Όταν ετοιμάζετε μια παρτίδα μπισκότων, είναι δελεαστικό να δοκιμάσετε λίγο από την πεντανόστιμη αλλά ωμή ζύμη… Ωστόσο, μπορείτε να αναρωτηθείτε εάν η κατανάλωση ακατέργαστης ζύμης μπισκότων είναι ασφαλής ή αν οι κίνδυνοι βακτηριακής μόλυνσης και τροφικής δηλητηρίασης αντισταθμίζουν τη χαρά της απλής δοκιμής.

Όταν ετοιμάζετε μια παρτίδα μπισκότων, είναι δελεαστικό να δοκιμάσετε λίγο από την πεντανόστιμη αλλά ωμή ζύμη…

Ωστόσο, μπορείτε να αναρωτηθείτε εάν η κατανάλωση ακατέργαστης ζύμης μπισκότων είναι ασφαλής ή αν οι κίνδυνοι βακτηριακής μόλυνσης και τροφικής δηλητηρίασης αντισταθμίζουν τη χαρά της απλής δοκιμής.

Ας δούμε εδώ τους πραγματικούς κινδύνους…

Η ζύμη μπισκότων περιέχει ωμά αυγά

Οι περισσότερες ζύμες μπισκότων/κέικ/μάφιν κ.λπ… περιέχουν ωμά αυγά. Αν και τα αυγά τυπικά αποστειρώνονται με θερμότητα, μερικά βακτήρια μπορούν να παραμείνουν στο εξωτερικό κέλυφος.

Όταν το αυγό είναι ραγισμένο, τα βακτήρια από το κέλυφος μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα όπου προστίθενται. Τα αυγά είναι συνήθως μολυσμένα με βακτήρια Salmonella.

Η μόλυνση από σαλμονέλα χαρακτηρίζεται από πυρετό, έμετο, διάρροια και κράμπες στην κοιλιά που αρχίζουν περίπου 12 ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου και συνήθως διαρκούν έως και 7 ημέρες. Ωστόσο, σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν νοσηλεία και μπορεί ακόμη και να εξελιχθούν σε σήψη – μια ευρέως διαδεδομένη βακτηριακή λοίμωξη.

Ευτυχώς, οι πιθανότητες μόλυνσης από τη σαλμονέλα είναι σχετικά μικρές.

Οι έγκυες γυναίκες, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τα παιδιά και όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα πρέπει να καταναλώνουν ωμή ζύμη ή άβραστα αυγά. Για αυτούς τους ανθρώπους, οι μολύνσεις από τη σαλμονέλα μπορεί να είναι πιο σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή τους.

Screen-Shot-2019-03-06-at-11.07.55-AM-750x500

Περιέχει ακατέργαστο αλεύρι

Η ακατέργαστη ζύμη μπισκότων περιέχει επίσης άβραστο αλεύρι, που μπορεί να παρουσιάσει έναν κίνδυνο για την υγεία σας. Σε αντίθεση με τα αυγά, τα οποία αποστειρώνονται με θερμότητα για να μειώσουν τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης, το αλεύρι δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία για να «σκοτωθούν» τα παθογόνα. Οποιοδήποτε βακτήριο που υπάρχει στο αλεύρι τυπικά θα «σκοτωθεί» κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Ως εκ τούτου, η κατανάλωση ωμών αλεύρων μπορεί να σας οδηγήσει στο να αρρωστήσετε εάν είναι μολυσμένο με επιβλαβή βακτήρια όπως το E. Coli.

Το E. coli μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κράμπες στο στομάχι, έμετο και διάρροια που διαρκούν για 5-7 ημέρες. Για να είναι ασφαλές το αλεύρι χωρίς να το μαγειρέψετε, θα πρέπει να το αποστειρώσετε με θερμότητα στο σπίτι.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό απλώνοντας το αλεύρι σε ένα φύλλο ψησίματος και ψήνοντας σε 175 ° C για 5 λεπτά ή μέχρι το αλεύρι να φτάσει στους 70 ° C.

Συνταγή ζύμης μπισκότων με ασφάλεια

Αν ωστόσο έχετε πάθος για την ωμή ζύμη μπισκότων, εδώ είναι μια συνταγή που δεν περιλαμβάνει αυγά και αποστειρωμένο αλεύρι.

Υλικά:

3/4 φλιτζάνι (96 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

6 κουταλιές της σούπας (85 γραμμάρια) μαλακό βούτυρο,

1/2 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) συσκευασμένης καφέ ζάχαρης

1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) εκχυλίσματος βανίλιας

1 κουταλιά της σούπας (15 ml) γάλα ή φυτικό γάλα

1/2 φλιτζάνι (75 γραμμάρια) σπόρων σοκολάτας ημικατεργασμένων

IP-Chocolate-Chip-Cookie-Dough-Cheesecake-03-750x500

Εκτέλεση:

Αποστειρώστε το αλεύρι θερμαίνοντάς το σε ένα μεγάλο φύλλο ψησίματος και ψήνοντας σε 175 ° C για 5 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το μαλακό βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη, στη συνέχεια προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και το γάλα.

Ανακατέψτε αργά το αλεύρι και τα κομματάκια σοκολάτας, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα συστατικά.

Αυτή η ζύμη μπισκότων μπορεί να αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα.

Λάβετε υπόψη ότι παρόλο που αυτή η βρώσιμη ζύμη μπισκότων είναι ασφαλής για φαγητό, είναι γεμάτη ζάχαρη και πρέπει να τρώγεται με μέτρο κι όχι συχνά.

empty alt

Γιατί να ζηλέψει κανείς τη σκανδιναβική δίαιτα;

«Γιατί να ζηλέψει κανείς οποιονδήποτε υποβάλλεται σε μια δίαιτα;», θα μπορούσες να ανταπαντήσεις στο ερώτημα του τίτλου.
empty alt

Η λιχουδιά που δεν είχες φανταστεί: αγγουράκι στο γουόκ!

Όταν δεν έχεις πολλά πράγματα να προσθέσεις στο γουόκ για ένα γρήγορο στιρ-φράι, χρησιμοποίησε… αγγουράκι. Κι όμως, σύμφωνα με ένα θέμα του Serious Eats, είναι ένα πρώτης τάξης υλικό, καθώς μετά από λίγη ώρα μαγειρέματος στο γουόκ γίνεται τρυφερό και νόστιμο ενώ ταυτόχρονα παραμένει ζουμερό.
empty alt

9 λόγοι που κάνουν το καρπούζι το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού

Δεν υφίσταται ελληνικό καλοκαίρι, καλοκαιρινή σέλφι, και παιδικές αναμνήσεις χωρίς το καρπούζι πρωταγωνιστή, συμφωνείς; Το απολαμβάνεις κρύο, σε δροσίζει, δεν σε βαραίνει, και σου προσφέρει τόσα πολλά που ίσως δεν γνωρίζεις, αλλά θα μάθεις εδώ: – Στα 150 γραμμάρια, περιέχει: 43 θερμίδες, 0...
empty alt

Ο πιο γρήγορος και ασφαλής τρόπος να κόψεις το ξερό κρεμμύδι

Πρέπει να ψιλοκόψεις το κρεμμύδι για να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου; Ακολούθησε την παρακάτω διαδικασία για να το κάνεις εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια: 1.
empty alt

Τα λαχανικά που δεν είχες σκεφτεί να ψήσεις μέχρι τώρα

Τα καημένα τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Πάντα βρίσκονται ψιλοκομμένα σε σαλάτες, σούπες και μαγειρευτά, σε ρόλο κομπάρσου. Το ήξερες όμως ότι αξίζει να τα αναβαθμίσεις; Ναι, μπορείς ακόμα και να τα ψήσεις στο γκριλ.
empty alt

Γιατί τα κρεμμύδια μάς κάνουν να κλαίμε;

Εσένα, τι σου φέρνει δάκρυα στα μάτια; Είτε η απάντηση είναι «μια ρομαντική ταινία», είτε «η ήττα της αγαπημένης μου ποδοσφαιρικής ομάδας», σίγουρα στη λίστα των πραγμάτων που σε κάνουν ευσυγκίνητο θα περιλαμβάνονται και τα κρεμμύδια.
empty alt

Ποια φρέσκα τρόφιμα κρατάνε περισσότερο

Μήλα Αυτό το βολικό και προσιτό φρούτο μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο μήνες στο ψυγείο. Για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής, τοποθετήστε τα μήλα σε μια πλαστική τσάντα στο συρτάρι.
empty alt

Τραγανές φλούδες γλυκοπατάτας με γουακαμόλε

Ψήνοντας τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους θα έχεις ένα τραγανό αποτέλεσμα που θα συνδυαστεί εξαιρετικά με τη βελούδινη υφή του γουακαμόλε για μια λαχταριστή απόλαυση που θα εκτιμήσει δεόντως η γλώσσα και ο ουρανίσκος σου.
Back To Top