Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Ο άνθρωπος που έβαλε τον ανανά στην πίτσα ήταν Έλληνας

0     

Ο άνθρωπος που έβαλε τον ανανά στην πίτσα ήταν Έλληνας

Ο Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε στον Καναδά το 1954 σε ηλικία μόλις 20 ετών και μαζί με τα δύο αδέλφια του απέκτησε πολλά εστιατόρια που έγιναν επιτυχημένα.

Ήταν, όμως, μία κίνησή του το 1962 που έμελλε να του χαρίσει την αθανασία αλλά και να ανάψει τη «σπίθα» για ένα debate που διαρκεί μέχρι σήμερα. Ποια κίνηση ήταν αυτή;

Να βάλει ανανά από κονσέρβα πάνω σε μία κλασική πίτσα. Και εγένετο η Hawaiian pizza!

sam panopoulos«Απλά τον βάλαμε για πλάκα, για να δούμε τι γεύση θα έχει. Ήμασταν νέοι στο χώρο της εστίασης και κάναμε πολλά πειράματα», είχε πει ο Σαμ Πανόπουλος  στο BBC, νωρίτερα φέτος.

Ο Σαμ και τα αδέλφια του βρήκαν πολύ ιδιαίτερη την αντίθεση ανάμεσα στον ανανά και το ζαμπόν και έδωσαν την πίτσα σε μερικούς πελάτες για να τη δοκιμάσουν. «Μερικούς μήνες μετά, οι πελάτες είχαν ξετρελαθεί, οπότε την βάλαμε στο μενού», ενώ ονομάστηκε Hawaiian από τη μάρκα της κονσέρβας ανανά που χρησιμοποίησαν.

Ξεκινώντας από το εστιατόριο του Σαμ Πανόπουλου, η Hawaiian κατέκτησε τον κόσμο ενώ σχεδόν αμέσως προκάλεσε διαμάχες ανάμεσα σε αυτούς που την λατρεύουν και σε όσους την απεχθάνονται.

Μάλιστα, πρόσφατα βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο, όταν ο πρόεδρος της Ισλανδίας δήλωσε ότι είναι κάθετα αντίθετος με την ιδέα του ανανά πάνω σε πίτσα και αντιπρότεινε τα θαλασσινά.

Στην κουβέντα μπήκε μέχρι και ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau, ο οποίος στο Twitter δήλωσε λάτρης της συγκεκριμένης πίτσας και μέλος της #teampineapple!

Τη δική του απάντηση έδωσε και ο ίδιος ο Πανόπουλος που είπε για τον Ισλανδό πρόεδρο «ο τύπος είναι τρελός. Δεν έχει πολλούς ανανάδες εκεί πάνω. Έχει όμως ψάρια για αυτό λέει να βάζουμε ψάρια στην πίτσα».

Την περασμένη Πέμπτη, ο Σαμ Πανόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών αφήνοντας κληρονομιά σε όλο τον κόσμο την Hawaiian pizza αλλά και το διαρκές ερώτημα: τελικά ταιριάζει ο ανανάς με την πίτσα;