Βάλτε λίγη σοκολάτα στη ζωή σας αν θέλετε να αποδίδει ο εγκέφαλός σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, λέει νέα, διεθνής μελέτη που επιβεβαιώνει ότι πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες βελτιώνονται με την συστηματική κατανάλωση σοκολάτας – άσχετα με την ηλικία και άλλες παραμέτρους του τρόπους ζωής και την […]

Βάλτε λίγη σοκολάτα στη ζωή σας αν θέλετε να αποδίδει ο εγκέφαλός σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, λέει νέα, διεθνής μελέτη που επιβεβαιώνει ότι πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες βελτιώνονται με την συστηματική κατανάλωση σοκολάτας – άσχετα με την ηλικία και άλλες παραμέτρους του τρόπους ζωής και την τυχόν ύπαρξη καρδιαγγειακού προβλήματος υγείας. Το μυστικό βρίσκεται στις φλαβανόλες του κακάο, σημειώνεται στη μελέτη. Οι φλαβανόλες είναι φυτοχημικές ουσίες οι οποίες βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτές έχουν οι σοκολάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο (πάνω από 70%).

Πολύ πιθανό επίσης η σοκολάτα μακροπρόθεσμα να προστατεύει και από τη σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Appetite».

«Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, του Ινστιτούτου Υγείας του Λουξεμβούργου (LIH) και του Πανεπιστημίου του Μέιν, στις ΗΠΑ, σε 968 εθελοντές ηλικίας 23 έως 98 ετών.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, τρόπου ζωής και υγείας, και υποβλήθηκαν σε μία σειρά τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο συχνότερη ήταν η κατανάλωση σοκολάτας, τόσο πιο βελτιωμένες ήταν οι επιδόσεις τους στα τεστ οπτικοχωρικής μνήμης (είναι η ικανότητα να θυμόμαστε το πού ακριβώς στο χώρο βρισκόταν ένα αντικείμενο ή ερέθισμα) και οργάνωσης, εργασιακής μνήμης (είναι η ικανότητα να θυμόμαστε τι πρέπει να κάνουμε, πως και γιατί), σάρωσης του χώρου και παρακολούθησης, και αφηρημένης σκέψης.

Ανάλογα με την κατανάλωση σοκολάτας βελτιώνονταν επίσης αντίστοιχα και οι επιδόσεις τους στην επονομαζόμενη Σύντομη Εξέταση της Νοητικής Κατάστασης (MMSE), ένα τεστ 30 ερωτήσεων που αξιολογεί συνολικά τη νοητική κατάσταση και συμβάλλει στη διάγνωση των νοητικών διαταραχών.

Με εξαίρεση την εργασιακή μνήμη, οι βελτιώσεις στις υπόλοιπες δεξιότητες με τη βοήθεια της σοκολάτας παρέμειναν ισχυρές ακόμα κι όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν τους άλλους παράγοντες που μπορεί να τις επηρεάσουν, όπως τη διατροφή στο σύνολό της και την κατάσταση της υγείας.

empty alt

Τι θα μαγειρέψεις τον Οκτώβριο σύμφωνα με το ζώδιό σου

Αν αφήνεις τα άστρα και τους πλανήτες να επηρεάζουν την προσωπική ζωή σου, γιατί να μη σου δώσουν τα φώτα τους και στην κουζίνα; Για του λόγου το αληθές, το παρακάτω ωροσκόπιο από το Food52.com δεν περιλαμβάνει κατηγορίες όπως «Έρωτας» και «Καριέρα», αλλά «Φαγητό».
empty alt

Προσπαθείς να χάσεις βάρος; Φάε σαν παιδί!

Συνήθως οι γονείς είναι αυτοί που μαθαίνουν πράγματα στα παιδιά τους. Υπάρχουν, όμως, και πράγματα που μπορεί ένα παιδί να διδάξει στους μεγάλους, όπως για παράδειγμα πώς να τρώνε σωστά! Αν, λοιπόν, είσαι μαμά, μπαμπάς, θείος, θεία, κλπ, η λύση στα κιλά που μπορεί να σε ταλαιπωρούν […]
empty alt

Θες να χάσεις βάρος; Πάρε μικρότερο πιάτο

Μία νέα βρετανική έρευνα ήρθε να αποδείξει ότι το μέγεθος του πιάτου σου και άρα η μερίδα που βάζεις μπροστά σου όταν κάτσεις να φας, επηρεάζουν την ποσότητα που καταναλώνεις.
empty alt

Γκασπάτσο: η σούπα που τρώγεται κρύα!

Θυμίζει ντοματοχυμό αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πεντανόστιμη, ισπανική σούπα λαχανικών που καταναλώνεται κρύα και ταιριάζει στις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.
empty alt

Αφιέρωμα αβοκάντο: ποια λάθη να αποφύγεις και πώς θα επισπεύσεις την ωρίμανσή του

Αν η σημερινή γενιά έπρεπε να επιλέξει ένα σύμβολο της διατροφής της, αυτό θα ήταν πιθανότατα το αβοκάντο.
empty alt

Αυγά Benedict στον φούρνο

Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται ή από το brunch! Όταν έχεις χρόνο ή θέλεις να περιποιηθείς τον εαυτό σου ή να κακομάθεις όποιον έτυχε να ξυπνήσει μαζί σου ή όταν απλώς θέλεις να φτιάξεις μια σούπερ γευστική έκπληξη για την οικογένειά σου, αυτή η συνταγή […]
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ο βασικότερος παράγοντας ζύμωσης. Οι χημικοί διογκωτικοί παράγοντες ήταν γνωστοί ακόμη και στην αρχαιότητα, αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν το καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο έγινε εμπορικά διαθέσιμο, η δημοτικότητά τους στο ψήσιμο πραγματικά απογειώθηκε.
empty alt

Πώς να ετοιμάσεις το τέλειο ρομαντικό δείπνο

Δεν χρειάζεται να είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου για να ετοιμάσεις ένα ρομαντικό δείπνο – ακόμα και αν δεν πιστεύεις ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι μπορείς πάντα να εντυπωσιάσεις το ταίρι σου ή το φλερτ σου με τις μαγειρικές σου ικανότητες.
Back To Top