Θα μπορούσες να την πεις και γλυκιά «πίτσα» μήλου…

Γιατί μας αρέσει να φτιάχνουμε γαλέτες; Έχουν όλα τα νόστιμα στοιχεία της πίτας: βουτυρωτή κρούστα και τρυφερά ψητά φρούτα. Αυτό που δεν έχουν είναι η φασαριόζικη τεχνική.

Σε τι διαφέρει μια γαλέτα από μια πίτα;

Η γαλέτα είναι ουσιαστικά μια πίτα με ανοιχτό πρόσωπο. Τα μήλα σε λεπτές φέτες ρίχνονται με κανέλα και ζάχαρη και στρώνονται πάνω από ένα μόνο φύλλο κρούστας πίτας. Η κρούστα διπλώνεται πάνω από τα μήλα σε έναν χονδρό κύκλο και ψήνεται μέχρι να ξεφλουδίσει η κρούστα. Η μηλόπιτα έχει πάνω και κάτω κρούστα και συνήθως πλάθεται σε πιατέλα. Η επιπλέον κρούστα και το συνολικό σχήμα είναι οι μόνες πραγματικές διαφορές, και για τους εμμονικούς με τα μήλα, οι γαλέτες παρέχουν την τέλεια αναλογία κρούστας προς γέμιση.

Τι είδους μήλα είναι καλύτερα για γαλέτα;

Οι γαλέτες χρειάζονται το ίδιο είδος μήλων που θα χρειαζόταν μια μηλόπιτα – για ψήσιμο μήλων. Τα μήλα ψησίματος έχουν μια σφιχτή υφή που αντέχει καλά στη θερμότητα. Μπορείτε να το αλλάξετε ανάλογα με το επίπεδο γλυκύτητας έναντι. τρυφερότητα για την οποία έχεις διάθεση. Δεδομένου ότι προσθέτουμε ζάχαρη στα μήλα, τα ξινόμηλα είναι η ιδανική επιλογή.

Τι μπορείτε να σερβίρετε με μια γαλέτα;

Οτιδήποτε θα σερβίρατε με μηλόπιτα θα λειτουργούσε και εδώ. Αυτό σημαίνει ότι το αγαπημένο σας παγωτό, το παγωμένο γιαούρτι, η σάλτσα καραμέλας ή οι γλασαρισμένοι ξηροί καρποί θα ήταν τέλια συνοδευτικά.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

8 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ώρα 15 λεπτά

CAL/SERV:

84

Συστατικά

1 βασική ζύμη για πίτα

3 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες

3 κ.σ. συσκευασμένη μαύρη ζάχαρη

Χυμό από 1/2 λεμόνι

1 κουτ. κανέλα

Πρέζα αλάτι

1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο με 1 κουταλάκι του γλυκού νερό

1 κ.γ. ζάχαρη Demerara (ή καστανή)

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη βασική ζύμη για πίτα και αφήνουμε να κρυώσει για 2 ώρες.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τη γέμιση των φρούτων σας: Συνδυάστε τα μήλα σε φέτες, την καστανή ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, την κανέλα και μια πρέζα αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε απαλά για να επικαλυφθούν τα μήλα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° και στρώνουμε ένα μεσαίο ταψί με λαδόκολλα. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε τη ζύμη σε κύκλο 12" πάχους περίπου 1/8". Μεταφέρετε στο ταψί.

Τοποθετήστε φέτες μήλου πάνω από τη ζύμη, αφήνοντας ένα περίγραμμα 1 1/2" γύρω από την άκρη. Διπλώστε την πιο κοντινή σας άκρη προς το κέντρο. Περιστρέψτε ελαφρά το τη ζύμη και επαναλάβετε, μέχρι όλες οι άκρες να διπλωθούν προς τα μήλα.

Αλείφετε με πινέλο τα αυγά ξεπλύνουμε την κρούστα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη ντεμεράρα (καστανή). Ψήστε μέχρι να ροδίσει η κρούστα και τα φρούτα να είναι τρυφερά, 40 με 45 λεπτά. Μεταφέρετε σε σχάρα ψύξης και αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε.

Διατροφικές Πληροφορίες

Ανά μερίδα (Μερίδες 8)

Θερμίδες 84

Λίπος 2 γρ

Κορεσμένο λίπος 0 γρ

Ακόρεστα λίπη 0 γρ

Χοληστερίνη 23 mg

Νάτριο 41 mg

Υδατάνθρακες 15 γρ

Ίνα 2 γρ

Ζάχαρη 13 γρ

Πρωτεΐνη 1 γρ

Βιταμίνη D 0mcg

Ασβέστιο 17 mg

Σίδερο 0 mg

Κάλιο 98 mg

empty alt

Είναι το ψήσιμο γλυκών μια μορφή ψυχοθεραπείας;

Σε κάποιους ανθρώπους αρέσει τόσο να φτιάχνουν γλυκά που βρίσκουν πάντα μια αφορμή για να προθερμάνουν τον φούρνο- θερμαίνοντας έτσι τις σχέσεις με τους γύρω τους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.
empty alt

Αυτή η αλλαγή θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Είναι ένας σχεδόν παγκόσμιος κανόνας ότι λίγο πριν το καλοκαίρι ή, όπως η εποχή που διανύουμε, ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, είναι η εποχή κατά την οποία οι περισσότεροι θυμούνται ότι πρέπει να κάνουν λίγο δίαιτα και λίγο γυμναστική για να ετοιμαστούν να ξεχυθούν στις παραλίες για […]
empty alt

3 διαφορετικοί τρόποι να απολαύσεις τις αντζούγιες

Λατρεύεις τις αντζούγιες; Ή, απλά, σου περίσσεψαν μερικές από μια άλλη συνταγή και δεν ξέρεις τι να τις κάνεις; Ακολουθούν τρεις μόνο από τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να τις εντάξεις στη μαγειρική σου.
empty alt

Πρωτοχρονιάτικο δείπνο: η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει μία εβδομάδα πριν!

Όποιο μενού κι αν σχεδιάσεις για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που θα σου ανοίξουν το δρόμο για την επιτυχία του πάρτι.
empty alt

Η καντίνα που ταξιδεύει στον Καναδά συλλέγοντας συνταγές και ιστορίες

Συνήθως επισκεφτόμαστε μια καντίνα για να αγοράσουμε έτοιμο, μαγειρεμένο φαγητό. Ωστόσο στην καντίνα Food History Truck οι ρόλοι αντιστρέφονται: oι επισκέπτες μπαίνουν στην κουζίνα, μαγειρεύουν ένα φαγητό και, μαζί με αυτό, μοιράζονται με τους ιδιοκτήτες της ιστορίες γύρω από τη συγκεκριμένη...
empty alt

Μαγείρεψε σωστά τις φακές σε 5 απλά βήματα

Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες αλλά και μικροθρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος. Επιπλέον, μπορούν να γίνουν πεντανόστιμες, αρκεί να τις μαγειρέψεις σωστά.
empty alt

Τα κάνουμε σαλάτα διά χειρός Cameron Diaz

Αν χρειάζεσαι ισχυρό κίνητρο για να γίνεις φίλος με τις σαλάτες, η γοητεία της Κάμερον Ντίαζ μάλλον θα σε πείσει.
empty alt

Κάντε την έκπληξη με πέστο-καλαμποκόψωμο

Μια καλοκαιρινή γεύση αγαπημένων παιδικών αναμνήσεων

Back To Top