Στη μαγειρική υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που λύνουν τα χέρια και στον πιο αρχάριο, αλλά και σε εκείνον που ακόμα και μετά από χρόνια πείρας πελαγώνει μπροστά σε μια συνταγή, από το άγχος ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά.

Στη μαγειρική υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που λύνουν τα χέρια και στον πιο αρχάριο, αλλά και σε εκείνον που ακόμα και μετά από χρόνια πείρας πελαγώνει μπροστά σε μια συνταγή, από το άγχος ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά. Ακολουθούν μερικοί μόνο από αυτούς, που υπόσχονται να μετατρέψουν την κουζίνα από… δωμάτιο πανικού σε εργαστήριο δημιουργικότητας και παιχνιδιού.

1. Διάβασε τη συνταγή δύο φορές προτού ξεκινήσεις. Και μετά πήγαινέ τη βήμα βήμα. Έτσι θα προετοιμαστείς εγκαίρως και κατάλληλα για όλα τα στάδιά της και θα βεβαιωθείς φυσικά ότι έχεις, πέρα από τα υλικά, και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

2. Αράδιασε από την αρχή στον πάγκο σου όλα τα υλικά. Με αυτό τον τρόπο δεν θα βρεθείς στη δύσκολη θέση να διαπιστώσεις, στη διάρκεια μιας συνταγής ότι π.χ. μόλις σου τελείωσε το βούτυρο με το οποίο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να τσιγαρίσεις το κρεμμύδι. Επιπλέον, θα έχεις όλα τα υλικά σε απόσταση αναπνοής, για να μη χάνεις πολύτιμο χρόν κατά το μαγείρεμα ψάχνοντάς τα ή κατεβάζοντάς τα από το ψηλότερο ράφι. Τέλος, κάνοντας αυτή την προεργασία θα είσαι σίγουρος ότι δεν θα ξεχάσεις να προσθέσεις κάτι στο φαγητό σου!

3. Μη φοβάσαι να πειραματιστείς. Είτε το πείραμα γίνεται για τη χαρά της δημιουργικότητας είτε από ανάγκη (επειδή π.χ. σου τελείωσε το κονιάκ και πρέπει να σβήσεις το κρέας με άλλο οινοπνευματώδες). Τα καλά νέα είναι ότι τουλάχιστον στη μαγειρική (αν όχι στη ζαχαροπλαστική), ακόμα και αν το πείραμα αποτύχει, τα περισσότερα λάθη είναι στη χειρότερη περίπτωση βρώσιμα. Αν πάλι πετύχει, μπορεί να απογειώσει ένα πιάτο σου.

4. Καρύκευσε με γενναιοδωρία. Ειδικά τα φρέσκα μυρωδικά, που προστίθενται στο τέλος του μαγειρέματος, θα δώσουν επιπλέον βάθος σε ένα πιάτο. Φρόντισε επίσης να έχεις πάντα μερικά λεμόνια στο σπίτι, για να νοστιμίσεις το ψάρι, το ψητό κρέας, τις σαλάτες, ακόμα και μερικές σάλτσες ζυμαρικών.

5. Ζήσε το «τώρα» και απόλαυσε κάθε στάδιο της προετοιμασίας. Προσπάθησε να μη μαγειρεύεις κάτω από πίεση χρόνου και να αδειάσεις το μυαλό σου από οποιαδήποτε άλλη σκέψη την ώρα της προετοιμασίας ενός γεύματος, για να την απολαύσεις αληθινά.

6. Επένδυσε σε καλό εξοπλισμό κουζίνας. Κι αυτό αφορά όλα τα βασικά είδη της, από το σετ των μαχαιριών μέχρι τη συσκευή της κουζίνας. Ένα σετ μαχαιριών που δεν είναι καλής ποιότητας θα σε δυσκολέψει απίστευτα στο κόψιμο και την προετοιμασία του φαγητού, ενώ ένας φούρνος που δεν ψήνει ομοιόμορφα θα σαμποτάρει όλες τις προσπάθειές σου να φτιάξεις κέικ. Όσο «σφιχτός» λοιπόν κι αν είναι ο προϋπολογισμός σου, καλύτερα να κάνεις περικοπές από άλλα έξοδα του σπιτιού.

7. Στις σπιτικές γιορτές, πόνταρε σε απλές λύσεις. Μαγείρεψε δοκιμασμένες συνταγές και ετοίμασε απλά σνακ. Έτσι, θα αποφύγεις τα δυσάρεστα απρόοπτα, θα ικανοποιήσεις τον ουρανίσκο και των πιο απαιτητικών καλεσμένων σου και θα τους υποδεχτείς στο σπίτι σου όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστος και χαλαρός.

empty alt

6 τρόποι να μαγειρέψεις τα κατεψυγμένα λαχανικά

Το χειμώνα οι επιλογές μας σε λαχανικά μειώνονται – αν εξαιρέσουμε σταυρανθή όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο.
empty alt

Φτιάξε σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα

Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών.
empty alt

To dress code στα εστιατόρια αλλάζει;

Όταν είσαι καλεσμένος το βράδυ για φαγητό, φοράς αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «τα καλά σου». Ένα όμορφο φόρεμα και τακούνια οι γυναίκες, το κοστούμι τους οι άντρες.
empty alt

Ένα ντοκιμαντέρ για τη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ρεστοκριτικός Jonathan Gold μας προσκαλεί σε μια ξενάγηση στη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες, μέσα από το ντοκιμαντέρ «City of Gold» (2015) σε σκηνοθεσία της Laura Gabbert.
empty alt

Ετοιμάζεις ταξίδι; Πάρε μαζί σου αυτό το σπιτικό σνακ!

Τα μεγάλα ταξίδια μας δίνουν το ιδανικό άλλοθι να ενδώσουμε σε σνακ που είναι πλούσια σε θερμίδες, τα οποία διαφορετικά μπορεί και να αποφεύγαμε.
empty alt

Έτσι θα δώσεις πιο πλούσια γεύση στις ελαφρώς άγουρες ντομάτες

Η ώριμη ντομάτα είναι το καλύτερο υλικό για ένα μαγειρευτό φαγητό. Η άγουρη, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ. Τι κάνεις, όμως, αν όλες οι ντομάτες που έχεις στο σπίτι σου είναι ελαφρώς πράσινες, δηλαδή δεν έχουν «γίνει» ακόμα; Για να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσής τους δοκίμασε να τους προσθέσεις […]
empty alt

Mac & cheese με κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι μια υγιεινή επιλογή για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας σε χαμηλούς υδατάνθρακες, σε αυτή την εκδοχή η υγεία συναντά και την απόλαυση! Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να το φτιάξετε όσο πιο απολαυστικό γίνετε.
empty alt

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.
Back To Top