Όταν παρακολουθούμε εκπομπές ή ριάλιτι μαγειρικής ακόμα και οι πιο δύσκολες ή πολύπλοκες εργασίες μοιάζουν να γίνονται εύκολα και με φυσικό τρόπο.

Όταν παρακολουθούμε εκπομπές ή ριάλιτι μαγειρικής ακόμα και οι πιο δύσκολες ή πολύπλοκες εργασίες μοιάζουν να γίνονται εύκολα και με φυσικό τρόπο. Ωστόσο πίσω από αυτή τη φυσική ευχέρεια έχουν προηγηθεί ώρες προπόνησης και εξάσκησης. Το καθάρισμα και το φιλετάρισμα ψαριού ανήκει σε αυτά που θα θέλαμε να είναι «παιχνιδάκι». Και με τον καιρό μπορεί να γίνει, αν δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να δοκιμάσετε πρώτα κάποιες φορές την υπομονή και την επιδεξιότητά σας.

 Εργαλεία που χρειάζεστε

Μαχαίρι βουτύρου

Κάδος νερού (ή τον νεροχύτη της κουζίνας σας)

Ψαλίδια κουζίνας

Μαχαίρι φιλέτου

Αν μαγειρεύετε ένα ολόκληρο ψάρι (δηλαδή δεν το φιλετάρετε), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο με τα ψαλίδια και το μαχαίρι του βουτύρου. Αλλά αν πρόκειται να φιλέψετε τα ψάρια σας, θα χρειαστείτε ένα κοφτερό μαχαίρι φιλέτου.

Ένα μαχαίρι φιλέτο είναι αυτό με μια πολύ απότομη, στενή και ευέλικτη λεπίδα. Μην περιμένετε όταν το πιάσετε στα χέρια για πρώτη φορά να το χρησιμοποιήσετε επιδέξια. Αν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας για φιλέτο, μαγειρέψτε το ψάρι ολόκληρο.

Τα ψάρια μπορεί να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά ανατομικά όλα έχουν τις ίδιες ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι η παρακάτω διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει για όποιο ψάρι έχετε στη διάθεσή σας. Συνήθως ωστόσο φιλετάρουμε ψάρια που έχουν βάρος πάνω από 350 γραμμάρια ανά μερίδα.

pan-fried-haddock-750x500

Πώς να καθαρίσετε τα ψάρια

Αφαιρέστε τα πτερύγια με τα ψαλίδια κουζίνας. Το κορυφαίο πτερύγιο κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης ονομάζεται ραχιαίο πτερύγιο. Αυτά στο στήθος είναι τα θωρακικά πτερύγια. Τα πτερύγια της κοιλιάς ονομάζονται κοιλιακά πτερύγια και το πτερύγιο της ουράς ονομάζεται ουραίο πτερύγιο.

Πιάστε το ψάρι από το κεφάλι και αφαιρέστε με ένα ψαλίδι τα πτερύγια, έπειτα κρατώντας το ψάρι από την ουρά και με φορά προς το κεφάλι βγάλτε τα λέπια με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή με ένα εργαλείο απολέπισης.

Τραβήξτε το σημείο όπου συναντά την κάτω σιαγόνα. Τώρα κρατώντας το ψάρι με τον αντίχειρά σας στο χώρο κάτω από τα βράγχια, εισάγετε το σημείο των ψαλιδιών σας στην τρύπα στο κάτω μέρος της κοιλιάς του ψαριού μέχρι την κοιλιά.

Μόλις γίνει αυτό, θα δείτε ένα άλλο κομμάτι ιστού που συνδέει το πάνω μέρος από τα βράγχια με το σώμα. Τραβήξτε αυτό και θα πρέπει να είστε σε θέση να πιάσετε τα βράγχια και να τραβήξετε προς τα κάτω, αφαιρώντας τα βράγχια και όλα τα σπλάχνα με μια ομαλή κίνηση.

fresh-haddock-fillets

Πώς να φιλετάρετε τα ψάρια

Εάν πρόκειται να φιλετάρετε τα ψάρια, μπορείτε απλά να χωρίσετε την κοιλιά και να αφαιρέσετε τα σπλάχνα, στη συνέχεια αφαιρέστε τα βράγχια και το κεφάλι μαζί.

Για να αφαιρέσετε το κεφάλι, ξεκινήστε το μαχαίρι σας στην κορυφή της οσφυϊκής κορυφογραμμής πίσω από τα βράγχια και κόψτε τα γύρω και κάτω, φροντίζοντας να συμπεριλάβετε τα θωρακικά πτερύγια στο τμήμα που κόψατε, προς τα κάτω προς την κεντρική γραμμή των ψαριών. Τώρα αναποδογυρίστε τα ψάρια και ξεκινήστε την κοπή σας εκεί, συνεχίζοντας και γύρω από τα βράγχια, αφήνοντας ένα είδος V στην κορυφή του ψαριού. Τώρα απλά στρίψτε το κεφάλι (και αποθηκεύστε το για να φτιάξετε σούπα ή ζωμό).

Για το φιλέτο, ξεκινήστε από την κορυφή της πλάτης όπου βρίσκονται τα ραχιαία πτερύγια και εισάγετε την άκρη του μαχαιριού ακριβώς δίπλα στη σπονδυλική στήλη και συνεχίσετε όλη την κατεύθυνση προς την ουρά. Σημειώστε ότι δεν παίρνετε όλο το φιλέτο με αυτή την περικοπή, κάνετε ακριβώς μια περικοπή λίγων εκατοστών ή τόσο βαθιά κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.

Στη συνέχεια, αφού γίνει αυτό, μπορείτε να ολοκληρώσετε την κοπή τραβώντας τη σάρκα μακριά από τα οστά ενώ χρησιμοποιείτε την άκρη του μαχαιριού για να την χαλαρώσετε ακολουθώντας τη φυσική ραφή όπου η σάρκα συναντά τα οστά. Δεν χρειάζεται να ασκείτε μεγάλη πίεση. Απλά αφήστε τις πλευρές να καθοδηγήσουν το μαχαίρι σας.

Γυρίστε το ψάρι. Αλλά πριν επαναλάβετε τη διαδικασία, μια σημαντική σημείωση: Ενώ ξεκινήσατε την κοπή σας στο κεφάλι και κόψατε προς την ουρά, αυτή τη φορά θα ξεκινήσετε από την ουρά και θα κόψετε προς το κεφάλι.

empty alt

Βάλτε το κριθάρι στη διατροφή σας

Το κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
empty alt

Τα πιο παράξενα εδέσματα του κόσμου. Τολμάτε;

Πέρα από τα ασφαλή και γευστικότατα φαγητά της μαμάς, υπάρχουν και εκείνα που θέλουν ιδιαίτερη τόλμη… Όπως το ψάρι fogu που είναι εξαιρετικά θανατηφόρο αν δε μαγειρευτεί σωστά ή οι ακρίδες και οι αράχνες που αποτελούν ένα (νοστιμότατο) σνακ! Το ερώτημα είναι, τολμάτε; Δείτε παρακάτω μερικά από […]
empty alt

Η καντίνα που ταξιδεύει στον Καναδά συλλέγοντας συνταγές και ιστορίες

Συνήθως επισκεφτόμαστε μια καντίνα για να αγοράσουμε έτοιμο, μαγειρεμένο φαγητό. Ωστόσο στην καντίνα Food History Truck οι ρόλοι αντιστρέφονται: oι επισκέπτες μπαίνουν στην κουζίνα, μαγειρεύουν ένα φαγητό και, μαζί με αυτό, μοιράζονται με τους ιδιοκτήτες της ιστορίες γύρω από τη συγκεκριμένη...
empty alt

Γιατί αξίζει να φτιάξεις σπιτικά μείγματα μπαχαρικών (και πώς θα το κάνεις)

Έχεις σκεφτεί ποτέ να φτιάξεις στο σπίτι μείγματα μπαχαρικών π.χ. για κοτόπουλο ή χοιρινό; Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να το κάνεις: 1.
empty alt

Ποια είδη τυριού λιώνουν ευκολότερα και ομορφότερα;

Γιατί κάποια τυριά λιώνουν εύκολα, γρήγορα και όμορφα, ενώ άλλα αντιστέκονται ακόμα και στις πιο υψηλές θερμοκρασίες; Κάθε τυρί συνδυάζει νερό και λίπος.
empty alt

Πάστα σκόρδου: Πώς θα τη φτιάξεις εύκολα

Το σκόρδο όχι μόνο δίνει γεύση αλλά επιπλέον προστατεύει πολλαπλά την υγεία, συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία πολλών οργάνων.
empty alt

Γράφουμε τον μεθυστικό επίλογο του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ κι εσύ μπορείς να συνεχίζεις να το απολαμβάνεις πίνοντας φανταχτερά κοκτέιλ μαρτίνι, ειδικά για όσο υπάρχει φρέσκο καρπούζι.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τη δική σου σπιτική λαγάνα

Αφού έχεις γίνει ειδική στο να φτιάχνεις και να ψήνεις ψωμί είσαι έτοιμη να περάσεις και σε πιο παραδοσιακά αρτοαπαρασκευάσματα.

Back To Top