Δεν περιμέναμε την επιστημονική έρευνα για να μάθουμε ότι η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών μετά τα 40 μπορεί να προστατεύει από τη συσσώρευση περιττών κιλών λόγω ηλικίας.

Δεν περιμέναμε την επιστημονική έρευνα για να μάθουμε ότι η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών μετά τα 40 μπορεί να προστατεύει από τη συσσώρευση περιττών κιλών λόγω ηλικίας. Ωστόσο έχει σημασία ποια είδη τρώει κανείς, καθώς τη σιλουέτα μας ως φαίνεται ωφελούν όσα περιέχουν συγκεκριμένα είδη φλαβονοειδών.

Τα φλαβονοειδή είναι φυσικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία περιέχουν σε διάφορες συγκεντρώσεις τα περισσότερα φυτά και, επομένως, φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, στις οποίες αποδίδονται πολλές από τις ευεργετικές επιδράσεις των φρούτων και των λαχανικών.

Η νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε με την ανάλυση του σωματικού βάρους και της διατροφής 124.086 ανδρών και γυναικών, έδειξε ότι την αύξηση του βάρους εμποδίζουν κυρίως τρία είδη φλαβονοειδών: οι ανθοκυανίνες, οι φλαβονόλες και τα φλαβονοειδικά παράγωγα όπως οι τανίνες.

Οι ανθοκυανίνες είναι οι φυτοχημικές ουσίες που προσδίδουν χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε ή μωβ χρώμα σε φρούτα και λαχανικά, όπως τα μπλε μούρα, τα μαύρα και κόκκινα σμέουρα, τα βατόμουρα, οι μαύρες και κόκκινες σταφίδες, οι φράουλες, τα κόκκινα σταφύλια, το κόκκινο λάχανο κ.λπ.

Στην παρούσα μελέτη, οι ανθοκυανίνες που κατανάλωναν οι εθελοντές προέρχονταν κυρίως από βατόμουρα και φράουλες.

Αντίστοιχα, τα άλλα φλαβονοειδή υπάρχουν σε αφθονία σε φρούτα και λαχανικά όπως το κρεμμύδι, το μπρόκολο, τα μήλα, τα κεράσια, τα μούρα και το τσάι, αλλά στην συγκεκριμένη μελέτη προέρχονταν κυρίως από το τσάι και τα μήλα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε τρεις ομάδες εθελοντών οι οποίοι συμμετέχουν εδώ και δεκαετίες σε ισάριθμα ερευνητικά προγράμματα των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τους εθελοντές τους επί 24 χρόνια, ενώ ανά τετραετία τους ζητούσαν να συμπληρώνουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και ανά διετία να αναφέρουν πόσο ήταν το σωματικό βάρος τους.

Κατά την έναρξη της περιόδου παρακολούθησης, η μέση ηλικία των εθελοντών κυμαινόταν από 36,3 έως 48,5 ετών, αναλόγως με το ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε δημοσιεύσει πρόσφατα μία άλλη μελέτη η οποία είχε δείξει ποια φρούτα και λαχανικά μάς παχαίνουν και ποια μας αδυνατίζουν.

Βατόμουρα, κουνουπίδι και αποξηραμένα δαμάσκηνα, λ.χ., είναι τρεις τροφές που ευνοούν το αδυνάτισμα, ενώ καλαμπόκι, αρακάς και πατάτες το υπονομεύουν.

 

empty alt

Οι φυτικές ίνες ασπίδα για τις χρόνιες παθήσεις

Μείωση του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου έχουν όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
empty alt

Ο πιο γρήγορος και ασφαλής τρόπος να κόψεις το ξερό κρεμμύδι

Πρέπει να ψιλοκόψεις το κρεμμύδι για να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου; Ακολούθησε την παρακάτω διαδικασία για να το κάνεις εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια: 1.
empty alt

Φτιάξε βήμα βήμα το δικό σου μούσλι

Το μούσλι είναι ένα από τα ιδανικά γεύματα για πρωινό, σε συνδυασμό με κρύο γάλα, γιαούρτι, αλλά ακόμα και σκέτο.
empty alt

Περί Γαστονομίας

Η πιο παρεξηγημένη λέξη σε αυτή τη χώρα, τουλάχιστον όσον αφορά στα θέματα της γεύσης, είναι η «γαστρονομία».
empty alt

Γιατί (και πώς) να βάλεις στη διατροφή σου τους χουρμάδες

Οι χουρμάδες, οι βασιλιάδες των φρούτων της Μέσης Ανατολής, αξίζει να μπουν και στο δικό σου μενού, για πολλούς και καλούς λόγους.
empty alt

Το καθημερινό υλικό που θα αλλάξει για πάντα τη ζαχαροπλαστική σου

Ένα απλό tip θα σε βοηθήσει να αλλάξεις επίπεδο στη ζαχαροπλαστική. Ποιο είναι αυτό; Να προσθέτεις αλάτι όχι μόνο στις αλμυρές αλλά και στις γλυκές συνταγές σου.
empty alt

Πώς ο κορωνοϊός εμπνέει την παγκόσμια…ζαχαροπλαστική!

Το χιούμορ κι η φαντασία είναι πάντα τρόποι να αντεπεξέρχεται κανείς στις δύσκολες καταστάσεις. Έτσι και τώρα ζαχαροπλάστες απ’ όλο τον κόσμο επιστράτευσαν τη φαντασία και το χιούμορ τους για να αντιμετωπίσουν με τα δικά τους όπλα την πανδημία του κορωνοϊού.
empty alt

Συνταγή για κλασικά ιταλικά κεφτεδάκια για να πεις mamma mia

Το τέλειο κεφτεδάκι είναι έργο τέχνης. Πρέπει να είναι τρυφερό, γεμάτο γεύση, όμορφα στρογγυλό και να μη διαλύεται κατά το μαγείρεμα. Ευτυχώς για εσάς, η κλασική μας ιταλική συνταγή για κεφτεδάκια περνάει όλα αυτά τα τεστ με μεγάλη επιτυχία. Ενώ μας αρέσουν τα ψητά κεφτεδάκια, το ψήσιμο των...
Back To Top