Τρώγονται βραστά ή στον ατμό ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό με άλλα χορταρικά – όπως ιδιαίτερα με βλίτα το καλοκαίρι.

Τρώγονται βραστά ή στον ατμό ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό με άλλα χορταρικά – όπως ιδιαίτερα με βλίτα το καλοκαίρι. Αλλά είναι εξαιρετικό μαμαδίσιο φαγητό όταν γίνονται γεμιστά, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που δεν τα τρώνε τηγανητά. Κι αν είναι γνωστά στην παροιμιώδη φράση «κολοκύθια με τη ρίγανη» – τα κολοκύθια τρώγονται και μαγειρεύονται με άπειρους τρόπους και επίσης προσφέρουν στον οργανισμό σου πολλά οφέλη!

Το κολοκύθι έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία κρυολογήματος, πόνων και διαφόρων καταστάσεων υγείας.

Εδώ είναι μερικά οφέλη που προσφέρουν τα κολοκυθάκια.

Πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά

Το κολοκύθι είναι πλούσιο σε πολλές βιταμίνες, μέταλλα και άλλες ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Ένα φλιτζάνι (223 γραμμάρια) μαγειρεμένων κολοκυθιών παρέχει:

Θερμίδες: 17

Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο

Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια

Ζάχαρη: 1 γραμμάριο

Ίνες: 1 γραμμάριο

Βιταμίνη Α: 40% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 16% της ΣΗΠ

Βιταμίνη C: 14% της ΣΗΠ

Κάλιο: 13% της ΣΗΠ

Μαγνήσιο: 10% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Κ: 9% της ΣΗΠ

Φολικό οξύ: 8% της ΣΗΠ

Χαλκός: 8% της ΣΗΠ

Φώσφορος: 7% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β6: 7% της ΣΗΠ

Θειαμίνη: 5% της ΣΗΠ

Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, ψευδαργύρου και αρκετών άλλων βιταμινών Β.

Το άφθονο περιεχόμενο σε βιταμίνη Α μπορεί να υποστηρίξει την όραση και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Τα ωμά κολοκύθια προσφέρουν παρόμοιο προφίλ διατροφής με τα μαγειρεμένα κολοκύθια, αλλά με λιγότερη βιταμίνη Α και περισσότερη βιταμίνη C, μια θρεπτική ουσία που τείνει να μειώνεται με το μαγείρεμα.

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Το κολοκύθι είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ευεργετικές φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Τα καροτενοειδή – όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο – είναι ιδιαίτερα άφθονα στα κολοκύθια. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να ωφελήσουν τα μάτια, το δέρμα και την καρδιά σου, καθώς και να προσφέρουν κάποια προστασία έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου.

Η έρευνα δείχνει ότι η φλούδα του φυτού φιλοξενεί τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Τα κίτρινα κολοκυθάκια μπορεί να περιέχουν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από τα ανοιχτό πράσινα

Συμβάλλει στην υγιή πέψη

Τα κολοκυθάκια μπορούν να προωθήσουν την υγιή πέψη με διάφορους τρόπους. Βραστά είναι πλούσια σε νερό, και μειώνουν τις πιθανότητες δυσκοιλιότητας. Το κολοκύθι περιέχει επίσης διαλυτές και αδιάλυτες ίνες που βοηθούν τα τρόφιμα να μετακινούνται πιο εύκολα από το έντερο, μειώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα κολοκύθια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Σε 3 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μαγειρεμένο κύπελλο (232 γραμμάρια), τα κολοκύθια παρέχουν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση χαμηλών υδατανθράκων σε σχέση με τα ζυμαρικά για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη υδατανθράκων. Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης, και τα δύο μπορεί να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά και να μειώσουν την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, οι ίνες κολοκυθιών βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τα επίπεδα από το να αυξάνεται μετά τα γεύματα.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Τα κολοκύθια μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη. Μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η πηκτίνη, ένας τύπος διαλυτής ίνας που βρίσκεται στα κολοκύθια, φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση των συνολικών και «κακών» επιπέδων χοληστερόλης LDL. Το κολοκύθι είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η υγιέστερη αρτηριακή πίεση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μπορεί να ενισχύσει την όραση

Η προσθήκη κολοκυθιών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει την όρασή σου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα κολοκύθια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και β-καροτένιο – δύο θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγεία των ματιών.

Το κολοκύθι περιέχει επίσης τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να συσσωρευτούν στον αμφιβληστροειδή, βελτιώνοντας την όρασή σου και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Η τακτική κατανάλωση κολοκυθιών μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Αυτό το λαχανικό είναι πλούσιο σε νερό και έχει χαμηλή πυκνότητα θερμίδων, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να νιώθεις πληρότητα. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να μειώσει το αίσθημα πείνα.

Επιπλέον, οι μελέτες συνδέουν σταθερά την υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών με την απώλεια βάρους και έναν βραδύτερο ρυθμό αύξησης βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Ακολουθούν μερικές ιδέες:

Λουκουμάδες με κρεμμύδι και κολοκύθι – Έκτορας Μποτρίνι (botrini.gr)

Κολοκυθοανθοί με μπέικον, ρικότα και μανιτάρια – Έκτορας Μποτρίνι (botrini.gr)

Μπουκίτσες κολοκυθοκεφτέ που θα λατρέψεις! – Έκτορας Μποτρίνι (botrini.gr)

empty alt

Οι ‘ημερομηνίες» που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά

Οι αναγραφόμενες ενδείξεις κατανάλωσης στις συσκευασίες των βρώσιμων προϊόντων είναι στο κέντρο των συζητήσεων τον τελευταίο καιρό. Ο βασικός κανόνας που ισχύει επιβάλλει ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να μην καταναλώνεται μετά την παρέλευσή της.
empty alt

Τζιγκόνιερ

Το τζιγκόνιερ είναι μία από τις αγαπημένες συνταγές της οικογένειας μου. Προέρχεται από την παράδοση των νομάδων Ρομά, και γεννήθηκε από μια ανάγκη.
empty alt

3 tips ώστε ένα δείπνο να είναι –και να φαίνεται!– πιο νόστιμο

Ετοιμάζεσαι να κάνεις το τραπέζι σε μια παρέα φίλων και έχεις ετοιμάσει απλά και νόστιμα, αλλά όχι ιδιαίτερα… φωτογενή φαγητά; Δώσε βάση στα παρακάτω tips, που θα κάνουν πιο ελκυστικά τα πιάτα σου, όχι μόνο στη γεύση αλλά και στην εμφάνιση.
empty alt

Μην αφήσεις το καλοκαίρι να περάσει χωρίς αυτή τη σαγκρία με καρπούζι

Το καρπούζι και το ροζέ κρασί συνδυάζονται σε ένα δροσερό, χρωματιστό, φρουτώδες ποτό που συμπυκνώνει όλη τη μεθυστική διάθεση του καλοκαιριού.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα κοκτέιλ Μαργαρίτα βήμα βήμα

Καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία, τα παγωμένα κοκτέιλ επιστρέφουν, ανάμεσα στα οποία η κλασική Μαργαρίτα αποτελεί μια σταθερή αξία.
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το Umami;

Το ουμάμι (Umami),( όπως μαθαίνουμε στη Βικιπαίδεια), η καλή γεύση ή νοστιμιά, είναι μια από τις πέντε βασικές γεύσεις,μαζί με το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα ιαπωνική κοτόσουπα ράμεν

Το ράμεν (ιαπωνικά: 拉麺, ラーメン) είναι ιαπωνική σούπα με νουντλς. Αποτελείται από νουντλς σιταριού σερβιρισμένα σε ζωμό κρέατος ή λιγότερα συχνά ζωμό ψαριού, συχνά αρωματισμένο με σάλτσα σόγιας ή μίσο, και με διάφορα συνοδευτικά, όπως κομμένο χοιρινό κρέας, νόρι (φύκι), μένμα και πρασαλίδες.
empty alt

Πώς να ετοιμάσεις το τέλειο ρομαντικό δείπνο

Δεν χρειάζεται να είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου για να ετοιμάσεις ένα ρομαντικό δείπνο – ακόμα και αν δεν πιστεύεις ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι μπορείς πάντα να εντυπωσιάσεις το ταίρι σου ή το φλερτ σου με τις μαγειρικές σου ικανότητες.
Back To Top