Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών.

Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών. Ο μοναδικός όρος; Να αποφύγεις τα όξινα υλικά, που μπορεί να το κάνουν να κόψει.

Και η παρασκευή του δεν είναι χρονοβόρα: υπολόγισε να σου πάρει συνολικά γύρω στα 45’.

Τι θα χρειαστείς; 1 λίτρο γάλα, 200 γραμμάρια ζάχαρη, 170 γραμμάρια κρέμα γάλακτος, μια πρέζα αλάτι και γλυκά μπαχαρικά της επιλογής σου. Η κρέμα γάλακτος προσθέτει πλούτο γεύσης και, κυρίως, προστατεύει το γάλα από το κόψιμο κατά το μαγείρεμα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε πλήρη είτε light κρέμα γάλακτος.

Ρίχνεις λοιπόν όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνεις να σιγοβράσουν για περίπου 45΄, μέχρι το μείγμα να γίνει αφρώδες και πηχτό. Ανακατεύεις με μια σπάτουλα σε όλη τη διάρκεια του βρασίματος.

Για να καταλάβεις πότε θα έχει γίνει, μπορείς να ζυγίσεις το μείγμα στην αρχή και στη διάρκεια του βρασίματος. Όταν φτάσει σε σημείο να είναι πιο ελαφρύ κατά περίπου 700 λιγότερα γραμμάρια, είναι έτοιμο! Αυτό οφείλεται στη σταδιακή εξάτμιση του νερού, που αφήνει το γάλα συμπυκνωμένο.

Αν τώρα σου βγει υπερβολικά πηχτό, μπορείς να προσθέσεις λίγο γάλα ακόμα και να το χτυπήσεις με ένα μπλέντερ.

Μεταφέρεις το ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι και το αφήνεις στο ψυγείο να κρυώσει. Στην ψύξη, μπορεί να διατηρηθεί περίπου για ένα μήνα. Ωστόσο, προτού το χρησιμοποιήσεις σε κάποια συνταγή ίσως χρειαστεί να βγάλεις την απαραίτητη ποσότητα και να την αφήσεις να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου (εξαρτάται από τις οδηγίες κάθε συνταγής).

Το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία γλυκών, από τα μπράουνις μέχρι τις λεμονόπιτες, αλλά ακόμα και ως πρόσθετο γλυκαντικό στον καφέ ή το τσάι.

 

empty alt

4 tips για να πετύχουν τα γεμιστά σου

Όσο υπάρχουν ακόμα καλοκαιρινά λαχανικά, προλαβαίνεις να απολαύσεις αυτό το κατεξοχήν σπιτικό και μαμαδίστικο φαγητό. Δεν είναι τόσο δύσκολο να το φτιάξεις όσο ίσως νομίζεις.
empty alt

Ο εκπληκτικός τρόπος να χρησιμοποιήσεις τις φλούδες των λαχανικών

Αν δεν έχεις κομποστοποιητή για να μετατρέπεις τα οργανικά απόβλητα σε λίπασμα, όλες οι φλούδες των λαχανικών σου μάλλον θα καταλήγουν στα σκουπίδια.
empty alt

Το μυστικό για ζουμερό ρολό κιμά κρύβεται στο πρωινό σου!

Είναι εύκολο, διατηρείται για καιρό στο ψυγείο, ταιριάζει τόσο με τον πουρέ πατάτας όσο και με απλούστερα συνοδευτικά όπως μια φέτα ψωμί και μπορεί να ταΐσει οικονομικά ένα πλήθος.
empty alt

Το κόλπο για να μην πετάξεις το κρασί που περίσσεψε

Σου περίσσεψε κρασί στην ανοιγμένη φιάλη, αλλά δεν σκοπεύεις να το καταναλώσεις άμεσα; Αντί να το αφήσεις στο ψυγείο (οπού πιθανότατα θα χαλάσει προτού προλάβεις να το χρησιμοποιήσεις), μοίρασε σε παγοκύστες το κρασί που περίσσεψε και τοποθέτησέ τις στην κατάψυξη.
empty alt

Δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε: 8 τέλεια μέρη για παγωτό σε όλη την Ελλάδα

Αν το καλοκαίρι ήταν γλύκισμα, θα ήταν παγωτό χωνάκι. Σε αυτά τα σημεία θα το απολαύσεις μέχρι την τελευταία κουταλιά.
empty alt

Ψητό κοτόπουλο με περουβιανό άρωμα

Μια συνταγή που σε ταξιδεύει στις γεύσεις του Περού. Το περουβιανό ψητό κοτόπουλο είναι μια εκδοχή που θα λατρέψεις, αν σου αρέσουν οι έντονες πικάντικες γεύσεις.
empty alt

Μπαίνουμε σε πασχαλινή διάθεση με ιδέες για υπέροχα αβγά!

Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά κόκκινα, αλλά μπορείτε μερικά αυγά να τα βάψετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να τους δώσετε το δικό σας προσωπικό στίγμα.
empty alt

Άσπρη… μαγεία με απίθανη συνταγή για λευκή ζεστή σοκολάτα

Γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχεις αμφιθυμία για τη λευκή σοκολάτα – είτε την αγαπάς είτε δεν την αντέχεις.
Back To Top