Υγιεινή κι απολαυστική, θα σε χορτάσει χωρίς να έχεις τύψεις

Όταν σκέφτεστε την τέλεια δροσερή σαλάτα, τι φαντάζεστε; Πρέπει να είναι γρήγορη στην παρασκευή του, σούπερ φρέσκια και γεμάτη με τραγανά λαχανικά, σωστά; Τι γίνεται με τα χόρτα; Οι σαλάτες με σπανάκι και ρόκα είναι υπέροχες, αλλά είμαστε εδώ για να σας πούμε - η καλύτερη καλοκαιρινή σαλάτα μπορεί να είναι απλά μία χωρίς αυτά.

Αντίθετα, χρησιμοποιούμε το κουσκούς, ένα από τα πιο γρήγορα μαγειρεμένα ζυμαρικά, ως βάση για ένα κομφετί από χρωματιστά λαχανικά (αγγούρια! πιπεριές! κόκκινο κρεμμύδι!), περιχυμένο με κρεμώδες dressing με λεμόνι Dijon. Προσθέσαμε επίσης πικάντικη φέτα και λιαστές ντομάτες, τραγανά καβουρδισμένα αμύγδαλα και καρύδια, γήινα ρεβίθια για να του δώσουμε λίγη πρόσθετη νοστιμιά. Είναι απλή και ελαφριά, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά ιδιαίτερη για να την φτιάχνετε ξανά και ξανά.

Πιστεύουμε ότι αυτή η σαλάτα είναι υπέροχη όπως είναι, αλλά μη διστάσετε να την αλλάξετε – δοκιμάστε διαφορετικά φασόλια, ξηρούς καρπούς, τυριά θα μπορούσαν όλα να λειτουργήσουν εδώ. Ετοιμάστε την εκ των προτέρων (έως 24 ώρες) και σερβίρετέ την δροσερή σε μπάρμπεκιου ή πικνίκ ή σερβίρετέ την ζεστή ως συνοδευτικό για ένα εύκολο δείπνο. Τα υπολείμματα είναι υπέροχα ξαναζεσταμένα με κοτόπουλο ή σολομό για μεσημεριανό γεύμα (ή τρώγονται απλώς κρύα κατευθείαν από το ψυγείο).

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

6 - 8 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

30 λεπτά

ΘΕΡΜΙΔΕΣ/ΜΕΡΙΔΑ:

405

Συστατικά

1 1/2 φλ. ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

1 φλ. κουσκούς

1/4 κουτ. θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινης πιπεριάς

Αλάτι

3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουτ. ψιλοτριμμένο ξύσμα λεμονιού

2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού

1 κουτ. μουστάρδα Ντιζόν

425 γρ. ρεβίθια, κονσέρβα, ξεπλυμένα, στραγγισμένα

1/2 αγγούρι, κομμένο στα τέσσερα κατά μήκος, ψιλοκομμένο

1/2 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1/2 φλ. θρυμματισμένη φέτα, και επιπλέον για το σερβίρισμα

1/2 φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα σε φέτες

1/2 φλ. συσκευασμένα φύλλα φρέσκιας μέντας, χοντροκομμένα (ή βασιλικού αν προτιμάτε)

1/2 φλ. λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες, ψιλοκομμένες

1/4 φλ. ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι

Εκτέλεση

Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζετε το ζωμό να πάρει βράση. Προσθέστε κουσκούς, κόκκινο πιπέρι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, στη συνέχεια σκεπάστε και αφαιρέστε από τη φωτιά. Αφήνετε να καθίσει, σκεπασμένο, για 10 λεπτά, στη συνέχεια αφρατέψτε με ένα πιρούνι και μεταφέρετε σε ένα μεσαίο μπολ.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά το λάδι, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε το κουσκούς, τα ρεβίθια, το αγγούρι, την πιπεριά, τη φέτα, τα αμύγδαλα, τη μέντα ή φύλλα βασιλικού αν προτιμάτε, τις ντομάτες και το κρεμμύδι και ανακατέψτε. Σερβίρετε ζεστή ή παγωμένη.

empty alt

Ένας πολύ καλός λόγος για να τηγανίσεις όλες τις γαρίδες με το κέλυφος

Ίσως έχεις συνηθίσει να τηγανίζεις μόνο τις μικρότερες γαρίδες μαζί με το κέλυφός τους. Τι πρέπει να κάνεις όμως με τις μεγαλύτερες; Να τις καθαρίσεις πριν από το τηγάνισμα ή να τις ρίξεις στο λάδι με… πλήρη εξάρτυση; Τηγανίζοντας ακόμα και τις μεγαλύτερες γαρίδες με το κέλυφος, […]
empty alt

Η Παραδοσιακή κουζίνα της Δράμας.

Η περιοχή της Δράμας χαρακτηρίζεται χωρικά από την ιδιομορφία του εδάφους – μια πεδιάδα περιτριγυρισμένη από τρία βουνά, το Παγγαίο, το Φαλακρό και το Μενοίκιο – τον πλούσιο Νέστο και τους παραποτάμους του, από τις έντονες τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, και πολιτιστικά από τις έντονες...
empty alt

Αυτό είναι το μυστικό για τραγανά μανιτάρια

Ξέρεις πώς είναι τα τέλεια σοταρισμένα μανιτάρια: έχουν ένα όμορφο χρυσό-καφέ χρώμα, τραγανές άκρες και πλούσια, γεμάτη γεύση.
empty alt

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο φρέσκο και το ωριμασμένο τυρί;

Σε γενικές γραμμές, η παρασκευή τυριού συνίσταται στο διαχωρισμό του τυροπήγματος από το τυρόγαλα και στη συνέχεια στην επεξεργασία του τυροπήγματος.
empty alt

Αυγολέμονο: τα μυστικά

Αυγολέμονο: Μην το «φοβάσαι», ακόμα και αν είσαι αρχάριος στην κουζίνα.
empty alt

Τι να κάνεις αν μια σάλτσα σού βγει υπερβολικά αλμυρή;

145231 Σε όλους μας έχει συμβεί ενώ ετοιμάζουμε την τέλεια σάλτσα να μας πέσει (λίγο) παραπάνω αλάτι, με αποτέλεσμα να γίνει «λύσσα».
empty alt

Η νέα καλοκαιρινή εκδοχή του Bloody Mary

Σε διακοπές στο νησί, για ένα πρωινό brunch έκπληξη, ή ως το ιδανικό συνοδευικό την ώρα που ο ήλιος δύει αυτή η εκδοχή του Bloddy Mary θα σε ενθουσιάσει! ΥΛΙΚΑ: 4 ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 0 ΩΡΕΣ 10 ΛΕΠΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 6 ΩΡΕΣ 10 ΛΕΠΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 4 μίνι αγκουράκια […]
empty alt

Μύδια με ντομάτες και σκόρδο

Τώρα που μπαίνουμε σε ρυθμούς ρομαντικούς και ετοιμαζόμαστε για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους.
Back To Top