Αυγολέμονο: Μην το «φοβάσαι», ακόμα και αν είσαι αρχάριος στην κουζίνα.

Το αυγολέμονο απογειώνει τα ντολμαδάκια, την ψαρόσουπα ή το χοιρινό κατσαρόλας, ωστόσο κάποιοι «φοβούνται» να το φτιάξουν. Η αλήθεια είναι ότι θέλει μια επιδεξιότητα.

Τι κάνουμε συνήθως λάθος στο αυγολέμονο;

«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε στο αυγολέμονο είναι να μην ανακατέψουμε κατευθείαν το κρύο με το ζεστό μας μίγμα, διότι τα αυγά θα ψηθούν από τη θερμότητα κι όπως εμείς ανακατεύουμε θα τα σπάσουμε σε μικροσκοπικά κομματάκια που θα διασκορπιστούν παντού μέσα στο φαγητό δίνοντάς του μια όψη περίεργη, αυτό που λέμε χαρακτηριστικά «έκοψε το αυγολέμονο»!», σχολιάζει η food blogger Άντζελα Κοντού (ahungrybear.weebly.com).

Αν όμως ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες, που σου δίνει η Άντζελα Κοντού, έχεις την επιτυχία στο τσεπάκι:

«Χρειαζόμαστε 2 αυγά και 2 λεμόνια για μια συνηθισμένη κατσαρόλα.

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, σβήνουμε την εστία, χωρίς όμως να το αποσύρουμε ακόμα και αμέσως ετοιμάζουμε το αυγολέμονο ως εξής:

1. Χωρίζουμε τα ασπράδια των αυγών από τους κρόκους. Τα ασπράδια σε μεγάλο μπολ και τους κρόκους σε μικρό. Στύβουμε τα λεμόνια. Χτυπάμε με το μίξερ ή με το σύρμα των αυγών τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Πρέπει να στέκονται, να σχηματίζουν δηλαδή κορυφές που δεν διαλύονται.

2. Προσθέτουμε τους κρόκους, τους δουλεύουμε κι αυτούς λίγο με το μίξερ και στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών. Τα ανακατεύουμε προσεκτικά όλα μαζί.

3. Με την κουτάλα παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και κουταλιά κουταλιά το προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το ζουμί του φαγητού με την κουτάλα ανακατεύοντας πάντα, σε μια προσπάθεια να ενσωματώσουμε λίγο λίγο το ζουμί του φαγητού στο αυγολέμονο. Σε όλη τη διαδικασία δεν σταματάμε καθόλου το ανακάτεμα με το σύρμα.

4. Ο σκοπός όπως είπαμε είναι να ζεσταθεί σταδιακά το μίγμα των αυγών και όχι απότομα για να μην «κόψει».

5. Όταν τελειώσει το ζουμί του φαγητού μας, τότε τέλειωσε και το έργο μας! Ρίχνουμε το αυγολέμονο πίσω στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού. Τότε πλέον την αποσύρουμε από την εστία.

Και ένα τελευταίο tip για το αυγολέμονο: Όλα τα υλικά και κυρίως τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1-2 ώρες».

empty alt

Η σόγια προστατεύει από τις πολυκυστικές ωοθήκες

 Μία στις 10 γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , το οποίο συνδέεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων (π.
empty alt

4 τρόποι για να μη μαυρίσουν τα μήλα σου

Ένας είναι ο τρόπος να κρατήσεις τα μήλα φρέσκα για περισσότερο καιρό: μετά το κόψιμο, να τα καταναλώσεις ολόκληρα! Κι αυτό γιατί αμέσως μετά την έκθεσή τους στον αέρα αρχίζουν να μαυρίζουν (αν και το μαύρισμα χαλάει μόνο την εμφάνισή τους χωρίς να υπονομεύει την ασφαλή κατανάλωσή […]
empty alt

Πώς διατηρείς τα φρέσκα κρεμμυδάκια… φρέσκα για καιρό;

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια δεν διατηρούνται στον πάγκο της κουζίνας, αλλά θέλουν ψυγείο. Ο τρόπος συντήρησής τους δεν παραπέμπει στις ρίζες αλλά στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, επομένως πρέπει να τα αντιμετωπίζεις όπως το σπανάκι ή ο μαϊντανός και όχι σαν τα ξερά κρεμμύδια ή τις πατάτες.
empty alt

Summer wine… and the living is easy

Το καλοκαίρι είναι η εποχή για τραπεζάκια έξω, χαλαρά πικνίκ, μπάρμπεκιου και δείπνο στο ύπαιθρο. Το καλοκαίρι έχει να κάνει με φρουτώδη, ανάλαφρα, αρωματικά, ζωηρά, και σπιρτώδη, φρέσκα λευκά, δροσιστικά ροζέ και ζουμερά, χυμώδη, διακριτικά κόκκινα.
empty alt

Yummy! Τραγανές cheesy πατάτες με παρμεζάνα

Όταν θες ένα τραγανό comfort food, ο συνδυασμός πατάτες+παρμεζάνα είναι ο ιδανικός  
empty alt

Κεφτεδάκια κοκκινιστά γεμιστά με φέτα

Ένα κλασικό comfort food ακόμα πιο δελεαστικό
empty alt

Απολαυστικά και λαχταριστά μπισκότα μήλου

Το απόλυτο φθινοπωρινό φρούτο σε μια τραγανή και γλυκιά εκδοχή
empty alt

Η καλύτερη και πιο απολαυστική συνταγή για Bloody Mary

Δώσε χρώμα με ένα κοκτέιλ που σε χαλαρώνει κάθε στιγμή
Back To Top