Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Μήπως τόσο καιρό αποθηκεύεις λάθος το τυρί;

0     

Μήπως τόσο καιρό αποθηκεύεις λάθος το τυρί;

Αν τυλίγεις το τυρί σε πλαστική μεμβράνη πριν το βάλεις στο ψυγείο για να το διατηρήσεις καλύτερα, τότε κάνεις ένα μεγάλο λάθος!

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται πλέον οι ειδικοί του Good Housekeeping Institute (GHI), που επισημαίνουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύεις το τυρί σου για να μην μουχλιάζει ή ξεραίνεται  είναι να το τυλίγεις σε κερωμένο χαρτί (waxed paper).

Κι αυτό γιατί το χαρτί αυτό βοηθάει να διατηρηθεί η κατάλληλη ισορροπία στην ποσότητα υγρασίας που χρειάζεται το τυρί για να παραμείνει φρέσκο. Κάτι που είναι δύσκολο να γίνει με τη μεμβράνη που, άσχετα με το τρόφιμο στο οποίο τη χρησιμοποιείς, τείνει να μαζεύει υγρασία που με τη σειρά της ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας στην επιφάνεια του τυριού και των άλλων φαγητών.

Οι προηγούμενες οδηγίες για τη σωστή αποθήκευση των τυριών ήταν να τα κόβεις σε κομμάτια των 250-300 γραμμαρίων και αφού τα τυλίξεις σε μεμβράνη να τα διατηρείς στον καταψύκτη.

Ειδικά για το blue cheese, ο καλύτερος τρόπος να το αποθηκεύσεις, σύμφωνα με το GHI, είναι εκτός από το κερωμένο χαρτί να το τυλίξεις χαλαρά και με αλουμινόχαρτο για να μην έχει «διαρροές» μέσα στο ψυγείο σου καθώς ωριμάζει.

Επισημαίνουν ακόμα ότι δεν χρειάζεται να βάζεις όλα τα τυριά στο ψυγείο, αφού τα σκληρά μπορείς να τα διατηρείς σε οποιοδήποτε χώρο έχει θερμοκρασία 8-15°C, ενώ τα μαλακά πρέπει να είναι σε ψυγείο και σε θερμοκρασίες 5-8°C.

Για τυριά όπως το μπρι και η μοτσαρέλα που διατηρούνται στο ψυγείο, συστήνουν ως καλύτερο σημείο το συρτάρι για τα λαχανικά, αφού πρόκειται για τυριά που χρειάζονται ένα πιο υγρό περιβάλλον και ο συγκεκριμένος χώρος διατηρεί τόση υγρασία όση είναι αρκετή για τα συγκεκριμένα τρόφιμα.

Το καλύτερο, όταν πρόκειται να σερβίρεις ή να φας τυριά, είναι να τα βγάζεις από το ψυγείο περίπου μία ώρα πριν, ώστε να έχουν χρόνο να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.

*telegraph.co.uk