Το πρόβλημα είναι γνωστό: το τέλος του Πάσχα σε βρήκε με άπειρα βαμμένα αυγά που περίσσεψαν από το γιορτινό τραπέζι και τα τσουγκρίσματα με φίλους και συγγενείς.

Το πρόβλημα είναι γνωστό: το τέλος του Πάσχα σε βρήκε με άπειρα βαμμένα αυγά που περίσσεψαν από το γιορτινό τραπέζι και τα τσουγκρίσματα με φίλους και συγγενείς. Πώς θα τα αξιοποιήσεις χωρίς να τα αφήσεις να μπαγιατέψουν στο ψυγείο και, τελικά, να τα πετάξεις;

Η αλήθεια είναι ότι το γεγονός πως είναι σφιχτοβρασμένα δεν σου αφήνει το περιθώριο για να τα εντάξεις στην κουζίνα σου με άπειρους διαφορετικούς τρόπους. Μπορείς όμως, αντί να τα κάνεις αυγοσαλάτα (η «κλασική» λύση), να τα γεμίσεις με διάφορα υλικά της επιλογής σου και να τα απολαύσεις ως ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ ή να τα σερβίρεις στο κυριακάτικο τραπέζι.

Για να φτιάξεις γεμιστά αυγά, αρκεί να ακολουθήσεις τα παρακάτω πέντε απλά βήματα. Αν είναι βαμμένα (και, επομένως, ήδη σφιχτοβρασμένα), παραλείπεις τα δύο πρώτα.

1. Βράζεις μερικά αυγά: Αφήνεις το νερό να πάρει μια βράση σε μια κατσαρόλα και προσθέτεις όσα αυγά θέλεις, προσεκτικά με μια μεγάλη κουτάλα για να μη σπάσουν καθώς θα προσγειώνονται στον πυθμένα της. Χαμηλώνεις, αμέσως μετά, τη φωτιά και τα αφήνεις να σιγοβράσουν για 12-14 λεπτά, ανάλογα με το πόσο σφιχτά τα θέλεις. Αυτό είναι θέμα γούστου.

2. Τα βάζεις σε κρύο νερό: Μόλις περάσει ο χρόνος του μαγειρέματος (βολεύει να χρησιμοποιήσεις χρονόμετρο κουζίνας), βγάζεις τα αυγά σου και τα βυθίζεις κατευθείαν σε ένα μπολ με παγωμένο νερό, από το ψυγείο ή γεμάτο με παγάκια. Τα αφήνεις να κρυώσουν εντελώς. Το παγωμένο νερό θα διακόψει αυτομάτως τη διαδικασία του βρασμού, ώστε να μη βράσουν περισσότερο από όσο θέλεις, και, επιπλέον, θα κάνει ευκολότερο τον καθαρισμό των αυγών.

3. Αφαιρείς το τσόφλι τους: Σπας κάθε αυγό στην άκρη του μπολ και είτε το αφήνεις για μερικά λεπτά ακόμα να κρυώσει μέσα στο νερό, με ραγισμένο το τσόφλι, είτε το ξεφλουδίζεις αμέσως κάτω από τρεχούμενο νερό.

4. Κόβεις κάθε αυγό στη μέση, κατά μήκος: Χρησιμοποιείς ένα κοφτερό μαχαίρι, για να κοπεί ομοιόμορφα, αφαιρώντας στη συνέχεια τον κρόκο (χωρίς να τον πετάξεις). Καθαρίζεις το μαχαίρι σου με ένα πανάκι ή λίγο χαρτί κουζίνας μετά από κάθε τομή, ώστε το όμορφο λευκό του ασπραδιού να μη λερωθεί από υπολείμματα κρόκων.

5. Ετοιμάζεις τη γέμιση: Αυτό είναι και το πιο απολαυστικό και δημιουργικό κομμάτι της διαδικασίας. Για κάθε 6 αυγά (ή 12 μισούς κρόκους), προσθέτεις ¼ φλιτζάνι ενός κρεμώδους υλικού (π.χ. μαγιονέζα ή μουστάρδα) και περίπου 2 κ.γ. από ένα πικάντικο μπαχαρικό (πάπρικα, πιπέρι κ.ά.) και ό,τι άλλο θέλεις, για παράδειγμα ψιλοκομμένα αλλαντικά και φρέσκα μυρωδικά. Μερικές μόνο ιδέες για τη γέμιση; Μουστάρδα και μαγιονέζα με πάπρικα ή τυρί κρέμα και άνηθο ή στραγγιστό γιαούρτι και μαγιονέζα με πάπρικα ή μουστάρδα και ψιλοκομμένο μπέικον με πιπέρι ή κορυφές από σπαράγγια με πιπέρι. Απλά ανακατεύεις τα υλικά της επιλογής σου με τους κρόκους και ξαναγεμίζεις με το μείγμα τα κομμένα στη μέση αυγά σου. Τα σερβίρεις κρύα.

empty alt

Άσε τα ηρεμιστικά και πιάσε τα λεμόνια

  Ξέραμε ότι υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση γιατί θέλουμε να ζούμε σε ένα σπίτι, περιτριγυρισμένο από λεμονιές! Και σήμερα σου επιβεβαιώνω τον… εθισμό που έχεις στον μυρωδάτο αυτό φυτό! Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν, το να… σνιφάρεις λεμόνια, μόνο σε καλό θα σου βγει! Είτε πρόκειται να μυρίσεις […]
empty alt

Ο καφές σου μπορεί να είναι γεμάτος έντομα

Όταν ανοίγεις μία καινούρια συσκευασία αλεσμένου καφέ, το πιο πιθανό είναι ότι μεθάς με το άρωμά του.
empty alt

Γιατί οι ειδικοί του κρασιού ρίχνουν αλάτι στα ποτήρια τους;

Νομίζετε πως ξέρετε πολλά μυστικά για το κρασί και τί το κάνει εύγευστο και ιδιαίτερο; Αν σας λέγαμε πως υπάρχει εκεί έξω ένας εύκολος και φτηνός τρόπος να ενισχύσετε τη γεύση του οίνου, που μάλλον ελάχιστοι γνωρίζουν; Ανοίξτε ένα μπουκάλι με το αγαπημένο σας κρασί, και πριν […]
empty alt

Τα 20 βιβλία μαγειρικής που κάθε σεφ πρέπει να διαβάσει!

Η μαγειρική αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά χόμπι και αποτελεί μια μορφή τέχνης σεβαστή σε όλο τον κόσμο.
empty alt

Μυστικά κατανάλωσης των φρούτων

* Αν θέλετε να αδυνατίσετε, να προτιμάτε τα άγουρα φρούτα. Όσο πιο άγουρα, τόσο περισσότερο κόβουν την όρεξη και τόσο πιο χαμηλά διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.
empty alt

Smoothies με ανανά, εξωτικό άρωμα με φουλ πολύτιμα συστατικά

Τα φρούτα ταιριάζουν εύκολα με ποικιλία τροφών που περιέχουν πολύτιμα συστατικά και όταν συνδυάζονται δημιουργούν απολαυστικά smoothies που σου προσφέρουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες στο μάξιμουμ!   Πράσινο smoothie ανανά Χρησιμοποίησε ώριμες μπανάνες συνδυάζοντας με κρεμώδες στραγγιστό γιαούρτι, σπανάκι και...
empty alt

Παγωμένο Μοχίτο καρπούζι – το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό

Ξέχνα το καρπούζι με φέτα… το Καρπούζι Μοχίτο ήρθε να μεθύσει το καλοκαίρι σου
empty alt

Συνταγή για παναρισμένο λάχανο σαν σνίτσελ

Μια γευστική εκδοχή που ανατρέπει όσα ήξερες για το λάχανο

Back To Top