Αυτή η συνταγή έχει όλα τα στοιχεία από τους αγαπημένους λαχανοντολμάδες – μοσχαρίσιο κρέας, κρεμμύδι και ρύζι μαγειρεμένα σε σάλτσα ντομάτας – και παραλείπει τη φασαρία του τυλίγματος (ιδανικό επίσης για όσους δεν αγαπούν το αυγολέμονο).

Αυτή η συνταγή έχει όλα τα στοιχεία από τους αγαπημένους λαχανοντολμάδες – μοσχαρίσιο κρέας, κρεμμύδι και ρύζι μαγειρεμένα σε σάλτσα ντομάτας – και παραλείπει τη φασαρία του τυλίγματος (ιδανικό επίσης για όσους δεν αγαπούν το αυγολέμονο). Αντίθετα, το λάχανο τεμαχίζεται και τοποθετείται σε στρώσεις με τη γευστική γέμιση, στη συνέχεια συμπληρώνεται με τυρί, για μια χορταστική και εύκολη εκδοχή φούρνου. Μη διστάσετε να αντικαταστήσετε τον βόειο κιμά, με κιμά γαλοπούλας, – αυτή η συνταγή θα ήταν επίσης εξαιρετική με ένα χορτοφαγικό υποκατάστατο κρέατος.

Χρόνος προετοιμασίας:

35 λεπτά

Συνολικός χρόνος:

1 ώρα

Μερίδες:

8

Συστατικά

3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο

1 κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή βοείου κρέατος χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο

450 γρ. σάλτσα ντομάτας χωρίς αλάτι

1 φλιτζάνι λευκό ρύζι με μακρούς κόκκους

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, χωρισμένο

½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι, χωρισμένο

8 φλιτζάνια ψιλοκομμένο πράσινο λάχανο (1 1/4 κιλά)

2 κουταλάκια του γλυκού άνηθο ξερό

¼ κουταλάκι του γλυκού κόκκινη πιπεριά θρυμματισμένη

1 ½ φλιτζάνια τριμμένο τυρί Cheddar

laxanoa

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 210. Αλείψτε το ταψί ελαφρά με σπρέι μαγειρέματος. Ζεσταίνετε 1 κουταλιά λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε μοσχαρίσιο κρέας και κρεμμύδι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι το βόειο κρέας να μην είναι πλέον ροζ, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να αναδειχθεί το άρωμά του, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε ανακατεύοντας τον ζωμό, τη σάλτσα ντομάτας, το ρύζι, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Αφήστε να σιγοβράσει. Σκεπάστε, μειώνουμε τη φωτιά για να διατηρηθεί το σιγοβράσιμο και μαγειρεύτε, ανακατεύοντας μία ή δύο φορές, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, περίπου 17 λεπτά (το μείγμα θα είναι λίγο ζουμερό). Βγάλτε το καπάκι και αφαιρέστε από τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε λάχανο, άνηθο, θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι και το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλατοπίπερο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι το λάχανο να γίνει απαλό, 5 έως 7 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά.

Απλώστε το μισό λάχανο στον πάτο του προετοιμασμένου ταψιού. Από πάνω ρίξτε το μισό μοσχαρίσιο μείγμα και μετά το μισό τυρί. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο λάχανο, μείγμα βοείου κρέατος και τυρί. Ψήστε μέχρι να ζεσταθεί και το τυρί έχει λιώσει και αρχίσει να ροδίζει, περίπου 25 λεπτά.

empty alt

Αυτό το σώμα που αλλάζει!

Από το Gibson Girl ώς τα σημερινά ανορεξικά σώματα μεσολαβούν δεκάδες ενδιάμεσες στάσεις της μόδας που φέρουν τις τάσεις τις διατροφή αλλά και όλων των κοινωνικών αλλαγών.
empty alt

Η σόγια προστατεύει από τις πολυκυστικές ωοθήκες

 Μία στις 10 γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , το οποίο συνδέεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων (π.
empty alt

5 επαγγελματικά tips για να βγάλεις τις καλύτερες φωτογραφίες φαγητού

Στη φωτογράφιση ενός πιάτου, πέντε είναι οι παράγοντες που παίζουν σημαντικότερο ρόλο. Ο φωτογράφος Αντώνης Δρακάκης (adphotography.gr), που στον ελεύθερο χρόνο του λατρεύει να μαγειρεύει, σού αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους θα ελέγξεις αυτούς τους πέντε παράγοντες ώστε να τραβήξεις...
empty alt

5 καλοκαιρινά comfort foods που μας φτιάχνουν τη διάθεση

Η όσφρηση είναι η πιο αρχέγονη αίσθηση, αυτή που οδηγεί κατευθείαν σε βαθιά ριζωμένες αναμνήσεις. Έτσι εξηγείται γιατί όταν ευωδιάζουν στο σπίτι φρεσκοκομμένες πατάτες στο τηγάνι ανασύρονται αυτόματα από τη μνήμη μακρινές εικόνες από τη γιαγιά μας στο χωριό, να στρώνει το βράδυ το τραπέζι για να […]
empty alt

3 τρόποι να στραγγίσεις τα φύλλα μαρουλιού

Θέλεις να στραγγίσεις τα φύλλα του μαρουλιού που θα χρησιμοποιήσεις στη σαλάτα σου εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόπο; Σου προτείνουμε τρεις διαφορετικούς τρόπους να το πετύχεις: 1.
empty alt

Ελαιόλαδο: Ποια είναι η διάρκεια ζωής του;

Ίσως έχεις την εντύπωση ότι το ελαιόλαδο… κρατάει για πάντα. Στην πραγματικότητα όμως αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από όσο ίσως νομίζεις.
empty alt

Αυγολέμονο: τα μυστικά

Αυγολέμονο: Μην το «φοβάσαι», ακόμα και αν είσαι αρχάριος στην κουζίνα.
empty alt

Κρεμώδες κοτόπουλο φούρνου με αγκινάρες και μανιτάρια

Αυτό το γεύμα είναι χορταστικό και γευστικό, που τονίζεται από τα εποχιακά λαχανικά και τα τέλεια ισορροπημένα καρυκεύματα.
Back To Top