Αυγολέμονο: Μην το «φοβάσαι», ακόμα και αν είσαι αρχάριος στην κουζίνα.

Το αυγολέμονο απογειώνει τα ντολμαδάκια, την ψαρόσουπα ή το χοιρινό κατσαρόλας, ωστόσο κάποιοι «φοβούνται» να το φτιάξουν. Η αλήθεια είναι ότι θέλει μια επιδεξιότητα.

Τι κάνουμε συνήθως λάθος στο αυγολέμονο;

«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε στο αυγολέμονο είναι να μην ανακατέψουμε κατευθείαν το κρύο με το ζεστό μας μίγμα, διότι τα αυγά θα ψηθούν από τη θερμότητα κι όπως εμείς ανακατεύουμε θα τα σπάσουμε σε μικροσκοπικά κομματάκια που θα διασκορπιστούν παντού μέσα στο φαγητό δίνοντάς του μια όψη περίεργη, αυτό που λέμε χαρακτηριστικά «έκοψε το αυγολέμονο»!», σχολιάζει η food blogger Άντζελα Κοντού (ahungrybear.weebly.com).

Αν όμως ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες, που σου δίνει η Άντζελα Κοντού, έχεις την επιτυχία στο τσεπάκι:

«Χρειαζόμαστε 2 αυγά και 2 λεμόνια για μια συνηθισμένη κατσαρόλα.

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, σβήνουμε την εστία, χωρίς όμως να το αποσύρουμε ακόμα και αμέσως ετοιμάζουμε το αυγολέμονο ως εξής:

1. Χωρίζουμε τα ασπράδια των αυγών από τους κρόκους. Τα ασπράδια σε μεγάλο μπολ και τους κρόκους σε μικρό. Στύβουμε τα λεμόνια. Χτυπάμε με το μίξερ ή με το σύρμα των αυγών τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Πρέπει να στέκονται, να σχηματίζουν δηλαδή κορυφές που δεν διαλύονται.

2. Προσθέτουμε τους κρόκους, τους δουλεύουμε κι αυτούς λίγο με το μίξερ και στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών. Τα ανακατεύουμε προσεκτικά όλα μαζί.

3. Με την κουτάλα παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και κουταλιά κουταλιά το προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το ζουμί του φαγητού με την κουτάλα ανακατεύοντας πάντα, σε μια προσπάθεια να ενσωματώσουμε λίγο λίγο το ζουμί του φαγητού στο αυγολέμονο. Σε όλη τη διαδικασία δεν σταματάμε καθόλου το ανακάτεμα με το σύρμα.

4. Ο σκοπός όπως είπαμε είναι να ζεσταθεί σταδιακά το μίγμα των αυγών και όχι απότομα για να μην «κόψει».

5. Όταν τελειώσει το ζουμί του φαγητού μας, τότε τέλειωσε και το έργο μας! Ρίχνουμε το αυγολέμονο πίσω στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού. Τότε πλέον την αποσύρουμε από την εστία.

Και ένα τελευταίο tip για το αυγολέμονο: Όλα τα υλικά και κυρίως τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1-2 ώρες».

empty alt

Πώς θα διατηρήσεις φρέσκιες τις ντομάτες

Όπως είπαμε και εδώ, ο Ιούνιος, και όλο το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να φας ντομάτα.
empty alt

Μήπως κάνεις κι εσύ αυτό το λάθος στη μαγειρική;

Αν δεν ζεσταίνεις ποτέ τις κατσαρόλες σου στο μάτι της κουζίνας προτού τις γεμίσεις με τα υλικά, η χαμηλή θερμοκρασία τους κατά το μαγείρεμα μπορεί να έχει ως συνέπεια: -Να μην τσιγαρίζεται αρκετά το κρέας, με αποτέλεσμα να χάνονται οι σύνθετες γεύσεις και τα αρώματα που αναπτύσσονται κατά […]
empty alt

Τι ακριβώς σημαίνει «καραμελώνω»

Όταν ακούς «καραμελωμένο», στο μυαλό σου έρχεται αυτομάτως η λέξη «κρεμμύδια». Όμως δεν είναι το μοναδικό υλικό που μπορεί να καραμελωθεί.
empty alt

Ποια είδη τυριού λιώνουν ευκολότερα και ομορφότερα;

Γιατί κάποια τυριά λιώνουν εύκολα, γρήγορα και όμορφα, ενώ άλλα αντιστέκονται ακόμα και στις πιο υψηλές θερμοκρασίες; Κάθε τυρί συνδυάζει νερό και λίπος.
empty alt

8 tips για να μειώσεις στο ελάχιστο τη σπατάλη φαγητού

Το σενάριο είναι γνωστό: ανοίγεις το ψυγείο να πάρεις εκείνα τα λαχανικά που είχες αγοράσει πριν από λίγες (;) μέρες, για να διαπιστώσεις ότι έχουν γίνει ήδη αποικία για κάθε είδους μικροοργανισμούς.
empty alt

Διεθνής Ημέρα Σεφ – και ξέρουμε πώς να την γιορτάσεις

Πριν (και μετά τον κορωνοϊό) το να βγαίνεις για φαγητό σε εστιατόρια ήταν και εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο αγαπημένες σου δραστηριότητες (αλλά και πολλών ανθρώπων επίσης), επειδή έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις την καλύτερη κουζίνα αλλά και να δοκιμάσεις συνταγές από όλες τις κουζίνες […]
empty alt

Πώς να φτιάξετε το πιο υγιεινό smoothie

Το πρώτο μυστικό για ένα ισορροπημένο πρωινό είναι οι ίνες!  Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τείνουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο γεμάτοι, επειδή χωνεύουν πιο αργά.
Back To Top