Αφού κόψεις τις μελιτζάνες, τις αφήνεις για λίγο στο αλάτι προτού τις μαγειρέψεις. Γιατί; Επειδή έτσι έχεις μάθει να κάνεις, από τη γιαγιά, τη μαμά ή την αδερφή σου.

Αφού κόψεις τις μελιτζάνες, τις αφήνεις για λίγο στο αλάτι προτού τις μαγειρέψεις. Γιατί; Επειδή έτσι έχεις μάθει να κάνεις, από τη γιαγιά, τη μαμά ή την αδερφή σου. Έχει βάση αυτή η παράδοση ή πρόκειται για μια άχρηστη διαδικασία, που μπορείς άνετα να παραλείψεις;

Ο βασικός λόγος που αλατίζουμε τις μελιτζάνες είναι για να ξεπικρίσουν. Καθώς όμως οι νέες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι πολύ πιο γλυκιές από αυτές του παρελθόντος, αν αλατίζουμε τις μελιτζάνες μόνο για το ξεπίκρισμα συνήθως μπορούμε να παρακάμψουμε αυτό το βήμα.

Ωστόσο υπάρχει και ένας ακόμα λόγος που αφήνουμε τις μελιτζάνες στο αλάτι πριν από το μαγείρεμα: Για να αποβάλουν την υπερβολική υγρασία που έχει εγκλωβιστεί στο λαχανικό, ώστε να αποκτήσουν πιο συμπυκνωμένη και πλούσια γεύση. Γι’ αυτό, αντί να αφήσουμε τις μελιτζάνες μέσα σε αλατισμένο νερό μπορούμε, αφού τις κόψουμε, να τις βάλουμε σε ένα σουρωτήρι, πασπαλίζοντάς τις στη συνέχεια με αλάτι.

Το συμπέρασμα; Αν έχεις χρόνο, αλάτισε τις μελιτζάνες σου προτού τις μαγειρέψεις. Διαφορετικά, προχώρησε στο επόμενο στάδιο προετοιμασίας χωρίς να ανησυχείς για το αποτέλεσμα. Στην τελευταία περίπτωση, ωστόσο, φρόντισε να τις καρυκεύσεις γενναιόδωρα, για να τους δώσεις γεύση.

Επιπλέον, καλό είναι προτού ψήσεις ή τηγανίσεις τις μελιτζάνες να τις αφήσεις για λίγο να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί η πλεονάζουσα υγρασία.

empty alt

Στην Κροατία θα ζήσεις την εμπειρία της επίσκεψης σε ένα υποβρύχιο οινοποιείο

Η Κροατία έχει ούτως ή άλλως πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της – όχι τυχαία, άλλωστε, το επιβλητικό κάστρο του Dubrovnik χρησιμοποιείται ως σκηνικό για το King’s Landing του Game of Thrones.
empty alt

Οι 5 τροφές που σου είναι απαραίτητες όσο μεγαλώνεις

Όσο περνάνε τα χρόνια οι διατροφικές σου ανάγκες αλλάζουν και ο οργανισμός σου χρειάζεται εξτρά ενίσχυση και προστασία.
empty alt

Ο φούρνος της κυρά-Μηλιάς

Στην ιστορική πλατεία 17ης Μαρτίου στην Αρεόπολη – απ’ όπου ξεκίνησε το 1821 η επανάσταση στη Μάνη – βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός των Ταξιαρχών, έξω από τον οποίο κρέμεται η σημαία της Μάνης (σ’ άσπρο φόντο ένας τετραγωνικός μπλε σταυρός με το σύνθημα «Νίκη ή Θάνατος, ταν […]
empty alt

7 λόγοι να έχεις πάντα ένα πακέτο αρακά στην κατάψυξή σου

Ο κατεψυγμένος αρακάς είναι εξίσου θρεπτικός με το φρέσκο και, επιπλέον, μπορεί να διατηρηθεί για πολλούς μήνες.
empty alt

Αυτή η επιστημονική ανακάλυψη θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τον τρόπο που φτιάχνεις καφέ

Μήπως ακολουθείς όλη την ιεροτελεστία παρασκευής καφέ, παίρνοντας ολόκληρους κόκκους και αλέθοντάς τους στο σπίτι; Τώρα υπάρχει ένας τρόπος να ανεβείς –ένα ακόμη- επίπεδο.
empty alt

Γαρίδες ποπ κορν… τραγανή κι απολαυστική πρόκληση

Μερικές απολαύσεις δεν είναι τόσο δύσκολο να τις γευτείς στην άνεση του σπιτιού σου. Μια συνταγή για γαρίδες ποπ κορν πρέπει να είναι δύο πράγματα: Εύκολη στην παρασκευή και εύκολη στην κατανάλωση.
empty alt

Margarita (cupcake) να το «πιεις» με το κουταλάκι…

Το καλοκαίρι μπορεί να τελειώνει αλλά είσαι ακόμα σε mood διακοπών. Φτιάξε ένα δροσερό κοκτέιλ κέρασμα που θα εκπλήξει τους πάντες… Ή πώς το αγαπημένο σου κοκτέιλ, η Margarita, γίνεται cupcake! Μια πρωτότυπη ιδέα για πάρτι κι όχι μόνο!   ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 18  ΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 […]
empty alt

Νόστιμες και εύκολες σπιτικές κοτομπουκιές

Θέλεις να νιώσεις ξανά παιδί; Φτιάξτε σπιτικές κοτομπουκιές. Επικαλυμμένες με τραγανή καρυκευμένη ψίχα ψωμιού, αυτές οι τρυφερές, ζουμερές μπουκιές είναι δύσκολο να καταναλωθούν με μέτρο.
Back To Top