Η παρασκευή σπιτικού σορμπέ είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε. Δεν χρειάζεστε καν μηχανή παγωτού! Βασικά είναι απλώς παγωμένος πουρές φρούτων που έχει γλυκανθεί με ζάχαρη και νερό.

 

Η παρασκευή σπιτικού σορμπέ είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε. Δεν χρειάζεστε καν μηχανή παγωτού! Βασικά είναι απλώς παγωμένος πουρές φρούτων που έχει γλυκανθεί με ζάχαρη και νερό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε βότανα, σοκολάτα ή κρασί και λικέρ για να φτιάξετε το σορμπέ της αρεσκείας σας.

 

Για να φτιάξετε ένα σορμπέ φρούτων, θα χρειαστείτε:

 

  1. Φρούτα (νωπά ή κατεψυγμένα)

– Μαλακά φρούτα (μάνγκο, μούρα, ροδάκινα, πεπόνι, ανανάς, μπανάνες, σταφύλια)

– Σκληρά φρούτα (μήλα, αχλάδια, ραβέντι)

– Χυμός φρούτων (λεμόνι, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, lime)

  1. Γλυκαντικό (απλό σιρόπι, μέλι, αγαύη, χυμός φρούτων ή γλυκό κρασί)
  2. Οξύτητα (λεμόνι, lime, πορτοκάλι, βαλσάμικο ξύδι)
  3. Αλκοόλ (βότκα ή λικέρ, κρασί), προαιρετικά

 

Τα γλυκαντικά πρέπει να προστεθούν στη γεύση. Ανάλογα με το πόσο ώριμα, γλυκά ή ξινά είναι τα φρούτα, θα πρέπει να προσθέσετε περισσότερο ή λιγότερο. Θα πρέπει πάντα να προσθέσετε απλό σιρόπι για να πετύχετε τη σωστή υφή. Κρασί, χυμός φρούτων ή μέλι μπορεί επίσης να προστεθεί για επιπλέον γλυκύτητα και γεύση.

Το αλκοόλ δεν παγώνει, οπότε βοηθάει στο να διατηρείται απαλό το σορμπέ και του δίνει μια λιγότερο κοκκώδη υφή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λικέρ που συμπληρώνουν τη γεύση του φρούτου ή της βότκας σας, που δεν έχει γεύση.

Για μαλακά φρούτα: προσθέστε φρούτα, γλυκαντικά, οξύ και αλκοόλ (εάν το επιθυμείτε) σε μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων και αλέστε.

Για σκληρά φρούτα: προσθέστε φρούτα, γλυκαντικά και οξύ σε μια κατσαρόλα και βράστε μέχρι να μαλακώσουν. Ψύξτε και προσθέστε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ. Προσθέστε αλκοόλ (εάν το επιθυμείτε).

Για χυμό φρούτων: προσθέστε χυμό, γλυκαντικό (μπορείτε να το βράσετε με λίγο από το φλοιό για πιο έντονη γεύση) και οξύ σε ένα μπολ και ανακατέψτε.

Εάν έχετε μια μηχανή παγωτού, καλό για εσάς! Απλώς ρίξτε το μείγμα σε αυτό και αφήστε το μηχάνημα να κάνει όλη τη δουλειά. Αν δεν το έχετε, ρίξτε το μείγμα σε μια αντικολλητική κόλλα μπισκότων και καταψύξτε μέχρι να ψηθεί. Σπάστε το και ανακατέψτε τον επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να μαλακώσει. Καταψύξτε και ανακατέψτε ξανά για εξαιρετικά μαλακή η υφή.

 

Ακολουθούν μερικοί γκουρμέ συνδυασμοί και ιδέες για έμπνευση σορμπέ:

 

καρπούζι

αχλάδι + μοσχάτο

σαγκουίνι

λεμόνι + μέντα

βατόμουρο + κόκκινο κρασί

ραβέντι

βατόμουρο + ρόδι

φράουλα + βασιλικό

σύκα + βαλσάμικο

sorbe1

Συνταγή για σπιτικό σορμπέ κερασιών

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι νερό

500 γρ. φρέσκα κεράσια

χυμός 1/2 λεμονιού

1 κουτ. Βότκα, προαιρετικά

 

Εκτέλεση:

Δημιουργήστε ένα απλό σιρόπι φέρνοντας τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε να κρυώσει. Βάζουμε τα κεράσια, το σιρόπι και το λεμόνι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίξτε το μείγμα μέσα από ένα λεπτό κόσκινο ή ένα πανί για να ομοιογενοποιηθεί καλύτερα. Ρίξτε το πουρέ βατόμουρου σε μια λαδόκολλα και καταψύξτε μέχρι να παγώσει. Σπάστε τον κατεψυγμένο πουρέ σε κομμάτια και ανακατέψτε ξανά στον επεξεργαστή τροφίμων (χωρίστε σε παρτίδες, εάν χρειάζεται). Εάν είναι δυνατόν, παγώστε ξανά την κόλλα και ανακατέψτε ξανά. Σερβίρετε αμέσως ή καταψύξτε. Εάν είναι παγωμένο, αφαιρέστε από τον καταψύκτη και αφήστε το να μαλακώσει για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε.

 

 

empty alt

5 tips για να διαλέγεις πάντα το σωστό καρπούζι

Καρπούζι και καλοκαίρι είναι δύο πράγματα απόλυτα συνδεδεμένα! Θα συμφωνήσεις όμως ότι είναι δύσκολο να διαλέξεις το σωστό.
empty alt

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα υπολείμματα του καφέ

Δεν ξέρω για σένα, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι σαν παγκόσμια σταθερά να μένει πάντα τουλάχιστον ένα φλυτζάνι καφέ στην κανάτα της καφετιέρας, κάθε φορά που φτιάχνω καφέ φίλτρου.
empty alt

Μέλι με σκόρδο, το αχτύπητο δίδυμο στη γεύση!

Γλυκιά και πικάντικη μαζί, η παρακάτω σος θα γίνει το αγαπημένο σου συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα. Ταιριάζει εξίσου σε ψητό χοιρινό και ψάρι, φτερούγες κοτόπουλου, σε σάντουιτς αλλά και σε ζεστά ροφήματα τσαγιού.
empty alt

Πώς δεν θα παραβράσεις τις γαρίδες σου (ούτε θα τις αφήσεις ωμές)

Ίσως θεωρείς ότι δεν υπάρχει τίποτα ευκολότερο από το μαγείρεμα της γαρίδας (ιδιαίτερα αν είναι ήδη καθαρισμένη). Μέχρι που θα δοκιμάσεις να τη βράσεις για πρώτη φορά και θα το παρακάνεις με το χρόνο μαγειρέματος, με αποτέλεσμα να σου βγει σκληρή σαν λάστιχο.
empty alt

Τι να κάνεις αν μια σάλτσα σού βγει υπερβολικά αλμυρή;

145231 Σε όλους μας έχει συμβεί ενώ ετοιμάζουμε την τέλεια σάλτσα να μας πέσει (λίγο) παραπάνω αλάτι, με αποτέλεσμα να γίνει «λύσσα».
empty alt

7 τρόποι να διατηρείς την κουζίνα σου καθημερινά καθαρή

Αν η καθαριότητα της κουζίνας σου σού φαίνεται συσσίφειο μαρτύριο, δεν συμβαίνει μόνο σε εσένα. Ωστόσο η εξπέρ στην οργάνωση του σπιτιού, Marie Kondo, συγγραφέας του μπεστ σέλερ των New York Times «The Life-Changing Magic of Tidying Up», μοιράζεται μαζί μας επτά συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να […]
empty alt

Βασικά μυστικά εξοικείωσης με την κουζίνα

Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής για να νιώσετε άνετα στην κουζίνα σας, ωστόσο διάφορα sites παραδίδουν on line μαθήματα, ενώ στο youtube θα βρείτε πολλούς σεφ που κάνουν βήμα βήμα σε ζωντανό χρόνο όλα τα στάδια μιας συνταγής για να τα κάνετε μαζί τους.
empty alt

Ντομάτα + μοτσαρέλα = ο απόλυτος συνδυασμός του καλοκαιριού

Υπάρχει κάτι πιο τέλειο από μια σαλάτα caprese το καλοκαίρι; Δροσερή, ελαφριά, με χρώμα και άρωμα που σε ταξιδεύει σε Μεσόγειο.
Back To Top