Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Έτσι θα καθαρίσεις τα καμένα υπολείμματα που έχουν χρονίσει στο ταψί σου

0     

Έτσι θα καθαρίσεις τα καμένα υπολείμματα που έχουν χρονίσει στο ταψί σου

6025101_DTDin13575

Όσο κι αν τρίβεις, κάποιοι λεκέδες δεν φεύγουν ποτέ από το ταψί σου. Μιλάμε για αυτά τα καφέ υπολείμματα καμένου λίπους που έχουν εγκατασταθεί στα τοιχώματά του και που αντιστέκονται σθεναρά στο ζεστό νερό και το απορρυπαντικό πιάτων. Κι όμως, υπάρχει τρόπος να τα ξεφορτωθείς. Αρκεί να ποντάρεις σε δύο υλικά που σίγουρα θα έχεις στο ντουλάπι σου.

Αναμειγνύεις λοιπόν ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα και ½ φλιτζάνι λευκό ξίδι και τα ρίχνεις σε ζεστό νερό με το οποίο έχεις γεμίσει το νεροχύτη σου (κλείνοντας την τάπα, για να μείνει στάσιμο). Βυθίζεις στο νερό το ταψί και το αφήνεις εκεί να μουλιάσει για 30 λεπτά με μία ώρα.

Στη συνέχεια, το τρίβεις με ένα σύρμα κατσαρόλας ή με τη σκληρή πλευρά από το σφουγγαράκι. Κάνεις κυκλικές κινήσεις, ώστε ακόμα και αν μείνουν χαρακιές, να είναι λιγότερο ευδιάκριτες.

Μετά το τρίψιμο, πλένεις με κανονικό απορρυπαντικό πιάτων, ξεπλένεις με άφθονο νερό και σκουπίζεις καλά για να φύγει η υγρασία.

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, θα έχεις και ένα… παράπλευρο όφελος: Χάρη στο μείγμα μαγειρικής σόδας και ξιδιού, θα καθαρίσει τέλεια και ο νεροχύτης της κουζίνας σου! Φρόντισε μόνο να φοράς γάντια σε όλη τη διάρκεια, για να μην ξεραθούν και να μη γρατζουνιστούν τα χέρια σου.

Πιο αποτελεσματική από τον καθαρισμό, ωστόσο, είναι η πρόληψη. Για να διατηρείς λοιπόν το ταψί σου σε τέλεια κατάσταση, καλό είναι όταν μαγειρεύεις να το σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο ή λαδόχαρτο, αφενός για να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το φαγητό και αφετέρου για να μην υπάρχει κίνδυνο να κολλήσει το φαγητό στο ταψί. Δύο σε ένα, δηλαδή.