Η γραβιέρα Νάξου, με τη γλυκιά βουτυράτη γεύση, είναι από τις καλύτερες της Ελλάδας και γι’ αυτό θεωρείται από τα πιo αγαπημένα επιτραπέζια τυριά της Ελλάδας.

Η γραβιέρα Νάξου, με τη γλυκιά βουτυράτη γεύση, είναι από τις καλύτερες της Ελλάδας και γι’ αυτό θεωρείται από τα πιo αγαπημένα επιτραπέζια τυριά της Ελλάδας. Είναι σχετικά πρόσφατο απόκτημα στην ποικιλία των ελληνικών τυριών, αφού παρασκευάστηκε για πρώτη φορά τον 20ό αιώνα, στην Πελοπόννησο, και γρήγορα διαδόθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, όπου δημιούργησαν εξαιρετικές γραβιέρες από πρόβειο γάλα.

Ωστόσο οι Κυκλάδες (κυρίως η Νάξος και ακολούθως η Τήνος και η Πάρος) είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα όπου η γραβιέρα παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα.

Η ναξιώτικη γραβιέρα είναι ένα σκληρό τυρί, υποκίτρινο, με συμπαγή ελαστική μάζα, και αρκετές διάσπαρτες οπές. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια, συνήθως δέκα κιλών, με επιδερμίδα λεπτή, η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλλει στην ωρίμανση. Είναι γλυκό τυρί, με γεμάτη, πλούσια γεύση, με εντονότερο το άρωμα του βουτύρου και του γάλακτος και ελαφρύτερο του καρυδιού και του αμυγδάλου. Έχει χαρακτηριστεί προϊόν ΠΟΠ και παράγεται από γάλα αγελαδινό ή μείγμα αγελαδινού με πρόβειο και κατσικίσιο, σε αναλογία 80% προς 20%.

Στην Νάξο, οι σπουδαιότεροι παραγωγοί της γραβιέρας (ΠΟΠ) είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, η Τυροκομική Νάξου (Κουφόπουλος), το τυροκομείο του Πιτταρά και το τυροκομείο Μπαμπούνη.

 

Πηγή: greekgastronomyguide.gr

empty alt

Οι ‘ημερομηνίες» που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά

Οι αναγραφόμενες ενδείξεις κατανάλωσης στις συσκευασίες των βρώσιμων προϊόντων είναι στο κέντρο των συζητήσεων τον τελευταίο καιρό. Ο βασικός κανόνας που ισχύει επιβάλλει ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να μην καταναλώνεται μετά την παρέλευσή της.
empty alt

Τα δύο φαγητά που μπορείς να απολαύσεις με ασφάλεια στο αεροπλάνο

Το φαγητό στο αεροπλάνο δεν έχει και την καλύτερη φήμη – και όχι τυχαία. Οι συνθήκες παρασκευής και διατήρησής του δεν είναι και οι ιδανικές, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεις τα πιο ευπαθή πιάτα και να συμβιβάζεσαι με ασφαλείς λύσεις, όπως τονίζει ένας επαγγελματίας του χώρου.
empty alt

Το tip που θα σου λύσει τα χέρια στο μαγείρεμα

Ας πούμε ότι είναι Σάββατο βράδυ και ξαφνικά σου τηλεφωνούν φίλοι για να περάσουν από το σπίτι («για έναν καφέ, δεν χρειάζεται να μαγειρέψεις κάτι») αλλά καθώς αυτοί πάντα ετοιμάζουν τραπέζια υπερπαραγωγή, δεν σου κάνει καρδιά να τους κεράσεις πίτσες από ντελίβερι.
empty alt

Το τέλειο τηγανιτό αυγό σε 5 βήματα!

Γυρίζεις μια μέρα κουρασμένος από τη δουλειά και αποφασίζεις να τηγανίσεις δύο αυγά. Τι πιο εύκολο, σκέφτεσαι; Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο εύκολο.
empty alt

Μια ιδέα για ένα πρωτότυπο και οικονομικό brunch στο σπίτι

Είναι οικονομικά, ευέλικτα, εύκολα, γρήγορα και μπορούν να ταΐσουν ένα ολόκληρο πλήθος. Ο λόγος για τα γεύματα σε πλατό, όπου μπορείς να σερβίρεις σχεδόν τα πάντα.
empty alt

Τηγανίτες με μπανάνα

Λίγες προτάσεις για πρωινό είναι τόσο ξεσηκωτικές όσο οι τηγανίτες. Κι αυτό αφορά όλες τις ηλικίες. Αυτές είναι μακράν οι πιο δελεαστικές τηγανίτες που έχεις δοκιμάσει ποτέ.
empty alt

Στην κουζίνα με τον Brad Pitt

Στο κινηματογραφικό έργο Once Upon a Time in Hollywood, ο χαρακτήρας του Brad Pitt, Cliff Booth – ένας ξεπερασμένος stuntman του Χόλιγουντ – ετοιμάζει την πιο απλή εκδοχή του κλασικού αμερικάνικου πιάτου mac and cheese με εντελώς πρωτότυπο τρόπο… Βλέπουμε τον ήρωα Booth να μαγειρεύει τα μακαρόνια...
empty alt

Χωρίς ψωμί «σάντουιτς» με μπέικον, αυγά και τυρί

Μια εύκολη και νόστιμη ιδέα για πρωινό που θα κάνει την έκπληξη Η χρήση του αυγού αντί για ψωμί σε αυτό το κλασικό σάντουιτς πρωινού είναι μια αληθινή ιδιοφυή κίνηση. Φορτώσαμε τα δικά μας με μπέικον, τσένταρ και αβοκάντο, αλλά πειραματιστείτε με μερικές από τις δικές σας αγαπημένες προτιμήσεις...
Back To Top