Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Λούπινα: η νέα τάση στη διατροφή

0     

Λούπινα: η νέα τάση στη διατροφή

lupin_beans

Ελεύθερα γλουτένης, χαμηλά σε υδατάνθρακες, φυτικής προέλευσης, πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα και πρεβιοτικά (ουσίες που θρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου): τα λούπινα φαίνεται να συνδυάζουν όλες τις νέες τάσεις στη διατροφή. Όχι τυχαία, χαρακτηρίζονται από κάποιους η νέα υπερτροφή.

Τα μειονεκτήματά τους; Δεν είναι… αρκετά φωτογενή για το Instagram (όπως, ας πούμε, το αβοκάντο) και είναι σχετικά άγευστα: βασικά, η κάπως πικρή γεύση τους χρειάζεται αρκετό μούλιασμα και βράσιμο για να αναδειχθεί.

Αξίζει λοιπόν να τα βάλουμε στη διατροφή μας;

Η Sofi Sipsa, επιστημονική συνεργάτης μιας εταιρείας που διαθέτει νιφάδες λούπινου, τα θεωρεί «ιδανικά για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη σύγχρονη διατροφή, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, η υπέρταση, τα προβλήματα της υγείας του εντέρου και του καρδιαγγειακού συστήματος».

Μια άλλη ειδικός, η διατροφολόγος Fiona Hunter, εφιστά την προσοχή μας σε έρευνες που δείχνουν ότι όσοι αντικατέστησαν το λευκό αλεύρι με αλεύρι λουπίνου κατάφεραν να ρίξουν την πίεσή τους. Άλλες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όσοι τρώνε ψωμί εμπλουτισμένο με λούπινο καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από εκείνους που τρώνε λευκό ψωμί, «επομένως ίσως τα λούπινα να συμβάλλουν στον κορεσμό», προσθέτει η Hunter.

Πώς θα τα καταναλώσουμε;

Ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων αλλά παρότι θεωρούνται μέρος της μεσογειακής διατροφής (ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας), είναι άγνωστα στους περισσότερους. Σήμερα μάλιστα το 85% της παγκόσμιας παραγωγής τους γίνεται στη μακρινή Αυστραλία, αν και κάποιες εταιρείες προσπαθούν να τα φέρουν στη δυτική διατροφή λανσάροντάς τα στην -πιο ευέλικτη, εύχρηστη και εύπεπτη μορφή- της νιφάδας.

Τα λούπινα καταναλώνονται μουλιασμένα και βρασμένα σε μορφή ζεστής σαλάτας, μαγειρεμένα όπως τα κουκιά. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις σε μια συνταγή αλεύρι λουπίνου αντί για λευκό και νιφάδες λουπίνου στη θέση της βρόμης, π.χ. σε σμούθι και μούσλι.

Προσοχή: Επειδή όπως και τα κουκιά θεωρούνται αλλεργιογόνα, αν υποφέρεις από τροφικές αλλεργίες ζήτησε τη συμβουλή του γιατρού σου προτού να το καταναλώσεις.