Τις μέρες των γιορτών το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνήθως μονοπωλεί το ενδιαφέρον ως προς τη διακόσμηση του σπιτιού, τώρα μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις και στο γιορτινό τραπέζι.

Τις μέρες των γιορτών το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνήθως μονοπωλεί το ενδιαφέρον ως προς τη διακόσμηση του σπιτιού, τώρα μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις και στο γιορτινό τραπέζι. Μην τρομάξεις! Το «δέντρο» που θα σου προτείνουμε τρώγεται, είναι νόστιμο, λαχταριστό και λιώνει υπέροχα στο στόμα και όχι δεν είναι γλυκό – είναι αλμυρό και τυρένιο!

Συστατικά

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

10 γρ. (2 κ.γ.) στιγμιαία μαγιά

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

4 φλιτζάνια αλεύρι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 αυγό

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Για τη γέμιση

200 γραμμάρια μοτσαρέλα σε κύβους (ή οποιοδήποτε καλό τυρί που λιώνει της αρεσκείας σου)

Για την επικάλυψη

1 αυγό χτυπημένο

1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα βότανα (Χρησιμοποίησα τυπικά μικτά βότανα, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε αποξηραμένο βότανο καρύκευμα της επιλογής σου)

νιφάδες θαλασσινό αλάτι

Για τη δακόσμηση (προαιρετικά)

Σπόροι ροδιού

Δενδρολίβανο

pull apa

Εκτέλεση

Για να φτιάξεις τη ζύμη, ανακατεύεις ελαφρά μαζί το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνεις να σταθεί για 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει.

Σε ένα μπολ μίξερ, αναμειγνύεις το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύεις.

Ρίχνεις το μείγμα ζύμης στο αλεύρι και ανακατεύεις μέχρι να αρχίσει να συνδυάζεται η ζύμη. Προσθέτεις το αυγό και το βούτυρο και στη συνέχεια ζυμώνεις για 5 λεπτά έως ότου η ζύμη να είναι μαλακή και λεία. Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τις πλευρές του μπολ ενώ ζυμώνεται.

Εάν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, προσθέτεις 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι, μία κουταλιά της σούπας κάθε φορά και αφήνεις να ζυμωθεί μέχρι να γίνει η ζύμη λεία.

Μεταφέρεις τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και καλύπτεις με πλαστικό περιτύλιγμα. Τοποθετείς σε ένα ζεστό σημείο και την αφήνεις να φουσκώσει για 60-90 λεπτά έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Μόλις αυξηθεί η ζύμη, τη διαιρείς σε κομμάτια σε μέγεθος μπάλας γκολφ που τα πλάθεις στην παλάμη του χεριού σου. Προσθέτεις έναν κύβο τυριού στο εσωτερικό κάθε μπαλίτσας.

Τοποθετείς τις μπάλες ζύμης σε ένα φύλλο ψησίματος σε ένα μεγάλο ταψί φτιάχνοντας το σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου, την μπάλα της κορυφής μπορείς να τη φτιάξεις σε σχήμα αστεριού. Αφήνεις λίγο χώρο ανάμεσα στις μπάλες ζύμης.

pull ap

Καλύπτεις χαλαρά το ψωμί του χριστουγεννιάτικου δέντρου με διάφανη μεβράνη και το αφήνεις να φουσκώσει κι άλλο ενώ ο φούρνος θερμαίνεται.

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 ° C / 350 ° F.

Αφαιρείς τη μεμβράνη. Αλείφεις το ψωμί με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζει με αποξηραμένα βότανα και αλάτι.

Το βάζεις στο φούρνο και το αφήνεις να ψηθεί για 20-25 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να ροδίσει και να είναι έτοιμο.

Το αφαιρείς από το φούρνο, το αφήνεις να κρυώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια το διακοσμείς με σπόρια ροδιού και δεντρολίβανο (προαιρετικά) πριν το σερβίρεις.

 

 

empty alt

Έτσι θα διατηρήσεις τους ξηρούς καρπούς σου φρέσκους για πολύ καιρό

Αν σου αρέσουν οι ξηροί καρποί και τους χρησιμοποιείς πολύ στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική σου, υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις να τους απολαμβάνεις χωρίς να επιβαρύνεις το budget σου (γιατί κάποιοι από αυτούς είναι σχετικά ακριβοί): να τους αγοράζεις σε μεγαλύτερη ποσότητα όταν είναι σε προσφορά και να […]
empty alt

Ετοιμάζεις ταξίδι; Πάρε μαζί σου αυτό το σπιτικό σνακ!

Τα μεγάλα ταξίδια μας δίνουν το ιδανικό άλλοθι να ενδώσουμε σε σνακ που είναι πλούσια σε θερμίδες, τα οποία διαφορετικά μπορεί και να αποφεύγαμε.
empty alt

Το μυστικό για να διατηρήσεις φρέσκα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Αν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σου (όπως το μαρούλι, το σπανάκι, η ρόκα, το κέιλ) μαραίνονται μέσα σε μόλις μία με δύο μέρες, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα: 1.
empty alt

Πικάντικες μπουκίτσες-κουνουπίδι που θα σε ενθουσιάσουν

Η πρώτη αντίδραση ίσως στο άκουσμα της λέξης κουνουπίδι είναι να κλείσεις την μύτη σου. Η συνταγή ωστόσο που θα σου αποκαλύψουμε θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τη μέχρι τώρα σχέση σου με αυτό το παρεξηγημένο λαχανικό.
empty alt

Τηγανίτες αβοκάντο!

Αν σου αρέσει το αβοκάντο ή ακόμα και αν αγαπάς το όμορφο πράσινο χρώμα τους, αυτές οι μαλακές, αφράτες τηγανίτες θα γίνουν η νέα σου αδυναμία στο τραπέζι πρωινού.
empty alt

Tacos με εξωτικές γαρίδες

Αν σου αρέσει η Asian Latin κουζίνα, αυτή η συνταγή θα σε ενθουσιάσει. Αν λατρεύεις τα θαλασσινά πιάτα αλλά και οι γεύσεις που θυμίζουν την εξωτική πλευρά της Ανατολής, ειδικά όταν συνδυάζονται με την άγρια ασυμβίβαστη γεύση της λατινοαμερικάνικης γαστρονομίας, αυτές οι τηγανητές γαρίδες με σάλτσα μάνγκο […]
empty alt

Κολοκύθι: το απόλυτο superfood του καλοκαιριού

Τρώγονται βραστά ή στον ατμό ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό με άλλα χορταρικά – όπως ιδιαίτερα με βλίτα το καλοκαίρι.
empty alt

Βουτυρένιες μπάρες κολοκύθας

Ο καλύτερος τρόπος για να υποδεχθούμε την εποχή της γλυκιάς κολοκύθας
Back To Top