Η περιοχή της Δράμας χαρακτηρίζεται χωρικά από την ιδιομορφία του εδάφους – μια πεδιάδα περιτριγυρισμένη από τρία βουνά, το Παγγαίο, το Φαλακρό και το Μενοίκιο – τον πλούσιο Νέστο και τους παραποτάμους του, από τις έντονες τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, και πολιτιστικά από τις έντονες επιρροές της […]

Η περιοχή της Δράμας χαρακτηρίζεται χωρικά από την ιδιομορφία του εδάφους – μια πεδιάδα περιτριγυρισμένη από τρία βουνά, το Παγγαίο, το Φαλακρό και το Μενοίκιο – τον πλούσιο Νέστο και τους παραποτάμους του, από τις έντονες τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, και πολιτιστικά από τις έντονες επιρροές της Θράκης και της Μικράς Ασίας, καθώς υπήρξε τόπος υποδοχής προσφύγων.

Στις πεδιάδες ευδοκιμούν καλλιέργειες δημητριακών (κυρίως καλαμποκιού), οσπρίων, φρούτων και λαχανικών. Πάνω από 5.000 στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας τροφοδοτούν τα σύγχρονα οινοποιεία κάνοντας τον Δραμινό αμπελώνα έναν από τους δυναμικότερους της χώρας. Το Νευροκόπι είναι ένας τόπος γνωστός για τους δριμύτατους χειμώνες του και τις πολικές του θερμοκρασίες, αλλά από την άλλη από τον πλούσιο κάμπο του, όπου καλλιεργείται η καλύτερη ελληνική πατάτα, η οποία, όπως και τα περίφημα φασόλια του τόπου, είναι προϊόντα Π.Γ.Ε.

Σημαντική θέση στην περιοχή Δράμας κατέχει η κτηνοτροφική παραγωγή. Με αρκετές σύγχρονες αλλά και μικρές οικογενειακές μονάδες που εκτρέφουν κυρίως αιγοπρόβατα, χοιρινά και βοοειδή και παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κρέατα, τυροκομικά και αλλαντικά.

Οι αλλαντοποιίες «Σάρυ» του Σαρημπόγια και «Βορειος Ελλάς» του Φώτη Μπέγγα παράγουν εξαιρετικά ντόπια αλλαντικά (παστουρμάδες, καβουρμάδες, παστράμια, σουτζούκια, λουκάνικα) με μνήμες από τις χαμένες πατρίδες.

Οι γαστρονομικές συνήθειες των ντόπιων, των Ελλήνων προσφύγων της Μ. Ασίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Βόρειας και Ανατολικής Θράκης, καθώς και των Πομάκων, των Ρομά, των Αρμενίων αλλά και των Σαρακάτσων, δημιούργησαν μια πολυσυλλεκτική κουζίνα, με συνταγές που «παντρεύουν» τη Θράκη και τη Μακεδονία.

Η Θράκικη κουζίνα εκπροσωπείται από τους τζιγεροσαλμάδες, την Μπάμπω, τα πράσα με χοιρινό, το κατσικάκι με σπανάκι. Τα δύο πρώτα φτιάνονται από συκώτια, οι μεν τζιγεροσαλμάδες με ψιλοκομένη συκωταριά, κρεμμυδάκια και άνηθο, ρύζι και πλάθονται ως μπιφτέκια, περιτυλίγονται σε αρνίσια σκέπη (μπόλια) και ψήνονται στο φούρνο, ενώ η Μπάμπω είναι σαν λουκάνικο όπου μέσα σε έντερο τοποθετούνται ψιλοκομμένα και τσιγαρισμένα κομματάκια από πνευμόνι χοίρου, μαζί με πληγούρι και κατόπιν μαγειρεύεται στην κατσαρόλα.

Μικρασιατικές συνταγές που συνηθίζονται είναι το ιτσλί κιοφτέ, το χουνκιάρ μπεγεντί, το γκιούλμπασι και οι γκιουσλεμέδες.

Χαρακτηριστικά ποντιακά πιάτα της περιοχής είναι ο σορβάς (σούπα με γιαούρτι), τα τσιριχτά, τα ύβριστα, το κεσκέκ (κοτόπουλο με σιτάρι) και τα ποντιακά πιροσκί.

Από την σαρακατσάνικη παράδοση ξεχωρίζουν η λαχανόπιτα, η γαλατόπιτα, η κολοκυθόπιτα και η στριφτόπιτα.

Τέλος, ο μαστιχάτος χαλβάς της Δράμας γίνεται από το ταχίνι και την καραμέλα και έχει μια υφή λεπτή και μαστιχωτή.

Πηγή: greekgastronomyguide

empty alt

Λαχανικά αλλά πως;

Έχουν την φήμη του νόστιμου και υγιεινού γεύματος. Όμως πόσο αλήθεια τελικά υπάρχει γύρω από την επιλογή των ψητών λαχανικών ως  εύγεστο πιάτο χαμηλών λιπαρών.
empty alt

Wagashi: Στην Ιαπωνία φτιάχνουν τα ομορφότερα γλυκά στον κόσμο!

Κάθε ένα από αυτά είναι ένα μικρό κομψοτέχνημα, που παίρνει το όνομά του από την ποίηση, από ιστορικά γεγονότα, ακόμα και από φυσικά αξιοθέατα.
empty alt

Έτσι θα διατηρήσεις τους ξηρούς καρπούς σου φρέσκους για πολύ καιρό

Αν σου αρέσουν οι ξηροί καρποί και τους χρησιμοποιείς πολύ στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική σου, υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις να τους απολαμβάνεις χωρίς να επιβαρύνεις το budget σου (γιατί κάποιοι από αυτούς είναι σχετικά ακριβοί): να τους αγοράζεις σε μεγαλύτερη ποσότητα όταν είναι σε προσφορά και να […]
empty alt

Δύο εξπέρ στην πίτσα απαντούν σε «μεγάλα» ερωτήματα

Εξπέρ στην πίτσα, που συνεργάζονται με μερικές από τις καλύτερες πιτσαρίες στην Αμερική, απάντησαν στο Bonappetit.com σε απορίες που «βασανίζουν» όλους τους λάτρεις της πίτσας.
empty alt

Carrot cake ή cheesecake – σημειώσατε χ

Αυτό το cheesecake-κέικ καρότου με άρωμα πορτοκαλιού έχει ένα υπέροχο υγρό και γευστικό μείγμα κέικ καρότου που εναρμονίζεται ιδανικά με το κρεμώδες μείγμα του cheesecake.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τη δική σου ζύμη ζυμαρικών

Η βραδιά ζυμαρικών αξίζει μια ιδιαίτερη μακαρονάδα. Το να φτιάξετε τη δική σας ζύμη χρειάζεται λίγο χρόνο, αλλά η ίδια η διαδικασία δεν είναι περίπλοκη.
empty alt

Oh la la σπιτικά κρουασάν

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει πραγματικά ένα «γρήγορο» κρουασάν. Η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερο βούτυρο (επίσης αρκετό χώρο), αλλά αυτή η συνταγή είναι τόσο γρήγορη όσο υπόσχεται.
empty alt

Τραγανές τηγανητές μπουκίτσες κουνουπιδιού

Οι τραγανές τηγανητές μπουκίτσες κουνουπιδιού είναι εξαιρετικά εθιστικές και είναι απολαυστικές! Είναι σαν μια χορτοφαγική εκδοχή ποπ κορν κοτόπουλου και έχουν υπέροχη γεύση με λίγη καυτερή σάλτσα ή κέτσαπ στο πλάι ή ντιπ γιαουρτιού.
Back To Top