Ίσως στο άκουσμα των λέξεων κουνουπίδι και μπρόκολο να σκέφτεσαι μόνο υγιεινές συνταγές αδυνατίσματος με τα δύο αυτά λαχανικά να σερβίρονται βραστά ή στον ατμό ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στο γκριλ αλλά πάντα σκέτα! Όχι πια! Ακόμα κι αν είσαι υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής (που και […]

Ίσως στο άκουσμα των λέξεων κουνουπίδι και μπρόκολο να σκέφτεσαι μόνο υγιεινές συνταγές αδυνατίσματος με τα δύο αυτά λαχανικά να σερβίρονται βραστά ή στον ατμό ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στο γκριλ αλλά πάντα σκέτα! Όχι πια! Ακόμα κι αν είσαι υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής (που και καλά κάνεις) αυτές οι δύο συνταγές θα βάλουν το μπρόκολο και το κουνουπίδι στη λίστα με τα αγαπημένα σου υλικά για comfort food επιλογές.

«Αμαρτωλό» κουνουπίδι στον φούρνο

Δεν θα θες ποτέ να ξαναφάς το ψητό κουνουπίδι με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μόλις δοκιμάσεις αυτήν τη λαχταριστή συνταγή. Μπέικον, μαλακό τυρί ή sour cream και cheddar, συνδυάζονται μαζί του για μια έκρηξη νοστιμιάς.

Συστατικά

3 φέτες μπέικον

1 κουνουπίδι (περίπου 2 κιλά), κομμένο σε κομμάτια μπουκιές

1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 1/4 φλιτζάνια τεμαχισμένο τυρί Cheddar, χωρισμένο

2/3 φλιτζάνι μαλακό κρεμώδες τυρί ή sour cream

4 φρέσκα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες, χωρισμένα

casserole

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200. Βάζεις το μπέικον σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το μαγειρεύεις μέχρι να γίνει τραγανό, 6 έως 8 λεπτά. Το μεταφέρεις σε μια πιατέλα που έχεις καλύψει με χαρτοπετσέτα και το αφήνεις να κρυώσει. (Κράτησε το λίπος στο τηγάνι.) Συνδύασε το κουνουπίδι, το πιπέρι, το αλάτι και το λίπος του μπέικον σε ένα ταψί. Ψήνεις, ανακατεύοντας δύο φορές, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι, περίπου 35 λεπτά. Εν τω μεταξύ, συνδυάζεις 1 φλιτζάνι τσένταρ, το μαλακό τυρί (ή sour cream) και τα μισά κρεμμύδια σε ένα μικρό μπολ. Όταν το κουνουπίδι είναι μαλακό, προσθέτεις το μείγμα τυριού στο κουνουπίδι στο ταψί. Από πάνω πασπαλίζεις με το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι τσένταρ. Ψήνεις μέχρι να λιώσει το τυρί, 5 έως 7 λεπτά περισσότερο. Κόβεις σε κομματάκια το κρύο μπέικον. Το ρίχνεις πάνω στο καυτό ταψί με τα υπόλοιπα κρεμμύδια.

cassero

«Κολασμένο» μπρόκολο στον φούρνο

Η ελαφριά, γευστική σάλτσα αναβαθμίζει αυτή την εύκολη συνταγή φούρνου.

Συστατικά

2 φέτες ψωμί τοστ ολικής αλέσεως

2 κιλά μπρόκολο

3 κουταλιές βούτυρο, χωρισμένο

2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 φλιτζάνια κρεμμύδι σε κύβους

4 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

1/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 1/2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

170 γρ. τυρί κρέμα

2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα γούεστερ σος (Worcestershire Sauce)

1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 φλιτζάνια τεμαχισμένο τυρί τσένταρ, χωρισμένο

casse

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνεις (βουτυρώνεις ένα ταψί). Κόψε το ψωμί σε κομμάτια και βάλε τα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να σχηματιστούν χονδροειδή ψίχουλα. Άπλωσε τα ψίχουλα σε ένα ταψί και ψήσε μέχρι να στεγνώσουν και να γίνουν τραγανά, περίπου 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βράζεις το μπρόκολο στον ατμό (ή σε νερό) μέχρι να μαλακώσει, 4 έως 6 λεπτά. Κόψε το σε κομμάτια και άπλωσέ το ομοιόμορφα στο έτοιμο ταψί. Αύξησε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 210 βαθμούς. Ζεσταίνεις 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα μαγειρεύεις, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, 3 έως 5 λεπτά. Πασπαλίζεις το αλεύρι πάνω από τα λαχανικά και μαγειρεύεις για 1 λεπτό. Ενώ ανακατεύεις, ρίξε αργά τον ζωμό κοτόπουλου. Μαγειρεύεις κι άλλο, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πήξει, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτεις το τυρί κρέμα, τη Worcestershire, το πιπέρι και το αλάτι, μαγειρεύεις, ανακατεύοντας, μέχρι να συνδυαστούν, περίπου 2 λεπτά. Αφαιρείς από τη φωτιά και προσθέτεις το 1 1/2 φλιτζάνι τυρί. Ρίχνεις τη σάλτσα τυριού πάνω από το μπρόκολο. Λιώνεις τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Συνδυάζεις το λιωμένο βούτυρο και τα φρυγανισμένα ψίχουλα σε ένα μεσαίο μπολ. Απλώνεις ομοιόμορφα πάνω στο μείγμα μπρόκολου. Από πάνω ρίχνεις το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι τυρί. Ψήνεις μέχρι να λιώσει το τυρί, 25 έως 30 λεπτά.

empty alt

Η δύναμη του πρωινού

Και να που το παλίο γνωμικό «το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός» αποκτά επιστημοκική βάση.
empty alt

Τι είναι το αστέρι Michelin και πώς απονέμεται

Πρόκειται για τη «βίβλο» της γαστρονομίας. Ο οδηγός Michelin είναι μια σειρά ετήσιων οδηγών που εκδίδονται από την ομώνυμη γαλλική εταιρεία, για πάνω από έναν αιώνα.
empty alt

Μενού για τυφλούς

      Λένε ότι όταν σου λείπει μία αίσθηση έχεις ιδιαίτερα αναπτυγμένες τις υπόλοιπες. Έχεις αναρωτηθεί πώς απολαμβάνει το φαγητό του ένας άνθρωπος που δεν βλέπει; Πώς είναι να τρως δίχως να έχει δει το φαγητό που βρίσκεται στο πιάτο σου; Κυρίως, πώς είναι να πηγαίνεις […]
empty alt

5 τρόποι να γλυκάνεις τον καφέ σου χωρίς ζάχαρη (και χωρίς τα υποκατάστατά της)

Μόλις έφτιαξες καφέ αλλά διαπίστωσες ότι σού τελείωσε η ζάχαρη; Ή, απλά, προσπαθείς να περιορίσεις την κατανάλωσή της; Ιδού πέντε εναλλακτικές της οι οποίες, όχι, δεν περιλαμβάνουν τα τεχνητά γλυκαντικά ούτε την «κλασική» πλέον στέβια.
empty alt

Έτσι θα αξιοποιήσεις νόστιμα τις μεστές άκρες των σπαραγγιών!

Μπορούσες να φανταστείς ότι έχεις τη δυνατότητα να φτιάξεις τραγανά και απολαυστικά τηγανιτά μπαστουνάκια λαχανικών με τις μεστές άκρες των σπαραγγιών, οι οποίες μέχρι τώρα κατέληγαν στα σκουπίδια; Τα οποία στη συνέχεια θα καταναλώσεις ως σνακ ή ως συστατικό σε ζυμαρικά, ομελέτες και σάντουιτς; Κι...
empty alt

Τι να κάνεις αν σβολιάσει η σοκολάτα σου ενώ τη λιώνεις

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.
empty alt

Δύο εξπέρ στην πίτσα απαντούν σε «μεγάλα» ερωτήματα

Εξπέρ στην πίτσα, που συνεργάζονται με μερικές από τις καλύτερες πιτσαρίες στην Αμερική, απάντησαν στο Bonappetit.com σε απορίες που «βασανίζουν» όλους τους λάτρεις της πίτσας.
empty alt

Κολοκύθι: το απόλυτο superfood του καλοκαιριού

Τρώγονται βραστά ή στον ατμό ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό με άλλα χορταρικά – όπως ιδιαίτερα με βλίτα το καλοκαίρι.
Back To Top