αποφύγουν ένα πολύ-κοκαλιάρικο στυλ. Σε αυτή την εποχή λοιπόν, η εικόνα των διασημοτήτων ήταν σχεδόν εφικτή του μέσου όρου της γυναίκας.
Ενώ οι Αμερικανίδες είχαν ένα μέσο ΔΜΣ 23,6, πολλές διασημότητες κυμαίνονταν από 18,5 (Μπάρμπαρα Στάνγουικ) σε 20,3 (Λένα Horne)- μια διαφορά δηλαδή που δεν ήταν δύσκολο να επιτευχθεί.

Γυναίκες19501950: Μεταπολεμική περίοδος

Η ιδανική εικόνα του σώματος για τις γυναίκες παρέμεινε και στη μεταπολεμική περίοδο της δεκαετίας του 1950. Ένα πρόστυχο, ηδονικό, σε σχήμα κλεψύδρας σχήμα σώματος ήταν περιζήτητο, όπως αντιπροσωπεύονταν από τα μοντέλα Marilyn Monroe και Grace Kelly.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των ταινιών του Χόλιγουντ βοήθησε στην ώθηση της αίγλης των μοντέλων σαν την Μονρόε στην ευρεία δημόσια συνείδηση. Όλο αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη ελευθερία του τύπου μετά το τέλος του πολέμου, πρόσφερε πολλές επιλογές στη μοδα των γυναικών.

Ωστόσο, αυτή η επέκταση στις επιλογές τώρα σήμαινε ότι οι γυναίκες αναμένεται να επωφεληθούν πλήρως από προϊόντα ομορφιάς και προσπαθούσαν να μην κυκλοφορούν ποτέ απεριποίητες.Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ΔΜΣ στη μέση γυναίκα παρέμεινε σταθερό στο 23.6, ακόμα και πάνω από αυτό της Σίρλεϊ Μακ Λέιν (18,8) ή Elizabeth Taylor (20.5).

twiggy1960s: Twiggy

Με τη σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του 1960 οι κανόνες αντιστράφηκαν σημαντικά. Οι καμπύλες έδωσαν τη σκυτάλη στο λεπτό και ανδρόγυνο λουκ,, γυρνώντας μας πάλι στο Flapper girl της δεκαετίας του 1920.

Η Twiggy, ήταν ένα supermodel της δεκαετίας του 1960, που ενσωμάτωνε πολλές από τιςσεισμικές μετατοπίσεις στην εξιδανίκευση του τύπου του σώματος. Σε αντίθεση με την ηδονική εμφάνιση της Μονρόε, η 112 lb (50,8kg) Twiggy είχε μικρό στήθος, κοντά μαλλιά και αγορίστικο βλέμμα.

Ωστόσο, μια «hippie» εμφάνιση με μακριά, ίσια μαλλιά, επίσης, ήρθε στο προσκήνιο στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’60, και ένα πιο πολυπρόσωπο στυλ επέμενε μεταξύ πολλών ηθοποιών υψηλού προφίλ, όπως η Jane Fonda και Σοφία Λόρεν. Αυτή τη δεκαετία, ο ΔΜΣ της μέσης Αμερικανίδας γυναίκας ανερχόταν σε 25,2 και είχε μια απόσταση από το μέσο Δ.Μ.Σ. κάποιων διασημοτήτων όπως η Soledad Miranda (17,6) και η Jessica Lange (20,4).

1970s: Thin Is In
Το 1970 είδε την συνεχιζόμενη κυριαρχία της Twiggy ,όπου το αδύνατο μοιάζει ιδανικό, το οποίο όμως άρχισε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία και στις διατροφικές συνήθειες των γυναικών. Η νευρική ανορεξία άρχισε να λαμβάνει χώρα τη δεκαετία του ’70. Συγκεκριμένα η διατροφή σε επίπεδα πείνας της τραγουδίστριας Karen Carpenter άρχισε να γίνεται γνωστή – μια πρακτική που στοίχισε τη ζωή της το 1983. Εκείνη η εποχή είδε επίσης την αύξηση των χαπιών διαίτης.
Συχνά χρησιμοποιούνταν επικίνδυνες αμφεταμίνες για να καταστείλουν την όρεξη. Ο ΔΜΣ παρέμεινε σχετικά σταθερός στο 24,9, γεγονός που καθιστά δύσκολο να ταιριάξει με το σώμα διασημοτήτων όπως της Morgan Fairchild (18) ή Joni Mitchell (20.5).

1980s: Supermodels and Hardbodies

Με το λεπτό ιδανικό των 70’s να επιμένει, υπάρχει τώρα μια αυξημένη έμφαση στην φυσική κατάσταση. Το τονισμένο αλλά όχι υπερβολικά μυώδες σώμα ήταν τώρα στη μόδα με την αερόβια άσκηση και τις ασκήσεις μέσα από τις βιντεοκασέτες να γίνονται τάση – η δίαιτα δεν ήταν πλέον ο μόνος τρόπος για την απόκτηση μια τέλειας εικόνας.

Οι απεικονίσεις των ΜΜΕ των γυναικών στη δεκαετία του ’80 έτειναν στην πιο «λεπτή» εικόνα και στο μεγαλύτερο ύψος. Η μόδα περιλάμβανε κορδέλες, καλσόν, κολάν και κοντές φούστες.
Αυτή η εποχή είδε επίσης την αύξηση των supermodels όπως Naomi Campbell, Cindy Crawford, και την Claudia Schiffer. Στη δεκαετία του ’80, το 60% των μοντέλων του περιοδικού Playboy ζύγιζαν 15% λιγότερο από ό, τι ένα υγιές μέσο βάρος για το μέγεθός τους.

Για τη μέση Αμερικανίδα, ένα τέτοιο σχήμα σώματος αποδείχθηκε δύσκολο ή αδύνατο να επιτευχθεί. Ενώ οι γυναίκες είχαν κατά μέσο όρο ΒΜΙ 25, το 1980 οι περισσότερες διασημότητες κυμαίνονταν από 17,6 (Cheryl Tiegs) σε 20,4 (Bo Derek).

 

1990s: Heroin Chic and Baywatch

 Καθ ‘όλη τη δεκαετία του ’90, το ιδανικό αυτό έγινε ακόμα πιο υπερβολικό. Οι γυναίκες αναμένεται να διατηρούν μια όλο και πιο λεπτή εμφάνιση, αλλά με μεγάλο στήθος, όπως ευρέως απεικονίζεται από την Pamela Anderson στο «Baywatch».
Εν τω μεταξύ, η υψηλή μόδα άρχισε επίσης να τονίζει το «βλέμμα έρμαιο» και το «ηρωίνη chic». Αυτό το κίνημα στάθηκε σε αντίθεση με την fit και υγιή εμφάνιση των supermodels, της δεκαετίας του ’80 εστιάζοντας αντ ‘αυτού μόνο στη λεπτότητα και στην οστεώδη εμφάνιση. Η εμφάνιση αυτή προκύπτει και από τις διαφημίσεις της Calvin Klein όπου πρωταγωνιστούσαν μοντέλα όπως η Kate Moss.Καθ ‘όλη τη δεκαετία, οι Αμερικανίδες συνέχισαν να αντιμετωπίζουν ένα «άφταστο» πρότυπο. Διασημότητες όπως η Tara Reid (17,5) και Penelope Cruz (19.6) αναδείκνυαν πρότυπα πολύ κάτω από το μέσο Δ.Μ.Σ.(26.3). Με το έτος 2000, η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη από ποτέ. Οι γυναίκες με μέσο ΔΜΣ 27,5 είχαν φτάσει σε σημείο να συγκρίνουν το σώμα τους με αυτό της Keira Knightley (17,2) και της Natalie Portman (19,5).

Η Συρρίκνωση της Γυναίκας: Η εικόνα του σώματος από τα Media

Το βάρος και το μέγεθος των γυναικών-πρότυπο, όπως μετράται σε Δ.Μ.Σ., παρέμεινε σταθερά κάτω από εκείνη του μέσου μιας Αμερικανίδας για αρκετές δεκαετίες. Στο 1950, η Μέριλιν Μονρόε είχε ΔΜΣ 20, το supermodel Twiggy, το 1960, 15, το 1980 το μοντέλο Cindy Crawford είχε19, ενώ ο ΔΜΣ της Kate Moss ήταν μόλις 16.
Για σύγκριση, η μέση αμερικανίδα είχε ΔΜΣ 25.2 στη δεκαετία του ’60, 24,9 στη δεκαετία του ’70, 25 στη δεκαετία του ’80, και 26.3 στην δεκαετία του ’90. Καθώς το μέγεθος της μέσης γυναίκας συνεχώς αυξάνεται, με αύξηση έως και 27,5 στη δεκαετία του 2000, τα μοντέλα και ηθοποιοί έτειναν σε μια μείωση αυτού.

 

Ποιος καθορίζει όμως το «Μέγεθος Plus»;  

Πριν από είκοσι χρόνια, τα μοντέλα ζύγιζαν, κατά μέσο όρο, 8% λιγότερο από τον μέσο όρο. Μέχρι τώρα, ζυγίζουν 23% λιγότερο. Τα περισσότερα μοντέλα έχουν τώρα ένα βάρος που θεωρείται κλινικά ανορεξικό. Ακόμη και ο ορισμός του «plus-size» έχει αρχίσει να συρρικνώνεται.

Πριν από δέκα χρόνια, τα plus-size μεγέθη συνήθως κυμαινόταν μεταξύ 12 και 18, ενώ σήμερα καλύπτουν μόνο στα μεγέθη 6 έως 14. Οι μισές από τις Αμερικανίδες φορούν πράγματι έναμέγεθος 14 ή μεγαλύτερο, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και τα plus-size μεγέθηδεν τις αντιπροσωπεύουν.

 Τι «πλάθει» την αυτο-εικόνα και την εμπιστοσύνη του σώματος;

Μια σειρά από παράγοντες συμβάλλουν στην κακή εικόνα του εαυτού και στη δυσαρέσκεια του σώματος των γυναικών.
Σε μια διαχρονική μελέτη σε εφήβους, οι ισχυρότεροι προγνωστικοί παράγοντες της αρνητικής εικόνας του σώματος βρέθηκαν να είναι η έλλειψη γονικής υποστήριξης, η αρνητική διάθεση και τα συναισθήματα , καθώς και η έλλειψη υποστήριξης από τους συνομηλίκους. Τα κορίτσια εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά αρνητικής εικόνας του σώματος από ό, τι τα αγόρια, και σε αντίθεση με τα αγόρια, η ένταση τους αυξάνεται καθώς μεγαλώνουν.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι εικόνες των πολυμέσων που απεικονίζουν το σύγχρονο λεπτό ιδανικό, οδηγούν στην αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης, του θυμού και της δυσαρέσκειας των γυναικών με το σώμα τους. Η προώθηση από τα μέσα αυτής της ιδανικής εικόνας σώματος έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με συμπτώματα διαταραγμένης σχέσης με τη διατροφή και σε μια ώθηση για την απόκτηση λεπτής «σιλουέτας». Επιπλέον, όσο οι γυναίκες επιδιώκουν αυτό το λεπτό ιδανικό, γίνονται πιο δυσαρεστημένες με την εμφάνισή τους. Οι περισσότερες δεν είναι σε θέση να επιτύχουν αυτό το ιδανικό με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και έναν ιδιαίτερο κίνδυνο για ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους από τις αλλεπάλληλες δίαιτες.    Αυτές οι φιλοδοξίες για την λεπτότητα έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τα κορίτσια από μια εκπληκτικά νεαρή ηλικία.
Σε μια μελέτη, το 40% των κοριτσιών ηλικίας 6 ετών εξέφρασαν την επιθυμία να είναι λεπτότερα. Η συντριπτική πλειοψηφία των κοριτσιών ηλικίας 10 ετών – 81% εξέφρασαν φόβο για το ποσοστό λίπους του σώματος τους. Τα μισά από τα κορίτσια στην 5η τάξη επίσης δήλωσαν πως αισθάνονται ότι οι εικόνες των περιοδικών έτους έκανε να θέλουν να χάσουν βάρος.
Μεταξύ των κοριτσιών που έχουν φυσιολογικό βάρος, 50-70% θεωρούν τους εαυτούς τους να είναι υπέρβαροι. Αυτές οι αυτο-αντιλήψεις μπορεί να επηρεάσουν άμεσα τις διατροφικές τους συμπεριφορές και την υγεία τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ποσοστά των διατροφικών διαταραχών σε νεαρά κορίτσια, όπως ανορεξία και η βουλιμία αυξάνεται σταθερά. Αυτό έχει εμφανιστεί στην Αγγλία, τη Βραζιλία, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, και σε έναν αριθμό σε άλλα έθνη.
Τα Φίτζι είναι ένα ιδανικό παράδειγμα για να μελετήσουμε το αντίκτυπο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η τηλεόραση δεν εισήχθη στις απομακρυσμένες επαρχίες των Φίτζι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Κατά την επόμενη τριετία, οι έφηβες ενώ αντιμετώπιζαν το γεγονός να είναι υπέρβαρες θετικά άρχισαν να το αντιμετωπίζουν αρνητικά και το 74% θεωρούσαν πως έχουν πάρα πολύ λίπος. Έτσι πολλές αποφάσισαν να κάνουν δίαιτα.

 

Προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανασφάλειας που προκαλούν τα MEDIA.

Σε απάντηση στην ευρέως διαδεδομένη αρνητική αυτοεικόνα και τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες μεταξύ των γυναικών και των κοριτσιών, ένας αριθμός των επιχειρήσεων, των ΜΜΕ, και των κρατικών φορέων έχουν ξεκινήσει εκστρατείες για την προώθηση της θετικής αυτο-αντίληψης του βάρους και της εμφάνισης.

Ένας πρακτορείο μοντέλων στην Βραζιλία συμβούλευσε τις γυναίκες να «πει όχι στην ανορεξία», με πινακίδες που δείχνουν πως αλλοιώνεται το σώμα όταν αδυνατίζει υπερβολικά προκειμένου να πετύχει αυτό το εξιδανικευμένο σχήμα και βάρος που πλασάρεται ως ιδανικό.

Το μοντέλο από την Ιταλία Isabelle Caro εμφανίστηκε στις διαφημίσεις της Ιταλίας όπου έδειχνε το ισχνό σώμα της και τις συνέπειες της ανορεξίας.
Το Ίδρυμα Looking Glass έχει τρέξει επίσης μια σειρά διαφημίσεων για να μάθει ο κόσμος τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι κάποιος μπορεί να πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή.
Ακόμα το 2007, το Συμβούλιο σχεδιαστών μόδας της Αμερικής ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την υγεία με στόχο να βοηθήσει τα μοντέλα που βρίσκονται σε κίνδυνο προκειμένου να λάβουν βοήθεια και θεραπεία.

Επιπλέον η εταιρεία ομορφιάς Dove ξεκίνησε εκστρατεία για την πραγματική ομορφιά το 2004, μεμια σειρά από viral διαφημίσεις που απεικονίζουν τις διαφορές μεταξύ γυναικών όπως απεικονίζεται στις διαφημίσεις και την πραγματική εμφάνιση τους χωρίς μακιγιάζ ή ψηφιακή επεξεργασία.

Τέλος, στη Νέα Υόρκη προωθήθηκε η θετική εικόνα για το σώμα σε κορίτσια ηλικίας 7-12 με μια σειρά από διαφημίσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος που απεικονίζουν καθημερινά κορίτσια, με λεζάντες που αναφέρουν «Είμαι Όμορφη έτσι όπως είμαι. Ακόμα και η εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τις διατροφικές διαταραχές ,όπου , διοργανώθηκε από τη διαταραχή Εθνικό Σύλλογο Διατροφικών Διαταραχών, ήταν επιτυχής όσον αφορά την παρότρυνση όλο και περισσότερων ανθρώπων ώστε να αναζητήσουν βοήθεια για τις διατροφικές διαταραχές τους.
Μέσα από αυτή την αναδρομή βλέπουμε πως τα ΜΜΕ καθορίζουν τα πρότυπα των γυναικών και πως χρησιμοποιούν διάφορα κοινωνικά αποδεκτά για να το πετύχουν αυτό. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η εικόνα του σώματος δεν έχει καμία σχέση με τη προσωπικότητα μας , τις ικανότητες και την αξία μας ως οντότητες. Οι κρίκοι αυτής της αλυσίδας πρέπει επιτέλους να σπάσουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

empty alt

Όλα τα μυστικά για να κρατήσεις το σκόρδο φρέσκο για καιρό

Ίσως νομίζεις ότι το σκόρδο διατηρείται για πολύ καιρό φρέσκο χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Όμως αν δεν ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες, θα το δεις σύντομα να μαραίνεται, να χάνει το άρωμά του και να αλλοιώνεται.
empty alt

3 τρόποι να στραγγίσεις τα φύλλα μαρουλιού

Θέλεις να στραγγίσεις τα φύλλα του μαρουλιού που θα χρησιμοποιήσεις στη σαλάτα σου εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόπο; Σου προτείνουμε τρεις διαφορετικούς τρόπους να το πετύχεις: 1.
empty alt

Γλυκές ή αλμυρές – οι κρέπες ταιριάζουν με όλες τις προτιμήσεις

Οι κρέπες είναι πιθανώς το αγαπημένο σου γρήγορο και εύκολο γλυκό πρωινό. Συνδυάζονται γρηγορότερα από τις τηγανίτες ή τις βάφλες, και έχουν την ίδια γεύση! Το μυστικό: άφησε το μείγμα να ξεκουραστεί.
empty alt

Πατατοσαλάτα, κλασική, αγαπημένη και άκρως καλοκαιρινή

Ένα συστατικό που σπάνια λείπει από την κουζίνα σου, οι πατάτες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και ικανοποιούν από τα πιο εύκολα και παιδικά γούστα μέχρι τις πιο gourmet απαιτήσεις της υψηλής γαστρονομίας.
empty alt

Ομελέτα – τορτίγια: σημειώσατε χ!

Είτε ψάχνεις ιδέες για ένα γρήγορο γεύμα ή για ένα χορταστικό πρωινό αυτή η ομελέτα τορτίγια θα σε εκπλήξει ευχάριστα.
empty alt

Ποια είναι μερικά από τα πιο ωφέλιμα μπαχαρικά

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν εδώ και αιώνες για την θεραπευτική δύναμη των βοτάνων και των μπαχαρικών.
empty alt

Λευκά, κόκκινα ή ροζέ, τα σταφύλια είναι το απόλυτο superfood του καλοκαιριού

Τα σταφύλια καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχουν χρησιμοποιηθεί από αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς για χρήση τους στην οινοποιία.
empty alt

Κρεμώδες κοτόπουλο με Bourbon και μήλα

Μια συνταγή φιλέτο κοτόπουλο με μήλα που θα σας ενθουσιάσει

Back To Top