Στο βιβλίο της «Η μακαρονάδα της Πέμπτης» (εκδ. Ποταμός) η Αναστασία Λαμπρία, επικεφαλής των εκδόσεων Ποταμός, προτείνει 52+2 μακαρονάδες, μία για κάθε περίσταση και «τύπο ανθρώπου», όπως τη «Μακαρονάδα για τους κατάκοπους», «Για τους ξενιτεμένους», τη «Μακαρονάδα των ευτυχισμένων εραστών», «Των ονειροπόλων», «Πριν τα Πρωτοβρόχια» και την […]


Στο βιβλίο της «Η μακαρονάδα της Πέμπτης» (εκδ. Ποταμός) η Αναστασία Λαμπρία, επικεφαλής των εκδόσεων Ποταμός, προτείνει 52+2 μακαρονάδες, μία για κάθε περίσταση και «τύπο ανθρώπου», όπως τη «Μακαρονάδα για τους κατάκοπους», «Για τους ξενιτεμένους», τη «Μακαρονάδα των ευτυχισμένων εραστών», «Των ονειροπόλων», «Πριν τα Πρωτοβρόχια» και την «Άνοιξη στη Μεσόγειο».

Παράλληλα σε αυτή την καλαίσθητη έκδοση, που έχει πάρει βραβείο ΕΒΓΕ για το σχεδιασμό και την εμφάνισή της, η συγγραφέας και εκδότρια μοιράζεται με τους αναγνώστες κάποιους γενικούς κανόνες που έχει διδαχθεί από την εμπειρία της αλλά και από την επαφή της με άλλους επαγγελματίες και ερασιτέχνες «μακαρονάδες».

«Το βαρύ, μαντεμένιο κατά προτίμηση τηγάνι που αναφέρω σε όλες τις συνταγές δεν είναι κάποια παράξενη, προσωπική μου εμμονή. Ο βαρύς πάτος του σκεύους όπου μαγειρεύουμε παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο: στην κατανομή της θερμότητας, στο ρόδισμα, στο μέλωμα.

»Να λαμβάνετε πάντα υπόψη το χρόνο βρασμού που προτείνετε στη συσκευασία των ζυμαρικών που επιλέγετε. Και πάντα να αφαιρείτε 1-2 λεπτά. Γιατί τα ζυμαρικά συνεχίζουν να μαλακώνουν και έξω από το κοχλαστό νερό, το ζωμό τους. Κι ακόμη περισσότερο όταν αναμειγνύονται με τη σάλτσα.

»Ένα μικρό μπρίκι ή όποιο άλλο κατσαρολάκι με χερούλι ας βρίσκεται δίπλα όταν τελειώνει η ετοιμασία των ζυμαρικών. Πριν τα σουρώσουμε, φυλάμε λίγο από τον καυτό ζωμό τους, κι αν χρειαστεί, υγραίνουμε μετά τη μακαρονάδα.

»Στις λιγοστές περιπτώσεις που χρησιμοποιώ κρέμα γάλακτος, εννοώ την αληθινή, πηχτή, πυκνή κρέμα (γαλλικό προϊόν), που βρίσκεται εύκολα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπακάλικα, και όχι αυτή που συνηθίζουμε να ονομάζουμε εμείς έτσι.

»Μια μακαρονάδα που “μιλάει”, έχει και ανθρώπινες απαιτήσεις: θέλει μια ζεστή αγκαλιά. Γι΄ αυτό, η βαθιά γαβάθα και τα πιάτα που θα υποδεχτούν τα μακαρόνια αξίζει τον κόπο να είναι ζεστά. Αρκεί ένα δεκάλεπτο στο φούρνο, αν είναι ήδη ζεστός, ή ένα δύο λεπτά στα μικροκύματα.

»Τελευταίο και πρώτο μαζί: δεν είναι νάζι το αίτημα για φρεσκοτριμμένο πιπέρι και για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αυτά τα δύο υλικά, περισσότερο από όλα τα άλλα, είναι εκείνα που καθορίζουν την ποιότητα του φαγητού μας. Μαζί με το πόσο σωστά είναι βρασμένα τα μακαρόνια».

Αν αγαπάτε λοιπόν τα μακαρόνια, ή θέλετε να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να τα αγαπήσει, ακολουθήστε τους παραπάνω κανόνες και, ακόμα καλύτερα, ανακαλύψτε το ξεχωριστό αυτό βιβλίο μαγειρικής.

makaronada_cover

empty alt

Στην Κροατία θα ζήσεις την εμπειρία της επίσκεψης σε ένα υποβρύχιο οινοποιείο

Η Κροατία έχει ούτως ή άλλως πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της – όχι τυχαία, άλλωστε, το επιβλητικό κάστρο του Dubrovnik χρησιμοποιείται ως σκηνικό για το King’s Landing του Game of Thrones.
empty alt

Γιατί το φαγητό που τηγάνισες δεν βγήκε τραγανό;

Το τηγάνισμα μπορεί να είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους μαγειρέματος, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως νομίζουμε.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα σπιτικό σοκολατένιο αυγό

Φέτος το Πάσχα, που δεν αργεί πλέον, μπορείς να χαρίσεις σε παιδιά, ανίψια και βαφτιστήρια σοκολατένια αυγά που έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου.
empty alt

Ξεχάστε τα λαζάνια, τα manicotti είναι η νέα απόλαυση

Αυτά τα manicotti είναι η επιτομή του comfort food. Όταν λαχταράτε τυρί και υδατάνθρακες, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο.
empty alt

Οι πιο νόστιμες μαρινάδες που θα απογειώσουν την Τσικνοπέμπτη σου

Μια που εκ των πραγμάτων θα τσικνήσεις στο σπίτι σου έχουμε τρεις εύκολες συνταγές για να μαρινάρεις το κρέας σου και να αναβαθμίσεις γευστικά τα πιάτα σου στο μάξιμουμ.
empty alt

Μια γευστική κι υγιεινή οπτασία στο πιάτο σου

Τα λαχανικά είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας: πλούσια σε φυτικές ίνες, ιδανικά για μια διατροφή γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα λαχανικά αποδεικνύουν καθημερινά πως εκτός από υγιεινά, μπορούν να κάνουν τα πιάτα μας ευφάνταστα και πεντανόστιμα! Ακόμη κι όταν θέλεις...
empty alt

Ομελέτα με σπαράγγια και κρεμμύδι με κομμάτια πίτας τορτίγια

Ποιος είπε ότι οι ομελέτες είναι μόνο για πρωινό; Αυτό το χορτοφαγικό γεύμα είναι αρκετά πλούσιο για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό! Συστατικά 225 γρ.
empty alt

Βουτιά απόλαυσης: Ντιπ με χτυπημένη κρέμα μοτσαρέλας και ψητά ντοματίνια

Ένα ντιπ που θα απογειώσει τη γεύση σας
Back To Top