Η περιοχή της Δράμας χαρακτηρίζεται χωρικά από την ιδιομορφία του εδάφους – μια πεδιάδα περιτριγυρισμένη από τρία βουνά, το Παγγαίο, το Φαλακρό και το Μενοίκιο – τον πλούσιο Νέστο και τους παραποτάμους του, από τις έντονες τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, και πολιτιστικά από τις έντονες επιρροές της […]

Η περιοχή της Δράμας χαρακτηρίζεται χωρικά από την ιδιομορφία του εδάφους – μια πεδιάδα περιτριγυρισμένη από τρία βουνά, το Παγγαίο, το Φαλακρό και το Μενοίκιο – τον πλούσιο Νέστο και τους παραποτάμους του, από τις έντονες τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, και πολιτιστικά από τις έντονες επιρροές της Θράκης και της Μικράς Ασίας, καθώς υπήρξε τόπος υποδοχής προσφύγων.

Στις πεδιάδες ευδοκιμούν καλλιέργειες δημητριακών (κυρίως καλαμποκιού), οσπρίων, φρούτων και λαχανικών. Πάνω από 5.000 στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας τροφοδοτούν τα σύγχρονα οινοποιεία κάνοντας τον Δραμινό αμπελώνα έναν από τους δυναμικότερους της χώρας. Το Νευροκόπι είναι ένας τόπος γνωστός για τους δριμύτατους χειμώνες του και τις πολικές του θερμοκρασίες, αλλά από την άλλη από τον πλούσιο κάμπο του, όπου καλλιεργείται η καλύτερη ελληνική πατάτα, η οποία, όπως και τα περίφημα φασόλια του τόπου, είναι προϊόντα Π.Γ.Ε.

Σημαντική θέση στην περιοχή Δράμας κατέχει η κτηνοτροφική παραγωγή. Με αρκετές σύγχρονες αλλά και μικρές οικογενειακές μονάδες που εκτρέφουν κυρίως αιγοπρόβατα, χοιρινά και βοοειδή και παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κρέατα, τυροκομικά και αλλαντικά.

Οι αλλαντοποιίες «Σάρυ» του Σαρημπόγια και «Βορειος Ελλάς» του Φώτη Μπέγγα παράγουν εξαιρετικά ντόπια αλλαντικά (παστουρμάδες, καβουρμάδες, παστράμια, σουτζούκια, λουκάνικα) με μνήμες από τις χαμένες πατρίδες.

Οι γαστρονομικές συνήθειες των ντόπιων, των Ελλήνων προσφύγων της Μ. Ασίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Βόρειας και Ανατολικής Θράκης, καθώς και των Πομάκων, των Ρομά, των Αρμενίων αλλά και των Σαρακάτσων, δημιούργησαν μια πολυσυλλεκτική κουζίνα, με συνταγές που «παντρεύουν» τη Θράκη και τη Μακεδονία.

Η Θράκικη κουζίνα εκπροσωπείται από τους τζιγεροσαλμάδες, την Μπάμπω, τα πράσα με χοιρινό, το κατσικάκι με σπανάκι. Τα δύο πρώτα φτιάνονται από συκώτια, οι μεν τζιγεροσαλμάδες με ψιλοκομένη συκωταριά, κρεμμυδάκια και άνηθο, ρύζι και πλάθονται ως μπιφτέκια, περιτυλίγονται σε αρνίσια σκέπη (μπόλια) και ψήνονται στο φούρνο, ενώ η Μπάμπω είναι σαν λουκάνικο όπου μέσα σε έντερο τοποθετούνται ψιλοκομμένα και τσιγαρισμένα κομματάκια από πνευμόνι χοίρου, μαζί με πληγούρι και κατόπιν μαγειρεύεται στην κατσαρόλα.

Μικρασιατικές συνταγές που συνηθίζονται είναι το ιτσλί κιοφτέ, το χουνκιάρ μπεγεντί, το γκιούλμπασι και οι γκιουσλεμέδες.

Χαρακτηριστικά ποντιακά πιάτα της περιοχής είναι ο σορβάς (σούπα με γιαούρτι), τα τσιριχτά, τα ύβριστα, το κεσκέκ (κοτόπουλο με σιτάρι) και τα ποντιακά πιροσκί.

Από την σαρακατσάνικη παράδοση ξεχωρίζουν η λαχανόπιτα, η γαλατόπιτα, η κολοκυθόπιτα και η στριφτόπιτα.

Τέλος, ο μαστιχάτος χαλβάς της Δράμας γίνεται από το ταχίνι και την καραμέλα και έχει μια υφή λεπτή και μαστιχωτή.

Πηγή: greekgastronomyguide

empty alt

Μπύρα όπως…πίτσα

Ενα μπουκάλι μπύρα ισοδυναμεί σε θερμίδες όσο με ένα κομμάτι πίτσα. Για το λόγω αυτό Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων (LGA) της Αγγλίας επισημαίνει ότι οι ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά πρέπει να αλλάξουν για να αναφέρουν τις θερμίδες.
empty alt

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου τα φύλλα του καρότου;

Αν βρεις στο μανάβικο ή στη λαϊκή αγορά ρίζες καρότου που διατηρούν ακόμα τα πράσινα φύλλα τους, προτίμησέ τις.
empty alt

Ροδόνερο: ποιες είναι οι χρήσεις του στη ζαχαροπλαστική;

Το ροδόνερο, το απόσταγμα του άνθους του τριανταφύλλου, χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκές συνταγές εξ Ανατολής, όπως στο λουκούμι και στον μπακλαβά, αλλά μπορεί άνετα να προστεθεί και σε κέικ, κουλουράκια, πουτίγκες ρυζιού και στο παγωτό.
empty alt

Πώς θα ξανακάνεις φρέσκο το ψωμί της μίας ημέρας

Το ψωμί της μίας ημέρας βρίσκεται στο μεταίχμιο: δεν είναι ακόμα αρκετά μπαγιάτικο για να το πετάξεις (ή έστω να φτιάξεις μπιφτέκια) αλλά ούτε και αρκετά φρέσκο για να το απολαύσεις στο έπακρο ή, ακόμα περισσότερο, να τους σερβίρεις στους επισκέπτες σου.
empty alt

Πώς θα μαλακώσει το χταπόδι στο μαγείρεμα;

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στο σαρακοστιανό τραπέζι είναι να καταφέρεις να μαγειρέψεις το χταπόδι έτσι ώστε να είναι ζουμερό, μαλακό και ταυτόχρονα πλούσιο σε γεύση.
empty alt

Τηγανίτες αβοκάντο!

Αν σου αρέσει το αβοκάντο ή ακόμα και αν αγαπάς το όμορφο πράσινο χρώμα τους, αυτές οι μαλακές, αφράτες τηγανίτες θα γίνουν η νέα σου αδυναμία στο τραπέζι πρωινού.
empty alt

Nέες ημερομηνίες για τη FOOD EXPO 2020

H διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών FOOD EXPO 2020 μετατίθεται για 16-18 Μαΐου λόγω των πρόσφατων εξελίξεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
empty alt

Yummy! Τραγανές cheesy πατάτες με παρμεζάνα

Όταν θες ένα τραγανό comfort food, ο συνδυασμός πατάτες+παρμεζάνα είναι ο ιδανικός  
Back To Top