Όσο ωραία και αν μυρίζει ένα γλαστράκι με φασκόμηλο στη βεράντα σου, σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί πώς μπορείς να αξιοποιήσεις αυτό, όπως και άλλα αρωματικά βότανα, και στην κουζίνα σου.


Όσο ωραία και αν μυρίζει ένα γλαστράκι με φασκόμηλο στη βεράντα σου, σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί πώς μπορείς να αξιοποιήσεις αυτό, όπως και άλλα αρωματικά βότανα, και στην κουζίνα σου. Η Άντζελα Κοντού, food blogger (ahungrybear.weebly.com), ετοίμασε ένα μικρό οδηγό που θα σε βοηθήσει να τα ταιριάξεις με τα ιδανικά πιάτα.

Βασιλικός: «Στη μαγειρική χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε διάφορες σάλτσες με ντομάτα, όπως τη ναπολιταίν, αλλά και ως λαχανικό, ιδιαιτέρως ο πλατύφυλλος. Στην ιταλική σάλτσα πέστο αλά τζενοβέζε αναμειγνύεται με κουκουνάρια, τυρί και σκόρδο, ενώ στην επίσης ιταλική σαλάτα καπρέζε με ντομάτα και μοτσαρέλα. Σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας τυλίγουν ντολμάδες με φύλλα βασιλικού».

Δάφνη: «Το bouquet garni της γαλλικής κουζίνας απαραιτήτως περιέχει δάφνη και σίγουρα δεν μπορείτε να φανταστείτε φακές χωρίς δάφνη. Επίσης αρωματίζει το στιφάδο, τα κοκκινιστά κρεατικά, το κυνήγι, ψάρια και διάφορες σάλτσες. Οι Βεδουίνοι της ερήμου αρωματίζουν τον καφέ τους με ένα φύλλο δάφνης. Επίσης τα αποξηραμένα στον ήλιο σύκα φυλάσσονται ανάμεσα σε φύλλα δάφνης».

Δεντρολίβανο: «Δίνει το χαρακτηριστικό του άρωμα σε συνταγές με ψάρια, όπως το σαβόρο των Κυκλάδων, αλλά και σε κρεατικά με έντονη γεύση, για παράδειγμα σε αρνί».

Φασκόμηλο: «Στην Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε την κατανάλωσή του ως αφέψημα, δεν συνηθίζουν και πολύ να το προσθέτουν στη μαγειρική. Αντίθετα στην Ευρώπη το χρησιμοποιούν πολύ ως αρωματικό στα φαγητά και ιδίως στην Προβηγκία αρωματίζουν μ’ αυτό ξίδι, λαρδί και ζαμπόν. Τολμήστε να προσθέσετε λίγα φρέσκα φύλλα στη μαρινάδα των ψητών σας, θα δώσουν πολύ ωραίο άρωμα».

Ρίγανη: «Τη βρίσκουμε σε πολλές συνταγές: στα ψητά και στις πατάτες φούρνου, στη χωριάτικη σαλάτα, στο αρνάκι λαδορίγανη κ.λπ. Οι Ελληνίδες μαγείρισσες τη χρησιμοποιούν αφειδώς και παντού».

Μαϊντανός: «Πάει παντού και με όλα, έτσι βγήκε και η σχετική μεταφορική έκφραση. Οπωσδήποτε προστίθεται στα καλοκαιρινά λαδερά της ελληνικής κουζίνας, όπως το ιμάμ, το μπριάμ, τα γεμιστά, αλλά και στους πάσης φύσεως ντολμάδες, με αμπελόφυλλα, με λάχανο, στις χορτόπιτες και στις σπανακόπιτες, καθώς και στις σαλάτες, με πιο χαρακτηριστική τη λιβανέζικη σαλάτα ταμπουλέ, όπου πρωταγωνιστεί».

Σχοινόπρασο: «Στην κουζίνα το κόβουμε με το ψαλίδι και όχι με το μαχαίρι πριν το προσθέσουμε στη συνταγή μας. Το χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε σάλτσες, σαλάτες, σάντουιτς, σούπες κ.λπ.».

Θρούμπι: «Στη μαγειρική χρησιμοποιείται φρέσκο ή αποξηραμένο για να αρωματίσει σάλτσες, ψητά φούρνου, σαλάτες, ελιές, ψάρια ψητά κ.λπ.».

Εστραγκόν: «Είναι ένα από τα fines herbes της γαλλικής κουζίνας και βασικό συστατικό της σάλτσας μπεαρνέζ. Ταιριάζει ιδιαίτερα με τα θαλασσινά και τα ψάρια, καθώς και με το κοτόπουλο. Αρωματίζει επίσης ωραία τα αυγά, τις κρεμώδεις σάλτσες, αλλά και τα μανιτάρια».

Μέντα: «Στην αγγλική κουζίνα είναι το βασικό αρωματικό σε μια σάλτσα που συνοδεύει το αρνί, στην Τουρκία αρωματίζει το γιαούρτι και στη Δυτική Ασία συνοδεύει το κεμπάπ. Αρωματίζει σάλτσες, ντρέσινγκ για σαλάτες και μαρινάδες. Ωραιότατο είναι και το λικέρ μέντας».

Δυόσμος: «Στην ελληνική κουζίνα αρωματίζει με αναντικατάστατο τρόπο τα γεμιστά χωρίς κιμά, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, συμμετέχει σε όλες τις γεμίσεις με ρύζι και δίνει ακόμα και σε λιπαρές τροφές μια δροσερή επίγευση. Η φρουτοσαλάτα σας δεν μπορεί να αγγίξει την τελειότητα αν δεν έχει δυόσμο. Στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής αρωματίζει μοναδικά τα πιλάφια αλλά και τη σαλάτα ταμπουλέ. Ακόμα, είναι βασικό συστατικό στο κουβανέζικο κοκτέιλ Μοχίτο».

Θυμάρι: «Με ζεστή, πικάντικη γεύση, ταιριάζει με σχεδόν όλα τα τρόφιμα. Μπορούμε να το προσθέσουμε άφοβα όπου επιθυμούμε, από σαλάτα μέχρι σάλτσες, στα ψητά φούρνου ή σχάρας, στα πουλερικά και στα ψάρια, στα ριζότο κ.λπ.».

empty alt

5 κανόνες για να βρεις το ποτό σου

Ακόμα και αν σου αρέσει να δοκιμάζεις διαφορετικά κοκτέιλ σε κάθε έξοδό σου, είναι χρήσιμο να βρεις το ποτό σου: εκείνο που θα γίνει κάτι σαν αξεσουάρ σου και βασικό μέσο για να δώσεις ένα boost στη διάθεσή σου χωρίς όμως την επόμενη μέρα να ξυπνήσεις με […]
empty alt

Βούτυρο: θέλει ψυγείο ή όχι;

Όταν το διατηρείς στο ψυγείο και το βγάζεις για να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου ή σε ένα σάντουιτς, είναι παγωμένο και σκληρό σαν πέτρα και χρειάζεται να περάσει κάποια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
empty alt

8 tips για να μαγειρέψεις τις αγκινάρες με τον καλύτερο τρόπο

Ποιος μπαίνει στην κουραστική διαδικασία να καθαρίσει μια φρέσκια αγκινάρα; Ωστόσο αξίζει να αφιερώσουμε κόπο και χρόνο σε αυτά τα βρώσιμα άνθη (γιατί για λουλούδια μιλάμε) με τη μοναδική νοστιμιά.
empty alt

Tacos με εξωτικές γαρίδες

Αν σου αρέσει η Asian Latin κουζίνα, αυτή η συνταγή θα σε ενθουσιάσει. Αν λατρεύεις τα θαλασσινά πιάτα αλλά και οι γεύσεις που θυμίζουν την εξωτική πλευρά της Ανατολής, ειδικά όταν συνδυάζονται με την άγρια ασυμβίβαστη γεύση της λατινοαμερικάνικης γαστρονομίας, αυτές οι τηγανητές γαρίδες με σάλτσα μάνγκο […]
empty alt

Say cheese… στο φούρνο

Το τυρί είναι ένα τρόφιμο σε τέτοια ποικιλία που αποκλείεται να μην υπάρχει κάποιο που να του έχεις αδυναμία.
empty alt

Pasta bolognese στον φούρνο

Κιμάς συν ζυμαρικά ίσον παντοτινή ευτυχία! Μια από τις απολαύσεις που μπορείς να χαίρεσαι στο σπίτι, με παρέα ή χωρίς, είναι σίγουρα το φαγητό.
empty alt

Παρατείνετε το καλοκαίρι με Brat Summer Pasta

Μια πράσινη γευστική αύρα στο πιάτο σας
empty alt

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση
Back To Top