Μια χούφτα φρέσκα ψιλοκομμένα ή θρυμματισμένα βότανα μπορεί να αναδείξει κάθε σπιτικό γεύμα από καλό σε τέλειο.

Μια χούφτα φρέσκα ψιλοκομμένα ή θρυμματισμένα βότανα μπορεί να αναδείξει κάθε σπιτικό γεύμα από καλό σε τέλειο. Και θα ήταν ιδανικό αν τα είχες ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σου. Κι αυτό είναι εφικτό, ξέρεις!

Η καλλιέργεια των δικών σου βοτάνων μπορεί να σου εξοικονομήσει χρήματα και να αποτρέψει την σπατάλη τροφίμων. Ως πρόσθετο μπόνους, μερικά δοχεία πρασινάδας μπορούν πραγματικά να ζωντανέψουν την κουζίνα σου.

Δύο πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη πριν ξεκινήσεις το ταξίδι καλλιέργειας βοτάνων:

Θα χρειαστείς ένα σημείο με άφθονο φως του ήλιου. Τα περισσότερα βότανα θα χρειαστούν τέσσερις έως έξι ώρες πλήρους ηλιακού φωτός για να είναι ευτυχισμένα. Πριν ξεκινήσεις να αγοράζεις γλάστρες και σπόρους δες αν υπάρχει γωνιά με αρκετό φως που μπορεί να τα φιλοξενήσει.

Όλα τα βότανα χρειάζονται καλή αποστράγγιση. Ένα φυτό που στραγγίζει σωστά θα επιτρέψει στο νερό να ρέει ελεύθερα μέσω του εδάφους για να αποτρέψει τις ρίζες να καθίσουν στο νερό και να σαπίσουν. Αγόρασε λοιπόν γλάστρες που ενθαρρύνουν την αποστράγγιση και βεβαιώσου ότι τα δοχεία σου περιλαμβάνουν μια τρύπα στο κάτω μέρος για να επιτρέψει την υπερβολική αποστράγγιση νερού.

 

Βασιλικός

Εάν έχεις ένα περβάζι με άφθονο φως, ο βασιλικός θα αναπτυχθεί μια χαρά. Εύκολος στην καλλιέργεια από σπόρους, ο βασιλικός χρειάζεται τουλάχιστον τέσσερις ώρες πλήρους ηλιακού φωτός. Διατήρησε το έδαφος αρκετά υγρό και δες τους σπόρους σας να μετατρέπονται σε λατρευτά μικρά κλαδάκια βασιλικού μέσα σε λίγες μέρες. Σε δύο έως τρεις εβδομάδες θα έχετε πολλά αρωματικά φύλλα βασιλικού! Βάλε τα σε μια καλοκαιρινή σαλάτα caprese, για να διακοσμήσεις μια σπιτική πίτσα ή να αναδείξεις με ξηρούς καρπούς και παρμεζάνα ένα γευστικό πέστο.

herbs2

Φύλλα δάφνης

Αν σου αρέσει να μαγειρεύεις με ξηρά φύλλα δάφνης, περίμενε μέχρι να τα δοκιμάσεις φρέσκα! Έχουν μια πολύ πιο έντονη γεύση και αποτελούν ένα υπέροχο φυτό εσωτερικού χώρου. Η καλλιέργεια φύλλων δάφνης από σπόρους μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς χρειάζονται μήνες για να βλαστήσουν. Δοκίμασε να ξεκινήσεις με ένα δενδρύλλιο, ώστε να μπορείς να τα μαγειρέψεις το συντομότερο δυνατόν. Τοποθέτησε το φυτό σε μια ηλιόλουστη περιοχή με άφθονη κυκλοφορία αέρα και αφήνε το χώμα να στεγνώσει μεταξύ των ποτισμάτων. Απόλαυσε τα σπιτικά φύλλα δάφνης, από ριζότο μανιταριού έως σάλτσα μπολονέζ και άλλα.

 

Σχοινόπρασο

Για φρέσκο σχοινόπρασο, τοποθέτησε το φυτό σε μια εξαιρετικά ηλιόλουστη περιοχή – χρειάζεται έξι ώρες πλήρους ήλιου. Ποτίζεται συχνά και κόβεται χρησιμοποιώντας καθαρό ψαλίδι όταν το φυτό έχει ύψος τουλάχιστον 20 εκατοστά, κόβοντας περίπου 5 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Προσθέστε μια χούφτα φρέσκα ψιλοκομμένα σχοινόπρασα για να τονίσεις γευστικά τη σπιτική σαλάτα αυγών, τη γεμάτη σούπα πατάτας ή την ομελέτα.

 

Άνηθος

Ο άνηθος μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί από σπόρους και θα χρειαστεί περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες για να αναπτυχθεί σε ώριμο φυτό. Αρκεί ότι το φυτό να παίρνει πέντε έως έξι ώρες πλήρους ηλιακού φωτός την ημέρα και το έδαφος να στεγνώνει μεταξύ των ποτισμάτων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσεις τον άνηθο για να προσθέσεις γεύση σε κάθε είδους συνταγές, από σπανακόπιτα έως σούπες, και πιάτα με αρακά.

herbs0

Ρίγανη

Η φρέσκια ρίγανη είναι απίστευτα γευστική και χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές. Για να την καλλιεργήσεις, ξεκίνησε από σπόρους, υπάρχον φυτό ή μοσχεύματα φύλλων. Δώσε στο φυτό όσο το δυνατόν περισσότερο ήλιο και αφήνε το χώμα να στεγνώνει μεταξύ των ποτισμάτων. Χρησιμοποίησε τη φρέσκια ρίγανη για να φτιάξετε πίτσα, χωριάτικη σαλάτα αλλά και ριγανάδα. Η φρέσκια ρίγανη μπορεί πάντα να αντικατασταθεί με αποξηραμένη, απλώς τα φρέσκα φύλλα είναι πολύ πιο έντονα.

 

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι ένα από τα πιο πανταχού παρόντα βότανα στην ελληνική μαγειρική και το να τον έχεις κοντά σου είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Ξεκίνησε το φυτό μαϊντανού από σπόρους ή αγόρασε ένα υπάρχον φυτό και διατήρησέ το στο ηλιόλουστο μέρος του σπιτιού σου – ιδανικά με έξι ώρες πλήρους ήλιου. Πρόσφερέ του ένα καλό πότισμα μία φορά την εβδομάδα, ίσως δύο φορές εάν έχει ιδιαίτερη ζέστη. Ταιριάζει ιδανικά σε scampi γαρίδας, για να γαρνίρεις τα μακαρόνια με σκόρδο ή ανακάτεψέ το με βούτυρο για τον σολομό βουτύρου σκόρδου.

 

Δενδρολίβανο

Αυτό το πλούσιο βότανο είναι ένα από τα αγαπημένα που μεγαλώνει σε εσωτερικούς χώρους. Δώσε στο δεντρολίβανο όσο το δυνατόν περισσότερο φως του ήλιου (έξι ώρες, ιδανικά) και άφηνε το έδαφος να στεγνώνει μεταξύ των ποτισμάτων. Για να ενθαρρύνεις την ανάπτυξη, κόβε το δεντρολίβανο τακτικά, κόβοντας όχι περισσότερο από ⅓ του φυτού κάθε φορά. Βάλε δεντρολίβανο σε πατάτες φούρνου, ή σε ένα ζουμερό αρνί ψητό.

herbs3

Φασκόμηλο

Ένα άλλο σούπερ πλούσιο βότανο, το φασκόμηλο μεγαλώνει όλο το χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. Προτιμά μεσαίο έως πλήρες ηλιακό φως και αραιά ποτίσματα. Τα φύλλα φασκόμηλου αποτελούν βασικό συστατικό για το φθινόπωρο και τις διακοπές, κι είναι υπέροχο σε γέμιση λουκάνικων, ραβιόλια βουτύρου και σάλτσα γαλοπούλας.

 

Εστραγκόν

Με μια λεπτή γεύση γλυκάνισου, το γαλλικό αγαπημένο εστραγκόν είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιαδήποτε συλλογή βοτάνων. Χρειάζεται πέντε έως έξι ώρες πλήρους ηλιακού φωτός και αραιό πότισμα. Δοκίμασέ το σε σαλάτα κοτόπουλου, πασπαλισμένο πάνω από ψητά κολοκυθάκια ή σε σαλάτα παντσανέλλα.

 

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι ευχαριστημένο από άφθονο φως του ήλιου, είναι ένα πλούσιο εσωτερικό βότανο με αμέτρητες χρήσεις. Αυτό το φυτό χαμηλής συντήρησης μπορεί να καλλιεργηθεί από σπόρους ή μεταφυτεύσεις, αλλά θα βρεις εύκολα γλάστρες του έτοιμες. Δοκίμασε τη γλυκιά και γήινη γεύση του θυμαριού σε πιάτα όπως κλασικό ψητό κοτόπουλο, ψητό μπακαλιάρο και γεμιστά μανιτάρια.

 

 

empty alt

Έτσι δεν θα μαυρίσει ένα αβοκάντο που έχεις κόψει

Τα αβοκάντο φημίζονται για την ταχύτητα με την οποία μαυρίζουν από τη στιγμή που θα κοπούν. Η αλλαγή του χρώματός τους οφείλεται στην οξείδωση, τη χημική αντίδραση που συμβαίνει όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα και η οποία δεν χαλάει μόνο την όψη αλλά και τη […]
empty alt

Πώς θα περάσεις μια ολόκληρη εβδομάδα χωρίς να πετάξεις ούτε ψίχουλο από το φαγητό σου

Ένα από τα νέα κινήματα των Μιλέννιαλς είναι το λεγόμενο “waste-free”, στο πλαίσιο του οποίου όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να κάνουν οικονομία και να σεβαστούν το περιβάλλον, ελαττώνουν όσο μπορούν τα ανόργανα και οργανικά απόβλητα που παράγουν.
empty alt

Τα μυστικά για να ετοιμάσεις ένα τέλειο γεύμα στο κάμπινγκ

Αν αποφασίσεις να κάνεις κάμπινγκ αλλά δεν είσαι οργανωμένος, μπορεί να καταλήξεις να ξοδέψεις περισσότερα χρήματα για φαγητό έξω από ό,τι αν νοίκιαζες δωμάτιο.
empty alt

Ποια μέρη του κόλιανδρου τρώγονται;

Ίσως μέχρι σήμερα χρησιμοποιείς τον κόλιανδρο κυρίως αποξηραμένο, το ήξερες όμως ότι είναι ολόκληρος βρώσιμος, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα; Μάλιστα τα φύλλα και τα στελέχη του χρησιμοποιούνται ευρέως σε κουζίνες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
empty alt

Υπέροχες ιδέες για σπασμένα αβγά

Όλοι θέλουν να τσουγκρίσουν αβγά. Ορισμένοι μάλιστα θέλουν να τσουγκρίσουν παραπάνω από ένα ή να συναγωνιστούν με όλους μέχρι να βγουν νικητές.
empty alt

Όλα όσα θες να ξέρεις για το μπορς και πώς να το φτιάξεις

Το Μπορς (Borscht, borsch ή borshch) όπως διαβάζουμε στη Wikipedia.org είναι σούπα λαχανικών, στην οποία περιλαμβάνονται συνήθως παντζάρια, τα οποία και της προσδίδουν έντονα κόκκινο χρώμα. Σε άλλες ποικιλίες της συνταγής, τα παντζάρια αντικαθίστανται από τοματοπολτό που της προσδίδουν...
empty alt

Συνταγή για κλασικά ιταλικά κεφτεδάκια για να πεις mamma mia

Το τέλειο κεφτεδάκι είναι έργο τέχνης. Πρέπει να είναι τρυφερό, γεμάτο γεύση, όμορφα στρογγυλό και να μη διαλύεται κατά το μαγείρεμα. Ευτυχώς για εσάς, η κλασική μας ιταλική συνταγή για κεφτεδάκια περνάει όλα αυτά τα τεστ με μεγάλη επιτυχία. Ενώ μας αρέσουν τα ψητά κεφτεδάκια, το ψήσιμο των...
Back To Top