Με την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το COVID-19 να αλλάζει γρήγορα κάθε μέρα, οι άνθρωποι έχουν πολλές ερωτήσεις.

Με την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το COVID-19 να αλλάζει γρήγορα κάθε μέρα, οι άνθρωποι έχουν πολλές ερωτήσεις. Μία συνηθισμένη ερώτηση που ακούνε οι διατροφολόγοι είναι αν μεταδίδεται ο ιός μέσω των τροφών κι ειδικά μέσω των φρέσκων λαχανικών ή φρούτων; Η σύντομη απάντηση είναι όχι, αλλά ας δούμε πώς μπορούμε να είμαστε περισσότερο ασφαλείς.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό τροφίμων (FDA) δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα τρόφιμα ή οι συσκευασίες τροφίμων σχετίζονται με τη μετάδοση του COVID-19. Όπως και με άλλους ιούς, είναι πιθανό ο ιός που προκαλεί το COVID-19 να επιζήσει σε επιφάνειες ή αντικείμενα και για αυτό συνιστούν να συνεχίσετε να εφαρμόζετε καλές συνήθειες για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, όπως να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν ο φαγητό ή την προετοιμασία των τροφίμων και να ξεπλένετε τα νωπά προϊόντα με νερό.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων στο ίδιο μήκος κύματος με τον FDA ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα είναι πιθανή πηγή ή μέσο μετάδοσης του ιού.

Οι εμπειρογνώμονες για την ασφάλεια των τροφίμων συμφωνούν επίσης ότι, δεδομένου ότι γνωρίζουμε για δύο άλλα κρούσματα κοροναϊού – SARS-CoV και MERS-CoV – τα οποία δεν διαδόθηκαν μέσω τροφίμων, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα τρόφιμα θα κινδυνέψουν από τον COVID-19.

Mark-Painter-1-750x500

Προς το παρόν, όλοι οι ειδικοί και η επιστήμη συμφωνούν ότι δεν θα πάρετε αυτόν τον ιό από το πιάτο σας. Ωστόσο επειδή αυτή τη στιγμή τα καταστήματα τροφίμων φαίνεται να είναι μερικά από τα πιο πολυσύχναστα μέρη καθώς οι άνθρωποι βγαίνουν έξω και ψωνίζουν για φαγητό, να παίρνετε κατάλληλα μέτρα προστασίας όταν τα επισκέπτεστε. Προσπαθήστε να πάτε όταν δεν είναι τόσο γεμάτα, σκουπίστε το καροτσάκι σας εάν το κατάστημά σας παρέχει απολυμαντικά μαντηλάκια, πλύνετε τα χέρια σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε και κρατάτε την απόσταση από τους υπόλοιπους καταναλωτές. Αν έχετε αυτή τη δυνατότητα, προτιμήστε αυτές τις μέρες τις υπηρεσίες ντελίβερι.

Γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά διαθέτουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, πολύτιμα συστατικά για το σώμα και τον οργανισμό – τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς. Αν και αυτό το διάστημα οι άνθρωποι αγοράζουν περισσότερα κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα προϊόντα, δεδομένου ότι διαρκούν λίγο περισσότερο, σας επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφύγετε να αγοράζετε φρέσκα, αρκεί να τα καταναλώσετε έγκαιρα.

empty alt

Οδηγός: τα είδη της σοκολάτας και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το καθένα

Όσο κι αν αγαπάμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, γιορτινό τραπέζι δεν νοείται χωρίς τουλάχιστον ένα σοκολατένιο επιδόρπιο.
empty alt

Το κόλπο για να καρυκεύεις πάντα ομοιόμορφα το φαγητό σου

Όσο κι αν προσπαθείς να καρυκεύσεις ομοιόμορφα ένα φαγητό, πάντα καταλήγουν κάποια κομμάτια π.χ. πιο αλατισμένα και άλλα άγευστα; Ακολούθησε το κόλπο που προτείνει η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Dorie Greenspan, με πιο πρόσφατη έκδοσή της το «Everyday Dorie: The Way I Cook».
empty alt

Τι να κάνεις αν σβολιάσει η σοκολάτα σου ενώ τη λιώνεις

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.
empty alt

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

Αν σου αρέσει το αυγό, θα λατρέψεις τα ποσέ. Αρκεί να σου πετύχουν: να καταφέρεις να συνδυάσεις το λευκό ασπράδι με ένα ρευστό, κρεμώδη κρόκο.
empty alt

7 διαφορετικές συνταγές με αρνί

Αν δεν σκοπεύεις φέτος να σουβλίσεις αρνί αλλά θέλεις να το εντάξεις με κάποιον τρόπο στο μενού των ημερών, ακολουθώντας την παράδοση, σου προτείνουμε επτά διαφορετικούς τρόπους να το απολαύσεις στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ή να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα, την επόμενη μέρα.
empty alt

Αλάτι: ποια τα είδη του και ποιες οι διαφορές του

Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία.
empty alt

Μανιτάρια στο γκριλ ή μπάρμπεκιου

Τα μανιτάρια μπορούν να γίνουν μια εξαιρετική πρώτη ύλη στο μπάρμπεκιου ως το τέλειο πιάτο για χορτοφάγους, αλλά θα γίνουν υπέροχη απολαυστική gourmet λιχουδιά όταν μαριναριστούν σε βινεγκρέτ σόγιας, και θα τραβήξουν την προσοχή και των κρεατοφάγων.
empty alt

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα

Όταν είναι έξω κάνει κρύο, τίποτα δεν σε ζεσταίνει γρηγορότερα από μια κούπα ζεστής σοκολάτας. Εδώ θα λατρέψεις την προσθήκη κανέλας και καγιέν σε αυτή τη μεξικάνικη έκδοση, που προορίζεται για τους λάτρεις των αρωματικών μπαχαρικών – και σε όσους τολμούν να ζουν την πικάντικη πλευρά της […]

Back To Top