Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Η ελληνική διατροφή το «νέο» βιάγκρα

0     

Η ελληνική διατροφή το «νέο» βιάγκρα

Λαχανικά«Ξεχάστε το βιάγκρα, αρχίστε να τρώτε σαν Έλληνες», υποστηρίζει η «Daily Mail» σε πρόσφατο άρθρο της υπογραμμίζοντας τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και στη σεξουαλική ζωή των ανδρών. «Στο 80% των περιπτώσεων η στυτική δυσλειτουργία προκαλείται από αγγειακά προβλήματα και αποτελεί προειδοποίηση πως ο άντρας διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού», προσθέτει η εφημερίδα που επικαλείται μελέτη του Ιπποκράτειου νοσοκομείου: «Ψάρια, σαλάτες, ελαιόλαδο και ένα ποτηράκι κρασί μπορεί να μεταμορφώσουν τη ζωή των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία καθώς καθαρίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, ιδίως αυτά του πέους που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις επιδόσεις στο σεξ».

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών υπό τον δρα Αθανάσιο Αγγελή, ειδικό σε θέματα στυτικής δυσλειτουργίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας, παρουσιάσθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στο EuroEcho-Imaging 2014 – το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιαγγειακής Απεικόνισης (EACVI) που αποτελεί κλάδο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC).

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους 75 άντρες, μέσης ηλικίας 56 ετών, οι οποίοι έπασχαν από στυτική δυσλειτουργία και επισκέφθηκαν την Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκρατείου.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και χωρίσθηκαν σε ομάδες αναλόγως με τη συμμόρφωσή τους στην μεσογειακή διατροφή, η οποία βαθμολογήθηκε σε μία κλίμακα από 0 έως 55 (από τη μικρότερη έως την μέγιστη).

Επιπλέον υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αγγειακής λειτουργικότητας, για να αξιολογηθεί η καρδιακή λειτουργία τους.

Η βασική διαπίστωση ήταν ότι όσο χαμηλότερη ήταν η βαθμολογία τους στην συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή, τόσο χειρότερη ήταν η αγγειακή και καρδιακή λειτουργία τους.

Αυτό έχει άμεση συσχέτιση με την στυτική δυσλειτουργία η οποία, «δεν αποτελεί απόρροια της ηλικίας, αλλά ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με την αγγείωση του σώματος», κατά τον δρα Αγγελή.

Εφ’ όσον λοιπόν οι άντρες που ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή έχουν λιγότερα αγγειακά προβλήματα, «η υιοθέτησή της ίσως μπορεί να αντιστρέψει τις μέτριες αγγειακές βλάβες και κατ’ επέκτασιν την μέτρια στυτική δυσλειτουργία», κατέληξε.