Όσο ωραία και αν μυρίζει ένα γλαστράκι με φασκόμηλο στη βεράντα σου, σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί πώς μπορείς να αξιοποιήσεις αυτό, όπως και άλλα αρωματικά βότανα, και στην κουζίνα σου.


Όσο ωραία και αν μυρίζει ένα γλαστράκι με φασκόμηλο στη βεράντα σου, σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί πώς μπορείς να αξιοποιήσεις αυτό, όπως και άλλα αρωματικά βότανα, και στην κουζίνα σου. Η Άντζελα Κοντού, food blogger (ahungrybear.weebly.com), ετοίμασε ένα μικρό οδηγό που θα σε βοηθήσει να τα ταιριάξεις με τα ιδανικά πιάτα.

Βασιλικός: «Στη μαγειρική χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε διάφορες σάλτσες με ντομάτα, όπως τη ναπολιταίν, αλλά και ως λαχανικό, ιδιαιτέρως ο πλατύφυλλος. Στην ιταλική σάλτσα πέστο αλά τζενοβέζε αναμειγνύεται με κουκουνάρια, τυρί και σκόρδο, ενώ στην επίσης ιταλική σαλάτα καπρέζε με ντομάτα και μοτσαρέλα. Σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας τυλίγουν ντολμάδες με φύλλα βασιλικού».

Δάφνη: «Το bouquet garni της γαλλικής κουζίνας απαραιτήτως περιέχει δάφνη και σίγουρα δεν μπορείτε να φανταστείτε φακές χωρίς δάφνη. Επίσης αρωματίζει το στιφάδο, τα κοκκινιστά κρεατικά, το κυνήγι, ψάρια και διάφορες σάλτσες. Οι Βεδουίνοι της ερήμου αρωματίζουν τον καφέ τους με ένα φύλλο δάφνης. Επίσης τα αποξηραμένα στον ήλιο σύκα φυλάσσονται ανάμεσα σε φύλλα δάφνης».

Δεντρολίβανο: «Δίνει το χαρακτηριστικό του άρωμα σε συνταγές με ψάρια, όπως το σαβόρο των Κυκλάδων, αλλά και σε κρεατικά με έντονη γεύση, για παράδειγμα σε αρνί».

Φασκόμηλο: «Στην Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε την κατανάλωσή του ως αφέψημα, δεν συνηθίζουν και πολύ να το προσθέτουν στη μαγειρική. Αντίθετα στην Ευρώπη το χρησιμοποιούν πολύ ως αρωματικό στα φαγητά και ιδίως στην Προβηγκία αρωματίζουν μ’ αυτό ξίδι, λαρδί και ζαμπόν. Τολμήστε να προσθέσετε λίγα φρέσκα φύλλα στη μαρινάδα των ψητών σας, θα δώσουν πολύ ωραίο άρωμα».

Ρίγανη: «Τη βρίσκουμε σε πολλές συνταγές: στα ψητά και στις πατάτες φούρνου, στη χωριάτικη σαλάτα, στο αρνάκι λαδορίγανη κ.λπ. Οι Ελληνίδες μαγείρισσες τη χρησιμοποιούν αφειδώς και παντού».

Μαϊντανός: «Πάει παντού και με όλα, έτσι βγήκε και η σχετική μεταφορική έκφραση. Οπωσδήποτε προστίθεται στα καλοκαιρινά λαδερά της ελληνικής κουζίνας, όπως το ιμάμ, το μπριάμ, τα γεμιστά, αλλά και στους πάσης φύσεως ντολμάδες, με αμπελόφυλλα, με λάχανο, στις χορτόπιτες και στις σπανακόπιτες, καθώς και στις σαλάτες, με πιο χαρακτηριστική τη λιβανέζικη σαλάτα ταμπουλέ, όπου πρωταγωνιστεί».

Σχοινόπρασο: «Στην κουζίνα το κόβουμε με το ψαλίδι και όχι με το μαχαίρι πριν το προσθέσουμε στη συνταγή μας. Το χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε σάλτσες, σαλάτες, σάντουιτς, σούπες κ.λπ.».

Θρούμπι: «Στη μαγειρική χρησιμοποιείται φρέσκο ή αποξηραμένο για να αρωματίσει σάλτσες, ψητά φούρνου, σαλάτες, ελιές, ψάρια ψητά κ.λπ.».

Εστραγκόν: «Είναι ένα από τα fines herbes της γαλλικής κουζίνας και βασικό συστατικό της σάλτσας μπεαρνέζ. Ταιριάζει ιδιαίτερα με τα θαλασσινά και τα ψάρια, καθώς και με το κοτόπουλο. Αρωματίζει επίσης ωραία τα αυγά, τις κρεμώδεις σάλτσες, αλλά και τα μανιτάρια».

Μέντα: «Στην αγγλική κουζίνα είναι το βασικό αρωματικό σε μια σάλτσα που συνοδεύει το αρνί, στην Τουρκία αρωματίζει το γιαούρτι και στη Δυτική Ασία συνοδεύει το κεμπάπ. Αρωματίζει σάλτσες, ντρέσινγκ για σαλάτες και μαρινάδες. Ωραιότατο είναι και το λικέρ μέντας».

Δυόσμος: «Στην ελληνική κουζίνα αρωματίζει με αναντικατάστατο τρόπο τα γεμιστά χωρίς κιμά, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, συμμετέχει σε όλες τις γεμίσεις με ρύζι και δίνει ακόμα και σε λιπαρές τροφές μια δροσερή επίγευση. Η φρουτοσαλάτα σας δεν μπορεί να αγγίξει την τελειότητα αν δεν έχει δυόσμο. Στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής αρωματίζει μοναδικά τα πιλάφια αλλά και τη σαλάτα ταμπουλέ. Ακόμα, είναι βασικό συστατικό στο κουβανέζικο κοκτέιλ Μοχίτο».

Θυμάρι: «Με ζεστή, πικάντικη γεύση, ταιριάζει με σχεδόν όλα τα τρόφιμα. Μπορούμε να το προσθέσουμε άφοβα όπου επιθυμούμε, από σαλάτα μέχρι σάλτσες, στα ψητά φούρνου ή σχάρας, στα πουλερικά και στα ψάρια, στα ριζότο κ.λπ.».

empty alt

5 αυθεντικές νηστίσιμες συνταγές από κρητικά μοναστήρια

Όσοι έχουν επισκεφτεί και ζήσει για λίγες μέρες σε μοναστήρι ξέρουν καλά πόσο μεγάλη αξία αλλά και εξαίσια γεύση έχει η μοναστηριακή κουζίνα.
empty alt

Είναι το ψήσιμο γλυκών μια μορφή ψυχοθεραπείας;

Σε κάποιους ανθρώπους αρέσει τόσο να φτιάχνουν γλυκά που βρίσκουν πάντα μια αφορμή για να προθερμάνουν τον φούρνο- θερμαίνοντας έτσι τις σχέσεις με τους γύρω τους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.
empty alt

Ποια είναι η ιστορία του φιλοδωρήματος;

Το πουρμπουάρ μετά το τέλος ενός γεύματος, είναι μια συνήθεια που πολλοί σε όλο την ακολουθούν πιστά για να δείξουν με αυτό τον τρόπο την εκτίμησή τους για την εξυπηρέτηση που έλαβαν.
empty alt

Πρωτοχρονιάτικο δείπνο: η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει μία εβδομάδα πριν!

Όποιο μενού κι αν σχεδιάσεις για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που θα σου ανοίξουν το δρόμο για την επιτυχία του πάρτι.
empty alt

80 ΧΡΟΝΙΑ και του πουλιού το γάλα!

Με το φθινόπωρο κιόλας, να έχει στρογγυλοκαθήσει στους καναπέδες του living room μας και τον χειμώνα να μας κλείνει το μάτι στη γωνία, τα πάρτι κατευθύνονται σε εσωτερικούς χώρους και τα vibes του σαββατοκύριακου είναι στο “on”.
empty alt

Δροσιστείτε με ένα απολαυστικό κι υγιεινό smoothie

Με την καλοκαιρινή σεζόν να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο υδράργυρος συνεχώς ανεβαίνει. Αναζητάτε έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να παραμείνετε ενυδατωμένοι, ανανεωμένοι και δροσεροί; Δεν χρειάζεται να ψάξετε μακριά.
empty alt

Τσίλι γλυκοπατάτας στον φούρνο

Αν πιστεύετε ότι κάθε μπολ με τσίλι πρέπει να είναι κρυμμένο κάτω από σωρούς λιωμένου τυριού και μια μεγάλη δόση κρέμα γάλακτος, αυτή είναι η γάστρα για εσάς.
empty alt

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ
Back To Top