Η ενστικτώδης μας κίνηση, όταν θέλουμε να καρυκεύσουμε ένα φαγητό, είναι να το αλατοπιπερώνουμε. Και λέγοντας «αλατοπιπερώνουμε» συνήθως εννοούμε ότι το αλάτι συνοδεύεται από μαύρο πιπέρι.


Η ενστικτώδης μας κίνηση, όταν θέλουμε να καρυκεύσουμε ένα φαγητό, είναι να το αλατοπιπερώνουμε. Και λέγοντας «αλατοπιπερώνουμε» συνήθως εννοούμε ότι το αλάτι συνοδεύεται από μαύρο πιπέρι. Μήπως όμως ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις αυτό τον κανόνα, που αντιμετωπίζεις σαν θέσφατο; Γιατί πιπέρι δεν είναι μόνο το μαύρο.

Με ποια άλλα μπαχαρικά, λοιπόν, μπορείς να συνοδεύσεις άφοβα το αλάτι σε μια συνταγή;

-Λευκό πιπέρι: Προέρχεται από το ίδιο φυτό με το μαύρο πιπέρι (Piper nigrum) και δίνει παρόμοια, πικάντικη γεύση, αλλά υφίσταται διαφορετική επεξεργασία. Χάρη στο χρώμα του, ταιριάζει ιδιαίτερα σε λευκές σάλτσες όπως η μπεσαμέλ και η ολαντέζ, καθώς και σε οποιοδήποτε ανοιχτόχρωμο πιάτο (πατάτες πουρέ, συνταγές με τυρί κ.λπ.).

-Ροζ πιπέρι: Παρά την ονομασία του, δεν προέρχεται από το ίδιο φυτό με το μαύρο και το λευκό πιπέρι, αλλά από δύο διαφορετικά είδη σχίνου (Schinus terebinthifolius ή Schinus molle). Η γεύση του είναι, μεν, διακριτικά πιπεράτη αλλά και φρουτώδης. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε ανοιχτά σάντουιτς, σε τσάτνεϊ φρούτων, αλλά και σε σαλάτες, ιδιαίτερα στις πράσινες όπου εκτός από μια νέα γευστική διάσταση προσθέτει και ζωηρόχρωμες πινελιές.

-Πιπέρι σετσουάν: Προέρχεται από την ομώνυμη πόλη της Κίνας και έχει ως βασικό χαρακτηριστικό το ελαφρύ μούδιασμα που προκαλεί στο στόμα και στη γλώσσα. Ταιριάζει ιδιαίτερα με ασιατικές συνταγές, όπως με stir-frys και με πιάτα που περιέχουν νουντλς, αλλά και με γλυκίσματα όπως τα μπισκότα σόρτμπρεντ και το παγωτό!

-Πιπέρι καγιέν: Ουσιαστικά, αποξηραμένες πιπεριές από την ομώνυμη πόλη της Γαλλικής Γουιάνας. Είναι αρκετά καυτερό, γι’ αυτό πρόσθεσέ το στις συνταγές σου με φειδώ! Ταιριάζει ιδιαίτερα στο κοτόπουλο πανέ (ως υλικό για το πανάρισμα) και σε διάφορες συνταγές μαγειρευτού κρέατος.

-Μπούκοβο: Κατάγεται από το ομώνυμο χωριό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά καλλιεργείται και στη χώρα μας. Στην αγορά κυκλοφορεί σε νιφάδες. Κι αυτό είναι αρκετά καυτερό, οπότε χρησιμοποίησέ το στη μαγειρική σου σε μικρές ποσότητες. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε πικάντικες σάλτσες ντομάτας που προστίθενται σε πίτσες και ζυμαρικά (π.χ. αραμπιάτα, πουτανέσκα), αλλά και σε πράσινες σαλάτες, σε συνδυασμό με λαδόξιδο.

empty alt

Το «καθόλου» αλάτι βλάπτει

Η λίγη ποσότητα αλατιού στο φαγητό επιβαρύνει τον οργανισμό περισσότερο από την μέτρια. Αυτό υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές, αντικρούοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα και προκαλώντας αντιδράσεις.
empty alt

Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας; Έφτιαξαν ντόνατ που φωσφορίζει!

Mετά τον καφέ στο αβοκάντο, ξέρεις, το avolatte, που δημιούργησε ένα καφέ στη Μελβούρνη, η Αυστραλία πρωτοτυπεί και πάλι και συστήνει στον κόσμο το glownut, το ντόνατ που φωσφορίζει! Είναι το φαγητό που υπόσχεται ότι μπορείς να το φας άφοβα σε συνθήκες απόλυτου σκότους, π.
empty alt

Πώς θα δώσουμε σε όλα τα σπιτικά cupcakes το ίδιο μέγεθος;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ με ποιον τρόπο οι επαγγελματίες καταφέρνουν να παρασκευάσουν μπισκότα, cupcakes και μάφιν στο ίδιο μέγεθος, ξανά και ξανά; Δεν είναι θέμα μαγείας, ούτε καν απαιτεί χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας.
empty alt

Σούπα κοτόπουλου με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Εύκολη, απλή και γρήγορη μια απολαυστική φθινοπωρινή σούπα που ξέρει να σε τονώνει. Αυτή η αρωματική, με ιταλική γεύση συνταγή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του γρήγορου μαγειρέματος.
empty alt

Pasta bolognese στον φούρνο

Κιμάς συν ζυμαρικά ίσον παντοτινή ευτυχία! Μια από τις απολαύσεις που μπορείς να χαίρεσαι στο σπίτι, με παρέα ή χωρίς, είναι σίγουρα το φαγητό.
empty alt

Cool και Alcohol free στον καύσωνα

Όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες επικίνδυνα ο οργανισμός διψάει όλο και περισσότερο κι έχει αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης. Καλό το νεράκι δεν λέω αλλά και μια ξωτική νότα μπορεί να σε ξεδιψάσει με τον πιο απολαυστικό τρόπο και να βάλει χρώμα στα ζεστά μεσημέρια ή τις καυτές νύχτες σου… […]
empty alt

Η καλύτερη και πιο απολαυστική συνταγή για Bloody Mary

Δώσε χρώμα με ένα κοκτέιλ που σε χαλαρώνει κάθε στιγμή
empty alt

Super bowl με γαρίδες, πέστο και κινόα

Αυτός ο συνδυασμός με γαρίδες, πέστο και κινόα είναι νόστιμος, υγιεινός, θρεπτικός και χρειάζεται λιγότερο από 30 λεπτά για να προετοιμαστεί.
Back To Top