Η ενστικτώδης μας κίνηση, όταν θέλουμε να καρυκεύσουμε ένα φαγητό, είναι να το αλατοπιπερώνουμε. Και λέγοντας «αλατοπιπερώνουμε» συνήθως εννοούμε ότι το αλάτι συνοδεύεται από μαύρο πιπέρι.


Η ενστικτώδης μας κίνηση, όταν θέλουμε να καρυκεύσουμε ένα φαγητό, είναι να το αλατοπιπερώνουμε. Και λέγοντας «αλατοπιπερώνουμε» συνήθως εννοούμε ότι το αλάτι συνοδεύεται από μαύρο πιπέρι. Μήπως όμως ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις αυτό τον κανόνα, που αντιμετωπίζεις σαν θέσφατο; Γιατί πιπέρι δεν είναι μόνο το μαύρο.

Με ποια άλλα μπαχαρικά, λοιπόν, μπορείς να συνοδεύσεις άφοβα το αλάτι σε μια συνταγή;

-Λευκό πιπέρι: Προέρχεται από το ίδιο φυτό με το μαύρο πιπέρι (Piper nigrum) και δίνει παρόμοια, πικάντικη γεύση, αλλά υφίσταται διαφορετική επεξεργασία. Χάρη στο χρώμα του, ταιριάζει ιδιαίτερα σε λευκές σάλτσες όπως η μπεσαμέλ και η ολαντέζ, καθώς και σε οποιοδήποτε ανοιχτόχρωμο πιάτο (πατάτες πουρέ, συνταγές με τυρί κ.λπ.).

-Ροζ πιπέρι: Παρά την ονομασία του, δεν προέρχεται από το ίδιο φυτό με το μαύρο και το λευκό πιπέρι, αλλά από δύο διαφορετικά είδη σχίνου (Schinus terebinthifolius ή Schinus molle). Η γεύση του είναι, μεν, διακριτικά πιπεράτη αλλά και φρουτώδης. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε ανοιχτά σάντουιτς, σε τσάτνεϊ φρούτων, αλλά και σε σαλάτες, ιδιαίτερα στις πράσινες όπου εκτός από μια νέα γευστική διάσταση προσθέτει και ζωηρόχρωμες πινελιές.

-Πιπέρι σετσουάν: Προέρχεται από την ομώνυμη πόλη της Κίνας και έχει ως βασικό χαρακτηριστικό το ελαφρύ μούδιασμα που προκαλεί στο στόμα και στη γλώσσα. Ταιριάζει ιδιαίτερα με ασιατικές συνταγές, όπως με stir-frys και με πιάτα που περιέχουν νουντλς, αλλά και με γλυκίσματα όπως τα μπισκότα σόρτμπρεντ και το παγωτό!

-Πιπέρι καγιέν: Ουσιαστικά, αποξηραμένες πιπεριές από την ομώνυμη πόλη της Γαλλικής Γουιάνας. Είναι αρκετά καυτερό, γι’ αυτό πρόσθεσέ το στις συνταγές σου με φειδώ! Ταιριάζει ιδιαίτερα στο κοτόπουλο πανέ (ως υλικό για το πανάρισμα) και σε διάφορες συνταγές μαγειρευτού κρέατος.

-Μπούκοβο: Κατάγεται από το ομώνυμο χωριό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά καλλιεργείται και στη χώρα μας. Στην αγορά κυκλοφορεί σε νιφάδες. Κι αυτό είναι αρκετά καυτερό, οπότε χρησιμοποίησέ το στη μαγειρική σου σε μικρές ποσότητες. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε πικάντικες σάλτσες ντομάτας που προστίθενται σε πίτσες και ζυμαρικά (π.χ. αραμπιάτα, πουτανέσκα), αλλά και σε πράσινες σαλάτες, σε συνδυασμό με λαδόξιδο.

empty alt

6 τρόποι να μαγειρέψεις τα κατεψυγμένα λαχανικά

Το χειμώνα οι επιλογές μας σε λαχανικά μειώνονται – αν εξαιρέσουμε σταυρανθή όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο.
empty alt

Καταστροφή! Ο καφές Arabica μπορεί να εξαφανιστεί σε 70 χρόνια!

Σου έχω άσχημα νέα…Σύμφωνα με επιστήμονες από το Λονδίνο και την Αιθιοπία, ο εξαιρετικά δημοφιλής καφές Arabica μπορεί να έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2080 εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής! Ο Arabica είναι μία ποικιλία καφέ που ευδοκιμεί στα highlands της Αιθιοπίας και αντιπροσωπεύει...
empty alt

Οδηγός συντήρησης τροφίμων: γιατί μήλα και κρεμμύδια δεν κάνουν μαζί

Το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
empty alt

6 εναλλακτικοί τρόποι να απολαύσεις τα κεφτεδάκια που περίσσεψαν

Είτε σου περίσσεψαν κεφτεδάκια που τηγάνισες είτε έπλασες περισσότερα από όσα χρειαζόσουν σε ένα γεύμα για να αφήσεις μερικά στην άκρη για μια άλλη μέρα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα απολαύσεις, πέρα από τα να τα συνοδεύσεις με τηγανιτές πατάτες ή ρύζι και μια πράσινη σαλάτα.
empty alt

Πώς θα οργανώσεις ένα σπιτικό brunch

Είναι χορταστικά, σχετικά οικονομικά, ευέλικτα στο μενού και φέρνουν πιο κοντά οικογένειες, συγγενείς και φίλους την καλύτερη ώρα της Κυριακής, όταν δηλαδή έχει ανοίξει για τα καλά το μάτι από το πρωινό ξύπνημα αλλά προτού «χτυπήσει» η απογευματινή μελαγχολία.
empty alt

Μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Δεν υπάρχει τίποτα το εξαιρετικά ασυνήθιστο για αυτήν τη συνταγή, αλλά όταν το κάνεις σωστά, γίνεται απολύτως τέλειο.
empty alt

Εύκολη τάρτα φρούτων

Αναδείξτε τα καλύτερα φρούτα της εποχής φτιάχνοντας αυτή την εύκολη τάρτα φρούτων. Η κρούστα που μοιάζει με κουλουράκι είναι μια εύκολη ζύμη, γεγονός που την καθιστά μια συνταγή χωρίς φασαρία και χωρίς άγχος.
empty alt

Βουτιά απόλαυσης στον υπέροχο κόσμο του ανανά!

Το κίτρινο φωτεινό χρώμα του σου φτιάχνει αμέσως τη διάθεση. Η γεύση του σε ταξιδεύει αμέσως σε ξωτικά μέρη και το άρωμά του σου θυμίζει διακοπές.
Back To Top