Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη.

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη. Ο χρόνος του ψησίματος αλλάζει και την εικόνα της μπριζόλας σου, αφού όσο λιγότερο ψημένη είναι τόσο περισσότερο κόκκινο είναι το εσωτερικό της.

Και μπορεί πολύς κόσμος να απολαμβάνει το κρέας του ελαφρώς ψημένο, αλλά για σένα η εικόνα αυτού του κόκκινου υγρού που ξεχύνεται κάθε φορά που κόβεις ένα κομμάτι, μάλλον σου κόβει παρά σου ανοίγει την όρεξη, αφού μοιάζει σαν να «αιμορραγεί» το φαγητό σου.

Έχω να σου κάνω, όμως, μία αποκάλυψη που θα κλονίσει τον τρόπο που βλέπεις την ελαφρώς ψημένη μπριζόλα (εντάξει υπερβάλλω, πάντως γνώμη νομίζω θα σου αλλάξω).

Το κόκκινο υγρό που βγαίνει από το ελαφρώς έως καθόλου ψημένο κρέας δεν είναι αίμα!

Στην πραγματικότητα είναι μυοσφαιρίνη (myoglobin), μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο μυικό ιστό και περιέχει σίδηρο, για αυτό και τους χαρίζει κόκκινο χρώμα. Η μυοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο στους σκελετικούς μύες και τις λείες μυϊκές ίνες, διαμέσου των μυϊκών κυττάρων.

Καθώς η μπριζόλα μαγειρεύεται, η μυοσφαιρίνη σκουραίνει, για αυτό και όσο πιο καλοψημένο είναι το κρέας τόσο πιο γκρι-μαύρο-καφέ γίνεται.

Μήπως τώρα βλέπεις λίγο διαφορετικά το σενιάν;

empty alt

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα υπολείμματα του καφέ

Δεν ξέρω για σένα, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι σαν παγκόσμια σταθερά να μένει πάντα τουλάχιστον ένα φλυτζάνι καφέ στην κανάτα της καφετιέρας, κάθε φορά που φτιάχνω καφέ φίλτρου.
empty alt

Το πάρτι αρχίζει με γρανίτα από φράουλες και σαμπάνια

Περιμένεις κόσμο για το Σαββατοκύριακο; Αντί να τους σερβίρεις κοκτέιλ, μπορείς να τους καλομάθεις κερνώντας τους μια σπιτική γρανίτα από φράουλες και σαμπάνια.
empty alt

Φαγκρί «ΑΒ επιλογή» στη σχάρα με ντοματίνια και πιπεριές κέρατο

Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική τροφή για κάθε εποχή, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικότητα και γεύση, μαγειρεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και μπορούν να ταιριάξουν άνετα σε κάθε τραπέζι.
empty alt

Τρεις τύποι πάπρικας και πού θα τους χρησιμοποιήσεις

Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι στα υλικά των συνταγών που περιέχουν πάπρικα, αυτή άλλοτε αναγράφεται ως πικάντικη, άλλοτε ως καπνιστή και άλλοτε ως γλυκιά.
empty alt

Διεθνής Μέρα Μήλου – μπες στον (υγιεινό) πειρασμό του

Το πιο διάσημο και πιο σκανδαλώδες φρούτο από καταβολής κόσμου στις 21/10 έχει την τιμητική του. Κάθε χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζει στις 21/10 έναν εορτασμό της πιο νόστιμης συγκομιδής μήλων του έτους και διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες για να τιμήσει αυτή την ξεχωριστή μέρα.
empty alt

Ο νέος σοκολατένιος πειρασμός ακούει στο όνομα Brownie Lasagna

Απολαυστικές σοκολατένιες στρώσεις brownies σου κλείνουν πονηρά το μάτι
empty alt

Ψημένα, τραγανά και λαχταριστά ρεβίθια

Τα ρεβίθια γίνονται εξαιρετικά τραγανά στον φούρνο και φτιάχνουν το τέλειο, εθιστικό σνακ. Πολύ πολύ καλύτερο μάλιστα από το να ενδώσετε σε πατατάκια! Βεβαιωθείτε ότι τα ρεβίθια σας είναι στεγνά πριν τα βάλετε στο φούρνο και θα παραμείνουν επίσης τραγανά καθώς κρυώνουν! ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΥΛΙΚΩΝ: 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΟΝΟΣ […]
empty alt

Σαν καλοκαίρι… γεμιστές πιπεριές αλλιώς

Τα γεμιστά δίνουν έτσι κι αλλιώς πολλές ιδέες για πειραματισμό
Back To Top