Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών.

Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών. Ο μοναδικός όρος; Να αποφύγεις τα όξινα υλικά, που μπορεί να το κάνουν να κόψει.

Και η παρασκευή του δεν είναι χρονοβόρα: υπολόγισε να σου πάρει συνολικά γύρω στα 45’.

Τι θα χρειαστείς; 1 λίτρο γάλα, 200 γραμμάρια ζάχαρη, 170 γραμμάρια κρέμα γάλακτος, μια πρέζα αλάτι και γλυκά μπαχαρικά της επιλογής σου. Η κρέμα γάλακτος προσθέτει πλούτο γεύσης και, κυρίως, προστατεύει το γάλα από το κόψιμο κατά το μαγείρεμα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε πλήρη είτε light κρέμα γάλακτος.

Ρίχνεις λοιπόν όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνεις να σιγοβράσουν για περίπου 45΄, μέχρι το μείγμα να γίνει αφρώδες και πηχτό. Ανακατεύεις με μια σπάτουλα σε όλη τη διάρκεια του βρασίματος.

Για να καταλάβεις πότε θα έχει γίνει, μπορείς να ζυγίσεις το μείγμα στην αρχή και στη διάρκεια του βρασίματος. Όταν φτάσει σε σημείο να είναι πιο ελαφρύ κατά περίπου 700 λιγότερα γραμμάρια, είναι έτοιμο! Αυτό οφείλεται στη σταδιακή εξάτμιση του νερού, που αφήνει το γάλα συμπυκνωμένο.

Αν τώρα σου βγει υπερβολικά πηχτό, μπορείς να προσθέσεις λίγο γάλα ακόμα και να το χτυπήσεις με ένα μπλέντερ.

Μεταφέρεις το ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι και το αφήνεις στο ψυγείο να κρυώσει. Στην ψύξη, μπορεί να διατηρηθεί περίπου για ένα μήνα. Ωστόσο, προτού το χρησιμοποιήσεις σε κάποια συνταγή ίσως χρειαστεί να βγάλεις την απαραίτητη ποσότητα και να την αφήσεις να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου (εξαρτάται από τις οδηγίες κάθε συνταγής).

Το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία γλυκών, από τα μπράουνις μέχρι τις λεμονόπιτες, αλλά ακόμα και ως πρόσθετο γλυκαντικό στον καφέ ή το τσάι.

 

empty alt

Οι καλύτεροι τρόποι να απολαύσεις 6 φθινοπωρινούς θησαυρούς

1. Αχλάδια. Είναι από τα πιο ευέλικτα φρούτα: μπορείς να τα ψήσεις στο φούρνο με μια σος κόκκινου κρασιού ή να φτιάξεις κραμπλ με αχλάδια και βανίλια.
empty alt

Διατηρείται το γάλα στην κατάψυξη;

Ίσως δεν το είχες σκεφτεί ποτέ, αλλά το γάλα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η food editor Katie Macdonald στο Food52.com.
empty alt

7 tips για τα πιο λαχταριστά σπιτικά μάφιν

Τα πετυχημένα μάφιν είναι αφράτα, έχουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα και είναι ομοιόμορφα ψημένα μέσα-έξω. Είναι ένα όνειρο για το κυριακάτικο πρωινό αλλά και για εκείνα τα «δύσκολα» πρωινά των καθημερινών που ενώ ετοιμάζεσαι για τη δουλειά χρειάζεσαι κάτι γλυκό να συνοδεύσει τον καφέ σου και να […]
empty alt

Πώς να φτιάξεις το καλύτερο και πιο νόστιμο μπανανόψωμο

Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο.
empty alt

Όλα τα μυστικά από τη Μυτιλήνη για να φτιάξεις τις νοστιμότερες παστές σαρδέλες

Ένας από τους απολαυστικότερους μεζέδες για να συνοδεύσεις το ούζο σου τώρα το καλοκαίρι είναι οι παστές σαρδέλες.
empty alt

Πώς να φτιάξεις την πιο τέλεια κολοκυθόσουπα

Η κολοκυθόσουπα το φθινόπωρο είναι κάτι δίνει γεύση κι άρωμα εξοχής. Είναι μια υγιεινή επιλογή, εξαιρετικά κρεμώδης και σας κρατά ζεστό.
empty alt

Αυγά… Bloody Mary

Όλοι αγαπούν ένα καλό πικάντικο αυγό και λίγοι μπορούν να αρνηθούν μια καλοφτιαγμένη Bloody Mary. Με αυτήν την εύκολη συνταγή για πάρτι, μπορείτε να έχετε και τα δύο! ΥΛΙΚΑ: 24 ΤΜΧ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20 ΛΕΠΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 1 ΩΡΑ 20 ΛΕΠΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 12 μεγάλα αυγά 1/4 φλ.
empty alt

Καρπούζι Agua Fresca – ό,τι πιο καλοκαιρινό και δροσερό

Όλοι ξέρουμε ότι τίποτα δεν μας ξεδιψάει όσο το παγωμένο καρπούζι – απόλαυσε εδώ μια υπέροχη υγρή εκδοχή του
Back To Top