Ένα μήλο την ημέρα όχι μόνο κάνει τον γιατρό πέρα, αλλά και πέντε διαφορετικές μορφές καρκίνου, ίσως και περισσότερες, υποστηρίζει μία νέα μελέτη.

Ένα μήλο την ημέρα όχι μόνο κάνει τον γιατρό πέρα, αλλά και πέντε διαφορετικές μορφές καρκίνου, ίσως και περισσότερες, υποστηρίζει μία νέα μελέτη. Οι μορφές αυτές είναι οι καρκίνοι του στομάχου, του οισοφάγου, του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, με το μεγαλύτερο όφελος να παρατηρείται έναντι των δύο πρώτων αλλά τα ισχυρότερα στοιχεία να είναι αυτά για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια, στην Ιταλία, στην επιθεώρηση Public Health Nutrition, ανέλυσαν συνδυαστικά 41 προγενέστερες κλινικές μελέτες για να εξετάσουν εάν η κατανάλωση μήλων παρέχει κάποια οφέλη έναντι της ανάπτυξης καρκίνου.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές κατανάλωναν τουλάχιστον ένα μήλο την ημέρα διέτρεχαν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου, κατά 25% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, κατά 34% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και κατά 21% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι ειδικοί λένε ότι χρόνια τώρα είναι αποδεδειγμένο πως η υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα προστασίας εναντίον του καρκίνου. Μολονότι όμως δεκάδες μελέτες έχουν εξετάσει τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, λίγες έχουν εστιαστεί σε μεμονωμένα φρούτα ξεχωριστά.

Τα μήλα είναι ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ευρώπη και αποτελούν πλούσια πηγή φυτοχημικών ουσιών οι οποίες πιστεύεται ότι έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Και καταλήγουν: «Η μελέτη μας παρέχει πειστικά στοιχεία για την προστατευτική ικανότητα των μήλων έναντι των καρκίνων του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, της πεπτικής οδού και του μαστού, αλλά απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να ξεκαθαριστούν οι επιδράσεις και σε άλλες ανατομικές θέσεις».

 

empty alt

Φτιάξε βήμα βήμα το δικό σου μούσλι

Το μούσλι είναι ένα από τα ιδανικά γεύματα για πρωινό, σε συνδυασμό με κρύο γάλα, γιαούρτι, αλλά ακόμα και σκέτο.
empty alt

Οδηγός τηγάνισματος: Όλα τα μυστικά για το πανάρισμα και το κουρκούτι

Αν έχεις δοκιμάσει ποτέ να τηγανίσεις στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα του και δίχως προηγούμενως να το έχεις πανάρει, τα αποτελέσματα θα είναι τουλάχιστον απογοητευτικά.
empty alt

10 εύκολοι τρόποι να τρως καθημερινά περισσότερα φρούτα και λαχανικά

1. Ξεκίνησε τη μέρα σου με ένα σμούθι. 2. Βάλε μια φρουτοσαλάτα στο πρωινό σου. 3. Πρόσθεσε (περισσότερα) λαχανικά σε ένα σάντουιτς.
empty alt

Πώς θα κάνεις τα πάντα τουρσί σε χρόνο-ρεκόρ

Το μυστικό μιας Σουηδής σεφ θα σου λύσει τα χέρια και θα σε βοηθήσει να μειώσεις δραστικά τα αποφάγια που καταλήγουν στον κάδο των απορριμμάτων σου.
empty alt

Κηπουρική στην κουζίνα – για δυνατό άρωμα και έξτρα γεύση!

Μια χούφτα φρέσκα ψιλοκομμένα ή θρυμματισμένα βότανα μπορεί να αναδείξει κάθε σπιτικό γεύμα από καλό σε τέλειο.
empty alt

Πώς να μαρινάρετε το ψητό της Ανάστασης

  Το βράδυ πριν να μαγειρέψετε το αρνί, φτιάξτε το μείγμα με τα βότανά σας ή τη μαρινάδα σας και απλώστε το σε όλο το κρέας.
empty alt

Cherry time: όλα όσα θες να ξέρεις για τα κεράσια

Είναι κόκκινα, ζουμερά, λαχταριστά και δεν μπορείς ποτέ να φας μόνο ένα… Δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και εμπεριέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις με ισχυρές θετικές επιπτώσεις στην υγεία.
empty alt

Γεύση θαλπωρής με σούπα με ψητή φέτα

Κρεμώδης ζεστή και γευστική αγκαλιά σε μπολ
Back To Top