Ενα μπουκάλι μπύρα ισοδυναμεί σε θερμίδες όσο με ένα κομμάτι πίτσα. Για το λόγω αυτό Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων (LGA) της Αγγλίας επισημαίνει ότι οι ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά πρέπει να αλλάξουν για να αναφέρουν τις θερμίδες.

Ενα μπουκάλι μπύρα ισοδυναμεί σε θερμίδες όσο με ένα κομμάτι πίτσα. Για το λόγω αυτό Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων (LGA) της Αγγλίας επισημαίνει ότι οι ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά πρέπει να αλλάξουν για να αναφέρουν τις θερμίδες. Το επιχείρημά τους στηρίζεται σε έρευνες που έχουν αποδείξει ότι οι θερμίδες είναι τόσο πολλές ώστε πρέπει ο καταναλωτής να το γνωρίζει.

Σε έκθεση που εξέδωσε η Ένωση αναφέρει ότι οι επιπτώσεις του αλκοόλ στο σωματικό βάρος δεν είναι εξίσου γνωστές με τους άλλους πιθανούς κινδύνους του, και ότι το πολύ αλκοόλ συμβάλλει στην επιδημία της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ένα μπουκάλι μπύρα με περιεκτικότητα 4% σε αλκοόλ παρέχει όσες θερμίδες έχει ένα κομμάτι πίτσα, ενώ πέντε τέτοια μπουκάλια ισοδυναμούν με τρία χάμπουργκερ.

Αντίστοιχα, ένα κανονικό ποτήρι κρασί (175 ml) με περιεκτικότητα 13% σε αλκοόλ αντιστοιχεί σε μία λεπτή φέτα κέικ βανίλια, ενώ ένα μπουκάλι κρασί έχει όσες θερμίδες περιέχουν δύο χάμπουργκερ.

Η Ένωση στις αρμοδιότητες της οποίας περιήλθε προσφάτως η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους από την κατάχρηση αλκοόλ, τονίζει στην έκθεσή της ότι «παρότι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία από το αλκοόλ, όπως οι βλάβες στο ήπαρ και την καρδιά και ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, είναι σχετικώς γνωστές, ο τεράστιος αριθμός των θερμίδων που περιέχει το αλκοόλ δεν είναι».

Όπως εξηγεί, τέσσερις στους πέντε ανθρώπους δεν ξέρουν ότι ένα μεγάλο ποτήρι κρασί (250 ml) μπορεί να φτάσει τις 228 θερμίδες, αναλόγως με το πόσο «δυνατό» είναι.

Ούτε ξέρουν οι εννέα στους δέκα ότι το μέσο μπουκάλι μπύρα lager περιέχει σχεδόν 200 θερμίδες. Επιπλέον, οι θερμίδες του αλκοόλ είναι «κενές» διότι δεν έχουν θρεπτική αξία.

Γι’ αυτούς τους λόγους η LGA τάσσεται υπέρ της πανευρωπαϊκής κίνησης που ζητά από τους παρασκευαστές των οινοπνευματωδών ποτών να αναγράψουν στις συσκευασίες των προϊόντων τους πόσες θερμίδες περιέχουν.

 

 

empty alt

Οι ‘ημερομηνίες» που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά

Οι αναγραφόμενες ενδείξεις κατανάλωσης στις συσκευασίες των βρώσιμων προϊόντων είναι στο κέντρο των συζητήσεων τον τελευταίο καιρό. Ο βασικός κανόνας που ισχύει επιβάλλει ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να μην καταναλώνεται μετά την παρέλευσή της.
empty alt

Στελέχη μπρόκολου: να τα πετάξεις ή όχι;

Αν κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να μαγειρέψεις μπρόκολο κρατάς τα ανθάκια και πετάς τα στελέχη του, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις.
empty alt

Φτιάξε πεντανόστιμα, τραγανά κρουτόν με σκόρδο και τυρί σε 4 εύκολα βήματα

Δίνουν τραγανή υφή και γεύση σε σούπες, σαλάτες, αλλά και σε αυγά τηγανιτά, μάτια ή ομελέτα. Ο λόγος για τα κρουτόν με τυρί και σκόρδο, που εκτοξεύουν την απόλαυση σε μια ευρεία γκάμα πιάτων.
empty alt

Θα σου κάνω μάγια με… Taameya

  Η αραβική λέξη taameya μεταφράζεται σε «νόστιμα μικρά κομμάτια». Αυτή η εκδοχή, φτιαγμένη με ρεβίθια-φάβα, που είναι άφθονα στο δέλτα του Νείλου, θεωρείται από ορισμένους ότι είναι το αρχικό φαλάφελ.
empty alt

Φαντασμαγευστικά μπισκότα!

Ο καλύτερος τρόπος για να μη φοβάσαι ποτέ τα φαντάσματα; Μετατρέποντάς τα σε χαριτωμένα μπισκότα με λίγη ζάχαρη.
empty alt

Δροσιστείτε με ένα απολαυστικό κι υγιεινό smoothie

Με την καλοκαιρινή σεζόν να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο υδράργυρος συνεχώς ανεβαίνει. Αναζητάτε έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να παραμείνετε ενυδατωμένοι, ανανεωμένοι και δροσεροί; Δεν χρειάζεται να ψάξετε μακριά.
empty alt

Ελαφριές γαρίδες με ντομάτες και κόκκινο κρεμμύδι

Έχετε διάθεση για θαλασσινά; Θα ικανοποιήσετε πλήρως την όρεξή σας με αυτό το πιάτο με οστρακοειδή! Με φρέσκες γαρίδες αρωματισμένες με μεσογειακά καρυκεύματα, σκόνη σκόρδου και μαύρο πιπέρι, σερβιρισμένες με μαγειρεμένο κόκκινο κρεμμύδι και ντοματίνια, σίγουρα θα σας χορτάσει με νόστιμο και...
empty alt

Λαχταριστά λευκά λαζάνια με κοτόπουλο και μανιτάρια

Μια υπέροχη συνταγή που θα σας χορτάσει απολαυστικά
Back To Top