Και να που το παλίο γνωμικό «το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός» αποκτά επιστημοκική βάση.

Και να που το παλίο γνωμικό «το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός» αποκτά επιστημοκική βάση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ, έπειτα από σχετική μελέτη απέδειξαν ότι ένα πλούσιο σε λίπη πρωινό, όπως τα τηγανητά αυγά με μπέικον, είναι η υγιεινότερη επιλογή για να ξεκινήσει καλά η μέρα. Οι αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι έτσι «ξυπνάει» ο μεταβολισμός διατηρείται σε εγρήγορση την υπόλοιπη μέρα.

Στη μελέτη, που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στην «Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας» (IJO), εξετάστηκε πως επηρεάζουν τα διάφορα είδη τροφίμων την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου. Διαπιστώθηκε ότι, το πρώτο γεύμα που τρώμε όταν ξυπνάμε, είναι αυτό που προγραμματίζει τον μεταβολισμό μας για την υπόλοιπη μέρα.

Τα ποντίκια που έτρεγαν πολλά λίπη το πρωί, είχαν φυσιολογικό μεταβολικό προφίλ, ενώ αντιθέτως όσα έτρωγαν πολλούς υδατάνθρακες (λ.χ. ψωμί) το πρωί και πολλά λίπη το βράδυ παρουσίασαν αύξηση του σωματικού βάρους, αντοχή στην γλυκόζη και άλλες ενδείξεις μεταβολικού συνδρόμου.

«Οι έως τώρα μελέτες είχαν αξιολογήσει το είδος και την ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής, αλλά καμία δεν είχε ασχοληθεί με το αν η χρονική στιγμή που καταναλώνουμε κάποια τρόφιμα μπορεί να επηρεάσει το βάρος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μόλυ Μπρέι.

Όπως εξήγησε, η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η κατανάλωση λίπους αμέσως μετά την πρωινή έγερση ενεργοποιεί πολύ αποτελεσματικά τον μεταβολισμό, καθώς και την ικανότητα του οργανισμού να αντιδρά όπως πρέπει στα άλλα είδη τροφίμων αργότερα στην ημέρα.

Όταν τα ποντίκια έτρωγαν υδατάνθρακες το πρωί, ενεργοποιούταν ο μεταβολισμός των υδατανθράκων, ο οποίος παρέμενε ενεργοποιημένος ακόμα και όταν τα ζώα έτρωγαν αργότερα άλλα είδη τροφίμων.

«Το πρώτο γεύμα φαίνεται ότι προγραμματίζει τον μεταβολισμό για όλη την ημέρα», είπε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Μάρτιν Γιανγκ.

Οι δρες Μπρέι και Γιανγκ είπαν ότι τα ευρήματα της νέας μελέτης είναι σημαντικά για τις διατροφικές συστάσεις.

«Οι άνθρωποι τρώνε μίγμα διαφορετικών ομάδων τροφίμων και η μελέτη μας, την οποία επαναλάβαμε τέσσερις φορές στα ζώα, δείχνει ότι το σωστό είναι να τρώμε πολλά λίπη το πρωί και ολοένα λιγότερα στη διάρκεια της μέρας», τόνισε η δρ Μπρέι.

 

empty alt

5 αυθεντικές νηστίσιμες συνταγές από κρητικά μοναστήρια

Όσοι έχουν επισκεφτεί και ζήσει για λίγες μέρες σε μοναστήρι ξέρουν καλά πόσο μεγάλη αξία αλλά και εξαίσια γεύση έχει η μοναστηριακή κουζίνα.
empty alt

Καταστροφή! Ο καφές Arabica μπορεί να εξαφανιστεί σε 70 χρόνια!

Σου έχω άσχημα νέα…Σύμφωνα με επιστήμονες από το Λονδίνο και την Αιθιοπία, ο εξαιρετικά δημοφιλής καφές Arabica μπορεί να έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2080 εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής! Ο Arabica είναι μία ποικιλία καφέ που ευδοκιμεί στα highlands της Αιθιοπίας και αντιπροσωπεύει...
empty alt

11 τροφές που κάνουν το δέρμα σου να λάμπει

Όταν δεν προσέχουμε όσο πρέπει τη διατροφή μας, αυτό αντανακλάται και στο δέρμα μας, με αποτέλεσμα να φαινόμαστε άτονοι, κουρασμένοι, και πιθανόν μεγαλύτεροι από την πραγματική μας ηλικία.
empty alt

Δύο διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

Προτιμάς το αυγό μελάτο; Τότε πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα το χρόνο βρασμού. Πώς θα τον υπολογίσεις λοιπόν με ακρίβεια και ποια άλλα βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να παραμείνει ρευστός ο κρόκος και να πήξει το ασπράδι; 1η τεχνική 1.
empty alt

Το τρικ για να μη γλιστράει η επιφάνεια κοπής από τον πάγκο της κουζίνας

Κάθε φορά που προσπαθείς να ψιλοκόψεις π.χ. τα λαχανικά σου, ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει καθώς η επιφάνεια κοπής γλιστράει στον πάγκο της κουζίνας; Το παρακάτω απλό tip θα σου λύσει τα χέρια, κρατώντας την επιφάνεια κοπής στη θέση της: Προτού αρχίσεις το κόψιμο των λαχανικών, κόψε ένα-δύο […]
empty alt

Πώς θα ξεφλουδίσεις τα αμύγδαλα

Πρέπει να ξεφλουδίσεις τα αμύγδαλα που θα χρησιμοποιήσεις σε μια συνταγή, π.χ. για να τα ψιλοκόψεις ή να τα πολτοποιήσεις ή, απλά, να τα κάνεις λίγο πιο γλυκά (καθώς η φλούδα τους πικρίζει ελαφρώς); Είναι πιο απλό από όσο, ίσως, νομίζεις.
empty alt

Πάστα σκόρδου: Πώς θα τη φτιάξεις εύκολα

Το σκόρδο όχι μόνο δίνει γεύση αλλά επιπλέον προστατεύει πολλαπλά την υγεία, συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία πολλών οργάνων.
empty alt

Γιατί τα κρεμμύδια μάς κάνουν να κλαίμε;

Εσένα, τι σου φέρνει δάκρυα στα μάτια; Είτε η απάντηση είναι «μια ρομαντική ταινία», είτε «η ήττα της αγαπημένης μου ποδοσφαιρικής ομάδας», σίγουρα στη λίστα των πραγμάτων που σε κάνουν ευσυγκίνητο θα περιλαμβάνονται και τα κρεμμύδια.
Back To Top