Εκτός από το ότι είναι η πιο απολαυστική μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο. Έχει τις ρίζες τις στους αζτέκους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην σύγχρονη μεξικάνικη και αμερικάνικη κουζίνα ως συνοδευτικό, καρύκευμα ή σε συστατικό σε σαλάτες.

Εκτός από το ότι είναι η πιο απολαυστική μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο.

Έχει τις ρίζες τις στους αζτέκους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην σύγχρονη μεξικάνικη και αμερικάνικη κουζίνα ως συνοδευτικό, καρύκευμα ή σε συστατικό σε σαλάτες. Το κύριο συστατικό του είναι πολτοποιημένο αβοκάντο με αλάτι. Σε μερικές συνταγές προστίθεται ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, χυμός λάιμ, τσίλι, γιαούρτι και διάφορα άλλα καρυκεύματα.

Το γουακαμόλε παρασκευάζονταν από τους αζτέκους ήδη από τον 16ο αιώνα. Η λέξη γουακαμόλε προέρχεται από την ναουάτλ λέξη αουακαμόλλι (āhuacamolli) που σημαίνει σάλτσα από αβοκάντο. Οι πρώτες συνταγές για γουακαμόλε δημοσιεύτηκαν την δεκαετία του 1940, μέχρι την δεκαετία του 1970 απέκτησε μεγάλη φήμη και άρχισε να καταναλώνεται ευρέως.

Πολλοί έχουν τις δικές τους απόψεις για το γουακαμόλε. Σε κάποιους τους αρέσει απλό στην κλασική εκδοχή του. Άλλοι θέλουν να δοκιμάζουν μείγματα και παραλλαγές: μπαχαρικά, ντομάτες, σκόρδο κ.λπ. Αν και σένα σου αρέσουν οι πειραματισμοί, αυτή η συνταγή για γουακαμόλε είναι το τέλειο σημείο εκκίνησης. Μπορείς να προσθέσεις ό,τι θέλεις! Απλώς μην ξεχάσεις τα… νάτσος.

 

Μπορώ να το φτιάξω σε έναν επεξεργαστή τροφίμων;

Εννοείται! Αν ωστόσο προτιμάς μια πιο «τραγανή» εκδοχή του γουακαμόλε με πλούσια δηλαδή υφή, καλύτερα να δοκιμάσεις να ανακατέψεις τα υλικά μαζί με το χέρι. Εάν προτιμάς μια πιο απαλή και κρεμώδη υφή, ο επεξεργαστής τροφίμων είναι τέλειος.

 

Μπορώ να το φτιάξω εκ των προτέρων;

Όπως τα περισσότερα πιάτα που παρασκευάζονται με αβοκάντο, όσο πιο φρέσκο τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, εάν θέλεις να προετοιμάσεις το γουακαμόλε νωρίτερα, βάλε ένα στρώμα πλαστικού περιτυλίγματος πάνω από την επιφάνεια του γουακαμόλε, έτσι ώστε να μην περνάει καθόλου αέρας. Ασφαλίστε με καπάκι και φυλάξτε στο ψυγείο για έως και 2 ημέρες. Για ακόμη μεγαλύτερη αποθήκευση, μπορείτε να βάλετε στην κατάψυξη το σφραγισμένο γουακαμόλε για έως και 3 μήνες.

 

Πώς μπορώ να ωριμάσω τα αβοκάντο μου πιο γρήγορα;

Το να βάλεις τα άγουρα αβοκάντο σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο δουλεύει ως τέχνασμα! Βεβαιώσου ότι έχεις κλείσει το πάνω μέρος της χάρτινης σακούλας και διατήρησέ τα σε θερμοκρασία δωματίου. Θα πρέπει να είναι αισθητά πιο μαλακό σε 12 ώρες!

 

Δεν μου αρέσουν τα φρέσκα jalapeños, τι μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Αν δεν σου αρέσει να προσθέτεις φρέσκα jalapeños (δεν σε κατηγορούμε!), τα jalapeños τουρσί είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Αν θέλεις να αφήσεις έξω εντελώς τις καυτερές πιπεριές, μερικές μεγάλες πρέζες από θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινου πιπεριού ή δύο κουταλάκια του γλυκού από την αγαπημένη σου καυτερή σάλτσα είναι τέλειες προσθήκες για να δώσεις ένα spicy λάκτισμα στο γουακαμόλε σου.

Guacamole2

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΛΑΣΙΚΟ ΓΟΥΑΚΑΜΟΛΕ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

3 αβοκάντο

Χυμός από 2 λάιμ

1/4 φλ. φρεσκοκομμένο κόλιαντρο, συν περισσότερα για γαρνιτούρα

1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μικρό jalapeño (σπόρος αν προτιμάτε λιγότερη θερμότητα), λιωμένο ή μια καυτερή κόκκινη πιπεριά

1/2 κουτ. αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε το αβοκάντο, τον χυμό lime, το κόλιαντρο, το κρεμμύδι, την jalapeño και αλάτι. Ανακάτεψε μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή υφή, δοκίμασε και ρίξε με περισσότερο αλάτι αν το επιθυμείς. Γαρνίρεις με περισσότερο κόλιαντρο πριν το σερβίρεις.

 

Tip: Από πάνω μπορείς να προσθέσεις ψιλοκομμένη σε μικρά κυβάκια ντομάτα ή ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Αν σου αρέσει να έχει μια επίγευση τυριού, μπορείς να προσθέσεις κάποιο κρεμώδες ή άλειμμα τυριού.

 

 

empty alt

Τα δώρα του ροδιού

Το ρόδι είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συχνά χαρακτηρίζεται εφάμιλλο με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι ως προς τα οφέλη που παρέχει στην υγεία.
empty alt

Γιατί να ζηλέψει κανείς τη σκανδιναβική δίαιτα;

«Γιατί να ζηλέψει κανείς οποιονδήποτε υποβάλλεται σε μια δίαιτα;», θα μπορούσες να ανταπαντήσεις στο ερώτημα του τίτλου.
empty alt

6 τρόποι να μαγειρέψεις τα κατεψυγμένα λαχανικά

Το χειμώνα οι επιλογές μας σε λαχανικά μειώνονται – αν εξαιρέσουμε σταυρανθή όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο.
empty alt

Αλήθεια, γιατί οι Γαλλίδες δεν… παχαίνουν;

Σε μια χώρα όπου κυριαρχούν πεντανόστιμα γλυκά και φρέσκες μπαγκέτες σε κάθε γωνιά, θα περίμενε κανείς πως οι περισσότεροι από τους κατοίκους της θα είχαν πρόβλημα με τα παραπανίσια κιλά.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις το τέλειο σάντουιτς

Είτε σου ανοίγει την όρεξη και μόνο που το σκέφτεσαι, είτε το έχεις καταχωρήσει στο μυαλό σου σαν μια εύκολη λύση για ντελίβερι στο γραφείο, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να απογειώσεις ένα σάντουιτς ακόμα και με τα πιο απλά υλικά! Ποιο ψωμί θα χρησιμοποιήσεις; […]
empty alt

Ο πιο απλός τρόπος να φτιάξεις χυμό μήλου (χωρίς αποχυμωτή!)

Τα οφέλη ενός φυσικού χυμού μήλου είναι αναντικατάστατα, όμως η διαδικασία παρασκευής του χρονοβόρα και κοπιαστική. Εκτός αν υπάρχει στο σπίτι ένας από εκείνους τους σύγχρονους αποχυμωτές, που τα κάνουν όλα γρήγορα, καθαρά και συμφέρουν.
empty alt

Πώς θα μας βοηθήσει το πιστολάκι μαλλιών να πετύχουμε τραγανή πέτσα κοτόπουλου;

Λίγα πράγματα είναι πιο απολαυστικά από την τραγανή πέτσα του κοτόπουλου που έχει ψηθεί στο φούρνο και μια δημοσιογράφος γεύσης, η Helen Rosner, υποστηρίζει στο New Yorker ότι γνωρίζει το μυστικό για να την πετύχουμε.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τη δική σου σπιτική λαγάνα

Ένα χρόνο μετά… με την πανδημία να έχει φέρει στα όριά του ακόμα και τον δημιουργικό εαυτό σου, αφού έχεις γίνει ειδική στο να φτιάχνεις και να ψήνεις ψωμί είσαι έτοιμη να περάσεις και σε πιο παραδοσιακά αρτοαπαρασκευάσματα.
Back To Top