Το Μπορς (Borscht, borsch ή borshch) όπως διαβάζουμε στη Wikipedia.org είναι σούπα λαχανικών, στην οποία περιλαμβάνονται συνήθως παντζάρια, τα οποία και της προσδίδουν έντονα κόκκινο χρώμα. Σε άλλες ποικιλίες της συνταγής, τα παντζάρια αντικαθίστανται από τοματοπολτό που της προσδίδουν πορτοκαλόχρωμη απόχρωση ή ξινολάπαθο (Rumex acetosa) (πράσινο μπορς).

Το Μπορς (Borscht, borsch ή borshch) όπως διαβάζουμε στη Wikipedia.org είναι σούπα λαχανικών, στην οποία περιλαμβάνονται συνήθως παντζάρια, τα οποία και της προσδίδουν έντονα κόκκινο χρώμα. Σε άλλες ποικιλίες της συνταγής, τα παντζάρια αντικαθίστανται από τοματοπολτό που της προσδίδουν πορτοκαλόχρωμη απόχρωση ή ξινολάπαθο (Rumex acetosa) (πράσινο μπορς).

Υπάρχουν δύο κύριες παραλλαγές του μπορς που αναφέρονται γενικά ως καφτερή και κρύα. Βασίζονται γενικώς στα κοκινογούλια, αλλά ετοιμάζονται και σερβίρονται διαφορετικά.

Το καφτερό μπορς, το πλέον δημοφιλές είναι μια πηκτή σούπα με πολλά εποχικά συστατικά, αναλόγως τη συνταγή που ακολουθεί κάθε εθνική κουζίνα. Στα συστατικά περιλαμβάνονται καρότα, πατάτες, κρεμμύδια, μανιτάρια, και κρεατικά (κοτόπουλο, χοιρινό, ή μοσχάρι). Στην απλούστερη εκδοχή του είναι συνήθως ζωμός βοδινών οστών με παστά λαχανικά -παστά για λόγους συντήρησης στον βαρύ ρωσικό χειμώνα- και πατάτες κομμένες σε κύβους.

Το δροσερό μπορς απαντάται συνήθως στην κουζίνα των Εβραίων Ασκενάζι και σε άλλες κουζίνες του δυτικού κόσμου. Είναι μια απλή γλυκιά στη γεύση σούπα με ψιλοκομμένα παντζάρια σε χυμό λεμονιού και μέντας με κρεμμύδια και ζάχαρη. Σε μία από της ποικιλίες του το δροσερό μπορς γίνεται με την ήπια ρωσική μπύρα Κβας.

Το μπορς θεωρείται ότι προήλθε από την Ουκρανία. Είναι επίσης τμήμα της τοπικής διατροφής των ανατολικο-ευρωπαίων καθώς και εθνικών κουζίνων της κεντρικής Ευρώπης. Η σούπα ονομάζεται μπαρσιάι στην Λιθουανική, και συχνά αποδίδεται ως μπροστς στη Γερμανική (στην ανατολική Ρωσία ονομάζεται μπαρτς), μπορστς στη Ρωσική και Ουκρανική και μπορς στη Ρουμανική.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΠΟΡΣ

ΥΛΙΚΑ

8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

Borsht b

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 μεσαία καρότα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους

2 μίσχοι σέλινου, κομμένοι σε κύβους

2 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

1/2 κουτ. πάπρικα

1/2 κουτ. σπόροι κύμινου

1 κιλό παντζάρια (περίπου 6 μεσαία παντζάρια-τεύτλα), ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια

1 μεγάλη (ή 2 μικρές) πατάτα, ξεφλουδισμένη και τεμαχισμένη σε κομμάτια

2 φύλλα δάφνης

1/2 μεσαίο πράσινο λάχανο, κομμένο σε φέτες

αλάτι

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1/4 φλ. φρεσκοκομμένο άνηθο, συν περισσότερο για σερβίρισμα

Χυμός 1/2 λεμονιού

Ξινή κρέμα (sour cream) ή κρεμώδες τυρί ή γαλοτύρι ή στραγγιστό γιαούρτι (από μία κουταλιά) για σερβίρισμα

Borsht

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνεις το βούτυρο και το λάδι μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτεις το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο. Μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 6 λεπτά.

Προσθέτεις το σκόρδο, την πάπρικα και τους σπόρους κύμινου. Μαγειρεύεις μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματα, περίπου ένα λεπτό. Προσθέτεις 6 φλιτζάνια κρύο νερό (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ζωμό), τα παντζάρια, τις πατάτες και τα φύλλα δάφνης στην κατσαρόλα. Αφήνεις να πάρουν μια βράση, μετά αφήνεις να σιγοβράσουν και σκεπάζεις με το καπάκι. Μαγειρεύεις για 15 λεπτά και μετά προσθέτεις το λάχανο. Καρυκεύεις με αλάτι και πιπέρι. Καλύπτεις ξανά και αφήνεις να σιγοβράσουν για 5 λεπτά ακόμη, ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μαλακώσει το λάχανο.

Σβήνεις τη φωτιά και ρίχνεις τον άνηθο και τον χυμό λεμονιού. Δοκιμάζεις και καρυκεύεις με περισσότερο αλάτι και πιπέρι εάν χρειαστεί και αφαιρείς τα φύλλα δάφνης. Βάζεις σε μπολ και σερβίρεις με μια κουταλιά ξινή κρέμα ή κρεμώδες τυρί ή γαλοτύρι ή γιαούρτι στραγγιστό ή σκέτο.

Αν έχεις αδυναμία στις βελουτέ σούπες μπορεί μόλις βράσει να πολτοποιήσεις τα υλικά με επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ.

empty alt

Καταστροφή! Ο καφές Arabica μπορεί να εξαφανιστεί σε 70 χρόνια!

Σου έχω άσχημα νέα…Σύμφωνα με επιστήμονες από το Λονδίνο και την Αιθιοπία, ο εξαιρετικά δημοφιλής καφές Arabica μπορεί να έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2080 εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής! Ο Arabica είναι μία ποικιλία καφέ που ευδοκιμεί στα highlands της Αιθιοπίας και αντιπροσωπεύει...
empty alt

Οδηγός σούπα: Το απόλυτο comfort food!

Τι γεύση έχει το…. κρυολόγημα; «Γεύση»; Ναι, γεύση. Αν είστε μαμά, πείτε γρήγορα το πρώτο φαγητό που θα φτιάχνατε για τον κρυολογημένο της οικογένειας.
empty alt

Η καντίνα που ταξιδεύει στον Καναδά συλλέγοντας συνταγές και ιστορίες

Συνήθως επισκεφτόμαστε μια καντίνα για να αγοράσουμε έτοιμο, μαγειρεμένο φαγητό. Ωστόσο στην καντίνα Food History Truck οι ρόλοι αντιστρέφονται: oι επισκέπτες μπαίνουν στην κουζίνα, μαγειρεύουν ένα φαγητό και, μαζί με αυτό, μοιράζονται με τους ιδιοκτήτες της ιστορίες γύρω από τη συγκεκριμένη...
empty alt

8 tips για να μαγειρέψεις τις αγκινάρες με τον καλύτερο τρόπο

Ποιος μπαίνει στην κουραστική διαδικασία να καθαρίσει μια φρέσκια αγκινάρα; Ωστόσο αξίζει να αφιερώσουμε κόπο και χρόνο σε αυτά τα βρώσιμα άνθη (γιατί για λουλούδια μιλάμε) με τη μοναδική νοστιμιά.
empty alt

Smoothies με ανανά, εξωτικό άρωμα με φουλ πολύτιμα συστατικά

Τα φρούτα ταιριάζουν εύκολα με ποικιλία τροφών που περιέχουν πολύτιμα συστατικά και όταν συνδυάζονται δημιουργούν απολαυστικά smoothies που σου προσφέρουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες στο μάξιμουμ!   Πράσινο smoothie ανανά Χρησιμοποίησε ώριμες μπανάνες συνδυάζοντας με κρεμώδες στραγγιστό γιαούρτι, σπανάκι και...
empty alt

Φιστίκια Αιγίνης, όχι απλώς νόστιμα αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα!

Τα φιστίκια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σου. Αυτοί οι βρώσιμοι σπόροι του δέντρου Pistacia vera περιέχουν υγιή λίπη και αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα την πιο απολαυστική μαρμελάδα φράουλας

  Και μόνο που ανοίγεις το καπάκι από ένα βάζο μαρμελάδας φράουλας σε πλημμυρίζουν αρώματα εξοχής, ανθισμένων αγρών και δυνατών αναμνήσεων.
empty alt

Απολαυστικά και λαχταριστά μπισκότα μήλου

Το απόλυτο φθινοπωρινό φρούτο σε μια τραγανή και γλυκιά εκδοχή
Back To Top