Το πρόβλημα είναι γνωστό: το τέλος του Πάσχα σε βρήκε με άπειρα βαμμένα αυγά που περίσσεψαν από το γιορτινό τραπέζι και τα τσουγκρίσματα με φίλους και συγγενείς.

Το πρόβλημα είναι γνωστό: το τέλος του Πάσχα σε βρήκε με άπειρα βαμμένα αυγά που περίσσεψαν από το γιορτινό τραπέζι και τα τσουγκρίσματα με φίλους και συγγενείς. Πώς θα τα αξιοποιήσεις χωρίς να τα αφήσεις να μπαγιατέψουν στο ψυγείο και, τελικά, να τα πετάξεις;

Η αλήθεια είναι ότι το γεγονός πως είναι σφιχτοβρασμένα δεν σου αφήνει το περιθώριο για να τα εντάξεις στην κουζίνα σου με άπειρους διαφορετικούς τρόπους. Μπορείς όμως, αντί να τα κάνεις αυγοσαλάτα (η «κλασική» λύση), να τα γεμίσεις με διάφορα υλικά της επιλογής σου και να τα απολαύσεις ως ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ ή να τα σερβίρεις στο κυριακάτικο τραπέζι.

Για να φτιάξεις γεμιστά αυγά, αρκεί να ακολουθήσεις τα παρακάτω πέντε απλά βήματα. Αν είναι βαμμένα (και, επομένως, ήδη σφιχτοβρασμένα), παραλείπεις τα δύο πρώτα.

1. Βράζεις μερικά αυγά: Αφήνεις το νερό να πάρει μια βράση σε μια κατσαρόλα και προσθέτεις όσα αυγά θέλεις, προσεκτικά με μια μεγάλη κουτάλα για να μη σπάσουν καθώς θα προσγειώνονται στον πυθμένα της. Χαμηλώνεις, αμέσως μετά, τη φωτιά και τα αφήνεις να σιγοβράσουν για 12-14 λεπτά, ανάλογα με το πόσο σφιχτά τα θέλεις. Αυτό είναι θέμα γούστου.

2. Τα βάζεις σε κρύο νερό: Μόλις περάσει ο χρόνος του μαγειρέματος (βολεύει να χρησιμοποιήσεις χρονόμετρο κουζίνας), βγάζεις τα αυγά σου και τα βυθίζεις κατευθείαν σε ένα μπολ με παγωμένο νερό, από το ψυγείο ή γεμάτο με παγάκια. Τα αφήνεις να κρυώσουν εντελώς. Το παγωμένο νερό θα διακόψει αυτομάτως τη διαδικασία του βρασμού, ώστε να μη βράσουν περισσότερο από όσο θέλεις, και, επιπλέον, θα κάνει ευκολότερο τον καθαρισμό των αυγών.

3. Αφαιρείς το τσόφλι τους: Σπας κάθε αυγό στην άκρη του μπολ και είτε το αφήνεις για μερικά λεπτά ακόμα να κρυώσει μέσα στο νερό, με ραγισμένο το τσόφλι, είτε το ξεφλουδίζεις αμέσως κάτω από τρεχούμενο νερό.

4. Κόβεις κάθε αυγό στη μέση, κατά μήκος: Χρησιμοποιείς ένα κοφτερό μαχαίρι, για να κοπεί ομοιόμορφα, αφαιρώντας στη συνέχεια τον κρόκο (χωρίς να τον πετάξεις). Καθαρίζεις το μαχαίρι σου με ένα πανάκι ή λίγο χαρτί κουζίνας μετά από κάθε τομή, ώστε το όμορφο λευκό του ασπραδιού να μη λερωθεί από υπολείμματα κρόκων.

5. Ετοιμάζεις τη γέμιση: Αυτό είναι και το πιο απολαυστικό και δημιουργικό κομμάτι της διαδικασίας. Για κάθε 6 αυγά (ή 12 μισούς κρόκους), προσθέτεις ¼ φλιτζάνι ενός κρεμώδους υλικού (π.χ. μαγιονέζα ή μουστάρδα) και περίπου 2 κ.γ. από ένα πικάντικο μπαχαρικό (πάπρικα, πιπέρι κ.ά.) και ό,τι άλλο θέλεις, για παράδειγμα ψιλοκομμένα αλλαντικά και φρέσκα μυρωδικά. Μερικές μόνο ιδέες για τη γέμιση; Μουστάρδα και μαγιονέζα με πάπρικα ή τυρί κρέμα και άνηθο ή στραγγιστό γιαούρτι και μαγιονέζα με πάπρικα ή μουστάρδα και ψιλοκομμένο μπέικον με πιπέρι ή κορυφές από σπαράγγια με πιπέρι. Απλά ανακατεύεις τα υλικά της επιλογής σου με τους κρόκους και ξαναγεμίζεις με το μείγμα τα κομμένα στη μέση αυγά σου. Τα σερβίρεις κρύα.

empty alt

Πώς διατηρείς τα φρέσκα κρεμμυδάκια… φρέσκα για καιρό;

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια δεν διατηρούνται στον πάγκο της κουζίνας, αλλά θέλουν ψυγείο. Ο τρόπος συντήρησής τους δεν παραπέμπει στις ρίζες αλλά στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, επομένως πρέπει να τα αντιμετωπίζεις όπως το σπανάκι ή ο μαϊντανός και όχι σαν τα ξερά κρεμμύδια ή τις πατάτες.
empty alt

Πώς θα ξαναδώσεις ζωή στις λιαστές ντομάτες που αγοράζεις σε σακουλάκι

Οι λιαστές ντομάτες που αγοράζεις στο βαζάκι, διατηρημένες σε λάδι, είναι έτοιμες για χρήση. Τι κάνεις όμως αν βρεθείς με ένα σακουλάκι λιαστές ντομάτες οι οποίες αναζητούν επειγόντως τρόπο για να αποκτήσουν ξανά ένα μέρος της υγρασίας τους, διαφορετικά δεν τρώγονται με τίποτα; Καταρχάς, γιατί να...
empty alt

Το ιδανικό μπολ για να φτιάξεις μια σαλάτα

Με την άνοδο της θερμοκρασίας επιστρέψαμε, επίσημα, στην εποχή που οι σαλάτες κυριαρχούν στο μενού μας. Ιδιαίτερα αν προσπαθούμε να φτιάξουμε σώμα για παραλία.
empty alt

Γιορτές φαγητού από όλο τον κόσμο

Σίγουρα δεν είναι λίγοι οι γονείς ή οι παππούδες και γιαγιάδες που όταν βλέπουν ένα παιδί να παίζει με το φαγητό του, σπεύδουν να του πούν πως αυτό που κάνει δεν είναι σωστό και θα έπρεπε να δείχνει περισσότερο σεβασμό, γιατί το φαγητό είναι κάτι το ιερό.
empty alt

Πώς να φτιάξετε τις καλύτερες βραστές πατάτες…

Κανένα συνοδευτικό φαγητών που λειτουργεί ως άριστη γαρνιτούρα αλλά που μπορεί και να σταθεί και μόνο του ως εξαιρετικό πιάτο δεν μπορεί να συγκριθεί με τις πατάτες.
empty alt

Τηγανίτες με λεμόνι και Ricotta

Τέλεια επίγευση ξινού με έναν υπαινιγμό γλυκύτητας, αυτές είναι οι απόλυτα πιο καλοκαιρινές τηγανίτες ρικότας λεμονιού. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τηγανίτες βουτύρου, έχουν πιο αφράτη υφή.
empty alt

Ομελέτα με σπαράγγια και κρεμμύδι με κομμάτια πίτας τορτίγια

Ποιος είπε ότι οι ομελέτες είναι μόνο για πρωινό; Αυτό το χορτοφαγικό γεύμα είναι αρκετά πλούσιο για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό! Συστατικά 225 γρ.
empty alt

Με μόνο 3 υγιεινά υλικά θα έχετε απολαυστικά brownies

Πριν φτάσουμε στη συνταγή αυτή, ας ρίξουμε πρώτα μια ματιά στο τι κάνει αυτά τα μπράουνις χωρίς αλεύρι μια εξαιρετική επιλογή για επιδόρπιο, σνακ πριν τον ύπνο ή ακόμα και για πρωινό.

Back To Top