Τις μέρες των γιορτών το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνήθως μονοπωλεί το ενδιαφέρον ως προς τη διακόσμηση του σπιτιού, τώρα μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις και στο γιορτινό τραπέζι.

Τις μέρες των γιορτών το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνήθως μονοπωλεί το ενδιαφέρον ως προς τη διακόσμηση του σπιτιού, τώρα μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις και στο γιορτινό τραπέζι. Μην τρομάξεις! Το «δέντρο» που θα σου προτείνουμε τρώγεται, είναι νόστιμο, λαχταριστό και λιώνει υπέροχα στο στόμα και όχι δεν είναι γλυκό – είναι αλμυρό και τυρένιο!

Συστατικά

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

10 γρ. (2 κ.γ.) στιγμιαία μαγιά

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

4 φλιτζάνια αλεύρι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 αυγό

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Για τη γέμιση

200 γραμμάρια μοτσαρέλα σε κύβους (ή οποιοδήποτε καλό τυρί που λιώνει της αρεσκείας σου)

Για την επικάλυψη

1 αυγό χτυπημένο

1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα βότανα (Χρησιμοποίησα τυπικά μικτά βότανα, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε αποξηραμένο βότανο καρύκευμα της επιλογής σου)

νιφάδες θαλασσινό αλάτι

Για τη δακόσμηση (προαιρετικά)

Σπόροι ροδιού

Δενδρολίβανο

pull apa

Εκτέλεση

Για να φτιάξεις τη ζύμη, ανακατεύεις ελαφρά μαζί το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνεις να σταθεί για 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει.

Σε ένα μπολ μίξερ, αναμειγνύεις το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύεις.

Ρίχνεις το μείγμα ζύμης στο αλεύρι και ανακατεύεις μέχρι να αρχίσει να συνδυάζεται η ζύμη. Προσθέτεις το αυγό και το βούτυρο και στη συνέχεια ζυμώνεις για 5 λεπτά έως ότου η ζύμη να είναι μαλακή και λεία. Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τις πλευρές του μπολ ενώ ζυμώνεται.

Εάν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, προσθέτεις 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι, μία κουταλιά της σούπας κάθε φορά και αφήνεις να ζυμωθεί μέχρι να γίνει η ζύμη λεία.

Μεταφέρεις τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και καλύπτεις με πλαστικό περιτύλιγμα. Τοποθετείς σε ένα ζεστό σημείο και την αφήνεις να φουσκώσει για 60-90 λεπτά έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Μόλις αυξηθεί η ζύμη, τη διαιρείς σε κομμάτια σε μέγεθος μπάλας γκολφ που τα πλάθεις στην παλάμη του χεριού σου. Προσθέτεις έναν κύβο τυριού στο εσωτερικό κάθε μπαλίτσας.

Τοποθετείς τις μπάλες ζύμης σε ένα φύλλο ψησίματος σε ένα μεγάλο ταψί φτιάχνοντας το σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου, την μπάλα της κορυφής μπορείς να τη φτιάξεις σε σχήμα αστεριού. Αφήνεις λίγο χώρο ανάμεσα στις μπάλες ζύμης.

pull ap

Καλύπτεις χαλαρά το ψωμί του χριστουγεννιάτικου δέντρου με διάφανη μεβράνη και το αφήνεις να φουσκώσει κι άλλο ενώ ο φούρνος θερμαίνεται.

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 ° C / 350 ° F.

Αφαιρείς τη μεμβράνη. Αλείφεις το ψωμί με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζει με αποξηραμένα βότανα και αλάτι.

Το βάζεις στο φούρνο και το αφήνεις να ψηθεί για 20-25 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να ροδίσει και να είναι έτοιμο.

Το αφαιρείς από το φούρνο, το αφήνεις να κρυώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια το διακοσμείς με σπόρια ροδιού και δεντρολίβανο (προαιρετικά) πριν το σερβίρεις.

 

 

empty alt

Οι ‘ημερομηνίες» που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά

Οι αναγραφόμενες ενδείξεις κατανάλωσης στις συσκευασίες των βρώσιμων προϊόντων είναι στο κέντρο των συζητήσεων τον τελευταίο καιρό. Ο βασικός κανόνας που ισχύει επιβάλλει ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να μην καταναλώνεται μετά την παρέλευσή της.
empty alt

Η καλή γεύση είναι αποτέλεσμα του τρόπου που σκεφτόμαστε.

Η καλή γεύση είναι αποτέλεσμα του τρόπου που σκεφτόμαστε. Η κουζίνα μου μπορεί να οριστεί ως απόρροια μιας σκέψης που προσπαθεί να ανακαλύψει το νόημα της μαγειρικής τέχνης στη βαθιά συμπύκνωση των αρωμάτων και των γεύσεων.
empty alt

Για πόσο χρόνο διατηρείται φρέσκο το κρασί μετά το άνοιγμα της φιάλης;

Σίγουρα θα σου έχει τύχει να περισσέψει κρασί από ένα δείπνο, να το δοκιμάσεις μερικές ημέρες αργότερα και να απογοητευτείς τόσο, ώστε να αναρωτηθείς αν είναι το ίδιο με εκείνο που είχες πιει το πρώτο βράδυ.
empty alt

Μένουμε σπίτι και κάνουμε μαθήματα μαγειρικής από το youtube

Εξοικειωθείτε με τα μαγειρικά σας σκεύη αλλά και όρους της μαγειρικής παρακολουθώντας μαθήματα στο youtube – ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή έχετε έλλειψη από συγκεκριμένα υλικά, η ενασχόληση με τα μαθήματα μαγειρικής θα γεμίσει ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας και θα κάνει καλό και […]
empty alt

Χρειάζεται ή όχι να μπει στο ψυγείο;

  Τα ψυγεία διατηρούν τα τρόφιμα δροσερά στα σπίτια μας από το 1913, αλλά δεν είναι πάντα πιο φρέσκα στο ψυγείο.
empty alt

Κοκκινιστοί ψητοί λαχανοντολμάδες… πειραγμένοι

Αν και οι παραδοσιακές συνταγές με γεμιστό λάχανο γίνονται με κρέας, εδώ τα λαχανόφυλλα γεμίζονται με συνδυασμό ρυζιού, μανιταριών, κρεμμυδιών, σκόρδου και βοτάνων για μια υγιεινή χορτοφαγική συνταγή λαχανοντολμάδων, που ψήνονται απαλά σε μια απλή σάλτσα ντομάτας.
empty alt

Μια γευστική κι υγιεινή οπτασία στο πιάτο σου

Τα λαχανικά είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας: πλούσια σε φυτικές ίνες, ιδανικά για μια διατροφή γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα λαχανικά αποδεικνύουν καθημερινά πως εκτός από υγιεινά, μπορούν να κάνουν τα πιάτα μας ευφάνταστα και πεντανόστιμα! Ακόμη κι όταν θέλεις...
empty alt

Say cheers με δύο xmas cocktails

Επειδή δεν αναμένεται να ανοίξουν σύντομα τα μπαρ γίνε ο δικός σου bartender και απόλαυσε εξαιρετικά χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ που θα σου φτιάξουν τη διάθεση και θα βάλουν χρώμα, άρωμα και μεθυστική γεύση στις στιγμές σου.

Back To Top