Το δύσκολο δεν είναι να ψήσεις λαχανικά, αλλά να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα – να γίνουν μαλακά και τρυφερά, ροδαλά και καραμελωμένα, πλούσια σε γεύση.

Το δύσκολο δεν είναι να ψήσεις λαχανικά, αλλά να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα – να γίνουν μαλακά και τρυφερά, ροδαλά και καραμελωμένα, πλούσια σε γεύση. Αν, ωστόσο, ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές, που ταιριάζουν σε όλα τα λαχανικά, από τα σπαράγγια μέχρι τα κολοκυθάκια, από τα καρότα μέχρι τις ντομάτες, την επιτυχία την έχεις στο τσεπάκι.

1. Κόψε τα λαχανικά

Αφού βάλεις το φούρνο να προθερμαίνεται (γύρω στους 200 βαθμούς Κελσίου είναι μια τέλεια θερμοκρασία), κόψεις τα λαχανικά σου σε κομμάτια ίδιου μεγέθους. Τα μικρότερα λαχανικά, π.χ. τα ντοματίνια, μπορείς να τα ψήσεις ολόκληρα. Τα ισομεγέθη κομμάτια θα τα βοηθήσουν να ψηθούν ομοιόμορφα. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από το είδος των λαχανικών: π.χ. τις μαλακές ντομάτες μπορείς να τις αφήσεις σε μεγαλύτερα κομμάτια, ενώ τα πιο σκληρά καρότα να τα κόψεις σε μικρότερα.

2. Καρύκευσέ τα

Λίγο ελαιόλαδο και αλάτι αρκούν για να κάνουν θαύματα στη γεύση τους. Αφού λοιπόν απλώσεις τα λαχανικά σε ένα ταψάκι, μπορείς να τα περιχύσεις με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο ή άλλο λάδι της επιλογής σου, που θα τα βοηθήσει να ροδίσουν χωρίς να κολλήσουν. Φρόντισε το λάδι να πάει παντού, απλώνοντάς το όσο γίνεται πιο ομοιόμορφα. Ιδανικά, χρησιμοποίησε ένα πινελάκι μαγειρικής.

Πρόσθεσε επίσης λίγο αλάτι (μπορείς να συμπληρώσεις με αλάτι και στο τέλος) και άλλα μυρωδικά της επιλογής σου, όπως ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή σκόρδο, θυμάρι, δεντρολίβανο ή ρίγανη, φρέσκα ή αποξηραμένα.

Τέλος, όταν τα αραδιάσεις στο ταψί φρόντισε να έχουν ένα περιθώριο μεταξύ τους και να μην είναι κολλημένα, ώστε ο αέρας στο εσωτερικό του φούρνου να κυκλοφορεί ανάμεσά τους, να τα ψήσει ομοιόμορφα και να τα κάνει να ροδίσουν. Για να μη χρειαστεί να τρίψεις στο τέλος το ταψί, μπορείς προτού απλώσεις τα λαχανικά να το καλύψεις με λαδόκολλα.

3. Ψήσε τα

Τοποθέτησέ τα στο πάνω ένα τρίτο του φούρνου, για να ροδίσουν καλύτερα. Μην ξεχάσεις επίσης να τα γυρνάς, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή μια πιρούνα, για να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Σε περίπτωση που αρχίσουν να μαυρίζουν χωρίς να έχουν ψηθεί μέσα-έξω, κάλυψέ τα με αλουμινόχαρτο μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια ξεσκέπασέ τα και άφησέ τα να ψηθούν για ακόμα πέντε λεπτά. Αν, από την άλλη, δεν λένε να πάρουν χρώμα, μπορείς να ανεβάσεις τη θερμοκρασία του φούρνου και να μετακινήσεις το ταψί τους πιο κοντά στο πάνω μέρος του φούρνου όπου βρίσκονται οι αντιστάσεις.

4. Σέρβιρέ τα

Όταν είναι έτοιμα μπορείς να προσθέσεις λίγο ακόμα ελαιόλαδο και αλάτι. Άλλες γαρνιτούρες που θα δώσουν γεύση; Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φρεσκοστυμένος χυμός λεμονιού, λιωμένα μυρωδικά (δυόσμος, μαϊντανός, θυμάρι, δεντρολίβανο κ.ά.), βαλσαμικό ξίδι.

Μπορείς άνετα να τα σερβίρεις ζεστά, αλλά πολλά από αυτά, όπως οι μελιτζάνες και οι ντόματες, που είναι και της εποχής, καταναλώνονται ευχαρίστως και σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν πάντως σκοπεύεις να τα απολαύσεις σε θερμοκρασία δωματίου, άφησέ τα να κρυώσουν σε μια στρώση, ξεσκέπαστα, διαφορετικά οι ατμοί στο εσωτερικό του ταψιού μπορεί να τα μαλακώσουν υπερβολικά μέχρι να έρθει η ώρα να τα βάλεις στο πιάτο σου.

empty alt

Οδηγός τηγάνισματος: Όλα τα μυστικά για το πανάρισμα και το κουρκούτι

Αν έχεις δοκιμάσει ποτέ να τηγανίσεις στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα του και δίχως προηγούμενως να το έχεις πανάρει, τα αποτελέσματα θα είναι τουλάχιστον απογοητευτικά.
empty alt

Το υλικό που θα απογειώσει τα λαχανικά που ψήνεις στο φούρνο

Τις Δευτέρες που προσπαθείς να κάνεις οικονομία για να εξιλεωθείς για τα έξοδα του Σαββατοκύριακου και ταυτόχρονα να φας υγιεινά για να εξιλεωθείς για τις κραιπάλες του Σαββατοκύριακου, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα της εβδομάδας, η τέλεια λύση είναι τα ψητά λαχανικά στο φούρνο, αρκεί να...
empty alt

Ο πιο απλός τρόπος να φτιάξεις χυμό μήλου (χωρίς αποχυμωτή!)

Τα οφέλη ενός φυσικού χυμού μήλου είναι αναντικατάστατα, όμως η διαδικασία παρασκευής του χρονοβόρα και κοπιαστική. Εκτός αν υπάρχει στο σπίτι ένας από εκείνους τους σύγχρονους αποχυμωτές, που τα κάνουν όλα γρήγορα, καθαρά και συμφέρουν.
empty alt

Τι είναι το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα;

Το αγαπημένο υλικό της παιδικής ηλικίας μας, που απολαμβάναμε σε γλυκά ή και σκέτο με το κουτάλι, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στη ζαχαροπλαστική.
empty alt

Τι σχέση έχει η βότκα με την πιπερόριζα;

Η πιπερόριζα ή τζίντζερ, που καταναλώνεται τόσο σε ζεστά αφεψήματα όσο και ως μπαχαρικό σε γλυκές και αλμυρές συνταγές, ιδιαίτερα σε ασιατικά πιάτα, χρησιμοποιείται σε δύο μορφές: είτε σε σκόνη είτε φρέσκια (η ρίζα της).
empty alt

Ροδόνερο: ποιες είναι οι χρήσεις του στη ζαχαροπλαστική;

Το ροδόνερο, το απόσταγμα του άνθους του τριανταφύλλου, χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκές συνταγές εξ Ανατολής, όπως στο λουκούμι και στον μπακλαβά, αλλά μπορεί άνετα να προστεθεί και σε κέικ, κουλουράκια, πουτίγκες ρυζιού και στο παγωτό.
empty alt

Σαρδέλες: Το ψάρι του καλοκαιριού έχει πολλά οφέλη

Τηγανητή, παστή, στον φούρνο, στα κάρβουνα, τυλιχτή με αμπελόφυλλο, είναι ένα ψάρι που στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ.
empty alt

Κολοκύθι: το απόλυτο superfood του καλοκαιριού

Τρώγονται βραστά ή στον ατμό ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό με άλλα χορταρικά – όπως ιδιαίτερα με βλίτα το καλοκαίρι.
Back To Top