Όσο ωραία και αν μυρίζει ένα γλαστράκι με φασκόμηλο στη βεράντα σου, σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί πώς μπορείς να αξιοποιήσεις αυτό, όπως και άλλα αρωματικά βότανα, και στην κουζίνα σου.


Όσο ωραία και αν μυρίζει ένα γλαστράκι με φασκόμηλο στη βεράντα σου, σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί πώς μπορείς να αξιοποιήσεις αυτό, όπως και άλλα αρωματικά βότανα, και στην κουζίνα σου. Η Άντζελα Κοντού, food blogger (ahungrybear.weebly.com), ετοίμασε ένα μικρό οδηγό που θα σε βοηθήσει να τα ταιριάξεις με τα ιδανικά πιάτα.

Βασιλικός: «Στη μαγειρική χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε διάφορες σάλτσες με ντομάτα, όπως τη ναπολιταίν, αλλά και ως λαχανικό, ιδιαιτέρως ο πλατύφυλλος. Στην ιταλική σάλτσα πέστο αλά τζενοβέζε αναμειγνύεται με κουκουνάρια, τυρί και σκόρδο, ενώ στην επίσης ιταλική σαλάτα καπρέζε με ντομάτα και μοτσαρέλα. Σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας τυλίγουν ντολμάδες με φύλλα βασιλικού».

Δάφνη: «Το bouquet garni της γαλλικής κουζίνας απαραιτήτως περιέχει δάφνη και σίγουρα δεν μπορείτε να φανταστείτε φακές χωρίς δάφνη. Επίσης αρωματίζει το στιφάδο, τα κοκκινιστά κρεατικά, το κυνήγι, ψάρια και διάφορες σάλτσες. Οι Βεδουίνοι της ερήμου αρωματίζουν τον καφέ τους με ένα φύλλο δάφνης. Επίσης τα αποξηραμένα στον ήλιο σύκα φυλάσσονται ανάμεσα σε φύλλα δάφνης».

Δεντρολίβανο: «Δίνει το χαρακτηριστικό του άρωμα σε συνταγές με ψάρια, όπως το σαβόρο των Κυκλάδων, αλλά και σε κρεατικά με έντονη γεύση, για παράδειγμα σε αρνί».

Φασκόμηλο: «Στην Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε την κατανάλωσή του ως αφέψημα, δεν συνηθίζουν και πολύ να το προσθέτουν στη μαγειρική. Αντίθετα στην Ευρώπη το χρησιμοποιούν πολύ ως αρωματικό στα φαγητά και ιδίως στην Προβηγκία αρωματίζουν μ’ αυτό ξίδι, λαρδί και ζαμπόν. Τολμήστε να προσθέσετε λίγα φρέσκα φύλλα στη μαρινάδα των ψητών σας, θα δώσουν πολύ ωραίο άρωμα».

Ρίγανη: «Τη βρίσκουμε σε πολλές συνταγές: στα ψητά και στις πατάτες φούρνου, στη χωριάτικη σαλάτα, στο αρνάκι λαδορίγανη κ.λπ. Οι Ελληνίδες μαγείρισσες τη χρησιμοποιούν αφειδώς και παντού».

Μαϊντανός: «Πάει παντού και με όλα, έτσι βγήκε και η σχετική μεταφορική έκφραση. Οπωσδήποτε προστίθεται στα καλοκαιρινά λαδερά της ελληνικής κουζίνας, όπως το ιμάμ, το μπριάμ, τα γεμιστά, αλλά και στους πάσης φύσεως ντολμάδες, με αμπελόφυλλα, με λάχανο, στις χορτόπιτες και στις σπανακόπιτες, καθώς και στις σαλάτες, με πιο χαρακτηριστική τη λιβανέζικη σαλάτα ταμπουλέ, όπου πρωταγωνιστεί».

Σχοινόπρασο: «Στην κουζίνα το κόβουμε με το ψαλίδι και όχι με το μαχαίρι πριν το προσθέσουμε στη συνταγή μας. Το χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε σάλτσες, σαλάτες, σάντουιτς, σούπες κ.λπ.».

Θρούμπι: «Στη μαγειρική χρησιμοποιείται φρέσκο ή αποξηραμένο για να αρωματίσει σάλτσες, ψητά φούρνου, σαλάτες, ελιές, ψάρια ψητά κ.λπ.».

Εστραγκόν: «Είναι ένα από τα fines herbes της γαλλικής κουζίνας και βασικό συστατικό της σάλτσας μπεαρνέζ. Ταιριάζει ιδιαίτερα με τα θαλασσινά και τα ψάρια, καθώς και με το κοτόπουλο. Αρωματίζει επίσης ωραία τα αυγά, τις κρεμώδεις σάλτσες, αλλά και τα μανιτάρια».

Μέντα: «Στην αγγλική κουζίνα είναι το βασικό αρωματικό σε μια σάλτσα που συνοδεύει το αρνί, στην Τουρκία αρωματίζει το γιαούρτι και στη Δυτική Ασία συνοδεύει το κεμπάπ. Αρωματίζει σάλτσες, ντρέσινγκ για σαλάτες και μαρινάδες. Ωραιότατο είναι και το λικέρ μέντας».

Δυόσμος: «Στην ελληνική κουζίνα αρωματίζει με αναντικατάστατο τρόπο τα γεμιστά χωρίς κιμά, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, συμμετέχει σε όλες τις γεμίσεις με ρύζι και δίνει ακόμα και σε λιπαρές τροφές μια δροσερή επίγευση. Η φρουτοσαλάτα σας δεν μπορεί να αγγίξει την τελειότητα αν δεν έχει δυόσμο. Στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής αρωματίζει μοναδικά τα πιλάφια αλλά και τη σαλάτα ταμπουλέ. Ακόμα, είναι βασικό συστατικό στο κουβανέζικο κοκτέιλ Μοχίτο».

Θυμάρι: «Με ζεστή, πικάντικη γεύση, ταιριάζει με σχεδόν όλα τα τρόφιμα. Μπορούμε να το προσθέσουμε άφοβα όπου επιθυμούμε, από σαλάτα μέχρι σάλτσες, στα ψητά φούρνου ή σχάρας, στα πουλερικά και στα ψάρια, στα ριζότο κ.λπ.».

empty alt

Τα δύο φαγητά που μπορείς να απολαύσεις με ασφάλεια στο αεροπλάνο

Το φαγητό στο αεροπλάνο δεν έχει και την καλύτερη φήμη – και όχι τυχαία. Οι συνθήκες παρασκευής και διατήρησής του δεν είναι και οι ιδανικές, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεις τα πιο ευπαθή πιάτα και να συμβιβάζεσαι με ασφαλείς λύσεις, όπως τονίζει ένας επαγγελματίας του χώρου.
empty alt

10 τρόφιμα που μπορεί να εξαφανιστούν για πάντα σε μερικά χρόνια

  Σου έχω μερικά όχι-και-τόσο-καλά νέα. Κάποια από τα πιο αγαπημένα σου φαγητά μπορεί να εξαφανιστούν στα επόμενα χρόνια.
empty alt

Wagashi: Στην Ιαπωνία φτιάχνουν τα ομορφότερα γλυκά στον κόσμο!

Κάθε ένα από αυτά είναι ένα μικρό κομψοτέχνημα, που παίρνει το όνομά του από την ποίηση, από ιστορικά γεγονότα, ακόμα και από φυσικά αξιοθέατα.
empty alt

Τι ακριβώς σημαίνει «καραμελώνω»

Όταν ακούς «καραμελωμένο», στο μυαλό σου έρχεται αυτομάτως η λέξη «κρεμμύδια». Όμως δεν είναι το μοναδικό υλικό που μπορεί να καραμελωθεί.
empty alt

Μέλι με σκόρδο, το αχτύπητο δίδυμο στη γεύση!

Γλυκιά και πικάντικη μαζί, η παρακάτω σος θα γίνει το αγαπημένο σου συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα. Ταιριάζει εξίσου σε ψητό χοιρινό και ψάρι, φτερούγες κοτόπουλου, σε σάντουιτς αλλά και σε ζεστά ροφήματα τσαγιού.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις παγωμένο τσάι στο σπίτι

Αν έχεις προσπαθήσει να παγώσεις ζεστό τσάι, πιθανότατα θα σου έχει βγει ένα νερουλό και άνοστο ρόφημα, που θα χρειάζεται μεγάλες κουταλιές ζάχαρης για να νοστιμίσει.
empty alt

Ο τέλειος τρόπος να αξιοποιήσεις τη σάλτσα που περίσσεψε από το μαγειρευτό κρέας

Όπως θα κρατήσεις στο ψυγείο σου ένα ζωμό λαχανικών ή κρέατος, για να νοστιμίσεις τις σούπες σου αλλά και οποιοδήποτε πιάτο χρειάζεται ένα boost γεύσης, τον ίδιο ρόλο με το ζωμό μπορεί να παίξει και η σάλτσα που σου έχει περισσέψει από ένα μαγειρευτό κρέας.
empty alt

Εύκολα και χωρίς ψήσιμο απολαυστικά cheesecakes με salted caramel

Δεν λέμε ποτέ όχι σε μια καραμελένια απόλαυση
Back To Top