Πόσες φορές σκέφτηκες να φας ένα μήλο (γιατί ένα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα) αλλά άλλαξες γνώμη γιατί βαρέθηκες να το καθαρίσεις; Στη θέση του μήλου βάλε όποιο φρούτο ή λαχανικό προτιμάς και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Πόσες φορές σκέφτηκες να φας ένα μήλο (γιατί ένα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα) αλλά άλλαξες γνώμη γιατί βαρέθηκες να το καθαρίσεις; Στη θέση του μήλου βάλε όποιο φρούτο ή λαχανικό προτιμάς και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Για σένα, λοιπόν, που βαριέσαι να καθαρίζεις ή γυρνάς μες στην κούραση στο σπίτι και δεν έχεις κουράγιο ούτε να βράσεις αυγό, σου έχω καλά νέα.

Ήρθε ο καιρός να βάλεις τέλος στο ξεφλούδισμα των φρούτων και των λαχανικών γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς η φλούδα κρύβει πολλά ωφέλιμα συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες που κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό σου και χάνονται ανεπιστρεπτί όταν την πετάς.

Ένα κλασικό παράδειγμα είναι το μήλο. Η φλούδα του μήλου περιέχει σχεδόν το 1/3 των θρεπτικών συστατικών του φρούτου, όπως βιταμίνες Α και C και κάλιο.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την πατάτα που κλείνει στη φλούδα της τις μισές περίπου φυτικές ίνες που σε βοηθούν να χορτάσεις πιο εύκολα όταν την τρως, αλλά και μεγάλη ποσότητα από σίδηρο και ασβέστιο και πάντως πολύ μεγαλύτερη από όση υπάρχει στο εσωτερικό της πατάτας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όταν τρως τα φρούτα και τα λαχανικά με τη φλούδα, εκτός από το να ετοιμάζεις το φαγητό σου πιο γρήγορα που (όπως και να το κάνουμε) είναι πολύ βασικό στις ημέρες μας, αισθάνεσαι πολύ καλύτερα τη γεύση τους. Άσε που εκτός από την πατάτα, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά κρύβουν στη φλούδα τους τις μισές φυτικές ίνες που περιέχουν, τις οποίες θα τις έχανες αν τα ξεφλούδιζες.

Τι μπορείς να τρως με τη φλούδα; Μήλα, αχλάδια, αγγούρια, καρότα, μελιτζάνες, νεκταρίνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, πατάτες και γλυκοπατάτες, ενώ ορισμένοι προτείνουν να τρως ακόμα και τη φλούδα της μπανάνας!

Και αν σου φαίνεται περίεργο να τρως π.χ. τη φλούδα του πορτοκαλιού, μπορείς πάντα να την αποθηκεύεις στην κατάψυξη και να τη χρησιμοποιείς όταν μαγειρεύεις για να ενισχύεις τη γεύση, π.χ. στο κοτόπουλο.

empty alt

Ο καφές ασπίδα για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Ούτε μία ούτε δύο αλλά τέσσερις κούπες καφέ τη μέρα ίσως να μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
empty alt

Λαχανικά αλλά πως;

Έχουν την φήμη του νόστιμου και υγιεινού γεύματος. Όμως πόσο αλήθεια τελικά υπάρχει γύρω από την επιλογή των ψητών λαχανικών ως  εύγεστο πιάτο χαμηλών λιπαρών.
empty alt

Μπορεί το είδος του σερβίτσιου να σε κάνει να τρως περισσότερο;

Αν ανήκεις και εσύ σε όσους μόλις ξεκίνησαν δίαιτα εν όψει καλοκαιριού, αναρωτήσου: «Μήπως τελικά δεν με παχαίνει το φαγητό αλλά το πιάτο στο οποίο το τρώω;».
empty alt

Δεν έχεις μπαγιάτικο ψωμί; Έτσι θα το… παλαιώσεις σε λίγα λεπτά

Αν είστε λάτρεις του ψωμιού στο σπίτι, μάλλον θα σου έχει τύχει κάποια στιγμή να αναζητήσεις μερικές μπαγιάτικες φέτες για να τις χρησιμοποιήσεις σε συνταγές όπως τα μπιφτέκια και τα κρουτόν αλλά να βρεις μόνο φρεσκο ψωμί, σχεδόν κατευθείαν από το φούρνο! Ακολουθώντας, ωστόσο, τα παρακάτω βήματα,...
empty alt

Τι είναι το μαύρο σκόρδο;

Στην εμφάνιση μοιάζει με σκόρδο που έχει χαλάσει, στην πραγματικότητα όμως το μαύρο σκόρδο έχει περάσει από μια ειδική διαδικασία παλαίωσης, η οποία του έχει δώσει εντελώς διαφορετική γεύση με ουμάμι νότες.
empty alt

Δύο εξπέρ στην πίτσα απαντούν σε «μεγάλα» ερωτήματα

Εξπέρ στην πίτσα, που συνεργάζονται με μερικές από τις καλύτερες πιτσαρίες στην Αμερική, απάντησαν στο Bonappetit.com σε απορίες που «βασανίζουν» όλους τους λάτρεις της πίτσας.
empty alt

Σεβαστείτε απόλυτα αυτές τις ημερομηνίες λήξης

Ο βασικός κανόνας που ισχύει επιβάλλει ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να μην καταναλώνεται μετά την παρέλευσή της.
empty alt

Pasta bolognese στον φούρνο

Κιμάς συν ζυμαρικά ίσον παντοτινή ευτυχία! Μια από τις απολαύσεις που μπορείς να χαίρεσαι στο σπίτι, με παρέα ή χωρίς, είναι σίγουρα το φαγητό.
Back To Top