Ίσως στο άκουσμα των λέξεων κουνουπίδι και μπρόκολο να σκέφτεσαι μόνο υγιεινές συνταγές αδυνατίσματος με τα δύο αυτά λαχανικά να σερβίρονται βραστά ή στον ατμό ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στο γκριλ αλλά πάντα σκέτα! Όχι πια! Ακόμα κι αν είσαι υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής (που και […]

Ίσως στο άκουσμα των λέξεων κουνουπίδι και μπρόκολο να σκέφτεσαι μόνο υγιεινές συνταγές αδυνατίσματος με τα δύο αυτά λαχανικά να σερβίρονται βραστά ή στον ατμό ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στο γκριλ αλλά πάντα σκέτα! Όχι πια! Ακόμα κι αν είσαι υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής (που και καλά κάνεις) αυτές οι δύο συνταγές θα βάλουν το μπρόκολο και το κουνουπίδι στη λίστα με τα αγαπημένα σου υλικά για comfort food επιλογές.

«Αμαρτωλό» κουνουπίδι στον φούρνο

Δεν θα θες ποτέ να ξαναφάς το ψητό κουνουπίδι με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μόλις δοκιμάσεις αυτήν τη λαχταριστή συνταγή. Μπέικον, μαλακό τυρί ή sour cream και cheddar, συνδυάζονται μαζί του για μια έκρηξη νοστιμιάς.

Συστατικά

3 φέτες μπέικον

1 κουνουπίδι (περίπου 2 κιλά), κομμένο σε κομμάτια μπουκιές

1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 1/4 φλιτζάνια τεμαχισμένο τυρί Cheddar, χωρισμένο

2/3 φλιτζάνι μαλακό κρεμώδες τυρί ή sour cream

4 φρέσκα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες, χωρισμένα

casserole

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200. Βάζεις το μπέικον σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το μαγειρεύεις μέχρι να γίνει τραγανό, 6 έως 8 λεπτά. Το μεταφέρεις σε μια πιατέλα που έχεις καλύψει με χαρτοπετσέτα και το αφήνεις να κρυώσει. (Κράτησε το λίπος στο τηγάνι.) Συνδύασε το κουνουπίδι, το πιπέρι, το αλάτι και το λίπος του μπέικον σε ένα ταψί. Ψήνεις, ανακατεύοντας δύο φορές, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι, περίπου 35 λεπτά. Εν τω μεταξύ, συνδυάζεις 1 φλιτζάνι τσένταρ, το μαλακό τυρί (ή sour cream) και τα μισά κρεμμύδια σε ένα μικρό μπολ. Όταν το κουνουπίδι είναι μαλακό, προσθέτεις το μείγμα τυριού στο κουνουπίδι στο ταψί. Από πάνω πασπαλίζεις με το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι τσένταρ. Ψήνεις μέχρι να λιώσει το τυρί, 5 έως 7 λεπτά περισσότερο. Κόβεις σε κομματάκια το κρύο μπέικον. Το ρίχνεις πάνω στο καυτό ταψί με τα υπόλοιπα κρεμμύδια.

cassero

«Κολασμένο» μπρόκολο στον φούρνο

Η ελαφριά, γευστική σάλτσα αναβαθμίζει αυτή την εύκολη συνταγή φούρνου.

Συστατικά

2 φέτες ψωμί τοστ ολικής αλέσεως

2 κιλά μπρόκολο

3 κουταλιές βούτυρο, χωρισμένο

2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 φλιτζάνια κρεμμύδι σε κύβους

4 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

1/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 1/2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

170 γρ. τυρί κρέμα

2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα γούεστερ σος (Worcestershire Sauce)

1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 φλιτζάνια τεμαχισμένο τυρί τσένταρ, χωρισμένο

casse

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνεις (βουτυρώνεις ένα ταψί). Κόψε το ψωμί σε κομμάτια και βάλε τα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να σχηματιστούν χονδροειδή ψίχουλα. Άπλωσε τα ψίχουλα σε ένα ταψί και ψήσε μέχρι να στεγνώσουν και να γίνουν τραγανά, περίπου 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βράζεις το μπρόκολο στον ατμό (ή σε νερό) μέχρι να μαλακώσει, 4 έως 6 λεπτά. Κόψε το σε κομμάτια και άπλωσέ το ομοιόμορφα στο έτοιμο ταψί. Αύξησε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 210 βαθμούς. Ζεσταίνεις 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα μαγειρεύεις, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, 3 έως 5 λεπτά. Πασπαλίζεις το αλεύρι πάνω από τα λαχανικά και μαγειρεύεις για 1 λεπτό. Ενώ ανακατεύεις, ρίξε αργά τον ζωμό κοτόπουλου. Μαγειρεύεις κι άλλο, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πήξει, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτεις το τυρί κρέμα, τη Worcestershire, το πιπέρι και το αλάτι, μαγειρεύεις, ανακατεύοντας, μέχρι να συνδυαστούν, περίπου 2 λεπτά. Αφαιρείς από τη φωτιά και προσθέτεις το 1 1/2 φλιτζάνι τυρί. Ρίχνεις τη σάλτσα τυριού πάνω από το μπρόκολο. Λιώνεις τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Συνδυάζεις το λιωμένο βούτυρο και τα φρυγανισμένα ψίχουλα σε ένα μεσαίο μπολ. Απλώνεις ομοιόμορφα πάνω στο μείγμα μπρόκολου. Από πάνω ρίχνεις το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι τυρί. Ψήνεις μέχρι να λιώσει το τυρί, 25 έως 30 λεπτά.

empty alt

3 tips ώστε ένα δείπνο να είναι –και να φαίνεται!– πιο νόστιμο

Ετοιμάζεσαι να κάνεις το τραπέζι σε μια παρέα φίλων και έχεις ετοιμάσει απλά και νόστιμα, αλλά όχι ιδιαίτερα… φωτογενή φαγητά; Δώσε βάση στα παρακάτω tips, που θα κάνουν πιο ελκυστικά τα πιάτα σου, όχι μόνο στη γεύση αλλά και στην εμφάνιση.
empty alt

Οδηγός: Οι τροφές που εκτοξεύουν τη λίμπιντο

Το γεύμα είναι και στην εποχή μας ένα συνηθισμένο, αν και όχι πάντα πετυχημένο, πρελούδιο του έρωτα.
empty alt

Πες μου πού θα πας διακοπές, να σου πω τι θα φας

Αν σε κάθε ταξίδι σου επιδιώκεις να γνωρίζεις την τοπική κουζίνα, αυτές είναι οι σπεσιαλιτέ που αξίζει να ανακαλύψεις σε δέκα ελληνικούς προορισμούς.
empty alt

Με τι άλλο μπορείς να παντρέψεις το αλάτι (εκτός από μαύρο πιπέρι)

Η ενστικτώδης μας κίνηση, όταν θέλουμε να καρυκεύσουμε ένα φαγητό, είναι να το αλατοπιπερώνουμε. Και λέγοντας «αλατοπιπερώνουμε» συνήθως εννοούμε ότι το αλάτι συνοδεύεται από μαύρο πιπέρι.
empty alt

Πώς θα τσεκάρεις αν έχει γίνει ένα κέικ;

Ίσως έχεις διαβάσει ότι για να ελέγξεις αν είναι έτοιμο το κέικ σου μπορείς να βυθίσεις μια οδοντογλυφίδα, όμως η αλήθεια είναι ότι είναι υπερβολικά κοντή για να φτάσει μέχρι τον πάτο του ταψιού ή της φόρμας.
empty alt

Στην κουζίνα με τον Matt Damon

Το 1996 ο Matt Damon έπρεπε να μεταβάλλει το σωματικό του βάρος για τον ρόλο που είχε να υποδυθεί στην ταινία Courage Under Fire – και δήλωσε σχετικά σε συνέντευξή του ότι η τήρηση αυστηρής διατροφής ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα φακές σπυρωτές σαν… ρύζι!

Αν ξέρεις πώς να μαγειρεύεις ρύζι, τότε βασικά γνωρίζεις και πώς να μαγειρεύεις φακές. Και αν δεν καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάμε, κανένα πρόβλημα, θα καταλάβεις σε λιγάκι! Το μαγείρεμα του συγκεκριμένου όσπριου μπορεί να γίνει πανεύκολο αρκεί να θυμάσαι 1: 2.
empty alt

Espresso Martini

Η απάντηση στο δίλημμα “stirred” ή “shaken” είναι “espresso”

Back To Top