Σίγουρα θα σου έχει τύχει να περισσέψει κρασί από ένα δείπνο, να το δοκιμάσεις μερικές ημέρες αργότερα και να απογοητευτείς τόσο, ώστε να αναρωτηθείς αν είναι το ίδιο με εκείνο που είχες πιει το πρώτο βράδυ.

Σίγουρα θα σου έχει τύχει να περισσέψει κρασί από ένα δείπνο, να το δοκιμάσεις μερικές ημέρες αργότερα και να απογοητευτείς τόσο, ώστε να αναρωτηθείς αν είναι το ίδιο με εκείνο που είχες πιει το πρώτο βράδυ. Όντως, όπως επιβεβαιώνει ο Αμερικανός οινολόγος Collin Lilly, μόλις λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της φιάλης η γεύση και το άρωμα του κρασιού αρχίζουν να αλλοιώνονται.

«Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να καταναλώσεις το ίδιο βράδυ το κρασί που περιέχει μια φιάλη», εξηγεί ο ειδικός και προσθέτει: «Αν πιείς το μισό ή και παραπάνω, το υπόλοιπο εκτίθεται σε μια πολύ μεγάλη ποσότητα αέρα, λόγω του κενού που δημιουργείται στο εσωτερικό του μπουκαλιού, με αποτέλεσμα οι φαινόλες (οι ουσίες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη γεύση του) να εξανεμίζονται και η γεύση του να αλλοιώνεται».
Ακόμα και αν το υπόλοιπο κρασί μείνει μόλις για μία με δύο ημέρες, θα αλλοιωθεί με ραγδαίους ρυθμούς. Τι συμβουλεύει λοιπόν ο ειδικός;

«Όταν ανοίγεις ένα μπουκάλι, το καλύτερο είναι, για να μην υπονομευτεί η γεύση του, να το καταναλώσεις μέσα στις επόμενες τέσσερις ή έξι ώρες. Στη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, η οξείδωση το επηρεάζει αλλά όχι αρνητικά. Αλλά αρκεί να περάσει ένα 24ωρο για να μη θεωρείται πλέον καλό». Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα κρασί λίγων ημερών είναι χαλασμένο και πως μπορεί να σε αρρωστήσει, αλλά η γεύση του θα έχει αλλάξει αισθητά και τα αρώματά του θα έχουν ξεθυμάνει.

Ο ρυθμός αλλοίωσης ενός κρασιού εξαρτάται και από την ποικιλία και την ηλικία του. Τέλος, για να τον επιβραδύνεις είναι σημαντικό να ξανακλείσεις τη φιάλη αεροστεγώς με το φελλό της ή άλλο πώμα και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο μέχρι να καταναλώσεις το περιεχόμενό της. Οι ίδιοι ακριβώς κανόνες, καταλήγει ο Lilly, ισχύουν και για το κρασί που χρησιμοποιείς στη μαγειρική.

empty alt

10+1 τρόφιμα που σε αφήνουν πεινασμένο

Αν κάνεις δίαιτα για να φτιάξεις κορμί για την παραλία, προσπάθησε να αποφύγεις τα παρακάτω τρόφιμα. Είναι πολύ γευστικά, μπορεί να χορταίνουν το μάτι αλλά σου δίνουν περιττές θερμίδες χωρίς να σε γεμίζουν! Croissant Οι επιδόσεις του ως προς το πόσο σε χορταίνει είναι αντιστρόφως ανάλογες του […]
empty alt

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: το μυστικό να τα διατηρήσεις φρέσκα

Δύο ημέρες αφού τα έχεις φέρει από το μανάβικο, τα μαρούλια σου και τα άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μαραίνονται.
empty alt

Γιατί το φαγητό που τηγάνισες δεν βγήκε τραγανό;

Το τηγάνισμα μπορεί να είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους μαγειρέματος, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως νομίζουμε.
empty alt

Ανανάς: ένα εξωτικό και πολύ ωφέλιμο φρούτο

  Σε αντίθεση με άλλους χυμούς φρούτων, ο χυμός ανανά είναι τόσο γλυκός μόνος του που συχνά δεν χρειάζεται να προστεθεί ζάχαρη.
empty alt

Happy Beaujolais Nouveau Day

Το κρασί που αυτή την εποχή έχει την τιμητική του έχει και τη δική του ξεχωριστή μέρα είναι το Beaujolais Nouveau! Αυτός ο τρύγος με το κόκκινο σταφύλι και το κόκκινο χρώμα που σερβίρεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου – δεν είναι σαφώς για τους λάτρεις του κρασιού.
empty alt

Οι πατατοκεφτέδες αλλιώς

Αυτή η εύκολη συνταγή μετατρέπει αυτές τις «λυπημένες πατάτες» που έχουν απομείνει σε κάτι ΜΑΓΙΚΟ.  Είτε πρόκειται για υπολείμματα πουρέ ή πατάτας οποιαδήποτε μορφής, το άμυλο είναι ένα υλικό που μπορεί εύκολα να μεταποιηθεί και να μεταμορφωθεί πρώτης τάξεως πατατοκεφτέ ή αλλιώς σε τηγανιτές...
empty alt

My blueberry nights margaritas

Λεμονάδα συν blueberries συν τεκίλα ίσον η πιο απολαυστική και πιο καλοκαιρινή εκδοχή των margaritas! Είναι ακριβώς αυτό που σου λείπει.
empty alt

Μοσχαράκι marsala

Όταν σκεφτόμαστε συνταγές σχετικές με τη marsala, το πιο κλασικό πιάτο που έρχεται στο μυαλό μας είναι συνήθως με κοτόπουλο.
Back To Top