Γιορτάζουμε τις μέλισσες, τις προστατεύουμε και τιμάμε τα πολύτιμα δώρα του

Η Παγκόσμια Ημέρα μελισσών αντιστοιχεί με έναν σημαντικό παράγοντα στην πρωτοπορία της μελισσοκομίας. Ο Anton Janša, ο οποίος τον 18ο αιώνα πρωτοστάτησε στις σύγχρονες τεχνικές μελισσοκομίας στη γενέτειρά του στη Σλοβενία, ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που βοήθησαν να αναδείξουν τη σημασία των μελισσών στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Έκτοτε, η μελισσοκομία έχει καταστεί ζωτική ανάγκη για τα οικοσυστήματα και τα οικονομικά συστήματα του κόσμου. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τη σημασία των μελισσών ή δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν να σώσουν τις μέλισσες, γεγονός που οδήγησε στην ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των μελισσών. Οι μέλισσες βρίσκονται σε συνεχή απειλή από την ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή διεισδυτικών εντόμων, φυτοφαρμάκων, αλλαγών στη χρήση γης και πρακτικών μονοκαλλιέργειας, που καταστρέφουν συνεχώς τις αποικίες των μελισσών με την πάροδο του χρόνου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας βοηθάει να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους για τη σημασία των μελισσών και τι κάνουν για το περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο βοηθούν στην ανάπτυξη του 90% των φυτών αγριολούλουδου στον κόσμο, το 35% των παγκόσμιων καλλιεργειών εξαρτάται από την ανάπτυξη των μελισσών και πώς βοηθούν στην κατασκευή οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο. Με αυτά τα στατιστικά στοιχεία, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δημιουργήσει διάφορα προγράμματα σε όλο τον κόσμο για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για την προστασία των μελισσών και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε αυτό το σκοπό.

Αυτή η ημέρα είναι επίσης ανοιχτή σε άλλους επικονιαστές, καθώς και μέλισσες, όπως νυχτερίδες, κολίβρια και πεταλούδες. Μαζί αυτά τα απαραίτητα ζώα βοηθούν στη διατήρηση των οικοσυστημάτων υγιή και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Οι μέλισσες και άλλα πλάσματα μας βοηθούν επίσης να καταπολεμήσουμε τα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η παγκόσμια πείνα και να προσαρμοστούμε στην αλλαγή του κλίματος. Αυτά τα φανταστικά ασαφή πλάσματα βοηθούν στη διατήρηση των φυτών και του πλανήτη μας ζωντανών.

melif

Αν κοιτάξετε τις μέλισσες ως πλάσματα, είναι ένα συναρπαστικό έντομο ακόμα και χωρίς όλες τις υπηρεσίες που μας παρέχουν. Για παράδειγμα, η φράση τα γόνατα των μελισσών δεν έχει καμία απολύτως νόημα, διότι οι μέλισσες στην πραγματικότητα δεν έχουν γόνατα. Οι μέλισσες επικοινωνούν επίσης με χορό – μπορείτε να φανταστείτε αν οι άνθρωποι δεν μιλούσαν και επικοινωνούσαν μόνο μέσω του χορού; Εάν θεωρείτε επίσης το μέλι, έχει χρησιμοποιηθεί επίσης ως αντισηπτικό και θεραπεία για εγκαύματα και πληγές για αιώνες.

Οι μέλισσες υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια και η πρώτη μέλισσα που βρέθηκε ήταν 100 εκατομμύρια χρόνια! Οι μέλισσες μπορεί επίσης να ήταν το πρώτο είδος που αποφάσισε να πάει χορτοφάγος. Αρχικά, οι ασαφείς φίλοι μας τρώνε άλλα έντομα, αλλά εξελίχθηκαν για να τρώνε νέκταρ και γύρη. Οι μέλισσες μας υποστήριξαν εδώ και πολύ καιρό, οι άνθρωποι με το μέλι να είναι μια μνημειακή ανακάλυψη για τους προγόνους μας (πρέπει να ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν!).

Από το γλυκαντικό φαγητό μέχρι το ντύσιμο των πληγών, αγαπήσαμε τόσο πολύ το μέλι, ώστε τα παιδιά μας να έχουν το όνομά τους από μέλισσες. Από την αρχαιότητα, το μέλι χρησιμοποιείται τόσο ως τροφή όσο και ως φάρμακο.

Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ενώσεις και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Το μέλι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία όταν χρησιμοποιείται αντί για ραφιναρισμένη ζάχαρη, η οποία είναι 100% άδειες θερμίδες.

Εδώ είναι τα κορυφαία οφέλη για την υγεία του μελιού:

Το μέλι είναι ένα γλυκό, παχύ υγρό φτιαγμένο από μέλισσες.

Οι μέλισσες συλλέγουν ζάχαρη – κυρίως το πλούσιο σε ζάχαρη νέκταρ λουλουδιών – από το περιβάλλον τους.

Το τελικό προϊόν είναι το μέλι, ένα υγρό που χρησιμεύει ως αποθηκευμένη τροφή για τις μέλισσες. Η μυρωδιά, το χρώμα και η γεύση εξαρτώνται από τους τύπους των λουλουδιών που χρησιμοποιούν οι μέλισσες.

Διατροφικά στοιχεία:

1 κουταλιά της σούπας μέλι (21 γραμμάρια) περιέχει 64 θερμίδες και 17 γραμμάρια ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένων φρουκτόζης, γλυκόζης, μαλτόζης και σακχαρόζης.

Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου φυτικές ίνες, λίπη ή πρωτεΐνες.

Περιέχει επίσης ίχνη αρκετών βιταμινών και μετάλλων, αλλά θα πρέπει να τρώτε πολλά κιλά για να ικανοποιήσετε τις καθημερινές σας ανάγκες.

Εκεί που το μέλι υπερέχει είναι η περιεκτικότητά του σε βιοδραστικές φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά. Οι σκοτεινότεροι τύποι τείνουν να είναι ακόμη υψηλότεροι σε αυτές τις ενώσεις από τον πιο φωτεινό τύπο.

Το μέλι υψηλής ποιότητας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το μέλι υψηλής ποιότητας περιέχει πολλά σημαντικά αντιοξειδωτικά. Αυτά περιλαμβάνουν οργανικά οξέα και φαινολικές ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο συνδυασμός αυτών των ενώσεων δίνει στο μέλι την αντιοξειδωτική του δύναμη.

Είναι ενδιαφέρον ότι δύο μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι του φαγόπυρου αυξάνει την αντιοξειδωτική αξία του αίματος.

Τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Μπορούν επίσης να προωθήσουν την υγεία των ματιών.

Το μέλι βοηθά επίσης στη βελτίωση της χοληστερόλης

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Αυτός ο τύπος χοληστερόλης παίζει σημαντικό ρόλο στην αθηροσκλήρωση, η συσσώρευση λιπών στις αρτηρίες σας που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Είναι ενδιαφέρον ότι αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας.

Μειώνει την ολική και την «κακή» χοληστερόλη LDL ενώ αυξάνει σημαντικά την «καλή» χοληστερόλη HDL.

Το μέλι μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια αίματος είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Συνδέονται επίσης με την αντίσταση στην ινσουλίνη, έναν σημαντικό παράγοντα διαβήτη τύπου 2.

Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων τείνουν να αυξάνονται σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την τακτική κατανάλωση μελιού με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ειδικά όταν χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση της ζάχαρης.

Το μέλι προάγει την επούλωση εγκαυμάτων και πληγών

Η τοπική θεραπεία μελιού έχει χρησιμοποιηθεί για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων ήδη από την αρχαία Αίγυπτο και είναι ακόμη συχνή μέχρι σήμερα.

Μια ανασκόπηση 26 μελετών σχετικά με το μέλι και τη φροντίδα των πληγών βρήκε το μέλι πιο αποτελεσματικό στην επούλωση εγκαυμάτων μερικού πάχους και πληγών που έχουν μολυνθεί μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Το μέλι είναι επίσης μια αποτελεσματική θεραπεία για τα διαβητικά έλκη των ποδιών, τα οποία είναι σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.

Μία μελέτη ανέφερε ποσοστό επιτυχίας 43,3% με το μέλι ως θεραπεία πληγών. Σε μια άλλη μελέτη, το τοπικό μέλι επούλωσε ένα επιβλητικό 97% των διαβητικών ελκών των ασθενών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι θεραπευτικές δυνάμεις του μελιού προέρχονται από τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του, καθώς και από την ικανότητά του να τρέφει τον περιβάλλοντα ιστό.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία άλλων παθήσεων του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των αλλοιώσεων της ψωρίασης και του έρπητα.

Το μέλι Manuka θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη θεραπεία πληγών εγκαυμάτων.

empty alt

Γιατί ΔΕΝ πρέπει να ξεφλουδίζεις τα φρούτα και τα λαχανικά

Πόσες φορές σκέφτηκες να φας ένα μήλο (γιατί ένα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα) αλλά άλλαξες γνώμη γιατί βαρέθηκες να το καθαρίσεις; Στη θέση του μήλου βάλε όποιο φρούτο ή λαχανικό προτιμάς και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
empty alt

Στη Νορβηγία τρώνε πρωινό… μετά το δείπνο

Στη Νορβηγία υπάρχουν τέσσερα γεύματα: το πρωινό, το μεσημεριανό, το δείπνο και το kveldsmat, που σημαίνει «βραδινό φαγητό» αλλά στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ό,τι και το πρωινό.
empty alt

Γεμιστές πιπεριές αλά σπανακόπιτα

Ένας διαφορετικός συνδυασμός που θα κάνει την έκπληξη στο τραπέζι σου. Αυτές οι γεμιστές πιπεριές έχουν μια γέμιση εμπνευσμένη από την ελληνική σπανακόπιτα, αλλά αφήνοντας έξω τον μπελά του ανοίγματος φύλλου, κι είναι υπέροχο πιάτο για ένα εύκολο δείπνο αλλά και μια εξαιρετική ιδέα για ορεκτικό.
empty alt

Βαμμένα αυγά με τα υλικά της φύσης

Βάψε τα αυγά σου με τη δύναμη της φύσης. Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά […]
empty alt

Πώς να φτιάξεις την πιο τέλεια κολοκυθόσουπα

Η κολοκυθόσουπα το φθινόπωρο είναι κάτι δίνει γεύση κι άρωμα εξοχής. Είναι μια υγιεινή επιλογή, εξαιρετικά κρεμώδης και σας κρατά ζεστό.
empty alt

Πράσινο και λαχταριστό: Ένα υπέροχο παγωτό που κάνει καλό και στην υγεία σου

Τα οφέλη του αβοκάντο στην υγεία σου ίσως να τα έχεις εμπεδώσει, ήξερες όμως ότι εκτός από το να το φας ωμό ή στη σαλάτα ή στο περίφημο γουακαμόλε μπορεί να αποτελέσει πρώτη ύλη για σούπερ απολαυστικό παγωτό; Θα λατρέψετε αυτό το σπιτικό παγωτό σε σμαραγδένιο χρώμα.
empty alt

Η καλύτερη και πιο καλοκαιρινή σαλάτα κοτόπουλου

Μια σαλάτα που χωράει τα πάντα και σε χορταίνει απολαυστικά!
empty alt

Η Kaiser μετατρέπει και φέτος την Τσικνοπέμπτη στην απόλυτη BBQ εμπειρία!

Kaiser και Τσικνοπέμπτη πάνε μαζί, έτσι και φέτος, η αγαπημένη Pilsner μπύρα σας καλεί να συμμετέχετε στον διαγωνισμό που απογειώνει την τέχνη του BBQ! Από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, απολαύστε την αγαπημένη σας Kaiser, βρείτε τον 9ψήφιο κωδικό LOT στις συσκευασίες φιάλης […]
Back To Top