Ένα μήλο την ημέρα όχι μόνο κάνει τον γιατρό πέρα, αλλά και πέντε διαφορετικές μορφές καρκίνου, ίσως και περισσότερες, υποστηρίζει μία νέα μελέτη.

Ένα μήλο την ημέρα όχι μόνο κάνει τον γιατρό πέρα, αλλά και πέντε διαφορετικές μορφές καρκίνου, ίσως και περισσότερες, υποστηρίζει μία νέα μελέτη. Οι μορφές αυτές είναι οι καρκίνοι του στομάχου, του οισοφάγου, του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, με το μεγαλύτερο όφελος να παρατηρείται έναντι των δύο πρώτων αλλά τα ισχυρότερα στοιχεία να είναι αυτά για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια, στην Ιταλία, στην επιθεώρηση Public Health Nutrition, ανέλυσαν συνδυαστικά 41 προγενέστερες κλινικές μελέτες για να εξετάσουν εάν η κατανάλωση μήλων παρέχει κάποια οφέλη έναντι της ανάπτυξης καρκίνου.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές κατανάλωναν τουλάχιστον ένα μήλο την ημέρα διέτρεχαν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου, κατά 25% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, κατά 34% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και κατά 21% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι ειδικοί λένε ότι χρόνια τώρα είναι αποδεδειγμένο πως η υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα προστασίας εναντίον του καρκίνου. Μολονότι όμως δεκάδες μελέτες έχουν εξετάσει τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, λίγες έχουν εστιαστεί σε μεμονωμένα φρούτα ξεχωριστά.

Τα μήλα είναι ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ευρώπη και αποτελούν πλούσια πηγή φυτοχημικών ουσιών οι οποίες πιστεύεται ότι έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Και καταλήγουν: «Η μελέτη μας παρέχει πειστικά στοιχεία για την προστατευτική ικανότητα των μήλων έναντι των καρκίνων του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, της πεπτικής οδού και του μαστού, αλλά απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να ξεκαθαριστούν οι επιδράσεις και σε άλλες ανατομικές θέσεις».

 

empty alt

Βραδινή λιγούρα; Δες τι μπορείς να τρως!

Το ακούς συνέχεια: δεν πρέπει να τρως πριν τον ύπνο, δεν κάνει να κοιμάσαι με γεμάτο στομάχι, δεν θα προλάβεις να κάψεις τις θερμίδες και άλλα τέτοια.
empty alt

Απόλαυσε την πέστο με τρεις ακόμα τρόπους που δεν έχεις σκεφτεί

Η πέστο, η ιταλική σάλτσα που παραδοσιακά φτιάχνεται από σκόρδο, βασιλικό, κουκουνάρι, ελαιόλαδο και τυρί, έχει συνδεθεί με τα μακαρόνια, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να νοστιμίσει πολλά ακόμη πιάτα.
empty alt

Πώς θα δώσουμε σε όλα τα σπιτικά cupcakes το ίδιο μέγεθος;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ με ποιον τρόπο οι επαγγελματίες καταφέρνουν να παρασκευάσουν μπισκότα, cupcakes και μάφιν στο ίδιο μέγεθος, ξανά και ξανά; Δεν είναι θέμα μαγείας, ούτε καν απαιτεί χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας.
empty alt

Ένας οδηγός για να αναδεικνύεις κάθε γεύση στην κουζίνα σου

Η σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Sybil Kapoor εξηγεί πώς θα εκμεταλλευτούμε τα καλύτερα χαρακτηριστικά ενός πιάτου, μέσα από κοινές πρακτικές όπως το ντρέσινγκ και η μείξη υλικών.
empty alt

Ομελέτα – τορτίγια: σημειώσατε χ!

Είτε ψάχνεις ιδέες για ένα γρήγορο γεύμα ή για ένα χορταστικό πρωινό αυτή η ομελέτα τορτίγια θα σε εκπλήξει ευχάριστα.
empty alt

Σπιτικές μπάρες granola

Ποιος δεν λατρεύει τις μπάρες granola; Και τώρα είναι τόσο εύκολο να τις φτιάξεις στο σπίτι, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείς να ελέγξεις όλα τους τα συστατικά! Μπορείς να τροποποιήσεις αυτήν τη συνταγή βάζοντας τους αγαπημένους σου ξηρούς καρπούς ή τα αποξηραμένα φρούτα που προτιμάς.
empty alt

Carrot cake ή cheesecake – σημειώσατε χ

Αυτό το cheesecake-κέικ καρότου με άρωμα πορτοκαλιού έχει ένα υπέροχο υγρό και γευστικό μείγμα κέικ καρότου που εναρμονίζεται ιδανικά με το κρεμώδες μείγμα του cheesecake.
empty alt

French Bread Pizza – μια εύκολη συνταγή που θα σας ταξιδέψει σε γαλλικό μπιστρό

Ξέρουμε όλοι αυτό το συναίσθημα: Λαχταράτε τη σπιτική πίτσα, αλλά τη θέλετε γρήγορα—δεν έχετε χρόνο να ασχοληθείτε με την λεπτή ζύμη πίτσας. Η λύση; Πάρτε ένα καρβέλι γαλλικό ψωμί και ετοιμαστείτε για την απολαυστικότερη εμπειρία πίτσας. Αντί να ασχολείστε με τη ζύμη, χρησιμοποιήστε μια μπαγκέτα...
Back To Top