Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

0     

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

poached_eggs

Αν σου αρέσει το αυγό, θα λατρέψεις τα ποσέ. Αρκεί να σου πετύχουν: να καταφέρεις να συνδυάσεις το λευκό ασπράδι με ένα ρευστό, κρεμώδη κρόκο. Πώς; Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1. Βάλε νερό να βράσει. Γέμισε ένα μικρό κατσαρολάκι με 7-8 εκατοστά νερό. Κλείσε το καπάκι και άφησέ το να πάρει μια βράση. Αυτή η ποσότητα νερού ίσως σου φαίνεται μικρή, αλλά είναι η ιδανική ώστε το σπασμένο αυγό να μην επιπλεύσει σε μεγάλη απόσταση από τον πυθμένα της κατσαρόλας και το ασπράδι να ψηθεί προτού απλωθεί.

2. Μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε τη φωτιά. Και άφησέ το να σιγοβράζει. Αμέσως μετά, πρόσθεσε ξίδι στο νερό: η οξύτητά του θα βοηθήσει το ασπράδι να στερεοποιηθεί πιο γρήγορα. Μη χρησιμοποιήσεις βαλσαμικό ξίδι, γιατί θα σκουρύνει το χρώμα του αυγού και θα δώσει μια έντονη γεύση στο ποσέ. Ιδανική επιλογή είναι το λευκό ξίδι.

3. Βύθισε απαλά το αυγό. Αρχικά, σπάσε το σε ένα μπολ και μετάφερέ το, στη συνέχεια, απαλά στο νερό, ρίχνοντάς το σιγά σιγά. Δεν πειράζει αν σε αυτή τη φάση απλωθεί λίγο το ασπράδι. Αν θέλεις, επαναλαμβάνεις τη διαδικασία και με ένα δεύτερο αυγό αλλά όχι με περισσότερα, γιατί θα «παραφορτώσεις» την κατσαρόλα. Μπορείς επίσης να ανακινήσεις ελαφρά το κατσαρολάκι δημιουργώντας έτσι μια μικρή δίνη και εμποδίζοντας το ασπράδι να απλωθεί.

4. Βάλε χρονόμετρο κουζίνας. Υπολόγισε ότι το αυγό σου θα χρειαστεί να σιγοβράσει για 3 λεπτά: αρκετός χρόνος για να ψηθεί το ασπράδι ενώ ο κρόκος παραμένει ρευστός. Βγάλε το αυγό από το νερό με μια τρυπητή κουτάλα. Αν δεν έχεις χρονόμετρο, θα καταλάβεις ότι το αυγό σου είναι έτοιμο όταν το ασπράδι γίνει αδιαφανές και συμπαγές – δεν χάνει δηλαδή το σχήμα του όταν το βγάζεις από το νερό. Απολαμβάνεις το ποσέ αυγό σου αμέσως.