Η περιοχή της Δράμας χαρακτηρίζεται χωρικά από την ιδιομορφία του εδάφους – μια πεδιάδα περιτριγυρισμένη από τρία βουνά, το Παγγαίο, το Φαλακρό και το Μενοίκιο – τον πλούσιο Νέστο και τους παραποτάμους του, από τις έντονες τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, και πολιτιστικά από τις έντονες επιρροές της […]

Η περιοχή της Δράμας χαρακτηρίζεται χωρικά από την ιδιομορφία του εδάφους – μια πεδιάδα περιτριγυρισμένη από τρία βουνά, το Παγγαίο, το Φαλακρό και το Μενοίκιο – τον πλούσιο Νέστο και τους παραποτάμους του, από τις έντονες τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, και πολιτιστικά από τις έντονες επιρροές της Θράκης και της Μικράς Ασίας, καθώς υπήρξε τόπος υποδοχής προσφύγων.

Στις πεδιάδες ευδοκιμούν καλλιέργειες δημητριακών (κυρίως καλαμποκιού), οσπρίων, φρούτων και λαχανικών. Πάνω από 5.000 στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας τροφοδοτούν τα σύγχρονα οινοποιεία κάνοντας τον Δραμινό αμπελώνα έναν από τους δυναμικότερους της χώρας. Το Νευροκόπι είναι ένας τόπος γνωστός για τους δριμύτατους χειμώνες του και τις πολικές του θερμοκρασίες, αλλά από την άλλη από τον πλούσιο κάμπο του, όπου καλλιεργείται η καλύτερη ελληνική πατάτα, η οποία, όπως και τα περίφημα φασόλια του τόπου, είναι προϊόντα Π.Γ.Ε.

Σημαντική θέση στην περιοχή Δράμας κατέχει η κτηνοτροφική παραγωγή. Με αρκετές σύγχρονες αλλά και μικρές οικογενειακές μονάδες που εκτρέφουν κυρίως αιγοπρόβατα, χοιρινά και βοοειδή και παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κρέατα, τυροκομικά και αλλαντικά.

Οι αλλαντοποιίες «Σάρυ» του Σαρημπόγια και «Βορειος Ελλάς» του Φώτη Μπέγγα παράγουν εξαιρετικά ντόπια αλλαντικά (παστουρμάδες, καβουρμάδες, παστράμια, σουτζούκια, λουκάνικα) με μνήμες από τις χαμένες πατρίδες.

Οι γαστρονομικές συνήθειες των ντόπιων, των Ελλήνων προσφύγων της Μ. Ασίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Βόρειας και Ανατολικής Θράκης, καθώς και των Πομάκων, των Ρομά, των Αρμενίων αλλά και των Σαρακάτσων, δημιούργησαν μια πολυσυλλεκτική κουζίνα, με συνταγές που «παντρεύουν» τη Θράκη και τη Μακεδονία.

Η Θράκικη κουζίνα εκπροσωπείται από τους τζιγεροσαλμάδες, την Μπάμπω, τα πράσα με χοιρινό, το κατσικάκι με σπανάκι. Τα δύο πρώτα φτιάνονται από συκώτια, οι μεν τζιγεροσαλμάδες με ψιλοκομένη συκωταριά, κρεμμυδάκια και άνηθο, ρύζι και πλάθονται ως μπιφτέκια, περιτυλίγονται σε αρνίσια σκέπη (μπόλια) και ψήνονται στο φούρνο, ενώ η Μπάμπω είναι σαν λουκάνικο όπου μέσα σε έντερο τοποθετούνται ψιλοκομμένα και τσιγαρισμένα κομματάκια από πνευμόνι χοίρου, μαζί με πληγούρι και κατόπιν μαγειρεύεται στην κατσαρόλα.

Μικρασιατικές συνταγές που συνηθίζονται είναι το ιτσλί κιοφτέ, το χουνκιάρ μπεγεντί, το γκιούλμπασι και οι γκιουσλεμέδες.

Χαρακτηριστικά ποντιακά πιάτα της περιοχής είναι ο σορβάς (σούπα με γιαούρτι), τα τσιριχτά, τα ύβριστα, το κεσκέκ (κοτόπουλο με σιτάρι) και τα ποντιακά πιροσκί.

Από την σαρακατσάνικη παράδοση ξεχωρίζουν η λαχανόπιτα, η γαλατόπιτα, η κολοκυθόπιτα και η στριφτόπιτα.

Τέλος, ο μαστιχάτος χαλβάς της Δράμας γίνεται από το ταχίνι και την καραμέλα και έχει μια υφή λεπτή και μαστιχωτή.

Πηγή: greekgastronomyguide

empty alt

Τι θα μαγειρέψεις τον Οκτώβριο σύμφωνα με το ζώδιό σου

Αν αφήνεις τα άστρα και τους πλανήτες να επηρεάζουν την προσωπική ζωή σου, γιατί να μη σου δώσουν τα φώτα τους και στην κουζίνα; Για του λόγου το αληθές, το παρακάτω ωροσκόπιο από το Food52.com δεν περιλαμβάνει κατηγορίες όπως «Έρωτας» και «Καριέρα», αλλά «Φαγητό».
empty alt

Πώς θα φτιάξεις σαλάτα με αγγουράκια χωρίς να χρησιμοποιήσεις μαχαίρι

Όλα αρχίζουν με τη σωστή επιλογή λαχανικών. Μιλάμε για αγγουράκια από κάποιο περιβόλι, κατά προτίμηση βιολογικά και σίγουρα ολόφρεσκα, δηλαδή όσο το δυνατόν πιο σκληρά.
empty alt

Γιατί αλάτι και πιπέρι πάνε πακέτο στο τραπέζι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Αφιέρωμα αβοκάντο: ποια λάθη να αποφύγεις και πώς θα επισπεύσεις την ωρίμανσή του

Αν η σημερινή γενιά έπρεπε να επιλέξει ένα σύμβολο της διατροφής της, αυτό θα ήταν πιθανότατα το αβοκάντο.
empty alt

Μωσαϊκό απόλαυσης ή ο πιο εύκολος σοκολατένιος κορμός

Μωσαϊκό, κορμός, ή σοκολατένιο σαλάμι, με όποιο όνομα κι αν το ξέρεις το άκουσμα του ονόματός του είναι μία από τις γλυκές σου αναμνήσεις που σε πάει απευθείας σε ανέμελα παιδικά καλοκαίρια.
empty alt

Πώς να διατηρήσετε τα μαχαίρια σας κοφτερά

Το ακόνισμα ενός μαχαιριού θεωρείται συχνά ως ένα δύσκολο έργο που πρέπει να κάνετε στο σπίτι, αλλά αν καταφέρετε να μάθετε τις βασικές τεχνικές, γίνεται μια απλή δραστηριότητα που μπορεί να σας προσφέρει αρκετή ικανοποίηση.
empty alt

Πώς μπορώ να καταψύξω το γάλα;

  Η κατάψυξη γάλακτος είναι εύκολος τρόπος αποθήκευσής του αρκεί να ξέρετε τον σωστό τρόπο. Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για την κατάψυξη πλήρους, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αποβουτυρωμένου γάλακτος, καθώς και συμβουλές για την απόψυξη και τους καλύτερους τρόπους χρήσης του μετά την...
empty alt

Κέικ μήλου με επικάλυψη streusel

Τα μήλα είναι χαρακτηριστική φθινοπωρινή γεύση και κάνουν θαύματα σε αυτό το εύκολο κέικ καφέ. Προσθέτουν επιπλέον γλυκύτητα καθώς κάνουν το κέικ πολύ υγρό και τρυφερό.

Back To Top