Μπορεί να σου ακούγεται υπερβολή, ειδικά στις μέρες μας όπου έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε τα πάντα ασχέτως εποχής και περιοχής, αλλά ίσως κάτι ήξεραν οι παλαιότεροι που έλεγαν ότι «κάθε πράγματα στον καιρό του».

Μπορεί να σου ακούγεται υπερβολή, ειδικά στις μέρες μας όπου έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε τα πάντα ασχέτως εποχής και περιοχής, αλλά ίσως κάτι ήξεραν οι παλαιότεροι που έλεγαν ότι «κάθε πράγματα στον καιρό του».

Και μπορεί να βρίσκεις όλο το χρόνο φράουλες στο κοντινότερο σούπερ μάρκετ και να απολαμβάνεις χωριάτικη τα Χριστούγεννα, αλλά μήπως έχεις ζηλέψει τις παλιές νοικοκυρές που ήξεραν να σου πουν πότε είναι η εποχή του μπρόκολου και του πεπονιού και πότε είναι η καλύτερη εποχή να φας πιπεριές και κολοκυθάκια;

Είναι λογικό πλέον, με τα θερμοκήπια και τις εισαγωγές, να έχεις «χάσει τη μπάλα» και να μην ξέρεις πότε είναι η καλύτερη εποχή για τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να έχεις στη διατροφή σου.

Ακόμα και αν θέλεις να μην φεύγει ποτέ από το πιάτο σου ένα αγαπημένο σου φρούτο, π.χ. η φράουλα, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν είναι ίδια η φράουλα που καταναλώνεις εκτός εποχής με τη φράουλα που τρως στην εποχή της. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα φρούτα και λαχανικά που μπορεί να έρχονται από το εξωτερικό.

Κι αυτό γιατί είναι φυσικό στη διάρκεια του ταξιδιού τους από το χωράφι π.χ. στη Λατινική Αμερική μέχρι το πιάτο σου, να χάνει κάτι τόσο σε γεύση, όσο κυρίως σε θρεπτικά συστατικά, αφού ένα σημαντικό μέρος των βιταμινών, του σιδήρου και των αντιοξειδωτικών έχουν καταστραφεί.

Άσε που συνήθως, αλλά δυστυχώς όχι πάντα, τα προϊόντα που δεν είναι εποχής κοστίζουν κατιτίς παραπάνω, αφού προέρχονται από εισαγωγές ή έχουν μεγαλύτερο κόστος παραγωγής, που μετακυλίεται στον καταναλωτή.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρως λαχανικά και φρούτα που δεν είναι η εποχή τους. Είπαμε, καταστρέφονται ορισμένα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά σίγουρα είναι πιο ωφέλιμα για το σώμα και την υγεία σου από το να έτρωγες στη θέση τους, ας πούμε, μία πάστα!

Αν γνωρίζεις και μπορείς να βρίσκεις τα φρέσκα προϊόντα στην εποχή τους σαφώς και να τα προτιμάς. Εξάλλου, στο λένε όλοι, από την επιστήμη μέχρι τη μαμά σου, πρέπει να τρως τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα για μία καλή και ισορροπημένη διατροφή.

Ποια είναι, λοιπόν, τα φρούτα και τα λαχανικά ου Ιουνίου, που αν τα βρεις στο σούπερ μάρκετ, στην λαϊκή ή το μανάβικό σου πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξεις;

Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε:

watermelonΤα φρούτα που είναι η εποχή τους είναι το κεράσι, το βερίκοκο, το βύσσινο, το μούσμουλο (που είναι στο τέλος της εποχής του), το νεκταρίνι (που τώρα αρχίζει να κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή του στα τελάρα και τα ράφια), το ροδάκινο και η φράουλα.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει για το καρπούζι, που εσύ μπορεί να το τρως σαν φρούτο αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για λαχανικό! Πάντως η εποχή για να φας το απόλυτο έδεσμα του καλοκαιριού έχει έρθει, οπότε είτε είναι φρούτο είτε είναι λαχανικό, απλά αγόρασέ το ακολουθώντας τις απλές συμβουλές που σου έχουμε ήδη δώσει και θα απολαύσεις το καλύτερο καρπούζι!

Επίσης, λαχανικό θεωρείται και το πεπόνι, που επίσης είναι στην εποχή του και πρέπει οπωσδήποτε να το βάλεις στη διατροφή σου.

Τα λαχανικά που είναι στην κατάλληλη εποχή είναι το αγγούρι, το καλαμπόκι, το καρότο, το κολοκυθάκι, το κουκί, το κρεμμύδι (και χλωρό και ξερό), ο μαϊντανός, το μαρούλι, η μελιτζάνα, το μπιζέλι, το παντζάρι, η πατάτα, η πιπεριά, το ραδίκι, το ραπανάκι, η ρόκα, το σέλινο, το σκόρδο, το σπανάκι, το σπαράγγι, η ντομάτα, το φασολάκι και το φινόκιο.

carrotsΓια να ξέρεις, το καρότο, το χλωρό κρεμμύδι, ο μαϊντανός, το μαρούλι, το παντζάρι, οι πατάτες, τα ραδίκια και το σέλινο, είναι λαχανικά που η εποχή τους διαρκεί όλο το χρόνο. Επομένως μπορείς να τα βάζεις στο πιάτο σου όποτε θες.

Ένα πολύ βολικό πίνακα με τις εποχές των φρούτων και των λαχανικών και τους μήνες που είναι προτιμότερο να τα καταναλώνεις έχει φτιάξει η Greenpeace, σημειώνοντας ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρξουν αποκλίσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών, που είναι ο αστάθμητος παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάσουν τον χρόνο καλλιέργειας και συγκομιδής (όπως ενδέχεται να γίνει και φέτος με τον εξαιρετικά βροχερό Ιούνιο που διανύουμε…).

Επίσης, ήδη έχουν αρχίσει και κάνουν την εμφάνισή τους ορισμένα από τα φρέσκα του Ιουλίου, όπως τα δαμάσκηνα, οι μπάμιες, τα σύκα και εξωτικής προέλευσης προϊόντα όπως η παπάγια.

Προσπάθησε, λοιπόν, να επιλέγεις όσο γίνεται και μπορείς με βάση και τις προτιμήσεις σου, φρούτα και λαχανικά εποχής. Προσπάθησε επίσης να διαλέγεις όσο μπορείς προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα για να στηρίζεις την εγχώρια παραγωγή. Εξάλλου, δεν υπάρχει πλέον σχεδόν τίποτα που να μην το προσφέρει η ελληνική γη!
*κεντρική φωτό Manu Camargo από unsplash

empty alt

Σέλερι: Η αξία, τα οφέλη του και πώς θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις

  Υπάρχουν ορισμένα λαχανικά παρεξηγημένα και για αυτό το λόγο παραμελημένα από το διατροφολόγιο και τις γευστικές μας προτιμήσεις, όπως το σέλερι ή αλλιώς αμερικανικό σέλινο.
empty alt

Μία αποκάλυψη που θα σε κάνει να δεις την μπριζόλα με άλλο μάτι

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

To timing είναι η λέξη-κλειδί για να φτιάξεις ένα αυγό μελάτο, με ρευστό ακόμα κρόκο, το οποίο θα συνοδεύσεις ιδανικά με μια φέτα ψωμί με βούτυρο, αναβιώνοντας μια από τις πιο νόστιμες αναμνήσεις των παιδικών σου χρόνων.
empty alt

Πέντε κανόνες για το μαγείρεμα των ζυμαρικών

Έτσι θα γίνουν τόσο νόστιμα όσο εκείνα  που είχες δοκιμάσει σε αυθεντική ιταλική τρατορία.
empty alt

Πώς να φτιάξεις το καλύτερο και πιο νόστιμο μπανανόψωμο

Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο.
empty alt

Μυστικά για να ψήσετε τέλεια τραγανό μπέικον

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρέψετε μπέικον, αλλά μετά από πολλές έρευνες αποφασίσαμε ότι το πιο έξυπνο να μαγειρεύουμε τις φέτες είναι στο φούρνο: υπάρχει λιγότερο χάος στην κουζίνα, γίνεται το σερβίρισμα του μπέικον πολύ πιο εύκολο, και τα αποτελέσματα είναι εξίσου τραγανά.
empty alt

Τηγανίτες αβοκάντο!

Αν σου αρέσει το αβοκάντο ή ακόμα και αν αγαπάς το όμορφο πράσινο χρώμα τους, αυτές οι μαλακές, αφράτες τηγανίτες θα γίνουν η νέα σου αδυναμία στο τραπέζι πρωινού.
empty alt

Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλμυρό και τυρένιο

Τις μέρες των γιορτών το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνήθως μονοπωλεί το ενδιαφέρον ως προς τη διακόσμηση του σπιτιού, τώρα μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις και στο γιορτινό τραπέζι.

Back To Top