Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών.

Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών. Ο μοναδικός όρος; Να αποφύγεις τα όξινα υλικά, που μπορεί να το κάνουν να κόψει.

Και η παρασκευή του δεν είναι χρονοβόρα: υπολόγισε να σου πάρει συνολικά γύρω στα 45’.

Τι θα χρειαστείς; 1 λίτρο γάλα, 200 γραμμάρια ζάχαρη, 170 γραμμάρια κρέμα γάλακτος, μια πρέζα αλάτι και γλυκά μπαχαρικά της επιλογής σου. Η κρέμα γάλακτος προσθέτει πλούτο γεύσης και, κυρίως, προστατεύει το γάλα από το κόψιμο κατά το μαγείρεμα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε πλήρη είτε light κρέμα γάλακτος.

Ρίχνεις λοιπόν όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνεις να σιγοβράσουν για περίπου 45΄, μέχρι το μείγμα να γίνει αφρώδες και πηχτό. Ανακατεύεις με μια σπάτουλα σε όλη τη διάρκεια του βρασίματος.

Για να καταλάβεις πότε θα έχει γίνει, μπορείς να ζυγίσεις το μείγμα στην αρχή και στη διάρκεια του βρασίματος. Όταν φτάσει σε σημείο να είναι πιο ελαφρύ κατά περίπου 700 λιγότερα γραμμάρια, είναι έτοιμο! Αυτό οφείλεται στη σταδιακή εξάτμιση του νερού, που αφήνει το γάλα συμπυκνωμένο.

Αν τώρα σου βγει υπερβολικά πηχτό, μπορείς να προσθέσεις λίγο γάλα ακόμα και να το χτυπήσεις με ένα μπλέντερ.

Μεταφέρεις το ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι και το αφήνεις στο ψυγείο να κρυώσει. Στην ψύξη, μπορεί να διατηρηθεί περίπου για ένα μήνα. Ωστόσο, προτού το χρησιμοποιήσεις σε κάποια συνταγή ίσως χρειαστεί να βγάλεις την απαραίτητη ποσότητα και να την αφήσεις να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου (εξαρτάται από τις οδηγίες κάθε συνταγής).

Το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία γλυκών, από τα μπράουνις μέχρι τις λεμονόπιτες, αλλά ακόμα και ως πρόσθετο γλυκαντικό στον καφέ ή το τσάι.

 

empty alt

Ζήστε περισσότερο με καυτερές κόκκινες πιπεριές!

Σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά με μπόλικη κόκκινη πιπεριά, τότε μπορεί να ζήσετε περισσότερο! Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα συσχετίζει την κατανάλωση καυτερής κόκκινης πιπεριάς με τη μείωση κατά 13% της θνησιμότητας, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
empty alt

Αυτά είναι τα υγιεινά διατροφικά μυστικά των σταρ

Το φαγητό πολλοί αγάπησαν, το υγιεινό διαιτολόγιο ελάχιστοι! Σε αυτή τη κατηγορία, ανήκουν και αρκετοί σελέμπριτι – οι θυσίες στο χώρο τους είναι μνημειώδεις-, οι οποίοι με τη βοήθεια ειδικών διατροφολόγων ή personal trainers και μαγείρων, ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.
empty alt

Τι διαφορά έχει το παγωτό sorbet από το sherbet;

Παρόλο που το sorbet ακούγεται σχεδόν σαν το sherbet ή sherbert, στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικά παγωμένα γλυκίσματα.
empty alt

Είναι αλήθεια ότι η Κόκα-Κόλα κάποτε περιείχε κοκαΐνη;

Είναι αλήθεια ότι η Κόκα-Κόλα κάποτε περιείχε κοκαΐνη; Γιατί οι τηγανιτές πατάτες όταν κρυώνουν γίνονται τόσο αηδιαστικές; Για ποιο λόγο ο καφές βοηθάει στις κενώσεις; Διαχώρισε τους μύθους από τα γεγονότα και βρες τις απαντήσεις στις απορίες σου παρακολουθώντας το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον βίντεο...
empty alt

Πες μου πού θα πας διακοπές, να σου πω τι θα φας

Αν σε κάθε ταξίδι σου επιδιώκεις να γνωρίζεις την τοπική κουζίνα, αυτές είναι οι σπεσιαλιτέ που αξίζει να ανακαλύψεις σε δέκα ελληνικούς προορισμούς.
empty alt

Αλάτι: ποια τα είδη του και ποιες οι διαφορές του

Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία.
empty alt

Τα sos της γεύσης: πότε λήγουν τα μπαχαρικά;

Είτε σου αρέσει απλώς να μαγειρεύεις είτε είσαι έμπειρος σεφ, θα γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή χρήση των μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις και να αναδείξεις τη γεύση των πιάτων σου.
empty alt

Say cheese… στο φούρνο

Το τυρί είναι ένα τρόφιμο σε τέτοια ποικιλία που αποκλείεται να μην υπάρχει κάποιο που να του έχεις αδυναμία.
Back To Top