Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία.

Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία. Είτε σε μύλο είτε σε απλή αλατιέρα, το αλάτι βρίσκεται σχεδόν σε κάθε τραπέζι, σε εξέχουσα θέση. Σήμερα, υπάρχουν αρκετά είδη αλάτων, το καθένα με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένες γαστρονομικές εφαρμογές.

Το επιτραπέζιο αλάτι είναι το κανονικό σας αλάτι, με μικρούς κρυστάλλους σχεδιασμένους να ταιριάζουν μέσα από τις μικροσκοπικές οπές σε αναδευτήρες αλατιού, δηλαδή τις αλατιέρες. Εκτός από αυτά τα κυλινδρικά κουτιά στα ράφια παντοπωλείων, θα τα βρείτε επίσης σε πακέτα υπηρεσιών φαγητού και σε τραπέζια εστιατορίων. Το ιωδιούχο άλας είναι μια μορφή επιτραπέζιου αλατιού στο οποίο έχει προστεθεί ιώδιο σε για να αποτραπεί η εμφάνιση μιας ασθένειας που ονομάζεται βρογχοκήλη.

Από μαγειρική άποψη, ο στόχος της σωστής προετοιμασίας ενός φαγητού είναι να μη χρειάζεται να προστεθεί μετά το μαγείρεμα επιπλέον αλάτι – και το επιτραπέζιο αλάτι να είναι περισσότερο διακοσμητικό κι όχι απαραίτητο, σε ένα τραπέζι.

unnamed (4)

Παρ ‘όλα αυτά, το επιτραπέζιο αλάτι εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως στο ψήσιμο. Εκτός από τη συμβολή της γεύσης, το αλάτι αντιδρά με τις γλουτένες στο σιτάρι για να κάνει τη ζύμη πιο ελαστική. Επιπλέον, οι μικροί κρύσταλλοι του βοηθούν να διαλύεται στη ζύμη, καθιστώντας το την προτιμώμενη μορφή αλατιού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού και άλλων ψημένων προϊόντων.

Το αλάτι Kosher –αλάτι κοσέρ– είναι ένα χονδρόκοκκο αλάτι που έχει καθαρότερη, ελαφρύτερη γεύση από το συνηθισμένο επιτραπέζιο αλάτι και των οποίων οι μεγαλύτεροι κρύσταλλοι το καθιστούν καλύτερο για να κολλήσουν σε τρόφιμα και για να φτιάξουν αρώματα μπαχαρικών και καρυκεύματα.

Ενώ το ιώδιο που προστίθεται στο επιτραπέζιο αλάτι προσδίδει μια ελαφρώς μεταλλική γεύση, το αλάτι kosher δεν περιέχει πρόσθετα.

Οι συνταγές αναφέρουν όλο και συχνότερα το αλάτι Kosher από το συνηθισμένο επιτραπέζιο αλάτι, αλλά αν μια συνταγή γράφει απλώς «αλάτι», σημαίνει επιτραπέζιο αλάτι. Και ενώ τα Kosher και το επιτραπέζιο αλάτι είναι ισοδύναμα κατά βάρος, οι μεγαλύτεροι κρύσταλλοι του αλατιού Kosher το καθιστούν κατά το ήμισυ αλμυρό ως προς την ποσότητα σε σύγκριση με το επιτραπέζιο αλάτι. Έτσι, αν αντικαταστήσετε το αλάτι Kosher σε μια συνταγή που απαιτεί συνηθισμένο αλάτι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη διπλάσια ποσότητα από αυτή που αναγράφεται στη συνταγή.

60f87b2298fe4bc096570357c02dfa18

Η θάλασσα είναι η κύρια πηγή του αλατιού στον κόσμο φυσικά, αλλά υπάρχουν και υπόγειες αποθέσεις άλατος που εξορύσσονται για να παράγουν αλάτι για φαγητό. Αυτές οι ορυκτές περιοχές, ωστόσο, δημιουργήθηκαν πριν από χιλιετίες από θάλασσες που δεν υπάρχουν πια. Ακόμη και οι αποθέσεις αλάτων στην οροσειρά των Ιμαλαΐων χρονολογούνται από μια εποχή που τα εδάφη αυτά ήταν υποβρύχια – εκατομμύρια χρόνια πριν σχηματιστούν τα ίδια τα βουνά.

Σε κάθε περίπτωση, τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «θαλάσσιο άλας» παράγονται με την εξάτμιση του θαλασσινού νερού. Διαφορετικές ποικιλίες επισημαίνονται ανάλογα με τον τόπο παραγωγής τους, το καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά και τις γεύσεις από ιχνοστοιχεία. Ανάλογα με αυτά τα συστατικά, καθώς και τον τρόπο παραγωγής τους, το θαλασσινό αλάτι μπορεί να πάρει τη μορφή νιφάδων, λεπτών κρυστάλλων ή χονδροειδών κρυστάλλων και μπορεί να έχει ποικιλία χρωμάτων από τοπικά ορυκτά και ακόμη και από άλγη.

reduced-sodium-salt-750x500

Λόγω αυτών των διακυμάνσεων της γεύσης, καθώς και της υφής, η μετατροπή μεταξύ θαλασσινού αλατιού και άλλων αλάτων στις συνταγές μπορεί να είναι αναξιόπιστη. Ως εκ τούτου, το θαλασσινό αλάτι χρησιμοποιείται γενικά καλύτερα ως γαρνιτούρα ή καρύκευμα παρά ως η κύρια πηγή καρυκεύματος σε ένα πιάτο.

Ένας ιδιαίτερος τύπος θαλάσσιου αλάτι, γνωστός ως fleur de sel –άνθος αλατιού– αξίζει να σημειωθεί. Συγκεντρωμένη από τις ρηχές πισίνες της γαλλικής παράκτιας περιφέρειας της Βρετάνης, το fleur de sel σχηματίζεται μόνο σε ειδικές καιρικές συνθήκες και πρέπει να συγκομίζεται με το χέρι. Στην Ελλάδα, ο ανθός αλατιού λαμβάνεται αποκλειστικά με τις παραδοσιακές μεθόδους συγκομιδής από το Μεσολόγγι.

Πλέον θα βρείτε και πολλές ειδικές συσκευασίες αλατιών που το ταιριάζουν με άλλα καρυκεύματα που ταιριάζουν ανάλογα με τον συνδυασμό ιδανικά σε ψάρι, κοτόπουλο, ψήσιμο κρεάτων κλπ.

empty alt

Σέλερι: Η αξία, τα οφέλη του και πώς θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις

  Υπάρχουν ορισμένα λαχανικά παρεξηγημένα και για αυτό το λόγο παραμελημένα από το διατροφολόγιο και τις γευστικές μας προτιμήσεις, όπως το σέλερι ή αλλιώς αμερικανικό σέλινο.
empty alt

Ένας πανεύκολος και υγιεινός τρόπος να μαγειρέψεις το ψάρι

Ο πιο απλός τρόπος να μαγειρέψεις ένα ψάρι μεσαίου μεγέθους, όπως μια τσιπούρα ή ένα μυλοκόπι; Να το ψήσεις στο φούρνο ολόκληρο, γεμισμένο με μυρωδικά και βότανα.
empty alt

Ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να φτιάξεις ζεστό αρωματικό κρασί

Ίσως το ζεστό αρωματικό κρασί, το γερμανικό Glühwein, να σου θυμίζει χριστουγεννιάτικα παζάρια και ρεβεγιόν, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει από το να το απολαμβάνεις όλο το χρόνο, ή τουλάχιστον να αρχίζεις να το απολαμβάνεις μόλις η θερμοκρασία πέφτει σε επίπεδα ικανοποιητικά για ένα...
empty alt

Τι να κάνεις αν σβολιάσει η σοκολάτα σου ενώ τη λιώνεις

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.
empty alt

Όλα όσα θες να ξέρεις για την απόλαυση που ακούει στο όνομα πίτσα

Υπάρχουν πολύ λίγα πιάτα που έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο όπως η πίτσα. Το αυθεντικό ιταλικό πιάτο έχει επίσης σερβιριστεί εκ νέου με πολλούς τρόπους σε όλο τον κόσμο.
empty alt

Κις με σπανάκι και μανιτάρια

Μια κις με σπανάκι και μανιτάρι είναι η ιδανική συνταγή για οικογένειες με πολυάσχολες μέρες ή για να απολαύσεις το σαββατοκύριακο ένα ζεστό brunch.
empty alt

Τραγανές φλούδες γλυκοπατάτας με γουακαμόλε

Ψήνοντας τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους θα έχεις ένα τραγανό αποτέλεσμα που θα συνδυαστεί εξαιρετικά με τη βελούδινη υφή του γουακαμόλε για μια λαχταριστή απόλαυση που θα εκτιμήσει δεόντως η γλώσσα και ο ουρανίσκος σου.
empty alt

Το πικνίκ πάει παραλία και καλά κάνει

Από παιδί έχεις καταλάβει ότι η θάλασσα ανοίγει την όρεξη. Από την άλλη, με την πανδημία να μη μας έχει αφήσει ακόμα ήσυχους, συνεχίζεις να αναζητάς την απομόνωση και την ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα με τη χαλάρωση και τη διασκέδαση.
Back To Top