Τηγανητή, παστή, στον φούρνο, στα κάρβουνα, τυλιχτή με αμπελόφυλλο, είναι ένα ψάρι που στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ.

Τηγανητή, παστή, στον φούρνο, στα κάρβουνα, τυλιχτή με αμπελόφυλλο, είναι ένα ψάρι που στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ. Καλοκαίρι και ψαράκι είναι ένας απόλυτος συνδυασμός απόλαυσης. Η σαρδέλα είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς μαγειρεύονται και με πολλούς τρόπους Στα κάρβουνα, τηγανητές ή ακόμα και παστές, εκτός από υπέροχη γεύση χαρίζουν και πολλές ωφέλιμες ιδιότητες στον οργανισμό σου.

Οι σαρδέλες υπάρχουν εδώ και αιώνες. Αυτά τα μικρά ψάρια λέγεται ότι πήραν το όνομά τους από τη Σαρδηνία, ένα νησί της Ιταλίας, λόγω της αφθονίας που μπορούσε να βρεθεί εκεί.

Ενώ οι σαρδέλες μπορούν να καταναλωθούν φρέσκες, είναι πολύ ευπαθείς, γι ‘αυτό συνήθως βρίσκονται σε κονσέρβες – εξού και η παροιμιώδης φράση, «σαρδέλες γίναμε»

Οι σαρδέλες είναι άφθονες στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τη Μεσόγειο. Τρέφονται μόνο με πλαγκτόν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιέχουν τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου που έχουν άλλα ψάρια.

Στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς οι σαρδέλες Καλλονής, από τον ομώνυμο κόλπο και κωμόπολη της Λέσβου.

Διατροφικά οφέλη από την κατανάλωση σαρδέλας

Αυτά τα μικρά ψάρια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να είναι ευεργετικά στην πρόληψη ορισμένων καταστάσεων υγείας. Μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων ή μπορεί να προστατεύσουν από ορισμένους καρκίνους.

Μερικές φορές συνιστώνται σαρδέλες για εγκύους και ηλικιωμένους. Περιέχουν ασβέστιο και άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή αυτών.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν επίσης τον κίνδυνο θρόμβων και χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης. Και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία εκείνων που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή στο παρελθόν.

Βιταμίνες

Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β-12. Αυτή η βιταμίνη βοηθά το καρδιαγγειακό σας σύστημα και σου δίνει ενέργεια.

Επιπλέον, αυτά τα ψάρια περιέχουν μια υγιή ποσότητα βιταμίνης D. Μαζί με το B-12, το D είναι απαραίτητο για καλή υγεία των οστών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σου.

sardelaa

Ασβέστιο

Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Αυτό τις καθιστά μια καλή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, είναι αλλεργικοί στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή τους.

Αυτό μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν χρειάζεσαι εναλλακτικές μορφές ασβεστίου για την υγεία του μωρού σου.

Μέταλλα

Μαζί με το ασβέστιο και πολλές βιταμίνες, οι σαρδέλες περιέχουν πολλά ευεργετικά μέταλλα. Αυτά περιλαμβάνουν:

νικοτινικό οξύ

σίδερο

κάλιο

μαγνήσιο

ψευδάργυρος

φώσφορος

Πρωτεΐνη

Οι σαρδέλες έχουν επίσης πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση υγιών οστών και μυών. Η πρωτεΐνη βοηθά επίσης στη δημιουργία αντισωμάτων που διατηρούν το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό. Επίσης, προσφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος.

Πώς να επιλέξεις τις σαρδέλες

Εάν αγοράζεις κονσέρβες σαρδέλας, είναι καλύτερα να αγοράσετε εκείνες που είναι συσκευασμένες σε ελαιόλαδο παρά σε σογιέλαιο. Υπάρχουν επίσης συσκευασμένες σε νερό. Αυτή η εκδοχή είναι μια καλή επιλογή εάν ψάχνεις τρόπους για να μειώσεις την πρόσληψη λίπους.

Όποιες κι αν αγοράσεις, φρόντιζε να ελέγχεις τις ημερομηνίες λήξης στο κουτί πριν από την αγορά.

Εάν αγοράζεις σαρδέλες φρέσκες, φρόντιζε να τις τσεκάρεις πρώτα. Τα πράγματα που πρέπει να ελέγχεις στις φρέσκες σαρδέλες περιλαμβάνουν:

φρέσκια μυρωδιά

λαμπερό δέρμα

λαμπερά μάτια

σταθερή υφή

Πώς να τρως τις σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι ένα πολύ ευέλικτο φαγητό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, ως σνακ σε σάντουιτς, ή ως κύριο φαγητό, γίνονται ψητές στο φούρνο, στα κάρβουνα, τηγανητές, τουρσί, ξιδάτες, ακόμα μπορεί να αποτελέσουν συστατικό σε πίτσα.

Περισσότερα για τις σαρδέλες:

Όλα τα μυστικά από τη Μυτιλήνη για να φτιάξεις τις νοστιμότερες παστές σαρδέλες – Έκτορας Μποτρίνι (botrini.gr)

Οδηγός: Πώς θα φιλετάρεις φρέσκιες σαρδέλες – Έκτορας Μποτρίνι (botrini.gr)

empty alt

Ζήστε περισσότερο με καυτερές κόκκινες πιπεριές!

Σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά με μπόλικη κόκκινη πιπεριά, τότε μπορεί να ζήσετε περισσότερο! Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα συσχετίζει την κατανάλωση καυτερής κόκκινης πιπεριάς με τη μείωση κατά 13% της θνησιμότητας, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
empty alt

Αυτά είναι τα υγιεινά διατροφικά μυστικά των σταρ

Το φαγητό πολλοί αγάπησαν, το υγιεινό διαιτολόγιο ελάχιστοι! Σε αυτή τη κατηγορία, ανήκουν και αρκετοί σελέμπριτι – οι θυσίες στο χώρο τους είναι μνημειώδεις-, οι οποίοι με τη βοήθεια ειδικών διατροφολόγων ή personal trainers και μαγείρων, ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.
empty alt

Τι διαφορά έχει το παγωτό sorbet από το sherbet;

Παρόλο που το sorbet ακούγεται σχεδόν σαν το sherbet ή sherbert, στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικά παγωμένα γλυκίσματα.
empty alt

Είναι αλήθεια ότι η Κόκα-Κόλα κάποτε περιείχε κοκαΐνη;

Είναι αλήθεια ότι η Κόκα-Κόλα κάποτε περιείχε κοκαΐνη; Γιατί οι τηγανιτές πατάτες όταν κρυώνουν γίνονται τόσο αηδιαστικές; Για ποιο λόγο ο καφές βοηθάει στις κενώσεις; Διαχώρισε τους μύθους από τα γεγονότα και βρες τις απαντήσεις στις απορίες σου παρακολουθώντας το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον βίντεο...
empty alt

Πες μου πού θα πας διακοπές, να σου πω τι θα φας

Αν σε κάθε ταξίδι σου επιδιώκεις να γνωρίζεις την τοπική κουζίνα, αυτές είναι οι σπεσιαλιτέ που αξίζει να ανακαλύψεις σε δέκα ελληνικούς προορισμούς.
empty alt

Αλάτι: ποια τα είδη του και ποιες οι διαφορές του

Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία.
empty alt

Τα sos της γεύσης: πότε λήγουν τα μπαχαρικά;

Είτε σου αρέσει απλώς να μαγειρεύεις είτε είσαι έμπειρος σεφ, θα γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή χρήση των μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις και να αναδείξεις τη γεύση των πιάτων σου.
empty alt

Say cheese… στο φούρνο

Το τυρί είναι ένα τρόφιμο σε τέτοια ποικιλία που αποκλείεται να μην υπάρχει κάποιο που να του έχεις αδυναμία.
Back To Top