Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσεις το ψωμί

0     

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσεις το ψωμί

bread

Ιδιαίτερα το ψωμί με προζύμι, μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για πολύ καιρό σε σχεδόν τέλεια κατάσταση, χωρίς να χάσει τη γεύση και τη φρεσκάδα του. Αρκεί να ακολουθήσεις τους παρακάτω κανόνες:

1. Κατάψυξέ το σωστά. Προτού το τοποθετήσεις στην κατάψυξη, κόψε το σε φέτες και αποθήκευσέ τις σε ξεχωριστά σακουλάκια, ώστε κάθε φορά να αποψύχεις ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεσαι. Βάλε στην κατάψυξη ένα μεγάλο, ενιαίο κομμάτι ψωμί μόνο αν σκοπεύεις, μετά την απόψυξή του, να το καταναλώσεις μέσα σε μία με δύο μέρες ή να το χρησιμοποιήσεις σε μια συνταγή π.χ. για κιμά.

2. Μην το αφήσεις να ξεπαγώσει πάνω στον πάγκο της κουζίνας, σε θερμοκρασία δωματίου – ζέστανέ το. Η θερμότητα θα έχει ως αποτέλεσμα τα μόρια αμύλου και νερού να διασπάσουν τους κρυστάλλους, ώστε να έχεις ξανά ένα μαλακό, έτοιμο προς κατανάλωση ψωμί. Και ένα επιπλέον μπόνους: θα εξοικονομήσεις χρόνο.

3. Αν ξεπαγώσεις μεμονωμένες φέτες… βάλε τις σε φούρνο μικροκυμάτων, σε δυνατή ένταση, για 15-25’’ ή στο φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου για περίπου 5’. Εναλλακτικά, αν θέλεις να τις φρυγανίσεις, χρησιμοποίησε μια τοστιέρα, προσθέτοντας 1-2’ στο συνήθη χρόνο ψησίματος.

4. Αν ξεπαγώσεις μία ολόκληρη φραντζόλα… μπορείς να την αποψύξεις στο φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20-30’.