Το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος μεζές για το κρασί, λευκό ή κόκκινο, παραμένει το τυρί.


Το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος μεζές για το κρασί, λευκό ή κόκκινο, παραμένει το τυρί. Οι Γάλλοι επιστήμονες το γνωρίζουν καλύτερα από όλους και κατάφεραν μάλιστα να το αποδείξουν σε μία έρευνα η οποία απαίτησε πολλές ώρες φαγητού και ποτού.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο γαλλικό Κέντρο Επιστημών Γεύσης & Διατροφής (CSGA), στην πόλη Ντιζόν της Γαλλίας, βασίσθηκε στην αξιολόγηση τεσσάρων κρασιών (Pacherenc, Sancerre, Bourgogne και Madiran) και τεσσάρων τυριών (Epoisses, Comté, Roquefort και Crottin de Chavignol).

Πριν και μετά την κατανάλωση ενός μικρού τεμαχίου τυριού, οι 31 συμμετέχοντες έπιναν μια γουλιά κρασί και διάλεγαν μία περιγραφή από έναν κατάλογο με πιθανές γεύσεις για να χαρακτηρίσουν τη γεύση του. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς τυριών και κρασιών.

Οι απαντήσεις των εθελοντών έδειξαν ότι το τυρί επηρέαζε την περιγραφή όλων των κρασιών, βελτιώνοντας τη γεύση τους. Κανένα τυρί δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Journal of Food Science».

Στα δύο κόκκινα κρασιά της μελέτης (το Bourgogne και το Madiran) τα τυριά ενίσχυσαν το άρωμα των κόκκινων φρούτων και μείωσαν τη διάρκεια της στυφάδας, αυτού του αισθήματος ξηρότητας στο στόμα που προκαλούν οι ταννίνες του κρασιού. Στο γλυκό λευκό Pacherenc, η γλυκύτητα δεν άλλαξε με τα τυριά, αλλά στο ξηρό λευκό Sancerre ενισχύθηκε το κύριο άρωμα.

«Διαπιστώσαμε ότι η διάρκεια της στυφάδας των κρασιών μειώνεται έπειτα από την κατανάλωση τυριού και ότι τα τέσσερα τυριά ασκούσαν την ίδια δράση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μάρα Β. Γκαλμαρίνι. «Επομένως, όταν διαλέγετε τυρί ως συνοδευτικό του κρασιού σας, θα βελτιώσετε τη γεύση του όποια κι αν είναι η επιλογή σας».

empty alt

Πώς θα ξεφλουδίσεις τα αμύγδαλα

Πρέπει να ξεφλουδίσεις τα αμύγδαλα που θα χρησιμοποιήσεις σε μια συνταγή, π.χ. για να τα ψιλοκόψεις ή να τα πολτοποιήσεις ή, απλά, να τα κάνεις λίγο πιο γλυκά (καθώς η φλούδα τους πικρίζει ελαφρώς); Είναι πιο απλό από όσο, ίσως, νομίζεις.
empty alt

Διατήρησε τα λαχανικά σου φρέσκα για ώρες μετά το κόψιμο

Μπορεί το καροτάκι να το θέλεις μαλακό όταν το μαγειρεύεις, αλλά σε μια κρύα, ωμή σαλάτα ονειρεύεσαι να παραμείνει φρέσκο και τραγανό.
empty alt

Κάνε τα γυάλινα βάζα της κουζίνας σου να λάμπουν με ένα γκρέιπφρουτ!

Αν έχεις συνδέσει το γκρέιπφρουτ μόνο με τον πικρόξινο χυμό του, που πίνουμε όταν κάνουμε δίαιτα, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις.
empty alt

Να γιατί να βάλετε το λεμόνι στα… μικροκύματα!

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα ψυγείο, καμία κουζίνα και είναι ένα σημαντικό συστατικό τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής.
empty alt

Μερικά εκπληκτικά οφέλη των ροδάκινων στην υγεία και τη διατροφή σου

Τα ροδάκινα — ή Prunus persica — είναι μικρά φρούτα με θολή φλούδα και γλυκιά λευκή ή κίτρινη σάρκα.
empty alt

Ανάλαφρη μους μόκα σοκολάτα

Μια δροσερή και γλυκιά συνταγή που δεν θα σας φορτώσει ενοχές ή πολλές θερμίδες. Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά Συνολικός χρόνος: 1 ώρα Συστατικά 50 gr σοκολάτα χωρίς ζάχαρη 2 1/2 φλιτζάνια άπαχο γάλα 1/2 φλιτζάνι καφέ διπλής περιεκτικότητας (καφές με διπλάσια ποσότητα στιγμιαίων κόκκων ή...
empty alt

Απολαυστικό smoothie με ροδάκινο

Ψάχνετε τρόπο να δροσιστείτε αυτές τις αποπνικτικές μέρες του καλοκαιριού; Τότε θα θελήσετε να ετοιμάσετε ένα από τα smoothies με χαμηλούς υδατάνθρακες! Με μόνο πέντε υλικά και πέντε λεπτά προετοιμασίας που απαιτούνται, μπορείτε να χαλαρώσετε με αυτή τη δροσιστική καλοκαιρινή γουλιά σε χρόνο...
empty alt

Βουτυρένιες μπάρες κολοκύθας

Ο καλύτερος τρόπος για να υποδεχθούμε την εποχή της γλυκιάς κολοκύθας
Back To Top