Ούτε μία ούτε δύο αλλά τέσσερις κούπες καφέ τη μέρα ίσως να μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Ούτε μία ούτε δύο αλλά τέσσερις κούπες καφέ τη μέρα ίσως να μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε μελέτη με σχεδόν 7.000 εθελοντές διαπιστώθηκε πως όσοι έπιναν πάνω από 900 ml καφέ την ημέρα είχαν κατά 30% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο.

Τη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής & Ψυχιατρικής»  (JNNP,   πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς στο Μαίρυλαντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ (UCB).

Οι ερευνητές ουσιαστικά πραγματοποίησαν δύο ξεχωριστές αναλύσεις. Στην πρώτη, εξέτασαν στοιχεία από 1.620 πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας και 2.788 υγιείς εθελοντές από τη Σουηδία και στη δεύτερη 1.159 ασθενείς και 1.172 υγιείς εθελοντές από τις ΗΠΑ.

Σε σύγκριση με τους εθελοντές που δεν έπιναν καφέ, ο κίνδυνος για σκλήρυνση κατά πλάκας ήταν σημαντικά μειωμένος σε όσους κατανάλωναν πάνω από 900 ml την ημέρα.

Η μείωση ήταν 30% στο σουηδικό σκέλος της μελέτης και 31% στο αμερικανικό.

Επιπλέον, ο μειωμένος κίνδυνος ήταν ανεξάρτητος από το πότε είχε αρχίσει η καθημερινή κατανάλωση καφέ.

Αν και η μελέτη αυτή δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στον καφέ και την πολλαπλή σκλήρυνση, όπως είναι η σύγχρονη ονομασία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, τα νέα ευρήματα συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών σε ανθρώπους και ζώα.

«Θα πρέπει, ωστόσο, να βρεθεί και ο υπαίτιος μηχανισμός που την εξηγεί», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Σε ένα σχόλιό τους στο ίδιο τεύχος της JNNP, οι δρες Ελέιν Κίνγκγουελ και Ζοσέ Μαρία Αντρέας Βίγναντς, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά, γράφουν πως όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι ο καφές κάνει καλό στην υγεία. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με ποιον μηχανισμό θα μπορούσε ο καφές να προστατεύει από την ανάπτυξή της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά μία πιθανή εξήγηση είναι ότι ευθύνεται η καφεΐνη η οποία έχει γνωστές νευροπροστατευτικές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

 

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

 

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει σχεδόν 10.000 ανθρώπους στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία χρόνια πάθηση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, η οποία χαρακτηρίζεται από προοδευτική καταστροφή της μυελίνης ουσίας – του προστατευτικού «περιβλήματος» των νευρικών ινών, που επιτρέπει την «επικοινωνία» των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους.

Η καταστροφή αυτή έχει ως συνέπεια διάφορα συμπτώματα, τα οποία είναι διαφορετικά από ασθενή σε ασθενή. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

* Αδυναμία στο ένα ή περισσότερα άκρα (40% των ασθενών)

* Διαταραχή όρασης στο ένα μάτι (22% των ασθενών)

* Αιμωδίες (μουδιάσματα, 21% των ασθενών)

* Διπλωπία (βλέπουν διπλά, 12% των ασθενών)

* Ίλιγγος, καυσαλγία («κάψιμο») και αίσθημα ηλεκτρικής εκκένωσης στην σπονδυλική στήλη και τα πόδια (5% των ασθενών)

* Νευραλγία τριδύμου (πόνος στο πρόσωπο, 5% των ασθενών)

* Δυσαρθρία (δυσκολίες στην ομιλία, 5% των ασθενών)

Επειδή όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες, μόνο ένας γιατρός μπορεί να αποφανθεί εάν οφείλονται στην σκλήρυνση κατά πλάκας ή όχι.

 

empty alt

Οι ποπ σταρ είναι …ανθυγιεινοί

Δύο δισεκατομμύρια δολάρια για διαφημίσεις που στοχεύουν στους ανηλίκους και τους νεαρούς ενήλικες διαθέτει η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κάθε χρόνο.
empty alt

Κάστανο: Βάλσαμο του χειμώνα

Σκέτα, βραστά ή ψητά, αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Είναι σήμα κατατεθέν του χειμώνα, από τότε που τα αναγνωστικά του Δημοτικού συνέδεαν την έλευση του κρύου με την παρουσία του καστανά στη γωνία.
empty alt

Κατεψυγμένα λαχανικά: χρειάζονται ξεπάγωμα ή όχι;

Όταν χρησιμοποιείς κατεψυγμένα λαχανικά στη μαγειρική σου, ίσως έχεις αναρωτηθεί αν πρέπει να τα ξεπαγώσεις ή αν μπορείς να τα ρίξεις κατευθείαν στην κατσαρόλα.
empty alt

Γιατί παραψήθηκε το φαγητό στο φούρνο;

Αν σου συμβαίνει συχνά να παραψήνεται το φαγητό στο φούρνο, ίσως φταίει το ταψί σου. Κι αυτό γιατί τα σκουρόχρωμα ταψιά απορροφούν περισσότερη θερμότητα από τα ανοιχτόχρωμα, με αποτέλεσμα π.
empty alt

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια: πώς το μαγειρεύουμε;

Κατάφερες να κόψεις κολοκυθάκια σε λωρίδες, χρησιμοποιώντας ένα spiralizer; Τέλεια! Και τώρα, πώς θα τα μαγειρέψεις; Σε αντίθεση με τα ζυμαρικά, δεν πρέπει να βάλεις νερό σε μια κατσαρόλα και να περιμένεις να βράσει.
empty alt

Ζεστό κακάο με Rumchata

Το RumChata είναι ένα λικέρ κρέμας που παρασκευάζεται στο Ουισκόνσιν. Η συνταγή περιλαμβάνει ρούμι, κρέμα γάλακτος, κανέλα, βανίλια, ζάχαρη και άλλα αρώματα.
empty alt

Ντομάτα + μοτσαρέλα = ο απόλυτος συνδυασμός του καλοκαιριού

Υπάρχει κάτι πιο τέλειο από μια σαλάτα caprese το καλοκαίρι; Δροσερή, ελαφριά, με χρώμα και άρωμα που σε ταξιδεύει σε Μεσόγειο.
empty alt

Κρεμώδη κοκκινιστά ζυμαρικά με Burrata

Για όσους λατρεύουν τα ζυμαρικά, μια εύκολη και γευστική συνταγή
Back To Top