Φαγκρί «ΑΒ επιλογή» στη σχάρα με ντοματίνια και πιπεριές κέρατο

0     

Φαγκρί «ΑΒ επιλογή» στη σχάρα με ντοματίνια και πιπεριές κέρατο

photoNEW

Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική τροφή για κάθε εποχή, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικότητα και γεύση, μαγειρεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και μπορούν να ταιριάξουν άνετα σε κάθε τραπέζι. Είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως και τα ιχνοστοιχεία φώσφορο, κάλιο και σελήνιο και μία πλήρης πηγή πρωτεϊνών ενώ παράλληλα είναι φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Για τα τραπέζια του καλοκαιριού λοιπόν, σας προτείνουμε μια λαχταριστή συνταγή που δε χρειάζεται και ιδιαίτερη προετοιμασία, με πρωταγωνιστή το λαχταριστό φαγκρί.

Χρησιμοποιώντας τη σχάρα του φούρνου, ολόκληρο το φαγκρί θα ψηθεί σε χρόνο ντε τε, τραγανό εξωτερικά, ενώ η λεπτή λευκή σάρκα θα παραμένει τρυφερή και γλυκιά. Αυτό το πιάτο φτάνει στο τραπέζι σας γρήγορα επειδή δεν υπάρχει σχεδόν καμία προετοιμασία. Το κρατάμε μίνιμαλ με ολόκληρα τα ντοματίνια και τις πιπεριές κέρατο.

fagrilins

Για να πετύχει όμως το πιάτο μας, χρειαζόμαστε την πιο ποιοτική πρώτη ύλη. Γι’ αυτό επισκεπτόμαστε τα ιχθυοπωλεία της ΑΒ Βασιλόπουλος στα οποία βρίσκουμε κάθε μέρα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά από την πεντακάθαρη ελληνική θάλασσα. Αποκλειστικά εκεί θα βρούμε και τα εκλεκτά ψάρια «ΑΒ Επιλογή», που έχουν διακριθεί διεθνώς αφού απέσπασαν πρόσφατα 2 Χρυσά Αστέρια Ανώτερης Γεύσης, από το International Taste Institute, έναν κορυφαίο και ανεξάρτητο θεσμό στις Βρυξέλλες.

Το πιο σημαντικό όμως για τα ψάρια «ΑΒ Επιλογή» που προέρχονται από το Αλιβερί και τη Ναύπακτο, είναι ότι παράγονται από τις πρώτες πιστοποιημένες φάρμες με ASC σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την ΑΒ Βασιλόπουλος, το WWF Ελλάς και την ΝΗΡΕΥΣ, οδήγησε την Ελλάδα σε αυτή την Ευρωπαϊκή πρωτιά βάσει του νέου προτύπου Aquaculture Stewardship Council (ASC), του διεθνούς, ανεξάρτητου οργανισμού που προωθεί ορθές πρακτικές, οι οποίες ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας.

Sintagi_fagri_AB

Σημειώστε ακόμα κάποια tips για τη λαχταριστή συνταγή μας:

– Ένα στρώμα από φέτες λεμονιού εμπλουτίζει το ψάρι δίνοντας ένταση στην γεύση και εμποδίζει από το να κολλήσει στο ταψί.
– Η υψηλή θερμότητα της σχάρας καψαλίζει γρήγορα το δέρμα των ψαριών αφήνοντας τη σάρκα χυμώδη.
– Διατηρώντας ολόκληρα τα ντοματίνια και τις πιπεριές κέρατο, κερδίζετε χρόνο και μαγειρεύετε γρήγορα.

Συστατικά:
2 λεμόνια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 ολόκληρα φαγκριά «ΑΒ Επιλογή», καθαρισμένα
6 κουταλιές σούπας (85 γραμμάρια) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 μπουκέτο φρέσκα μυρωδικά, όπως κόλιανδρο, μαϊντανό, ή σχοινόπρασο, (περίπου 60 γραμμάρια)
85 γραμμάρια πιπεριές κέρατο
170 γραμμάρια ντοματίνια cherry
4 μεσαίες σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
1 κουταλάκι αποξηραμένο ρίγανη

Παρασκευή:
1. Ρυθμίστε τη σχάρα του φούρνου στα 15cm κάτω από την εστία και προθερμάνετε το φούρνο. Τοποθετήστε σ ένα ταψί ένα φύλλο αλουμινίου και στοιχίστε ομοιόμορφα τις κομμένες φέτες λεμονιού σαν ένα πάτωμα για τα ψάρια και τα λαχανικά.
2. Λαδώστε τα ψάρια μέσα και έξω με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Γεμίστε τις κοιλότητες του ψαριών με τα μυρωδικά. Τοποθετήστε τα ψάρια επάνω στα λεμόνια.
3. Σε ένα μεσαίο μπολ, ρίξτε μαζί τις πιπεριές κέρατο, τα ντοματίνια και 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι. Τοποθετήστε τα λαχανικά γύρω από τα ψάρια. Αν σας περισσέψουν μυρωδικά μπορείτε αν θέλετε να τα μοιράσετε πάνω απ τα ψάρια. Ψήστε τα ψάρια μέχρι το δέρμα των ψαριών να λιώσει και να ναι ελαφρώς καμμένο, περίπου 5 λεπτά. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα με σχισμές, γυρίστε τα ψάρια αφαιρώντας τα λαχανικά. Συνεχίστε να ψήνετε τα ψάρια μέχρι να χρυσίσουν και να λιώσουν ελαφρώς και απ την άλλη πλευρά έτσι ώστε τα πτερύγια να τραβιούνται εύκολα από το σώμα του ψαριού (περίπου 5 λεπτά περισσότερο ψήσιμο).
4. Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα, συνδυάστε τις υπόλοιπες 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με το λεπτoκομμένο σκόρδο. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να χρυσίσει το σκόρδο, για περίπου 2 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατέψτε με την πάπρικα και την ρίγανη.
5. Σερβίρετε αμέσως, είτε ψεκάζοντας το λάδι σκόρδου πάνω από τα ψάρια ή το σερβίρετε μαζί σ ένα μπολ στο τραπέζι.

Καλή σας όρεξη!