Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία.

Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία. Είτε σε μύλο είτε σε απλή αλατιέρα, το αλάτι βρίσκεται σχεδόν σε κάθε τραπέζι, σε εξέχουσα θέση. Σήμερα, υπάρχουν αρκετά είδη αλάτων, το καθένα με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένες γαστρονομικές εφαρμογές.

Το επιτραπέζιο αλάτι είναι το κανονικό σας αλάτι, με μικρούς κρυστάλλους σχεδιασμένους να ταιριάζουν μέσα από τις μικροσκοπικές οπές σε αναδευτήρες αλατιού, δηλαδή τις αλατιέρες. Εκτός από αυτά τα κυλινδρικά κουτιά στα ράφια παντοπωλείων, θα τα βρείτε επίσης σε πακέτα υπηρεσιών φαγητού και σε τραπέζια εστιατορίων. Το ιωδιούχο άλας είναι μια μορφή επιτραπέζιου αλατιού στο οποίο έχει προστεθεί ιώδιο σε για να αποτραπεί η εμφάνιση μιας ασθένειας που ονομάζεται βρογχοκήλη.

Από μαγειρική άποψη, ο στόχος της σωστής προετοιμασίας ενός φαγητού είναι να μη χρειάζεται να προστεθεί μετά το μαγείρεμα επιπλέον αλάτι – και το επιτραπέζιο αλάτι να είναι περισσότερο διακοσμητικό κι όχι απαραίτητο, σε ένα τραπέζι.

unnamed (4)

Παρ ‘όλα αυτά, το επιτραπέζιο αλάτι εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως στο ψήσιμο. Εκτός από τη συμβολή της γεύσης, το αλάτι αντιδρά με τις γλουτένες στο σιτάρι για να κάνει τη ζύμη πιο ελαστική. Επιπλέον, οι μικροί κρύσταλλοι του βοηθούν να διαλύεται στη ζύμη, καθιστώντας το την προτιμώμενη μορφή αλατιού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού και άλλων ψημένων προϊόντων.

Το αλάτι Kosher –αλάτι κοσέρ– είναι ένα χονδρόκοκκο αλάτι που έχει καθαρότερη, ελαφρύτερη γεύση από το συνηθισμένο επιτραπέζιο αλάτι και των οποίων οι μεγαλύτεροι κρύσταλλοι το καθιστούν καλύτερο για να κολλήσουν σε τρόφιμα και για να φτιάξουν αρώματα μπαχαρικών και καρυκεύματα.

Ενώ το ιώδιο που προστίθεται στο επιτραπέζιο αλάτι προσδίδει μια ελαφρώς μεταλλική γεύση, το αλάτι kosher δεν περιέχει πρόσθετα.

Οι συνταγές αναφέρουν όλο και συχνότερα το αλάτι Kosher από το συνηθισμένο επιτραπέζιο αλάτι, αλλά αν μια συνταγή γράφει απλώς «αλάτι», σημαίνει επιτραπέζιο αλάτι. Και ενώ τα Kosher και το επιτραπέζιο αλάτι είναι ισοδύναμα κατά βάρος, οι μεγαλύτεροι κρύσταλλοι του αλατιού Kosher το καθιστούν κατά το ήμισυ αλμυρό ως προς την ποσότητα σε σύγκριση με το επιτραπέζιο αλάτι. Έτσι, αν αντικαταστήσετε το αλάτι Kosher σε μια συνταγή που απαιτεί συνηθισμένο αλάτι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη διπλάσια ποσότητα από αυτή που αναγράφεται στη συνταγή.

60f87b2298fe4bc096570357c02dfa18

Η θάλασσα είναι η κύρια πηγή του αλατιού στον κόσμο φυσικά, αλλά υπάρχουν και υπόγειες αποθέσεις άλατος που εξορύσσονται για να παράγουν αλάτι για φαγητό. Αυτές οι ορυκτές περιοχές, ωστόσο, δημιουργήθηκαν πριν από χιλιετίες από θάλασσες που δεν υπάρχουν πια. Ακόμη και οι αποθέσεις αλάτων στην οροσειρά των Ιμαλαΐων χρονολογούνται από μια εποχή που τα εδάφη αυτά ήταν υποβρύχια – εκατομμύρια χρόνια πριν σχηματιστούν τα ίδια τα βουνά.

Σε κάθε περίπτωση, τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «θαλάσσιο άλας» παράγονται με την εξάτμιση του θαλασσινού νερού. Διαφορετικές ποικιλίες επισημαίνονται ανάλογα με τον τόπο παραγωγής τους, το καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά και τις γεύσεις από ιχνοστοιχεία. Ανάλογα με αυτά τα συστατικά, καθώς και τον τρόπο παραγωγής τους, το θαλασσινό αλάτι μπορεί να πάρει τη μορφή νιφάδων, λεπτών κρυστάλλων ή χονδροειδών κρυστάλλων και μπορεί να έχει ποικιλία χρωμάτων από τοπικά ορυκτά και ακόμη και από άλγη.

reduced-sodium-salt-750x500

Λόγω αυτών των διακυμάνσεων της γεύσης, καθώς και της υφής, η μετατροπή μεταξύ θαλασσινού αλατιού και άλλων αλάτων στις συνταγές μπορεί να είναι αναξιόπιστη. Ως εκ τούτου, το θαλασσινό αλάτι χρησιμοποιείται γενικά καλύτερα ως γαρνιτούρα ή καρύκευμα παρά ως η κύρια πηγή καρυκεύματος σε ένα πιάτο.

Ένας ιδιαίτερος τύπος θαλάσσιου αλάτι, γνωστός ως fleur de sel –άνθος αλατιού– αξίζει να σημειωθεί. Συγκεντρωμένη από τις ρηχές πισίνες της γαλλικής παράκτιας περιφέρειας της Βρετάνης, το fleur de sel σχηματίζεται μόνο σε ειδικές καιρικές συνθήκες και πρέπει να συγκομίζεται με το χέρι. Στην Ελλάδα, ο ανθός αλατιού λαμβάνεται αποκλειστικά με τις παραδοσιακές μεθόδους συγκομιδής από το Μεσολόγγι.

Πλέον θα βρείτε και πολλές ειδικές συσκευασίες αλατιών που το ταιριάζουν με άλλα καρυκεύματα που ταιριάζουν ανάλογα με τον συνδυασμό ιδανικά σε ψάρι, κοτόπουλο, ψήσιμο κρεάτων κλπ.

empty alt

3 μυστικά μαγειρικής από μια Ιταλίδα γιαγιά

Η Laura Vitale, δημιουργός του καναλιού στο YouTube Laura in the Kitchen, δεν συγκεντρώνει τυχαία πάνω από 2 εκατομμύρια συνδρομητές, καθώς έχει διδαχθεί πολλά από την Ιταλίδα γιαγιά της.
empty alt

Όλα τα μυστικά για να φτιάξεις σπιτικό κεφίρ, ελιξίριο καλής υγείας και διάθεσης!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν τα πολλαπλά οφέλη της κατανάλωσης τροφών με προβιοτικά, όπως ονομάζονται τα ωφέλιμα βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και συνολικά στην καλή σωματική και ψυχική υγεία (καθώς έχει βρεθεί ότι...
empty alt

7 φαγητά που μπορούν να φτιάξουν μόνα τους τα παιδιά

Αργά ή γρήγορα όλα τα μεγαλύτερα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να μαγειρέψουν μόνα τους, αφού φυσικά έχουν περάσει πολλές ώρες στο πλάι της μαμάς και του μπαμπά παρακολουθώντας τους στη διαδικασία προετοιμασίας ενός γεύματος και έχουν «πάρει το κολάι».
empty alt

Το ιδανικό μενού για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Χρησιμοποίησε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως αφορμή για να ετοιμάσεις ένα γεύμα για δύο που θα εκτοξεύσει ή έστω θα αναζωπυρώσει την ερωτική επιθυμία! Δεν βασίζεται στα ματζούνια των προγόνων μας, αλλά σε τροφές, ποτά και κάποιες ουσίες με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που είναι […]
empty alt

Ψητές γλυκοπατάτες με βότανα και σκόρδο

Δίνοντας μια αλμυρή επίγευση στις γλυκοπατάτες χρησιμοποιώντας γήινα βότανα και αρωματικά και μειώνοντας την ένταση της γλυκύτητας των μπαχαρικών, θα δημιουργήσεις ένα όμορφα ισορροπημένο πιάτο.
empty alt

Δροσερή απόλαυση με κρύες σούπες

Ξέχνα ό,τι ήξερες η σούπα δεν τρώγεται μόνο καυτή και δεν είναι μόνο για τον χειμώνα! Δροσερές, ανάλαφρες και απολαυστικές – οι κρύες σούπες είναι το καλοκαιρινό must.
empty alt

Δες πώς μπορείς να φτιάξεις τις αφράτες, ιαπωνικές τηγανίτες σαν σουφλέ που πρωταγωνιστούν στα social

Εάν είστε γευσιγνώστης ή απλώς σου αρέσει να απολαμβάνεις το φαγητό και χαίρεσαι  να ανακαλύπτεις νέα food trends ίσως παρακολουθείς στα social σελίδες ειδικές αλλά ακόμα και αν απλώς χαζεύεις αυτό το διάστημα στο Instagram αποκλείεται να μην πρόσεξες τις αφράτες ιαπωνικές τηγανίτες που μοιάζουν...
empty alt

Ομελέτα με σπαράγγια και κρεμμύδι με κομμάτια πίτας τορτίγια

Ποιος είπε ότι οι ομελέτες είναι μόνο για πρωινό; Αυτό το χορτοφαγικό γεύμα είναι αρκετά πλούσιο για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό! Συστατικά 225 γρ.
Back To Top