Ήδη από την εποχή των Μάγια, με κάποια ισχυρή επιρροή από τους Ισπανούς κατακτητές, η κουλτούρα της μεξικανικής κουζίνας έχει εξελιχθεί σε ένα μοναδικό μείγμα σύγχρονης και διαχρονικής γαστρονομίας.

Ήδη από την εποχή των Μάγια, με κάποια ισχυρή επιρροή από τους Ισπανούς κατακτητές, η κουλτούρα της μεξικανικής κουζίνας έχει εξελιχθεί σε ένα μοναδικό μείγμα σύγχρονης και διαχρονικής γαστρονομίας.

Το εθνικό πιάτο του Μεξικού είναι το «Mole Sauce». μια σάλτσα της οποίας τα κύρια συστατικά είναι, κρεμμύδι και σκόρδο σε συνδυασμό με εξωτικά μπαχαρικά και βότανα όπως μαύρο πιπέρι, κύμινο, γαρίφαλο, τσίλι, ντομάτες και αλεσμένους καρπούς ή σουσάμι βρασμένο με σοκολάτα ή ξηρά φρούτα.

Η βαθιά σχέση μεταξύ της κληρονομιάς και του πολιτισμού ενός τόπου και του φαγητού του είναι αναμφισβήτητα εκείνη που προσδίδει κάποια αξιοπιστία στο ρητό «Αυτό που τρώτε δείχνει ποιος είστε». Η μεξικάνικη κουζίνα προέρχεται από μια μακρά και ποικίλη ιστορία και ρίχνει πολύ φως σε μερικές από τις ταραχώδεις στιγμές που αυτή η κουλτούρα είχε να αντιμετωπίσει.

Το μεξικάνικο φαγητό και ο πολιτισμός είχαν μια μακροχρόνια συμβιωτική σχέση. Η μελέτη της ιστορίας του Μεξικού και της γαστρονομικής της κουλτούρας συμβαδίζει, και θα ήταν μια αρκετά σκληρή προσπάθεια να πραγματοποιηθεί το ένα χωρίς το άλλο. Η προέλευση της μεξικάνικης κουζίνας μπορεί να εντοπιστεί στον πολιτισμό των Μάγια, ο οποίος πίστευε ακράδαντα ότι ο πλούτος της τροφής μπορεί να εμπλουτίσει το πνεύμα και το σώμα ενός ατόμου μέσω διαφόρων αισθήσεων όπως η γεύση, η μυρωδιά και η αφή.

mexi e

Παραδοσιακό μεξικάνικο γεύμα

Τα παραδοσιακά μεξικάνικα γεύματα περιλαμβάνουν ευρεία χρήση σοκολάτας, φιστικιών, ντομάτας, φασολιών και βανίλιας. Συνδυάζοντας όλα αυτά με τις σπεσιαλιτέ της κουζίνας των Ευρωπαίων κατακτητών (δηλαδή των Ισπανών), όπως κρασί, τυρί, χοιρινό, βόειο κρέας και αρνί, οι Μεξικανοί δημιούργησαν μια κουλτούρα φαγητών που συνδυάζει την κομψότητα της λαογραφίας και τον ρεαλισμό του νεωτερισμού. Πιστεύεται ευρέως ότι το μεξικάνικο φαγητό είναι εξαιρετικά πικάντικο, αλλά αυτό ισχύει μόνο σε κάποιο βαθμό.

Ιστορία των Μάγια Ινδιάνων

Το Νοτιοανατολικό Μεξικό κατοικήθηκε από τους Μάγια Ινδιάνους πριν από πολλά χρόνια, και οι βασικές τους διατροφικές συνήθειες βασίζονταν στο γεγονός ότι ήταν κυρίως νομάδες κυνηγοί από τη φύση. Ως αποτέλεσμα, δεν ρίζωναν σε μια γη και κατανάλωναν τακτικά ζώα που περιπλανήθηκαν σε αυτά τα εδάφη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

mexi f

Πολιτισμός τροφίμων των Μεξικανών Μάγια

Εκείνη την περίοδο το μεξικάνικο φαγητό αποτελούταν απλώς από κρέας κουνελιών, ελαφιών, ρακούν και αρμαδίλων. Τα πουλιά θεωρούνταν λιχουδιά όπως και τα περιστέρια, οι γαλοπούλες και τα ορτύκια τρώγονταν τακτικά. Μερικές φορές ακόμη και βάτραχοι, φίδια και χελώνες θα έμπαιναν στο γκουρμέ στόχαστρο. Αυτές οι λιχουδιές κρέατος συμπληρώθηκαν τέλεια από λαχανικά, καλαμπόκι, τροπικά φρούτα και φασόλια. Το καλαμπόκι ήταν ένα βασικό συμπλήρωμα, καθώς καλλιεργήθηκε ευρέως σε όλους τους οικισμούς των Μάγια, καθιστώντας το αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού.

mexican1

Η μεξικάνικη τροφή και καλλιέργεια αυτής της εποχής στοχεύει στην πλήρη διατροφή και θρέψη του σώματος παρέχοντας στον ανθρώπινο οργανισμό όλα τα απαραίτητα μέταλλα και αμινοξέα.

Προ-Κολομβιανή εποχή

Η περίοδος πριν από την κατάκτηση της χώρα από τους Ευρωπαίους ήταν γνωστή ως η προ-Κολομβιανή εποχή στην ιστορία του Μεξικού. Η διατροφή εκείνη τη εποχή επηρεάστηκε επίσης σημαντικά από εντελώς φυσικά συστατικά.

mexi b

Η μαγειρική κουλτούρα της Προκολομβιανής περιόδου του Μεξικού

Το καλαμπόκι, η βασική διατροφή των Μεξικανών, αποτελούσε μέρος όλων των γευμάτων τους με κάποιο τρόπο. Μαζί με το καλαμπόκι, τα μανιτάρια σημείωσαν επίσης αύξηση της δημοτικότητάς τους στη διατροφή των Μεξικανών εκείνο το διάστημα. Τα προϊόντα κρέατος καταναλώνονταν πάντα με μεγάλη συχνότητα και αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της μεξικάνικης κουλτούρας τροφίμων. Η εμφάνιση του «τσίλι» ήταν ένα σημαντικό γεγονός στις γαστρονομικές προτιμήσεις των Μεξικανών στην προκολομβιανή εποχή.

Αλλά τότε οι Ισπανοί κατακτητές ήρθαν και άλλαξαν τα πάντα.

mexi c

Η ισπανική εποχή

Το ισπανικό σώμα έφτασε στο Μεξικό το 1521 και άλλαξε εντελώς την κουλτούρα των φαγητών στην περιοχή.

Πολιτισμός φαγητών στο Μεξικό μετά την κατάκτηση

Οι Ισπανοί έφεραν μαζί τους την τεράστια δύναμη των ζώων που άλλαξαν εντελώς τη σύνθεση του κρέατος στη μεξικάνικη κουλτούρα. Μαζί με αυτές τις νέες πηγές κρέατος, οι Ισπανοί εισήγαγαν επίσης διάφορα μπαχαρικά, σκόρδο, ρύζι, σιτάρι, κριθάρι και κρασί στη μεξικάνικη κουλτούρα. Ακριβώς όπως η προκολομβιανή εποχή πρόσθεσε τον σημαντικό παράγοντα του τσίλι στη μεξικάνικη κουζίνα, η ισπανική εποχή έδωσε στην κουζίνα, την τεχνική του τηγανίσματος που δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ πριν.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι η επιρροή των ισπανικών τροφίμων μπορεί να μην ήταν τόσο βαθιά στα μεξικάνικα τρόφιμα όπως υποτίθεται. Αυτό οφείλεται κυρίως στις τεράστιες διαφορές μεταξύ των προσωπικοτήτων, των στάσεων και του περιβάλλοντος των δύο πολιτισμών.

mexi a

Πολιτισμός τροφίμων του σημερινού Μεξικού

Η μακρά σειρά εξέλιξης του μεξικάνικου φαγητού κορυφώθηκε με ένα πολύ διαφορετικό φάσμα τροφίμων που σερβίρονται στη σύγχρονη μεξικάνικη κουλτούρα σήμερα. Συνδυάζοντας τα παραδοσιακά και τα φυσικά συστατικά, με τα πιο μοντέρνα συστατικά των Ευρωπαίων, το μεξικάνικο φαγητό έχει βρει έναν μοναδικό χαρακτήρα σε αυτόν που δεν μπορεί να αναπαραχθεί οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Υπάρχουν μικρές αποκλίσεις στα γούστα και τις προτιμήσεις που συμβαίνουν από περιοχή σε περιοχή, αλλά αυτό είναι κάτι που είναι απολύτως κατανοητό και συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.

mexi d

Μεξικάνικα ποτά

Τα δημοφιλή ποτά που καταναλώνονται σε όλο το Μεξικό είναι atole, tejuino, pozol, παγωμένο τσάι ιβίσκου, horchata. Ενώ τα πρώτα τρία φτιάχνονται από καλαμπόκι, το παγωμένο τσάι ιβίσκου φτιάχνεται, όπως υποδηλώνει το όνομα, ο ιβίσκος και το horchata είναι φτιαγμένο από ρύζι. Μαζί με αυτά τα κανονικά ποτά, τα πιο συνηθισμένα αλκοολούχα ποτά είναι η μπύρα και η τεκίλα.

mexi h

Μεξικάνικο street food

Η κουλτούρα των φαγητών του Μεξικού δεν είναι, και δεν μπορεί ποτέ να είναι πλήρης, χωρίς το φαγητό του δρόμου. Οι μοναδικές αλλά ποικίλες συνταγές τροφίμων που διατίθενται στο Μεξικό έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Μεξικού ως τουριστικού προορισμού. Η πιο δημοφιλής και πιο γνωστή λιχουδιά φαγητού του δρόμου είναι το taco. Άλλες συνταγές περιλαμβάνουν, quesadillas, barbacoa, alambres, tamales κ.λπ.

Η ιστορία της μεξικάνικης κουζίνας είναι τόσο ποικίλη και πλούσια όσο η ιστορία της ίδιας της χώρας. Υπάρχουν τόσες πολλές νόστιμες συνταγές μαγειρεμένες σε ολόκληρη τη χώρα, που η συμπερίληψη όλων σε μια συλλογή θα ήταν δύσκολο έργο. Οι συνεχώς μεταβαλλόμενοι χρόνοι και επιρροές στον πολιτισμό έχουν οδηγήσει επίσης σε πολλές επαναστάσεις στην κουζίνα, και όλα αυτά προσδίδουν μια προσωπικότητα στην κουλτούρα των τροφίμων που είναι πραγματικά μοναδική στη φύση.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδικότητά της και την επίδρασή της στις πολιτιστικές και κοινωνικές πτυχές της μεξικανικής κοινωνίας και του κόσμου, η UNESCO, το 2010, εισήγαγε την παραδοσιακή μεξικάνικη κουζίνα στον Διεθνή Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

empty alt

Βραδινή λιγούρα; Δες τι μπορείς να τρως!

Το ακούς συνέχεια: δεν πρέπει να τρως πριν τον ύπνο, δεν κάνει να κοιμάσαι με γεμάτο στομάχι, δεν θα προλάβεις να κάψεις τις θερμίδες και άλλα τέτοια.
empty alt

Οι 5 τροφές που σου είναι απαραίτητες όσο μεγαλώνεις

Όσο περνάνε τα χρόνια οι διατροφικές σου ανάγκες αλλάζουν και ο οργανισμός σου χρειάζεται εξτρά ενίσχυση και προστασία.
empty alt

10 τρόφιμα που μπορεί να εξαφανιστούν για πάντα σε μερικά χρόνια

  Σου έχω μερικά όχι-και-τόσο-καλά νέα. Κάποια από τα πιο αγαπημένα σου φαγητά μπορεί να εξαφανιστούν στα επόμενα χρόνια.
empty alt

Δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε: 8 τέλεια μέρη για παγωτό σε όλη την Ελλάδα

Αν το καλοκαίρι ήταν γλύκισμα, θα ήταν παγωτό χωνάκι. Σε αυτά τα σημεία θα το απολαύσεις μέχρι την τελευταία κουταλιά.
empty alt

Πώς καθαρίζω τη μυρωδιά του σκόρδου από τα χέρια μου; Και άλλες απορίες

Μπορεί να το αποφεύγουμε πριν από ένα ρομαντικό ραντεβού ή μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση, λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς που αφήνει την οποία δεν εξουδετερώνει ούτε η πιο ισχυρή οδοντόκρεμα, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε τη μαγειρική μας χωρίς αυτό.
empty alt

Μπορώ να ψήσω ξηρούς καρπούς στο φούρνο μικροκυμάτων;

Αν μέχρι τώρα έψηνες τους ξηρούς καρπούς σου με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή απλώνοντάς τους σε ένα ταψάκι και βάζοντάς τους για λίγο στο φούρνο, ήρθε η στιγμή να εξετάσεις και μια εναλλακτική λύση.
empty alt

Σε όλους αρέσει να τρώνε από το μπολ της ζύμης, είναι ωστόσο ασφαλές;

Όταν ετοιμάζετε μια παρτίδα μπισκότων, είναι δελεαστικό να δοκιμάσετε λίγο από την πεντανόστιμη αλλά ωμή ζύμη… Ωστόσο, μπορείτε να αναρωτηθείτε εάν η κατανάλωση ακατέργαστης ζύμης μπισκότων είναι ασφαλής ή αν οι κίνδυνοι βακτηριακής μόλυνσης και τροφικής δηλητηρίασης αντισταθμίζουν τη χαρά της...
empty alt

Γλυκιά κι αλμυρή, η μαρμελάδα ντομάτας είναι η απόλαυση του καλοκαιριού

Η μαρμελάδα υπερέχει στη διατήρηση των γεύσεων και των μυρωδιών της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά γιατί πρέπει τα φρούτα να έχουν το μονοπώλιο της προσοχής; Η προσθήκη ης μαρμελάδας ντομάτας στο καλοκαιρινό σας πλατό είναι ακριβώς αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε μια δόση λάμψης μάστερ σεφ.

Back To Top